Ako naučiť 3,5 ročné dieťa na nočník?
Dobrý deň,
už som vyskúšala viacero možností ale žiadny úspech. Už sa snažím o to rok. Viete mi poradiť ako naučiť 3,5 ročného syna aby sa pýtal na nočník? Doma chodí bez plienky no nepýta sa, plienku nosí na spánok a keď ideme von. Dávala som ho na nočník každú pol hodinu no teraz už nechce. Keď sa spýtam či ideme cikať pokrúti hlavou že nie a začne utekať, keď ho chytím spustí krik. O minútu na to pustí do slipiek, ani mu to nevadí, že je mokrý behá a hrá sa ďalej. Keď sa do slipiek pokaká takisto mu to nevadí, neplače, neukáže. Psychologička mi povedala, že ešte nie je zrelý byť bez plienky, pokiaľ ju vraj nemá po zobudení suchú nie je pripravený. Po zobudení má plienku úplne mokrú, plnú. Syn ešte síce nerozpráva (termín na logopedii máme až koncom septembra) myslím, že by sa už pýtať mohol.
@lilly0812
Dietatko ma oneskoreny vyvin vo vsetkom,a ci je to neurolog. alebo psychic. povodu to teraz neries.
Ako mu mozes teda pomoct ?...Osobne vidim problem v tom,ze je dieta pod stresom,SADNI SI-CIKAJ,KAKAJ....nie takto to nefunguje a nebude fungovat nikdy.
Jednoducho treba ist na nho postupne.
Odmenovat ho uz len za to,ze ho spomenie-myslim nocnik.
Potom ak na nom co i len trosicku posedi,opat nejaka odmena atd.
Nocnik treba mat na ociach,ale nenutit ho a musis ,musis...
No a co sa tyka Tvojej mamy,ach tak tie len vedia naublizovat a sklamat 😠 .Namiesto toho,aby Ti s malym pomohla,maleho len porovnava s inymi detmi ,a to ze si zla matka ani nekomentujem.Jej slova vobec neber vazne,len sa trapis a maly to tiez citi,deti su velmi vnimave.Nasim mamam sa dobre dnes hovori,ked nas supli kedysi do jasli,kde nas vsetko naucili cikat,kakat ...a oni ani nevedeli kedy sme sa to vsetko vlastne naucili 😕
@mimasimi i ked neurologicka hovorila, ze je mozne, ze bude pozadu aj v inych veciach ale preco potom v 2 rokoch povedala, ze uz netreba ku nej chodit. Netvrdim, ze by bolo vsetko inak ale mohlo byt keby pediatricka na to rok a pol nekaslala. Mozno by malemu skolka prospela ale osobne si myslim, ze by ho teraz neprijali.
nas sa nepytal do 3 rokov,jedneho dna zacal chodit sam na wc cika po stojacky ako ostatnichlapci v skolke keby som mu nechala plienku tak cika do dnes,a ani na noc som mu nedala nepocika sa vobec,kaka stale do plienky to si donesie sam a povie kakat ,nevieme ho dostat sa vykakat na zachod,v skolke za cely skolsky rok nebol tam kakat,to si nechava na domov
@lilly0812 ved hádam s plienkou sa ženiť nebude?😄ber to tak. Ja som tiez počúvala ze co sa nepýta a to mal ze 1rok. Teraz ma 2,5 je bez plienok cely deň.ale vykaka sa iba do plienky. Takze teraz počúvam ze co nekaka do záchodika. Ale ze rozpráva od 1,5 , od 2 pozná všetky farby, obúva sa sám to ma nikto nepochváli. Kašli na všetkých a radšej počúvaj lekárku ved ta asi ma najlepsie skúsenosti.
@lilly0812 nie, nie je.. moze na to prist sam, nemusi, mozes mu len pomoct.. mozno si ho dlho nutila, riesila to za neho neviem.. a nevadi kolko ma rokov to neries 😉 skoda, ze si ho dala bez plienky, ja by som nechala plienku kym neni pripraveny..odplienkovava sa dieta, ktore je zrele na to..
nam pomohlo toto (btw rada od psychologicky): ak vidim, ze nahodou kaka, netlacim na neho, nehovorim o kakani, vezmem ho na ruky, hovorim o inom, o comkolvek, o pocasi, o slnku, o hracke, o knizke, o tom co budeme robit, len nieco hovorim a zaroven ideme aktivne na zachod. tam ho posadim (ak tam xce sediet) a stale rozpravam a cakam ci sa vykaka, prip. vycika. ak tam nexce sediet nexce, nenutim. cele vyprazdnovanie riesit neverbalne, aktivne, o kakani a cikani sa nebavit (on vie velmi dobre co sa kde robi, akurat to nebude robit na tvoj povel 😀 )..
inak mi pomohli freudovske knizky, ako sa on naschval pocikaval pred rodicmi, lebo ich xcel vytocit 😉
podla toho, co si ty opisala on proste nexce, by som to absolutne neriesila.. sa zbytocne stresujes a on je uplne ok 😎
@lilly0812 mas jednoducho dietatko, ktore cely zivot bude zaostavat.....tak ako na zaciatku v motorike, teraz v cikani, hovoreni.....tak neskor v skole v uceni......vzdy mu bude vsetko trvat pochopit a naucit sa x krat dlhsie ako ostatnym.
mozno nastal nejaky problem pri vyvoji v brusku.....mozno pri porode....mozno geny.....
ale to je uplne jedno....jedine a to najdolezitejsie co mozes urobti ty ako mama - lubit svoje dieta take ake je, kaslat na to, co si ostatni myslia a pomahat mu v tej najvacsej moznej miere.....on sa nauci vsetko.....len nie tak lahko ako ostatni....
tak ako sa ine deti same prirodzene naucili do 2r. na wc, ci hovorit, ci do roka chodit, ci vtedy a vtedy otacat......tak ty mu musis so vsetkym x nasobne pomahat a venovat x nasobne viac casu a energie aby tieto veci pochopil.
nechcem ta strasit ale je velky predpoklad ze skutocne bude zaostavat stale vo vsetkom.
preto si najdi super psychologicku - co vam da aj konkretne rady ako s takymto dietatkom pracovat. neviem pri akych malych detoch, ale snad uz pri skolkaroch ano, daj si vypracovat iq, eq test.
@katarinamarkova ahoj, priznam sa, ze si ma trochu vystrasila. Maly je inak sikovny len niektore veci jednoducho nevie. Myslim, ze mi ani velakrat nerozumie ked mu nieco vysvetlujem, hned skrivy pusinku a chce plakat. Poznam deti co boli tiez podobne vyvojovo pozadu nakoniec vsetko dobehli. Z rodiny co maju babatko myslim, ze ma 1 rok tak uz pekne rozprava, chodi. Viem, ze kazde dietatko je ine ale pytam sa kde som potom urobila chybu? Staram sa o neho s laskou najlepsie ako viem, venujem sa mu, snazim sa ho ucit. Podla rodicov je to len moja chyba, ze je taky. Je mozne, ze uz to ma vrodene, my tu mame ale takych lekarov...mali sme viacero zdr.problemov a nikto nevedel co malemu je a to si hovoria lekari. Tehotenstvo som mala rizikove, nafajcila som ani nefajcmim, alkohol nepijem ani som nepila. Ci to ma z otcovej strany, moze ale nemam ani sajnu a zdr.stave otca maleho
@dana_l tiez sa mi zda, ku tej pediatricke som chodila aj ja ako mala, preto som ju aj pre syna vybrala. Pocula som, ze vela lekarov na nu nadava uz som uvazovala aj nad vymenou len nemam moc z coho vyberat. Ix krat som ju ziadala aby mi dala odporucanie na logo, odmietla mi ho dat, tam ma nechceli bez toho objednat. Teraz uz termin mame aj to som sa tam pokusala dovolat 2 mesiace konecne mi tam aj dakto zdvihol. Viac krat som pediatricku upozornila, ze syn vyvojovo zaostava no ona ma vzdy odbije, ze ved ma este cas pritom podla jej tabulky by uz mal vediet viacero veci
@dana_l
@lilly0812 nerozumie Ti, ked mu niečo hovoríš? Vysvetľuj, hovor jednoslovne, aby pochopil, hovor mu to do očí, čiže sa daj na jeho úroveň. Udržuje očný kontakt? Díva sa Tebe a iným do očí? Keď niečo chce ako si to vypýta? Ukazuje pritom na to prstom. Hej, je aj pedopsychiater, ten je niekedy podľa mňa lepší ako psychológ, skús aj tam, a všetko mu povedz.
@mimasimi myslim, ze reci ako tak rozumie, ked mu napr.poviem prines si pohar alebo loptu tak prinesie ale ked mu vysvetlujem ak urobil nieco zle alebo co nesmie akoby nechapal. Pozeram mu pritom do oci, chvilu pocuva potom sa otoci a odide. Ak nieco chce ukazuje a pisti,rici alebo kamsi ukazuje a povie totoo ale neukazuje na konkretnu vec, niekedy mi chvilu trva kym zistim co vlastne chce
Možno skús kúpiť podsedák na normálny záchod. Nás malý tiež vôbec na nočník nechcel, ale keď sme kúpili ten podsedák tak na WC začal chodiť. A na začiatku sme normálne dávali odmenu za to že sa vycikal, vykakal. Za cikanie sme dávali jednu maličkú PEZKU ( niekedy dve 🙂) ) alebo gumeného medvedíka a za kakanie cukrik nimm 2 soft. Nemusíš sa báť že potom bude chodiť cikať a kakať len za odmenu a bude to na večne. Priznám sa že ja som sa toho tiež bála, ale tiež som už nevedela ako prinútiť syna aby cikal a kakal inde ako do plienky alebo gatí 🙂. Časom som potom nedala raz za cikanie odmenu, raz za kakanie, až postupne prestal pýtať odmeny a teraz chodí už v pohode na záchodík bez toho. Tak držím palce nech zaberie hoc čo 🙂.
Ahoj. U nas cersva skusenost....syn 3,5 roka. Proste sme nedali plienku, nocnik polozili do izby a obliekli kratase. Najprv 5 mokrych za den a potom menej a menej. Teraz uz kratase nepocika....obcas poviem nech ide cikat...obcas ide sam. Velku obcas stihne na nocnik....obcas vytrasie z gati....ale vnimam to tak, ze sme uz "za vodou". Hlavne asi nekricat ked pusti mimo...aby sa nezlakol a nezadrziaval od strachu.
@lilly0812 n ja neviem, ale podla popisu podla mna ma nejake problemy, vyhladala by sm odbornika co najskor.....ak by bol ok (co ti zelam) existuje normalne taky liek, ktory pomaha detom pri pytani na wc....ja si to presne nepamatam, ale moja prasestranica je specalna pedagogicka a ona mi hovorila, ze na to pytanie sa sa musi v mozgu spravt nejake spojenie/nejaka reakcia (to co my mamicky nazyvame, ze dieta musi dozriet) ak to neprebehne dlho - do tych 3-4 rokov, tak vedia podavat nejake tabletky a to vraj pomaha.....drzim palce, nech je ok :-/
@lilly0812 by som skúsila nejako sa popýtať tej druhej babky, možno by bola aj rada, že má vnuka, nech Ti povie, čo a ako, či nemali v rodine, neskoršie rozprávanie a tak. U nás v rodine sa to napr. vyskytlo, a lapá to deti obgeneráciu, všetko som si pozisťovala, a vždy to schytajú len chlapci.
A este som zabudla dodat, ze mi sme to doteraz nikdy neskusali viac ako jeden den....skor to bolo take zoznamovanie s nocnikom. Par razy sa aj vycikal pocas toho dna, no ked som videla ze nechape, tak som neriesila. Flasu napriklad pouziva stale, kopu veci este hovori svojou "hatlaninkou" ale nasa doktorka ma tri deti, takze ma do nicoho netlacila. Na fora moc prispevky "dokonalych matiek" citat nechodim...mam ine starosti. 😀
Nemyslím že je zaostalý, hypotonia je o svalstve ak som dobre zachytili, žiadna tragedia že nechodí na nočník, Svagrinin malý odchádzal do školky s plienkou, mal 3 roky a 3 mesiace do týždna bol odplienkovaný, kompletne aj na noc. Tiež vravela že on to nevie, jemu to nejde a v skolke za týžden.
Ja som moju malu ucila v lete, behala dole bez, a ked som videla že niečo ide sup na nočník, a vela, vela rozpravat, odputat, potom ked jej to stekalo po nožkach jej samej to bolo nepríjemné. Chce to len trpezlivost a určite nerobiť zavery že už mu vsetko pojde pomalsie. Nikto sa ho v 18 neopýta kedy bol odplienkovaný, ani v skole, ani frajerka...netrap sa. Vsetko bude, len trpezlivost a skusat, skusat, niečo určite zaberie. 😉

@zuzka38 nie je mojou povinnostou naucit ho to? Za pol roka bude mat 4, ja viem, kazde dieta je ine ale nie je uz neskoro?