icon

Ako dlho trvá, kým logopéd pomôže dieťaťu?

petka5656
17. mar 2025

Ahojte, prosím, kto máte podobne skúsenosti, za aký čas vám pomohol deti rozrozpravat klinicky logoped? Naša ma 2r1m, začali sme chodiť na vlastnú žiadosť (moju 😀), zatiaľ sme boli raz pred 2 týždňami a nebadam nejakú zmenu. Dcera rozpráva len tak “babatkovsky” - mama, baba, auto, babo a podobne, tak možno 30 slov spolu so citoslovcami. Nespája slova, odkomunikuje si to gestami, slovami čo vie hovoriť a po novom aj grimasy 🙈 rozumie úplne všetko, logopedka iný problem nevidí (predtým ju videli ešte 2).
Je to beh na dlhu trať? 🫣😖

pribinak
17. mar 2025

Zmena po 1 návšteve? Srandujes? Že?

Dcéra je malička, chce to čas a tvoju trpezlivosť

mondolina
17. mar 2025

@petka5656
a prečo to robíš? 🙏 rešpektuj tempo svojho dieťaťa
môj začal mleť keď mal 2.5 r. v škôlke.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
zildo
17. mar 2025

@petka5656 2rocne k logopedovi? Si robis srandu

jaskolka
17. mar 2025

@petka5656 podľa mňa úplne zbytočne tam chodis a ako píše vyssie, zaberať miesto pre niekoho ,kto fakt potrebuje pomoc logopeda. Lego 2 ročne dieťa absolútne nemusí už vedieť bezchybne hovoriť, píšeš,že ovláda 30 slov,to je normalne,čo vlastne od neho chces?

mogaa
17. mar 2025

a čo čakáš od logopédky , že mávne čarovným prútikom a dieťa sa ti po týždni dvoch rozrozpráva? odhliadnuc od veku tvojho dieťaťa - ano je to beh na dlhú trať.....a ano, stačilo dať dieťa do škôlky a možno by sa tam rozrozprávalo skôr ako u logopedičky....veľa detí začne rozprávať medzi 2,5-3rokmi a bez logopéda.....

petronellla87
17. mar 2025

@petka5656 po 3 sedediach by už mala recitovat Shakespeareove Sonety v originále. Zmenila by som logopedicku.

veronikaszabova
17. mar 2025

@petka5656 logoped? V 2r?
Nasa ma o 2t dva roky a poviem ti, ze povie asi 10slov (neratam zvuky zvierat). A neriesim 🤣🤣 este sa nakeca dost v zivote.

minesasubu
17. mar 2025

chce to čas , ja som tiež bola so synom okolo 2 r dala nam cvičenia , pokyny a už sa pekne rozrozprával má 2r7m a ide už celé vety
mali sme jedno sedenie a len ma uistila že to robime spravne a máme pokračovať plus jej pokyna a pod

petka5656
autor
17. mar 2025

@petka5656 dámy, ďakujem za príspevky, nikomu miesto brat nechceme a verim, že ani neberieme. Chodíme súkromne a riadila som sa len tabuľkami a odporúčaniami logopedov, čo a ako by malo dieta rozprávat v jej veku. Verim, že kolektív by jej tiež pomohol, lebo so mnou si rozumie aj bez slov, ale ešte si ju chcem nechať doma pri sebe.

vreckovka2
17. mar 2025

@petka5656 na vysledky treba pockat. Dodrziavat pokyny. Verim, ze vam odporucila rozvoj hrubej a jemnej motoriky ako takej. Chce to cas.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
amelia89
18. mar 2025

@petka5656 moj syn zacal rozpravat trochu neskor a je bilingvalny, k logopedovi chodime teraz rok (ma 4.5 roka), nesli mu rozne pismenka (tam je pokrok) ale co sa tyka rozpravania ako takeho (napr obcas zle sklonuje, vymiena rody atd) to je vec hlavne dozrievania centralnej nervovej sustavy. A to je aj pripad tvojej dcery - logopedicka ti moze dat tipy ale nenauci tvoje dieta plynule rozpravat to sama nedokaze

ivanabat
18. mar 2025

Trvalo rok, kým sme postupne odstránili všetky rečové vady a trénovali sme každý deň bez výnimky. Je pravda, že ja som počkala, kým mal 5 rokov a až potom sme navštívili logopedičku.

lenkakravcova
18. mar 2025

@petka5656 deti sa učia rozprávať najrýchlejšie v detskom kolektíve - lebo sa snazia oveľa viac vyjadriť pri kamarátoch.
Syn takto rozprával v 3r. Proste sa mu nechcelo.. po 2 mesiacoch v škôlke skladal vety.

taktotedanie
19. mar 2025

@petka5656 moje dieta ma len o par mesiacov ( fakt len o par) viac ako tvoje dieta a tiez som na vlastnu ziadost riesila logopeda
Neries, ze ta tu vysmeju tiez ma vysmiali, aj pediater a nad chlapcami casto mavaju rukou ze su spomaleny atd
Ja som videla, ze mi dieta stagnuje v reci, viac gestikulovalo ako hovorilo, slova skracovalo, splietalo hatlaniny a blbosti, nechcelo opakovat
Logopedka sa vyjadrila, ze aj tak male deti mozu navstevovat logopediu a da sa s nimi pracovat pokial su aspon trochu spolupracujuce
Nastup do skolky bude jednoduchsi pretoze dieta uz bude ako tak vediet komunikovat, bude to pre dieta prinos a v skolke sa slovna zasoba rozsiri
Absolutne si nic nerob z tychto mudrych komentarov
Ja vidim progres u svojho dietata

petulkahu
27. mar 2025

Ja som uplne za riesit rec hned ako sa ti nieco nepozdava. Nasa zacala rozpravat nieco po 2 roku, ALE logopedicku sme zacali navstevovat cca 5roku ( kvoli L a R) chodi tam uz rok a pol a je to lepsie. Je to proces a ten nejaky cas trva. Zazraky na pockanie nerobia. V 2 rokoch vidim prinos v tom, ze teba logo nauci pracovat s dietatom a tam aj je gro celeho ucenia.

mabenn
27. mar 2025

@petka5656 k logopedovi sme zacali chodit v 5r kvoli vyslovnosti...pracujeme na tom zatial rok! a posun tam je...ale nekoncime...logoped prv stanovi dovod zlej vyslovnosti a riesenie- u kazdeho je to nieco ine...napr u nas bol problem slabych svalov sanky, maly nevedel dlho ani zut, mixovala som do 2.5roka stravu...ty mas male dieta, kde rozvoj reci sa vytvara doma- tj nehovorit na dieta zlozito, ale jednoducho, ukazovat obrazky a pomenovavat, vela kniziek pozerat, opakovat dookola...logoped len usmernuje

mabenn
27. mar 2025

@petka5656 este spomeniem, ze syn nastupil do skolky na polden v 2r9m, kde uz hovoril vety (so zlou vyslovnostou, ale hovoril), a tym padom dokazal odkomunikovat nejaku potrebu...sustredila by som sa na toto

anastazia93
3. máj 2025

Áno, bežné chodia 2 ročne deti k logopedovi. Neviem prečo sa čudujete.
Autorka- závisí od hĺbky problému, niekedy stačí pár sedení, logoped ukáže techniky ako pracovať s dieťaťom, a ide to. Inokedy to trvá mesiace až roky.