icon

Ako naučiť bábätko na pravidelný denný režim?

weronyca
11. mar 2010

Ahojte, chcem otvorit tuto temu,nakolko co pozeram v mojom okoli kamratky,atd. Deticky si zacinaju zvvykat na pravidelny rezim.. Nam sa to stale nejak nedari.. Maly ma 2 mesiace, v noci sa mi budi 1x kedy ho prebalim a nakojim..Nemozem sa stazovat. Len ked viem,ze deticky papaju v rovnaky cas, v rovnaky cas zaspavaju kazdy den a vsetko je tak nejak pravidelne bojim sa,ze robim nieco zle. Inak mi to vobec nevadi tak ako to je.

kubaka
12. mar 2010

vůbec nic neděláš zle - v tomhle věku má dítě jíst podle potřeby a spát taky. Je to takový volný režim, jak si mimino řekne. Když se činnosti zhruba opakují pořád stejně, stačí. Nikdy jsem žádný striktní režim nehlídala, dítě se nedá drezúrovat. Jestli to někdo dělá a kojí podle hodinek, tak na to se klidně vykašli.

bury - přesně tak: kojit, přebalovat a spinkat - novorozenec nepotřebuje bavit, ale klid a přítmí, teplo. čím víc klidu bude mít, tím líp. Když bude plakat, tak chovat, přitulit, třeba zavinout do něčeho elastického, aby měl pocit stuletí jako v děloze, až začne usínat, nechat spinkat. A když spí, můžeš taky - využít každou chvíli k odpočinku, třeba jen ležet

kubaka
12. mar 2010

bury - jo, a oni se dokáží zabavit sami jen koukáním a později si prohlíží ručičky -to je až až na takového človíčka, - děsí ho i vlastní tělo, pohyby, to neznají - ty první dva měsíce potřebují opravdu klid a adaptují se na svět. Tím samozřejmě nemyslím si ho nevšímat - ale myslím tím ticho a méně vzruchu okolo něho.
My na to přišli až u druhého - první byl uplakaný a já myslela, že ho musím bavit. Bylo to ještě horší, vlastně byl rozrušený a zahlcený. Druhého jsem nechala vklidu v košíčku a on se tam po kojení chvíli pachtil, koukal a pak usnul. Nebo jsem ho jen chovala v náručí, kde mi usnul. Víc nepotřebují. Oni se pak vyloupnou po 3. měsíci a to už je pak jiná zábava. a je dobré, jak píšeš, dávat do postýlky jen na noc, aby si oddělit noc ode dne - to je dobrý.

bury
12. mar 2010

díky moc za rady - je to všechno nový a každá rada dobrá 😉 dneska tu bylo dost návštěv a musím říct, že to odpoledne bylo hrozný, jak odešli, tak malej plakal, špatně papal a vůbec se nemohl uklidnit - taky toho měl dost (stejně jako já 🙂 ). před hodinkou usnul a to jsem akorát chtěla jít koupat, tak nevím, co teď. budit ho nechci, tak asi budeme koupat dýl, když se to takhle blbě sešlo. 😒

kubaka
12. mar 2010

bury - přesně tak, prostě někdy to nevyjde, tak to nechat být a hlavně si nedělat násilí. ˇKdyž spí, tak nebudit. Podle toho, kdy se vzbudí, tak pak zvážit, jestli ho vykoupat nebo ne. My třeba i někdy nekoupali, když byl unavený a takový rozhozený (nebo já 😅 ), jen jsem mu omyla zadeček nad umyvadlem, aby byla nějaká očista - ty první týdny je někdy lepší tomu nechat volný průběh a postupně se matka i miminko rozkouká a najdete si nějaký příjemný systém na vše - taky poznáš, co se mu líbí, jak se projevuje, co mu dělá dobře, co nesnáší , jaký má temperament - o to jde vlastně hlavně: zjistit, jaké máš doma dítě a podle toho zařídit tzv. "režim".
A ty návštěvy ... Je to příliš rozruchu - nejde o bacily a tak, ale přesně ti to malý ukázal sám a tys to přesně dešifrovala.

jijitka
13. mar 2010

Jakýsi denní režim už se nám taky povedl zavést, není to tedy podle hodinek, ale dá se.. Kojíme co 2 - 2,5 hodiny a mezitím malý buď spí celou dobu, někdy tak hodinu a někdy se prořve od krmení ke krmení ☹
Bohužel vždycky, když už se to ustálilo, nastal náš "žravý týden" (spurt 😀 ) nebo se mi v jednom týdnu sešlo třeba víc návštěv doktorů, takže jsem tomu musela přispůbit krmení at.

Večer se snažím kolem 19 koupat, pak nakrmit a ve 20 do postýlky. U nás je problém usínání v postýlce (dávám ho tam jen na noc, přes den mi spí v obýváku, v kočárku ... ). Např. včera večer už to vypadalo slibně, malého jsem uložila, asi 2x k němu došla dát dudlík a pohladit, on usnul ale po 45 minutách začal pobrekávat a tak vydržel do 22 hodiny. Pak znovu usnul a probudil se na krmení kolem 1 hodiny.
Největší problém je uspat ho v noci po kojení, a vůbec nejhorší když ho ještě musím přebalit, to ho probere úplně (a to přebaluju skoro potmě).. Spolehlivě usne se mnou v posteli, ale na to ho nechci moc zvykat, i když pravda je, že jak už padám únavou, udělám to.

Tak co byste poradili hlavně na to noční usínání ??

brisalek
13. mar 2010

my teda zadny moc uplny rezim nemame ani ted, krome nocniho usinani..myslim si, ze je to tak jak pise DADIS na zacatku tematu, nektere mimi je jak hodinky uz ve 2 mesicich a nekteremu rezim nastavit proste nejde.

ywusenka, kdyz usina v pul 8 a v vstava v pul 7 tak to se mas!!!! , me mala ve 2-3 mesicich usinala v 9-10 a vstavala po 5, pres den spala po pul hodinach max 2-3 hodiny za den.

Kdyz uz jsem si myslelam,ze jsme nejaky rezim nastavili misto v 5 zacala vstavat v 7 a tim se zase vse zmenilo...ted se snazim dorzovat alespon vecerni kasi a svaciny(kdyz neusne) a obed -+ pul hodiny, ale spi stejne kazdy den jinak.

jespera
13. mar 2010

Ahojte,
moja slecna ma 4 mesiace aj par dni, a az v poslednom mesiaci mame aky taky pravidelny nocny reziim, a uz zhruba aj denny, ale nikdy to nie je presne, niekedy sa zobudi skor - niekedy neskor a tym padom sa vsetko posuva, ale vecer + noc (ked zatvorim jedno oko🙂 su uz ako tak presne...
kazde dieta je ine, a prechadza roznymi obdobiami - aktivitami, ja si myslim ze do jedneho roka to bude take kolisave..

kubaka
13. mar 2010

jitka - v noci jsem kojila potmě a v polospánku, lehla jsem si ke kojení a občas jsme i usnuli vedle sebe do dalšího kojení 😅 .
s tím nočním přebalováním to byl taky problém - probral se a ječel. Udělala jsem to tak, že jsem ho hoooodně namazala krémem a přes jedno kojení v noci ho v tom nechala. Nikdy se neoprudil. Přebalila jsem až nad ránem po dalším kojení, pak šup s ním ke mě do postele a spali jsem třeba do 10 a střídavě se kojili. Takže se dalo vyspat a dospat. Se mnou spal vždycky jak zabitý a nijak se to nenaučil. Prostě se v 9 měsících přestalo s kojením a přestala potřeba spát spolu. Dávala jsem ho normálně spát do postýlky, usínal v ní, akorát po té páté ranní už byl u mě a vytuhnul vždy spolehlivě. Zvlášť když byl takhle maličký.

Ono není nutné a ani možné je nějak moc naprogramovat - jak se mění jejich potřeby, mění sei potřeba spánku, jídla, bdění, hraní, takže i režimu. Zas tak bych na tom moc nebazírovala - hlavně být vklidu a vyspat se. jak píše brisalek a jespera - je to kolísavé a rychle se vše mění.

jijitka
13. mar 2010

kubaka - díky, ani nevíš jak jsi mi spravila náladu a sebevědomí😅 já to totiž většinu nocí dělám úplně stejně.

Jenže to si pak člověk přečte nějaký chytrý článek co se má a nemá dělat nebo něčí příspěvek, jak jeho 4týdenní miminko má naprosto vymakaný režim a hned si připadá jak neschopný debil.

adrika3800
13. mar 2010

každé dieťa je iné,ale.... ja som pri oboch deťoch v prvom rade dbala na to,aby si nezamenili deň s nocou,aj za cenu,že ho budem cez deň budiť,trebárs na papanie (veď na čo iné v prvých týždňoch 🙂 )
V postieľke mi sám nezaspával dlho.Keďže bývame v rodinnom dome,nikdy som ho neučila na kolísanie a prechádzky v kočiari,čiže pekne zaspí na dvore a ja si môžem porobiť.
pevný režim nebol,kým som ho kojila,to zaspával aj o 10-tej večer.Všetko sa zmenilo,keď som prestala kojiť a keď sa začal hýbať,lebo sa aj skôr unaví,t.j. asi pred 2 mesiacmi.
Ráno vstane o 7,raňajky-mliečko,hráme sa,desiata,okolo 10 ide spinkať von,spí 1-2 hodiny podľa situácie,vstane,chvíľu sa hráme,papáme,hráme sa,ďalší spánok medzi 2-3 (záleží ako dlho spal ráno) zasa von,spí tak okolo hodinky a pol,papáme,do večera sa hráme,potom večera,umyjeme sa ale nekúpem ho každý deň,ešte dostane mliečko a okolo 20.-tej hod. už spinká pekne vo svojej postieľke a zaspáva sám samozrejme.

spalka
13. mar 2010

adrika v com davas maleho spat von? este sa ti zmesti do vanicky? aj moja mala zvykla spavat vonku, ale ako prisla zima a bolo ju treba obliekat zacala protestovat a tym plakanim sa uplne zobudila a uz sa nezmesti do vanicky, v bugine v tom pololahu nezaspi, co je skoda, ked bola na dvorceku mala som dobry pocit, ze dycha cerstvy vzdusik aj ked spinka 🙂

kubaka
14. mar 2010

jjitka - tak zahoď chytrý řeči a články - když je miminko spokojené a ty vyspaná a spokojená - to je jediný dobrý ukazatel, který zajistí pohodu vás obou. Mě se doktorka snažila nakecat, že kojit půl roční dítě v noci je zlozvyk, brát si ho do postele je nejhorší chyba, budu "otrok" - vykašlala jsem se na ní a šla k jiné, která mi řekla: když vám to oběma vyhovuje, tak je to OK. Jsem už stará matka, takže mě tohle hromování už nerozhodí. Ale v 25 jsem taky byla vyplašená, že udělám něco fatálního špatně. Blbost. Žádné katastrofické scénáře se nekonali. Spalo se nám dobře, byla jsem odpočatá, dítě vychechtané - teda po tom šíleném šestinedělí. pak už byl jak sluníčko. Dodnes. Vymazlené, zkojené dítě, které spinkalo s mámou v posteli.

Myslím naopak, že ty nejhorší chyby se nadělají právě tím nedostatkem mazlení, blízkosti, příliš tvrdým režimem, který brání dítěti rozhodovat samo o sobě a učit se tak mít vliv na okolí a odpíráním všeho toho, o co si miminko říká: jíst kdy chci, spát když potřebuju, být u mámy kdy se mi zachce. Když ji mají kdykoliv k dispozici, nevadí jim z ní pak dělat výbojné výlety do okolí a rychleji z ní vyskočit.

adrika3800
14. mar 2010

spalka,ja mám obyčajný kočiar,kde aj bez vaničky je krásne poloha ležmo a pravdupovediac,vaničku som ani nepoužívala - tá mi pripadala stiesnene.Spáva vo fusaku,prikrytý dekou a krytom na kočiar.Oblečený má kabátik s kapucňou.

spalka
15. mar 2010

kubaka prispevky od mamiciek ako ty si vzdy rada precitam, uplne s tebou suhlasim...ozaj, nedalo by sa prosim tak o dvadsat rokov zarezervovat tvojho synceka pre moju dcerku? 😉 😀

kubaka
15. mar 2010

spalka 😀 😀 😀 😀 😀
Pokud se náš mladý pán nezakouká do nějaké princezny ve školce - kdo ví?. 😅 😅 😅 Manžel pochází od Skalice...
Jinak hezké moto 😉

cestovatelkaandrea
15. mar 2010

aj mne sa lubi to co tu kubaka napisala.
ja si drobca berem do postele este aj dnes 😉

brisalek
15. mar 2010

ja nevim spalka, ja bych pro svoji dceru chtela nekoho, kdo bude schopny, chytry a bude ji nosit na rukou a vazit si ji...ne od ni cekat full servis jako od maminky🙂=vecere, obed...kdy se mu zachce, spat kdy potrebuje, byt kdykoli k dispozici, kdyz ma chut, aby on mohl delat vybojne vylety do okoli 😀

spalka
15. mar 2010

brisalek 😀 ale to nemyslis vazne ze 🙂
aj kubaka ma urcite rezim, len ho otrocky nedodrziava, dietatko do jedneho roka sa neda rozmaznat a praveze laskavym pristupom a reagovanim na momentalne potreby babatka sa vychova sebavedomy a samostatny clovek...a ani ja nerada spim sama v izbe a vzdy ked zaspavam tak sa pritulim k manzelovi, tak preco je to take nepochopitelne ze nieco podobne chce aj babatko, aj my stale kojime dvakrat za noc, ved aj ja sa kolkokrat v noci zobudim ze sa potrebujem napit, tak preco by taku potrebu nemalo mat aj babo a zvlast ked si moze vychutnat teplucko pri maminke 😉

kubaka
15. mar 2010

jistěže jde o plně kojené miminko... 😉 když se přikrmuje, tak už to pravidelnost vyžaduje logicky, že... 😉

no já nevím, ale ve svých 3 a 14 letech vyklízejí sami myčku, , věší prádlo, malý ho vytahuje z pračky a podává ,navíc přinese, odnese, podá o co žádám a srdce mají oba na dlani 😵 , starší gymnazista je k holkám dvorný a ty to dokonce oceňují 😅 ( v dnešní době 😨 ) Dan je hodně chytrý, dostal se na 6 letý gympl, u Mariána se to zatím rýsuje .... a nezaujatě musím říct, že jsou i dost hezcí. 😅 😅 toho malého si pletou s holčičkou - prý jaké má oči a řasy: já na to, proč by kluk nemohl být hezký,že 😀

dadis
16. mar 2010

brisalek...no ja som sa vcera rozhodla, ze s tym rezimom musim nieco urobit, napisala som si priblizne casy, kedy jedava, kolko priblizne denne spava a snazim sa ho dodrziavat...ono je to unavne stale nevediet, co bude nasledovat...niekedy spi 20min, niekedy v tom case 3,5h, niekedy neje 4 hodiny, inokedy po hodine je hladna, niekedy zje cely obed, inokedy 3 lyzicky, lebo som jej dala papat prilis skoro a asi nebola hladna....teraz som ju dala o 10tej spinkat, po pol hodinke sa zobudila, tak som vytrepala kociar na balkon a znova zaspala, lebo podla "planu" by mala spat tak do 12tej...potom obed a 2hodinky hrania...zatial to vyzera nadejne...vcera sa nam podarilo "vsetko" dodrzat...nevyhoda je, ze som teraz chora a nemozem deti zobrat von, ale hadam to nejako zvladneme...

brisalek
16. mar 2010

dadis, jo,jo to moc dobre znam jak je to unavne, navic moje mala absolutne bojkotuje kocarek, kdyz nespinka, takze jsme skoro porad doma☹

spalka byla to trochu nadsazka🙂

ale myslim si ze pro deti je rezim dulezity , ne nejaky drasticky, vzdy s ohledem na jeho povahu...

kubaka 3 lete deti radi pomahaji, ale pomaha i kdyz je potreba nebo jen kdyz chce? 🙂
verim, ze mas sikovne a chytre deti...jen my tvoje prispevky prijdou jako"do 12 mesicu muze vse a po roce ho zacnu vychovavat" i kdyz neverim, ze to tak nedelas🙂. A to co jsi tam napsala mi presne sedi na dnesni 30catniky, rozmazlene od maminek, kteri od zeny cekaji full servis a jeste aby je zivila....🙂 🙂
Myslim si, ze se mimi trochu musi prizpusobit chodu rodiny a melo by uz od mala vedet, ze maminka je porad tady pro nejk, ale take se musi najist, uvarit,aspon obcas uklidit...protoze musi jist aby mela mlicko, musi mu prat oblecky aby nebylo nahata...nelibi se mi jak se tady ted prosazuje VSE!!! jen pro dite a podle neho, myslim, ze je neni pro nej ani rodice dobre. Podle mne neco mezi striktnim drzenim v postylce...co bylo pred xxx lety a presnym opakem co se "nuti" ted.
Hodne je podle mne o povaze ditete a vzoru rodicu...Kdyz kubaky mlady pan🙂 je galantni k zenam nejspis bude i tatinek galantni k mamonc, ne? 🙂

Nevim, ale nezda se mi, ze v nasi generaci by bylo tolik deti, ktere nechteli jit za ruky(ted kazde druhe mozna vic), co by se tak vztekali v obchodech...nechteli lezet v kocarku....mozna se mi to jen zda🙂

brisalek
16. mar 2010

Dadis tak drzim palce...ja se take vzdy rozhodnu a chvili to jde , ale pak mala vse zmeni🙂...ale je to ted rochu lepsi...aspon to papani mame jakstak podobne postupne....i kdyz jak pises kdyz je ospala uz neji....ale jak zacne teplo tak jsem rozhodnuta vzdy po obede vzit sportak a jede se ven at se deje co deje🙂

brisalek
16. mar 2010

a prominte preklepy🙂 kubaka melo to byt, ze verim, ze sve deti vychovavas dobre🙂

dadis
16. mar 2010

brisalek...vo vsetkom s tebou suhlasim 😀 😀 si moja krvna skupina...malej by som rezim zariadila aj skor, ale pri 2 detoch to je komplikovanejsie 😖 :-, napr. malu som dala spinkat o 8mej rano, lebo uz bola hore od 6tej a mrzuta...spala do 9.30, lenze vtedy som uz "musela ist vyvencit" starsieho Matka, vyspinkanu spokojnu Sasku som nalozila do kociarika, dokonca po 4. meciaci som ju davala aj trosku vyssie -nech pozera a nespinka...no za 20 metrov kocikovania bola "tvrda" 😀 😀 ...boli sme vonku do 12tej, kym som "obriadila" Matka - obed, vycikat, umyt zubky, zaspievat pesnicku a spat - Saska si stale spala v kociku na chodbe...idem ju zobudit a sup uz je 13.00 , t.j. spanok do obeda spolu 4,5h 😲 😲 😲...ked sme nahodou nesli von, tak spala tak 6x po 20minut, niekedy 4O min, niekedy 2h....bili sa vo mne 2 maminky...ta co bola rada, ze Saska je taky spachtos a ta, co by jej do spanku vniesla nejaky poriadok, aby som vedela, kedy mozem ist von, kedy ju mam dojcit a tak...v nedelu som ju skusila dat do sportaku a isli sme nakupit a potom na ihrisko s Matkom a cuduj sa svete, v kociariku bola 1,5hodiny a nespinkala, tichucko pozerala...len teraz je taka zima, ze ju radsej dam do vanicky, ktora na nu bohuzial posobi ako celkova anesteza...ale v sobotu ma byt 19°C, tak sportak a rezim to isti 😎 😎

dadis
16. mar 2010

nie 19 ale 16°C...aj ked tych 19 by bolo lepsich 😒

brisalek
16. mar 2010

Dadis dik🙂. to verim, ze je to narocne, jdnou jsem psala nejake mamine s dvojcatky, ze vim, ze je vse dvakrat, ale na druhou stranu, ze jsou i nektere veci jednodussi(spolu si hraji a delas porad to same=stejne jidlo, stejny rezim- jsem z dvojcat a mamka si to vzdy spis chvalila🙂), ze si myslim, ze je horsi prave takhle blizko u sebe deti, kazfde jeste vyzaduje hodne pece, ale kazdy jine.

U nas byl problem usinani u prsu, jinak neusla, takze se tezko nastavovalo vse, kdyz pila i kdyz jenchtela spat...pak mela tichy reflux a proto si myslim, ze nechtela byt v poloze lezmo🙂...no a asi i moji chybou, hodne me to stresovalo, kdyz plakala, navic skoro pres den nespala a chtela se jen nosit, takze jsem nemela moc silu kady den obleci sebe a ji a jit s kocarkem v podobnou dobu a zadeset minut se vracet s placem. Pak jsem to zacala zkouset okolo 5 mesicu a chvili to fungovalo, ze treba vydrzela venku i 15 minut koukat a nekdy i usnula, kdyz jsem se trefila do casu🙂, ale pak zase nanovo v kocarku krik, takze uspavame nosenim nebo u prsa a snazim se dodrzovat to jidlo.

Jo a se sportakem to mam taky podobne, neverim, ze ji tam muze byt stejne teplo jako v hlubokem🙂

kubaka
16. mar 2010

😔 bris - asi se trochu míjíme, ale nekolidujeme spolu - samozřejmě rozumím tomu, co píšeš, samozřejmě nejsme otroci a všechno se netočilo kolem dítěte - měla jsem a mám své aktivity, koníčky, kadeřníka. To jsou zase extrémy, které jsou taky blbé a nesmyslné. Dítě je prostě přirozená součást života, normálně do něho zapadá ať už jím, vařím, peru. dítě může být u mě v košíčku. Když leze, pak mu stačí, když na něho zavolám, když běhá, tak už si přijde sám, když mě chce vidět. V tom nevidím žádný problém ...

Jde o psychologické působení na dítě v době, kdy se silně a zásadně formuje - což je to ranné období. I to je už výchova a vlastně hodně důležitá. Žádný full servis tak, jak to vidíš u fotrů, co se nechají obskakovat. To nesouvisí s tím, zda dítě kojím , chovám podle potřeby. Tím mu dávám pocítit lásku .. není to tak že do roka se může vše a pak se začne s výchovou - tak to ani nefunguje. Vychovávám příkladem, vzorem, respektem k potřebám, které v tom daném období vyžadují s ohledem na jejich mentální zralost. Což novorozenec a malý kojenec není. Pro něj existuje jen pocit blaha a štěstí a pak nepohody a neštěstí, osamnění, smutku, frustrace. Vnímá jen v intencích Dobro a Zlo a to jen bezprostředně. Nic mezi tím. Potřebuje tu náruč - jinak nechápe, že máma zrovna vaří, uklízí a proto nemůže- nechápe, že jsi tu pořád i když tě nevidí - že jsi tu pro něho, to chápe jen ve chvíli, kdy je chován. Když zmizíš z dohledu, zmizíš pro něho ze světa. A to je pro něho tragédie !!!Za pár měsíců se to už ale změní. Pochopí, že věci nezmizí jen proto, že je zrovna nevidí - zrovna jako matka. TProstě si za ní doleze, protože už může ....to je to, co se snažím říct.!!! To je ten velký rozdíl a důvod, proč chovat a kojit a mazlit kojenečka podle jeho potřeb.

Udržováním ho v pocitu Blaha ho nerozmazlím - naopak mu vnuknu pocti, že je dobře být na světě, radost ze života, která pak v něm zůstane jako stavební kámen na kterém staví svůj náhled na svět. Že se matky nechají vykořisťovat od dospělých dětí je rozhodně chyba rodičů, kteří obvykle kopírují vzory ve svých rodinách a předávají je dál. Opičí láska, nekritická, škodlivá atd... Je to složitější...Já zase nemusím tu tezi, že "to by se za nás stát nemohlo" Doba je agresivnější, děti jsou agresivnější, a taky svobodomyslnější - mě samotnou někdy výrostci svou drzostí až děsí. Můj jemný syn na základce vůbec nezapadl, trpěl. Našel se až na šestiletém gymplu se stejně zaměřenými dětmi. úleva - uf

Záchvaty vzteku zase souvisí s nezralým nervovým systémem - pokud nejsou vyloženě zaviněné chybami v chování rodičů v období vzdoru - což se děje dost často. Obvykle jak jedná matka s dítětem, tak pak to dítě jedná s matkou. Scénám se dá předejít, minimalizovat je - pokud je matka sžitá s dítětem a ví, co ho rozzuří nebo co nemá rádo. Respektuji jeho, ale vyžaduji taky respekt vůči sobě a svým potřebám, apeluji na rozum, dohodu, atd.

Ty různé typy přístupů a chování navzájem je pěkně vidět na písku, .... historka nakonec: matka se přetahuje s batoletem o lopatku a učí ho dělat bábovky, pak s tím šivhne se slovy: "tak si to sežer, teď jsem to kvůli tobě zkazila" No to je pak výchova, že... Viděla jsem na vlastní oči 😝

samayka
16. mar 2010

kubaka - neskutočne krásne a múdro si to napísala. s každou jednou vetou z hĺbky duše súhlasím.

my sme mali našu sýkorku absolútneho naspavčeka, s tichým a silným refluxom - polohovanú do 4 mesiaca. nespala cez deň a ani v noci sa jej moc nedarilo, lebo bola príliš unavená... problémy pri zaspávaní.. pomohla šatka, nosenie, túlenie... dlho sme uspávali na rukách, na lopte... niekedy aj 1,5 hodiny hojdania a drndania... aby bola po 30 minutách spánku hore...
a do toho všetkého máme doma havu...s ktorou či chcem či nie treba ísť von. chvílu to trvalo, kým sme si našli spoločný režim... ale čuduj sa svete, teraz máme režim ktorý nám môže mnoho ludí závidieť. malá je už naučená kedy čo robíme. kedy papáme a tak... a zaspávanie?? úúúplná rozprávka, žienka moja mi dala na javo, že na rukách už nemá miesta, pohodlia... ale ja si ju pritúlim a pomazlíme sa aspoň pár minutiek pred spaním... potom sa jej krásne spinká...

neviem to napísať tak krásne ako kubaka, ale myslím si že všetko je to o láske a trpezlivosti a dozrievaní detskej dušičky... držíme palce kočky

dadis
16. mar 2010

kubaka ma pravdu, ale zase si nemyslim, ze laska a rezim aj u maleho dojceneho dietata su veci, ktore sa vylucuju...aj takemu malinkatemu babatku robi dobre pravidelnost...aj ked u niektorych deti sa hlada tazko...

emmka3
16. mar 2010

kubalka, velmi pekne napisane ... btw. aj ja teraz citam tu knihu s tymi mysliankami, je to uzasna knizka, aj na viac citani aby si z nej clovek zobral vsetko 🙂

jo a k rytmu, ja si myslim, ze pokial je babo kojene podla potreby, tak aj spinka, tak tam sa nejak rytmus neda vnucovat len ho usmernit aby vedelo kedy je den a kedy noc - u nas pomohli vecerne rtualy ... s ucenim na denny rytmus so zacala pozvolna az od pol roka, ked uz sme mali "obed" a Jr. to vsetko islo nejak prirodzene a sam si upravil svoj den ...