Ako často dávate menšie deti k starým rodičom?
Ahojte,
zaujíma ma táto otázka, Vaše názory, ako to je u Vás. Moja malá bude mať 2 roky a chcela by som vediet ako to funguje v inych rodinach, kde je taka zdrava miera. Davate deticky ku starym rodicom aj na noc? ako casto?
dakujem 🙂
@lulistek moj maly bol prvykrat uplne sam u babky ako 10m ked som bola v nemocnici.a chodieva pravidelne.teraz bude mat uz 5r a vzdy sa ku babkam tesi.aj ku mojej mamine aj ku svokre.aj zajtra ide na prazdniny a keby mohol uz aj dnes odide.netreba to zbytocne natahovat.neskor moze byt problem ze sa dietatko moc nafixuje na rodicov .
Zatiaľ iba 2 krát pri prvom a druhom sťahovaní. Inak vôbec.
Má takmer dva roky
@mirka49 mas problem s mamou ci svokrou?
lebo to dost nasvedcuje.
kazda z nas co ma dobre vztahy myslim nema problem podelit sa o radost deti s rodicmi alebo svokrovcami.urcite nie odkladanie deti.
moji rodicia su 200km svokra 350km takze niesu tam kazdu chvilu.no ked bol maly od novembra do januara chory bola som rada za ochotu mi s nim pomoct.aby som mohla chodit do prace.nevyuzivam to.snazim sa byt sebestacna v tomto ale obcas to nejde.a nebudem kazit radost synovi ked sa tam tesi.aspon vypadne z BA do cistejsieho prostrieda a na dvor kde sa moze slobodne hrat
je to predsa silne individuálne, záleží na veku dieťaťa, alebo detí, na ich povahách, na vzťahu s rodičmi a svokrovcami. Mali sme rodičov aj svokrovcov pätnásť minút od nás, rozumeli sme si super, strážili by radi, ale moje dieťa do šesť, sedem rokov nechcelo ostávať niekde na noc a my sme to rešpektovali. Takže spočítam na prstoch ruky a ešte mi aj nejaký prst ostane 😎 , ale potom sa to otočilo, asi v druhej triede ZŠ a chodil rád, najmä v piatok večer, ale len na jednu,maximálne dve noci. Vždy treba podľa mňa rešpektovať dieťa.
Naši dvaja neboli na noc ani raz 🙂 Starší má rád svoje pohodlie, svoju posteľ, svoje periny a sám prespať mimo nášho bytu nechce. Dávam mu čas, keď príde deň, že sa sám vypýta, bez problémov mu vyhovieme 🙂
starsia od 2r. /vtedy som prestala kojit/ a mladsiu sa uz neviem dockat, kedy budem davat 😀 😀 😀....ale tak v roku chcem prestat kojit, tak pojdu uz konecne na noc k jednym alebo druhym opat....Sa tesim, ako s muzom konecne pojdeme niekam von, na chatu s partiou normalnych dospelych ludi bez deciek.
@lulistek Ja by som občas aj rada dala svoje dieťa k starým rodičom, ale moja mama zásadne stráži deti len ak je nejaká krízová situácia, napr. dieťa je choré a ja som musela ísť do práce, inak nikdy. Svokra žije a pracuje 1000km ďaleko, takže tam to tiež nehrozí, lebo bývajú tam v ubytovni a tam si deti zobrať nemôže, ani keby priam chcela. Teraz čakám tretie bábo a viem, že mi s ním okrem manžela nepomôže nikto, ani žiadne kočíkovanie u babičiek u nás nehrozí. Nuž čo už, aspoň sa prevetrám ja. 😀
najstarsia ked mala rok a pol tak bola 2 tyzdne u mojich rodicov na vychode,lebo som bola v porodnici...teraz ked je vacsia ja by som ju rada dala aj s mladsimi,ale nechcu ist ani ku jednej babke, iba so mnou
@lulistek veľmi rada by som ich dávala,keby mali na nich čas,všetko iné je pre nich dôležitejšie ako moje deti,je to smutné ale je to tak,niekedy som z toho zúfala.Skoro vždy povedia ,že inokedy a to inokedy je stále.No keď moje deti budú mať14 rokov ,silne pochybujem ,že budú chcieť u nich spať,isť s nimi na dovolenku.Práve teraz by si ich mali užiť kým sú malí./4r.,10r.Ak tvoji rodičia sú ochotní ti strážiť detičky,určite to oceň a daj ich tam aj na víkend a mimochodom utužuje to manželský vzťah 🙂
Do roka aj pol chodil iba s nami. Od roka a pol sme začali postupne - raz/dvakrát do mesiaca si ho na pár hodín vzali svokrovci. A teraz chodí pravidelne raz do týždňa k svokrovcom - ráno ho manžel zavezie a podvečer privezie. Svokrovci sú nadšení, malý tiež /on je však dosť spoločenský typ 😀/, vôbec neplače, niekedy ani nemá čas zakývať mužovi, keď odchádza 😀, užíva si dedinu, naháňa sa s dedkom, s babkou behajú po vonku, hrá sa s pradedkom a občas si užije krstnú, ktorá býva s nimi. Som rada, že máme takúto možnosť a malému to evidentne prospieva - verím, že keď pôjde do škôlky, bude to aspoň sčasti takto v pohode.
Inak, spal tam len raz, ale nevyspal sa u nich nikto a ja som celú noc behala, chcela som im stále volať, či spia 😅 Takže odvtedy schvaľujem len takéto denné výlety 🙂
@lulistek Mama sa mi starala o maleho od 9m 2 dni v tyzdni od 9-17. Maly spal prvykrat sam u mojich rodicov az ked som prestala v noci kojit, okolo 20m. Odvtedy chodi pravidlene, minimalne 1 predlzeny vikend v mesiaci. Najdlhsie bol 2t s mojimi rodicmi pri mori. Mometnlane je na prazdninach na tyzden u svokrocov. ROdicov mam 60km a svokrovcov 150km. Keby byvali blizsie su s nimi este castejsie.
Zalezi ako je na starych rodicov dieta zvyknute. My sme sa sanzili od malicka vela chodit k obom starym rodicom, prave z toho dovodu, aby bol na nic zvyknuty. Taktiez chodili stari erodicia k nam na niekolko dni aby si ho uzili. Obaja s muzom mame krasne zazitky z pobytu u starych rodicov, tak to chceme dopriat aj svojim detom, kedze maju skvelych milujucich starych rodicov.
Nasa nikdy nespala mimo domu, svokrovci varovali pocas 5r.asi 2x aj to s urazom (dodnes nechapem ako mohli vychovat vlastne deti, asi viac stastia ako rozumu 😠 ) a moja mamka povaruje malu pocas dna na 2-3 hodky ked si potebujem nahodou raz za cas nieco vybavit. A to byvaju vsetci kusok od nas 😝 Ale nikto sa varovat netrha, su toho nazoru ze chceli ste deti tak sa starajte a im tiez nikto s detmi nepomohol (a prave preto by som ja bola ina na ich mieste a nie ze mne nikto nepomohol tak aj ja budem svina ) takze my dvaja s mm sa sami nikam nedostaneme 😖
Za normalnych okolnosti nevidim na tom nic zle ked dedkovci sem tam povaruju deti, alebo k nim idu na prazdniny...
Ja kedže nepracujem u nás málokedy dávame deti k starým rodičom. Jedine výnimočne keď niekam ideme. Malý bol maximálne u starých rodičov tak na celý deň keď sme boli nakupovať vianočné darčeky kedže sme všetko nakupovali na poslednú chvíľu.
Ty ešte o tom nemáš príručku? Rýchle bež do knihkupectva, je tam kniha pre psychicky nezrelé matky, názov neviem, opýtaj sa. 🙂
cez vikend tam kludne idu na sobotu alebo nedelu, aj spavat tam zacali cez vikendy na jednu noc obcas, ale az teraz, ked maju tri roky a zacalo to tym, ze som musela do porodnice, predtym na noc nikdy neboli. Cez tyzden obcas vecer na navstevu, lebo vsetci stari rodicia u nas su este pracujuci.
Hoci kedy. Jednych mam v dome a druhych 15km
moja este takto cely den ci tyzden nebola iba so mnou. mojej mame by som male dieta nezverila na tyzden kym nebude mat aspon 3-4 roky a svokra tiez uz okolo malej nevladze takze asi tak.inac by som nemala problem
my sme malého nechávali na noc najprv len u našich, bývajú v rovnakom meste ako my, asi tak od roku...k svokrovcom sme chodili na víkend, no vždy sme tam boli aj my-rodičia a až od tých asi troch rokov sme ho tam nechali aj na noc, kedže svokrovci sú už na dôchodku a malého zbožnujú tak si ho berú cca raz za mesiac na víkend alebo raz za dva mesiace a cez prázdniny len letné je tam dlhšie....
podľa mna aj rodičia si musia od detí oddýchnut a starí rodičia sú na to aby sme tie deti mali kde dať ked potrebujeme oddych...nie je na tom nič zlé, robili to aj naši rodičia s nami...
ale priznajte sa, kto obzerá fotky len čo dieťa odíde z domu na noc??? lebo ja stále 😀 😀 😅 😅 a pritom som rada že nie je pri mne lebo si oddýchnem prípadne spravím to čo potrebujem a pri nom sa to jednoducho nedá
nasa prvykrat spala u mojich rodicov ked mala 14 mesiacov a to na silvestra a nebol problem. sme sa tiez bali, ale zvladla to super, 30km od nas a to sa este kojila vtedy. Ale dala som im odsate mliecko, a keby nahodou bol problem tak by ju doviezli v noci domov. a odvtedy tam chodi skoro kazdy druhy vikend na jednu noc. tak ze si ju v piatok pridu zobrat a potom v sobotu ideme my pre nu. a je to super, si aspon v klude porobim 😀
Ani moje deti ešte (dcéra 6 rokov, syn 4 a pol roka) nespali ešte u starých rodičov, nechcú a my ich nenútime... keď ideme raz za rok spolu na ples, príde k nám na noc k deťom moja mama (býva neďaleko od nás), svokrovci bývajú v meste vzdialeno 15km, majú auto, takže keby bolo treba, prídu k nám. Deti tam bývajú občas bez nás, keď sa doliečujú po chorobe, manžel ich ráno odvezie cestou do práce a poobede ich vyzdvihne. Viem, že niektoré páry radi trávia čas vo dvojici bez detí, my si to nechávame také tie romantické pobyty a pod. na obdobie o pár rokov, keď deti už budú riešiť viac kamarátov ako nás rodičov 😉 Takto nám to vyhovuje. Ale zase na druhej strane - starí rodičia sa nikdy netrhali, aby sme im deti dávali na noc, na celý víkend a podobne - asi to bude tým, že ani v mojej rodine ani v manželovej to v detstve tak nefungovalo, žeby nás odkladali k starým rodičom, starali sa o nás mama a otec... a samozrejme, záleží od veku starých rodičov - moja mama a svokor majú 72, svokra 65, už majú radi svoj kľud. Babky päťdesiatničky, to je niečo iné zrejme...
Kludne mozes dat. Ja malu davam od 8 mes cca. Som samozivutelka tak vsetko ostava na mne. A preto dakujem za to ze mam tak uzasnych svokrovcou, ze vzdy si s nimi spomozem. Aj s rodicmi samozrejme. Rodicia byvaju asi 200 m od nas tak tam sme prakticky stale. A svokrovci 20 km. Ale aj tak radsej davam malu svokrovcom. Aj ked obe babky su uzasne. Byvame v meste a svokrovci na dedine preto si myslim ze sa viac dokaze vyblaznit tam. Ja ako mala som bola vkuse u staryvh rodicov na dedine a dakujem do dnes rodicom za to ze ma tam davali. Najkrajsie detstvo ake som len mohla mat 🙂 a babky su vzdy tie co najviac rozmaznavaju svoje vnucatka 🙂
..moji mali tiez chodia k babkam..starsia aj na prazdniny na 2noci..moja mamina rpbi a svokra uz nie..este som na materskej, moj jnazor je ze deti treba davat aj k inym...babkam , tetam, ale podla mna nepovedala by som ze babky su nato..moja mamina mala 4 a svokra 6 deti..takze si s nimi odzili..samozrejme ze k nim chodime aj nam ich obcas postrazia, ale kazdy den nie...a ked vidim ako rychlo rastu a onedlho zdrhnu z domu tak si uzivam s nimi ako sa da..ono to tie babky urcite nedaju znat ale uz aj oni nevladzu tak ako kedysi..takze s mieroumoj nazor
@
@ivia25 aj ked je to uz starsia tema, ale to co si napisala je svata pravda, u nas je to presne tak, svokra 15 rokov kaslala na nasho syna, nikdy nebol u nej sam, bez nas,ani tam nespal, nic, lebo mala na starosti stale len dcerenkinho synceka, stale cez prazdniny, vikendy, pocas choroby tam bol len on, takze pre nasho uz nebolo casu ani miesta a teraz mu na jarne prazdniny zapotila aby k nim prisiel prespat a on ju uz ma na haku
Je to normalne ked pravidelne svojho 4 rocneho syna davame od piatku do nedele starkej??on sa tam pyta..nechce byt somnou ani s muzom ani so svojou mladsou sestrickou☹ od 1 roku sme ho tam davali lebo tam chodilo prespavat kazde dva tyzdne aj svagrove dieta.dcera...a moj syn si zvykol na starku a na tu sesternicu...a chce uz ako 4-rocny byvat cez vikendy tam..lenze my sme jeho rodina...nemal by byt s nami???s muzom sa aj pohadame koli tomu...ja som toho nazoru ze si syn viac zvykol pri sestrenici a babke ako pri nas cez vikendy...aj ja chcem mat s nim zazitky a vylety atd.....a muz vravi ze je to normalne ze sak mame este jedno dieta...svokra byva od nas 5 km...tak je tam maly ako na klaviri..a zasa moja mama s ocinom byvaju 300km..a vidia ho len tak raz za 2,3 mesiace...moja mama je smutna ze ku nej sa nepyta ani tam nechce spavat...lebo sa naucil na tu babku ktora je blizsie...neviem...ako obmedzit stretnutia???ked furt sa tam pyta??a ked ho tam nechcem dat tak koniec..horor...nie je to feeer..jedna babka ma vnucata stale a druha skoro nikdy...PORADTEEEEE...moj muz drzi stranu skor svojej mame a mne vzdy len nada

V prvim rade ja som ich mama a ako sim napisala takej svini ako je ta moja jej deti nedam@moni244