Ako naučiť 10 mesačné bežkať?
mam 10,2 mesacnu dcerku ako ju mam naucit behat uz som vysla z cviku neviem ci nebude mat problemy s nozickami no bola som snou na nozickach v 3mesiaci a doktor ze je v poriadku len muz mal ako maly ploche nohy aj nohy mu idu do o a mla beha v pavuku len sa dava na spicky lozit ani jedno moje dieta nevedelo tak neviem co mam skusat
behaky SPOMALUJU motoricky vyvin...ale pre niektore maminy je to pohodlne mat tam "odlozene" dieta.
Tym ze doktori povedia ze "niektore deti nelozia stvornozky" sa mnohe utesuju...len uz tych "niektorych" je pomaly polovicka a cirou nahodnou zvecsa tie ktore nie su kladene od malinka na brusko.
Chapem ze pri najlepsej voli a podpore lezenia sa fakt najde par deti co napriek tomu nelozia...ale zase spametat sa v 10 mesiach je neskoro... a vtedy akoze skusit lozit, dat dieta na brucho, "vsak vidite ze nelozi len sa zlosti"... v behaku sa neda lozit, ani v sedacke ci lehatku...
je skoda odopierat dietatu tuto najlepsiu moznost ako si v rannom detstve spevnit chrbiticu...najme pri dnesnom sedavom zivotnom style uz nikdy taku moznost mat nebude. Dokonca aj keby nelozilo ukazkovo stvornozky...je cenne aj samotna poloha na brusku, prepinanie chrbatika, plazenie po bruchu miesto po kolenach atd..
@michaela025 chceš radu? odlož pavúka, malú polož na zem a nech sa jeduje. jedine tým ju "prinútiš" rozhýbať sa. bude musieť naučiť sa SAMA presunúť sa z miesta na miesto. a ako sa presunie, to nechaj na ňu. časom bude aj chodiť, ale fakt je na to skoro. moja začala chodiť v 13,5 mesiaci a je tu. netreba nosiť na rukách, ani pavúkovať. tým skôr jej v tom vývoji pohybu brániš. nechaj všetko na ňu samu a uvidíš ako bude dobre.
@lenka110611 tiež si hovorím: zbohom, zdravý rozum.. už mám dávnejšie pocit, že prirodzený materinský pud odumiera a koník víííťazííí 😀
ja len moj skromny nazor - moja dcera parkrat v pavuku bola - lozila od 6tich mesiacoch, bola velmi temperamentna a my sme mali stransne malinky bytik a asi vo veku 11tich mesiacoch som si to choditko na 3 tyzdne pozicala od svagriny a bola to parada 😀 malinka bola takaaaaa spokojna 🙂 ale presne miska ako ty pises - zacala mi spickovat - cize choditko po 3och tyzdnoch ( kedy som si super oddychla ) odislo prec a mala putovala opaet na zem 😀 ale ako pisem, ona uz krasne dlho lozila a stavala sa mi - ona sa stavala tak bez pudu sebazachovy - postavila, treskla, nechcela obchadzat nabytok, nechcela ruku, len postavit sa a tresknut ... to bola moja motivacia pre to choditko... ze som bola24 hodin jej za zadkom a chytala ju a zial nie vzdy som ju napriek tomu chytila 🙂
takze ako pisesm - 3 tyzdne sme mali obe veget... potom sme to choditko odstranili a mala uz tak nejak neviem ci trochu dozrela alebo co, ale zacala robit kroky, samozrejme ze sa zase hned pustala - ale tak v 12tich mesiacoch uz chodila sama... takze mozno aj vdaka tomu choditku sme to prezili - ja dusevne a ona fyzicky 😀 na druhej strane na tom spickovani nieco bude...
moj malinky ma teraz cez 10 mesiacov, je hypotonicky, naucil sa posadit asi pred 3mi tyzdnami, plazi sa ako partizan, na 4ri sa da ale len cuva alebo sa hupe, zacina sa staviat.... chodime rehabilitovat a tam mi povedali presne to co tebe baby radia - nechat dieta nech robi vsetko same - nestavat, nesadat... dokonca aj teaz ked sa vie krasne posadit a krasne sedi, tak mi rehabilitacna povedala ze vzdy ked bude sediet a pojdem okolo neho tak ho mam jednoducho polozit na brusko - nech je co najviac v tejto polohe lebo v nej posilnuje najviac svalstvo a vlastne z nej sa aj vsetko uci robit... takze tak robim 😉
inak obe moje deti polohu na brusku neznasali - do 6tich mesiacov som ich na nej mala vzdy len par minut lebo hned obrovsky krik... ale tak mala hned ako sa naucila lozit, tak uz nemala problem, a detto teraz malinky - jednoducho v tej polohe sa dostane kde chce, takze ju uz miluje 🙂
Myslim, že tvoje dievčatko je ešte maličke na "bežkanie". A pavúka nám neodporúčal ani ortopéd, ani neurológ. Názor ortopéda - čo najviac švornožkovať, a neurologička povedala, že v pavúku sa môže nezdravo pokriviť chrbtica a tiež v pavúku môžu byť dosť škaredé úrazy (ak máte doma prahy medzi dverami, schody - môže sa nepekne prekoprcnuť na hlavu). Dieťatko začne chodiť, keď bude na to pripravené - môj menší syn mal takmer 15 mesiacov keď začal a teraz behá ako drak. Kam chcel, tam sa najprv doplazil a potom doštvrnožkoval... 😉
Moja bola v pavuku od 6.mesiaca, krasne lozila najprv dozadu, pak dopredu, zacala skoro behat. Ja pavuka neodsudzujem. Nohy nema do O ani nechodila nokdy po spickach. Dvojky boli na bruchu v podstate od narodenia, od 5 tyzdna zacali past koniky, teraz uz sedia s opretymi rucickami, vydrzia dlhsiu dobu, stavaju sa na nohy, hojdaju sa na nich, snazia sa urobit krok. Niektore deti su sikovne a preto im netreba branit bezduchym sa valanim po zemi len preto, aby mali pevne chrbty a aby sa pojedovali a vrestali. Takto aspon vidia okolie, pozoruju nove veci a popritom sa ucia pomalicky chodit.
@betina1984 ja tiez choditko neodsudzujem...mala je rada v nom....bezkat ju este neucim ked bude na to pripravena tak pojde sama....ale hentak odsudzovat matku ktora dava dieta do bezky...vsak ked ich tam nechcu mat nech ich tam nemaju to je kazdeho vec....tak neviem preco to niektore tak rozculuje... 😉
Spomenula som si na odstavec z Konceptu kontinua, ktorý sa do tejto témy hodí:
Doman a Delacato zjistili, že osoby, kterým nebylo umožněno v daném období v dětství lézt po čtyřech, které byli omezovány buď ohrádkami, nebo jinými faktory, nedokázaly plně rozvinout své verbální schopnosti. V některých případech se to projevilo koktáním. To bylo vyléčeno, když se tito lidé po dobu několika měsícu na hodinu denně vraceli k plazení a lezení. Osobám, které dosud neměli vyhrazenou dominanci jedné mozkové hemisféry, se navíc podařilo takové dominance dosáhnout.
no svoje som si napisala a uz beziiiiim 😉 😉 😉
len idem este synovi povedat nech sa konecne prestane bezducho valat po zemi a zacne inteligentne z vysky pozorovat nove veci 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
kazda z nas ma pravo zalozit nejaku temu, poprosit o radu, ja tiez neuznavam pavukov,ale v ziadnom pripade si nemyslim o maminach,kotre ho vyuzivaju,ze su zle matky, ze naco si dieta robili,ked sa s nim nechcu hrat a podobne...predsa je na kazdej z nas, ako sa rozhodneme, niekto vyuziva ergonosice,niekto pavukov, niekto surodencov ako v mojom pripade (mam tiez tri deti a ked su neni v skolke, vedia matuska zabavit a pohrat sa s nim trosku) , no jeeeej....a narazky typu ako a od 1. mesiaca si ucila na nocnik, baby to ozaj uz nemate co robit.....su matky ktore ucia od malinkata bezplienkovu metodu a co....tiez si myslim ze ucit dieta chodit v 10.m je zbytocne, ked sa to bude mat rozbehnut,tak sa to rozbehne,kazde dieta je ine....myslim ze tam skor slo o to chodenie po spickach, co si zasa myslim ze je dosledok pavuka,ale nie na cely zivot...
kam sa ponáhlaš???teš sa,že máš zdravé dieťa.
Super vypracovane:
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...
@michaela025 - dieťa takéto veci učiť netreba, naučí sa to samo, ja som dcéru do pavúka nikdy nedala, neučila som ju chodiť ani sedieť a zvládla to sama pomerne rýchlo. V 11 mesiacoch urobila prvé samostatne kroky o mesiac neskôr už bežala. Nič som nesílila nechala som to na ňu, to však neznamená že ked ti jedno dieťa chodilo v 11 mesiacoch tak musí aj druhé ved každé dieťa je iné, neiktoré deti chodia až 18 mesačné a nič sa nedeje. Hlavne odlož toho pavúka lebo ti bude špičkovať aj naďalej, nie je to zdravé dávať dieťa do chodítka. Ja som tiež varila aj pratala a dieťa som nikde odkladať nemusela. Robila som to ked spala, inak sa nedalo. Ak ti cez deň nespí čo pochybujem tak porob večer, ked ju uložíš na spánok, aj si navar deň dopredu a máš na druhý deň pokoj. Všetko sa dá ked sa chce.
a preco mu uz rovno nekupis bicykel a korcule a nech sa to uz nauci vsetko naraz - paneboze ked som videla ten nazov tak som si myslela ze si prvorodicka 😖
@jolinka lenze ono je to aj tak jedno, zastankyne choditok, pavukov, pasivneho sedenia, tahania za rucky, chodenia za rucky sa pekne spolu podporia, povedia si, ze to robili nasi rodicia a sme tu a nemame ziadne problemy... daju dokopy "nazor odbornikov" a budu stastne, ze maju svoju pravdu 🙂. co na tom, ze v tomto su si vsetci odbornici jednotni 🙂
Ahojte baby, čo sa týka pavúka nemyslím že to kazí nôžky...A myslím že sa netreba ponáhľať s chodením. Moja dcéra bola extrémistka v chodení pretože už v 8.mesiaci som ju musela strčiť do pavúka-pretože sme s nou v kuse museli chodiť za ruky a to skoro celý deň-čím fakt neuveriteľne trpela moja chrbtica. Vydržala v ňom do 10 mesiaca a potom ju to prestalo baviť lebo samozrejme nedočiahla do poličiek. Tak z toho začala vyliezať. Takže samostatne chodila ako 11.mesačná.
Ale kamarátkyna je o dva týždne staršia a začala za ruku chodiť ked mala 14. mesiacov.
Treba to nechať na dieťa,treba ju motivovať a sama začne behať!
A ploché nohy-investujte do poriadnych topánočiek na chodenie-najlepšie kožených.Nenechaj ju behať v nejakých cvičkách alebo tak.
A niečo najdeš aj tu.
http://najmama.aktuality.sk/clanok/225649/ploch...
@evkat na co si dieta naucis, to mas.. moja zacala chodit na ukoncenych 12 a nikdy ju nikto za ruky netahal. takze to,ze ste ju ako 8mesacnu za rucky vodili..a potom do chodaka..jedna chyba za druhou. neznamena, ze mam sikovne dieta, ze ho budem vodit za ruky v 8. mesiacoch !? ved nech ide same..popri nabytku..a ked, tak sa pusti same a pojde same, nie?
@evkat troska ta opravim ploche nozicky mozu byt aj pri spravnej obuvy, mi kupujeme len v lekarni pred tyzdnom sme boli na ortopedii a lekar povedal ze ma troska ploche nozicky ale ze obuv mame spravnu ze mame pokracovat a ukazat sa ako 3 rocny ze nozicka sa zvykne este vyvijat. a k tomu pavuku som sa vyjadrila ze naco
Treba nechat dieta nech dostatocne dlho lozi.
Nie je to sutaz ktore bude skor chodit, nejde o to zlahcit si to aby sme unudene babo nemuseli zabavat a mali viac casu na seba, a ci pocuvat jeho rev, ked sa stve a my chceme mat pokoj a dieta nech je hlavne "stastne" (chvilkovo).
Ziadne pavuky, ani keby sa v nich neviem ako tesilo.
Nejde ani tak o to, ze potom motivacia ucit sa chodit same rapidne klesa a dieta sa to v skutocnosti nauci omnoho neskor ako by to dosiahlo bez choditka, aj ked aj to je fakt!
Nejde ani tak o to ze vo vyvojovej faze/veku kedy ho do pavuka/choditka dame este na to fyziologicky nema co zahrna nadmerny tlak na urcite partie tela ktore este nie su dostatocne spevnene a vyvinute a kvoli tomu mozu trpiet a ostat mierne doformovane co sa moze prejavit az po rokoch, aj ked aj to je fakt!
Podla mna ide hlavne o najviac opominany a pritom pre vyvoj najdolezitejsi dovod. Ked dieta lozi, vo faze lezuna, doslova sa mu v mozgu na zaklade tejto cinnoti dozrievaju a prepajaju sa oblasti, ktore by sa inak nie. Tieto spojenia sa uz neskor nemaju sancu dobehnut a vytvorit. Tuto fazu nejde nicim nahradit. Preto musi byt dostatocne dlha, ba co viac cim dlhsia tym lepsie. Kazdy fyzioterapeut sa bude pytat ako dlho dieta lozilo. Ked je tato faza preskocena alebo co i len skratena, ci chceme ci nie, existuju statistiky ze deti su potom menej inteligentne. Je to proste fakt. Dokonca existuju potom zlozite techniky ako neskor detom ktore mali tuto fazu preskocenu ci vyrazne skratenu toto obdobie opat simulovat aby ho mohlo prezivat, aby sa aspon ciastocne nahradili jej blahodarne ucinky. Preto chvala lezeniu a pokusom na zemi, aj keby sa dieta stvalo a nudilo. Keby toto bolo vseobecne zname hned by maminy nezmyslne nepretekali skore dieta je vraj "sikovnejsie" a skor chodi, lebo to je hlupost. Ale ci dostatocne dlho lozi. Z toho sa odvija dokonalost postavenia a rozchodenia, to je ten opat znamy vyrok fyzioterapeutov ze nie je potom ani tak dolezite kedy sa dieta posadi/postavi/rozchodi ale ako konkretne to zvladne, teda presna postuponost ako konkrente to potom urobi. A to byva cim viac zrychlene vyvojovo predtym tym viac sklony k tomu aby to dieta neurobilo potom az tak spravne. Dosledky su mozno menej viditelne, ale su a ovplyvnuju kvalitu celeho dalsieho zivota.
@michaela025 nijako..sama zacne chodit ked na to bude pripravena...mozno teraz mozno za 4 mesiace
nechaj ju tak naučí sa sama.my sme začínali najprv štvornožkovať,potom sedieť,potom stáť popri nábytku,chodiť popri nom,potom sme jej kúpili to tlačítko pred sebou a potom sa pustila sama(v koľkátich to radšej písať nebudem bo ma niekto ukameňuje).náš syn napr.sa teraz začína plaziť čo pri dcérke sme nemali.každé dieťa je iné.ak ti pavúk vyhovuje je to len tvoja vec.nikoho do toho nič.
to neviem či sa to dá urýchliť ale napr. moja malá začala chodiť keď mala 1rok a 1m
To nemyslíš vžne toto? Píšeš ké mate zdravotné problémy s mužom a t strčíš malú do pavúka a ideš ju nutiť chodiť? Ja neviem kde sa všetky ponáhlate.. 😢 Daj ju na zem nech sa mocuje a ona sa ti sama rozbehne ked na to bude pripravená... 😉 Ako minule som videla v chodačke 4 mesačné dieťa..to je už MOC! ženy...Ale zbytočne sa rozčulovať sú to vaše deti...:(
baby, ja si myslim,ze si z nas robi dobry den zakladatellka tejto temy, ako to tu dalej citam, lebo ziadna normalna matka by takto neuvazovala, tym skor nie, ze ma uz 3 deti...asi by sme mali prestat uplne prisopievat lebo sa na tom dobre bavi....

bože ozaj takúto tému zakladať, nehnevajte sa...