Ako často dávate menšie deti k starým rodičom?
Ahojte,
zaujíma ma táto otázka, Vaše názory, ako to je u Vás. Moja malá bude mať 2 roky a chcela by som vediet ako to funguje v inych rodinach, kde je taka zdrava miera. Davate deticky ku starym rodicom aj na noc? ako casto?
dakujem 🙂
Vysvetli mi niekto ako je možné aby starí rodičia strážili vnúča každý den od rana do večera? To už nikde nerobia? Moja svokra robieva raz za dva mesiace čiže mesiac robi a mesiac nie takze takéto stráženie nehrozí a este je aj ďaleko takze sa vydáme raz za dva mesiace a moja mama ma problém s nohami takze by nemohla ale tiez su ďaleko. Moje deti ked budú mat deti ja vlastne este budem makať v plnom prúde do 65 takze stráženie nula bodov. A okrem toho môj názor je taký ze starí rodičia nie su na každodenne stráženie deti sak tie moje su take zive ze za ten tyzden ( a to súčasne aj so mnou kedže som na rodičovskej nedávam im ich same)co je s nimi môj otec dedko ma dost. Nepoviem ze väčšie deti strážiť co už su take samostatne ale tieto male striebra... Podla mna je to zneužívanie starých rodičov, nepoviem ze prázdniny sem tam vikend ale každý den pretože ja chodím do roboty sak nato su jasle.
Nie, nedávam ju na noc a nedávam ju ani na celý deň. Nevidím na to dôvod.
@katulienkax vacsinou davaju deticky takto k starkym mamicky, ktore su doma a nic nestihaju, lebo im kazdy skace okolo zadku, ja ma susedu, ktora nikde nepracuje 10 rokov, ma jedno 2 rocne dieta a chodi starka kazdy den zobrat maleho na obed a je u nej az do vecera. My s mm makame ako fretky a nam este nikdy nezobral deti ani na prechadzku alebo na vikend.
My sme chodievali, a stale chodievame, kazdy tyzden na navstevu, moja mama chodila castejsie, ku koncu tehotenstva, lebo starsia je ako vichor, uz som bola hotova z nej. No na cely den, malokedy davame, nevidim dovod, zvladam obe deti aj psa, jedine, ak potrebujeme s muzom spravit veľký nakup, alebo mam pracu aj ja, tak vtedy si ich zoberu na cely den, ci pridu postrazit. No stava sa malokedy. Ja osobne by som sa zle citila, keby som deti stale vesala na krk rodicom a ja sama pritom nemala pracu alebo dovod, preco ich "odkladam", aj tak mam pocit, ze zneuzivam ochotu mojej mamy, aj ked viem, ze praca nepusti
Ahoj. Podla mna velmi zalezi od vztahov v rodine. Ja som mojho maleho davala mame spat uz od par tyzdnov- a vyspala som sa i ja. Druhe nebolo take narocne takze to tak casto k babke neputovalo😊teraz sa uz pytaju sami k babke a dedovi, ked chcu a mozu zoberu ich, ked nie tak sa nic nedeje. Ked mame s muzom nieco v plane tak sa dohodneme skor na strazeni. My ako deti sme boli kazdy vikend u babky a to sme traja, lebo nasi vela cestovali takze my to mame takto.
Nevidim problem aby deti chodili niekedy aj k dedkovcom, pokial su teda dobre vztahy v rodine. Ved keby som ja bola na dochodku, rada by som si brala vnucatka aspon cez vikend a spravila im program, ved to je radost a aj ich rodicia by si trosku oddychli. U nas to bohuzial tiez tak nefunguje,svokrovci deti nevaruju a ze by ich vzali na vylet je scifi, radsej budu trcat doma pred telkou. A to byvame v jednom meste a su to aktivni ludia bez zdr.problemov.Najprv ma to stvalo, ale uz to neriesim, stretavame sa minimalne, akoby ani neboli. Ale keby oni na stare kolena potrebovali pomoc, nech tiez s nami nerataju.
@gabrish navrhni mu nejaky nahradny program - pozvi kamosa/sesternicu na noc ku vam; navrhni vylet na sobotu - zober aj sesternicu - ak je svokra len 5km tak ju vyzdvihnute rano po ceste - ak tomu dietatu das nejaky atraktivny program ktory mu dedkovci neposkytnu tak nebude o com pokial tvoj program na sobotu je upratovanie tak sa necuduj ze chce byt u dedkovcov s kamaratkou rovnakeho veku😄😄😄
A kolkocasu je zdrave dat dieta ku starym rodiccom - no u kazdeho je to ine a napr 2r dieta pokial ma vytvoreny dobry vztah by uz mohlo raz za cas pstat u starych rodicov ak to zmakne bez toho zeby malo nocne mory
@rainee to je trochu krute nie - tak oni uz svoje deti vychovali nechali vas byvat podla vseteho v ich dome a ty povies ze nech nerataju s vasou pomocou ked ju budu v chorobe potrebovat?????len preto ze nechcu pomahat s vnucatami 🤔🤔🤔🤔
Podla mna ak to vyhovuje dietatu, starkym a mame, tak vhodne je casto, ako sa len da. Ja mam krasne spomienky na starych rodicov. Neviem si predstavit, ze by mi mama povedala, ze nechce, aby som isla k babke a dedkovi, lebo ona chce byt so mnou. Ja mam svoje decka tiez najradsej doma, ale rada si aj odpociniem. A pre decka je to super. Sice mam nervy na kopec sladkosti a iny pristup (napr. si nemusia po sebe upratat), ale raz za cas to prezijem. Moje 4-rocne spava u starkych od cca 1,5 roka, mladsie 2-rocne este nespalo mimo domu, ale to je taky maly cecok. Hned, ako to bude dietatu vyhovovat, pojde aj ono na prazdniny.
Treba mysliet aj na tych starych rodicov. Viete si vy predstavit, ze budete mat raz vnucata a vasa nevesta alebo zat vam ich "dovoli" vidiet raz za mesiac a nikdy sa o neho nebudete moct postarat cely den alebo v noci, hoci by ste velmi chceli a to vnuca tiez? Ved by mi puklo srdce. Dufam, ze moje deti budu mat viac rozumu a nebudu si pupocnou snurou deti silou mocou viazat do 10 rokov alebo kolko.
@arielka79 ako mne tiez občas postrážia ale kedže su ďaleko aj svokra aj moji rodičia tak to vychádza tak raz za dva mesiace ale aj to iba cez den v noci zatial nie, možno keby boli bližšie tak aj častejšie ale aj tak nechápem preco to robia starí rodičia niektorí každý kazducky den mne sa to zdá ako zneužívanie. Ani moja mama nás nedávala na každodenne stráženie ani v mojom okoli sesternice nie . Nerozumiem ze sa tým starým rodičom chce veď odchovali vlastne odrobili roky a Báč nastarost každodenne stráženie. Nehovorím o prázdninách a občasnom varovani ale o tom každodennom ze ja chodím do robotyt a ty mama sa staraj.
@prasiatko30 tak neviem, ale podla mna je normalne ked dedkovci prilezitostne povaruju vnucata, vezmu ich na vylet, kupia hracku. Ja by som taka bola a mrzi ma,ze moje deti nemaju normalnych starych rodicov a toto nepoznaju. My sme im nikdy nebranili deti vidat, len oni nemali zaujem.
Preco by som sa mala o nich starat? Mne ani manzelovi v zivote s nicim nepomohli, vsetko sme si zabezpecili sami, tam kde sme sme sa vypracovali vlastnou drinou. A urcite nebyvame s nimi chvalabohu,ale vo vlastnom byte. Nikdy mi nedali na nic ani euro, o deti tiez od zaciatku nejavia zaujem nic sa im nechce,oni si len svoje hladia, city ziadne. Len hovorim ze taky pristup aky maju tj.totalny nezaujem budem mat uz aj ja. A ich deti vychovali skor jasle skola skolka ako oni,nuz aj taki ludia su,ale to je uz na inu temu...
@rainee my mame asi tu istu rodinu, zbytocne to budes vysvetlovat takym mamickam, ktore maju dokonale rodiny, kde vsetko funguje, lebo este z teba spravia zlu, oni nevedia, ako to cloveka trapi, ze o tvoje deti prejavia skor uplne cudzi ludia zaujem ako vlastna rodina, ja ta uplne chapem, lebo aj na nas kaslu aj mm aj moji rodicia, tiez byvame v tom istom meste, a tiez nemam v plane sa trhat, ked oni budu potrebovat pomoc, lebo aj my ked sme mali vazne problemy, nikto z nich nam nepomohol a nejednalo sa o to ze si chcem oddychnut od deti
@arielka79 presne si to cele vystihla, bohuzial rodinu si clovek nevybera...ako hovoris, cudzi skor pomoze. Minule sme stretli na ihrisku dcerinu spoluziacku zo skolky s dedkom, ten bol super a blbol s obidvoma babami potom, tak odvtedy mala stale hovori ze skoda ze aj ona nema takeho super dedka a ze jej dedkovci su uplne nanic 😝 vtedy to cloveka zamrzi.
Takze si vazte kto mate v pohode starkych a vobec niekedy pomozu, lebo to nie je samozrejmost.
@prasiatko30 kaslem na upratovanie🙂 vymyslame rozne aktivity a vylety....len on chce ist ku babke a sesternici....a ku mojej mame nie....lebo s nou je minimum...dufam ze nezacne mat radsej babku ako mna...a ked pojde do skoly a ja do prace...cez prazdniny sa bojim toho ze bude chciet byt viac s tou babkou a sesternicou a ku druhej nebude chciet ist....lebo je nauceny len na tu jednu...
Citam, citam a..teraz pohlad aj z druhej strany..som babka.Mam tri vnucatka (7r., 4,5roka a 4r.).S tymi starsimi sme malo, byvaju v Cechach
A kedze najstarsia uz chodi do skoly, tak teraz uz druhy rok len cez prazdniny.Ale ked sa manzel uvolni v praci, tak "odbehneme" za nimi aj hocikedy cez rok.
No a tu najmladsiu, tak tu som varovala od 1ho roka.Cez den
Rano mi ju doniesli, a poobede po nu prisli.Zial, dnes je situacia s pracou taka aka je, tak preto to bolo tak.No a ta mala "opica" 🙂 si tu tak zvykla, ze niekedy je problem ju odtialto "vyhostit".Chodi uz do skolky a ked sa nevidime cely tyzden, tak uz mi vola nech pridem na kavu..🙂.
Rada pomozem, postrazim aj prenocujem, ale odtial-potial.Este nie sme s manzelom taki stari, aby sme si aj my nechceli spolu odskocit niekam na vikend.Milujem svoje deti a za vnucata aj zomriem.Ale nasilu k sebe nikoho netaham.Ani nemusim, pytaju sa same.A vy, maminky ktore (ne)maju dedkovcov len na papieri, velmi dobre viem, co prezivate.Mam to za sebou tiez.A bohuzial, bolo to zo strany mojej mamy.Vzdy som to citila ako krivdu spachanu na mojich detoch.Lebo sestrine a bratove deti mali tu "naj babku na svete". Aj moje deti mali, ale bola to svokra.Milovali ju az do jej smrti.A aj teraz na nu s laskou spominaju.
Takze ja som sa poucila a snazim sa byt spravodlivou babkou..🙂🙂..Zatial to funguje..😀
moj vnuk spal u nas bez mamy ako dvojmesacny. Odvtedy tu bol par krat bez mamy na cely vikend. Nemam pocit, ze by ho k nam odkladali. Ja som rada, ze je u nas, ze nemame nad sebou supervizora a mozme si uzivat aj to co by so supervizorom nepreslo. 😅 Uzivam si s nim kym sa da, dudem si s nim uzivat dokial bude chciet ku nam chodit. Nechcem aby sme prepasli tu prilezitost co nam zivot dava. Kolke deti su o babicky a dedkov ukratene. Viem, vyrastu, preziju, ale to prazdne miesto v dusi a neprezite spolocne chvile ich raz moze mrziet... Ak rodicia nedaju deti k starym rodicom, aj ked je to realizovatelne, beru zodpovednost za to prazdne miesto na seba.
Môj 4,5 ročný vnuk tu spí už druhú noc. Chce. Cez deň bol s rodičmi na MDD, ale hneď ráno vybavoval, že tu chce spať znova. Prečo nie? Aj keď sa poriadne pri ňom nevyspím, som šťastná, že je tu. Dve menšie vnúčatká varujem podľa potrieb dcér. A kým budem vládať, tak to bude fungovať. Aj mne pomáhala moja mama. Som šťastná, že sú.
@stolvertka toto bolo aj u nás a od oboch babiek, teda že ostatné boli tie naj. a my malí lúzri alebo ako to napísať. Koľkokrát nám nevedeli ani na meno prísť a potom sa divili, že ak sa jedného dňa podeli, tak my sme tam stáli ako keby o nič nešlo.
Určite nemám v pláne svoje dieťa pripravovať o starých rodičov, ale ani seba o to byť s ňou, vychovávať a starať sa o to svoje a to viem, že majú oni na to iný názor. Tiež by chceli, aby tam bola častejšie, aby sa mohli starať a pod. To zasa ja nechcem, ešte je malá podľa mňa a nie som s nimi stotožnená veru, čo sa názorov týka. Uvidíme, čo bude neskôr. Dúfam, že sa to zlepší, z oboch strán, ale to zasa človek nikdy nevie.
No tak môj malý do nedávna ani domou nechcel chodit ani teraz ale musí lebo už je velmi zlý ale kým vládzu tak je tam... Zo začiatku i vhodila pre neho svokra tak max 2 krát za týždeň potom nás z začala presviedčať by tam zostal spať tak sme ho tam nechali a od vtedy sa ho zbaviť nemohli..chodi tam sám asi od pol roka teraz má 20 mesiacou a keby mohol tak je tam nonstop však babka ho nechá robiť čo chce tak bodaj by sa mu tam nepáčilo.. :D neskôr chodievali pre neho už pomaly každý deň alebo na dva dni si ho tam nechali spať... Ja som bola taká istá s mojou babkou takze nemam problém ho tam nechať keďže viem aké je to ľúbiť nado všetko babičku 🙂

Je to normalne ked pravidelne svojho 4 rocneho syna davame od piatku do nedele starkej??on sa tam pyta..nechce byt somnou ani s muzom ani so svojou mladsou sestrickou☹ od 1 roku sme ho tam davali lebo tam chodilo prespavat kazde dva tyzdne aj svagrove dieta.dcera...a moj syn si zvykol na starku a na tu sesternicu...a chce uz ako 4-rocny byvat cez vikendy tam..lenze my sme jeho rodina...nemal by byt s nami???s muzom sa aj pohadame koli tomu...ja som toho nazoru ze si syn viac zvykol pri sestrenici a babke ako pri nas cez vikendy...aj ja chcem mat s nim zazitky a vylety atd.....a muz vravi ze je to normalne ze sak mame este jedno dieta...svokra byva od nas 5 km...tak je tam maly ako na klaviri..a zasa moja mama s ocinom byvaju 300km..a vidia ho len tak raz za 2,3 mesiace...moja mama je smutna ze ku nej sa nepyta ani tam nechce spavat...lebo sa naucil na tu babku ktora je blizsie...neviem...ako obmedzit stretnutia???ked furt sa tam pyta??a ked ho tam nechcem dat tak koniec..horor...nie je to feeer..jedna babka ma vnucata stale a druha skoro nikdy...PORADTEEEEE...moj muz drzi stranu skor svojej mame a mne vzdy len nada
@lulistek no a porad mne😀😀😀😀