Ako naučiť dvojročné dieťa rozprávať?
Mám 2 ročního syna, blaboce maximálne 30 všeliakých "nezmyslov" 🙂 no snaží sa ale nejak mu to nejde ☹ Milé mamičky dajte zopár rád a skúsenosti ako naučiť dieťatko rozprávať, príp. či mu čítať knižky, alebo niečo podobné. Ďakujem za všetky rady
hlavne mu dájte veľa priestoru na počúvanie 🙂 ku logopedovi ešte ísť nemusíte http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/
dieťatko okolo 2 rokoch ešte nevie povedať nejakú súvyslú vetu .. budte nanho hrdá že vie hovoriť jednotlivé slová, aj keď sú to nezmysly ... ono sa postupne naučí pekne rozprávať http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/
@patkaza to zalezi od dietata. Moj najstarsi syn mal 22 mesiacov ked sa narodila dcera a rozpraval vsetko. Vedel basnicky aj pesnicky. Dcera v 2 rokoch nastupila do skolky a tiez vedela pekne rozpravat a tiez nejake basnicky a pesnicky. Najmladsi v 2 rokoch nepovedal okrem par slov nic. Ale dockali sme sa, uz asi 3 mesiace rozprava aj on 😵 😵 Sice mu zavse este nieco nerozumieme, ale konecne sa dokazeme normalne dohovorit 😀 O 2 tyzdne bude mat 3 roky. Tak je to fakt individualne pri kazdom dietati, ja ten rozdiel vidim na mojich a ku vsetkym sme pristupovali rovnako. Pri najmladsom sme si dokonca mysleli ze bude rozpravat skor ako jeho surodenci, lebo oni ho potiahnu. No nebolo to tak. 🙂
Nepustat jim-jam a ine blbosti 🙂 a podla mna citat mu knizky a vela s nim rozpravat
normálne naňho rozprávajte a čítajte mu tak isto ako doteraz ... on najskôr bude takto hovoriť ako opisujete ale časom pekne začne skládať vety http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/
ahojte..nas syn ma 21mesiacov..no nerozprava vobec...do teraz som to neriesila,povedala som si,ze to chce cas,ale uz sa to aj mne nezda...ked mal rok zacal...mama,tata,baba.len tie tri slova,alebo ked som sa opytala kto som ja...len 2x sa mu podarilo...,ze mama..po case prestal hovorit aj to...rozumie sice podla mna skoro vsetko,dokonca aj take,ze...chod dalej od telky,ale nepovie nic len tu svoju hatlaninu.taktiez ho nic dlho nebavi.pri knizkach sa mu snazim ukazovat,napodobnovat,ale jeho to nezaujima,knizku prelistuje za 15sekund,taktiez je to so vkladackami,skladackami...,nechce dokonca ani sadnut na motorku(odrazadlo),ani to nevie a s cikanim je to podobne,ajk ked s cikanim nestzresujem,nechcem ho nutit,no ta rec mi uz robi starosti...poradte mi baby prosim,mozno ako na neho a ci uz nieje cas na logopeda...
@1008 ahoj, dcerka bola na tom rečovo podobne. Veľmi málo zrozumiteľných slov rozprávala, zato si hatlala o sto šest. A to už mala vtedy 2 roky. Išli sme k logopédovi a príčina bola odhalená. Vzhľadom na to, že mám doma ešte jedno staršie dieťa, reč sa prispôsobila tomu staršiemu a ta jednoducha reč, mama da, mamá má, zanikla. A ta moja malá sa vlastne snažila rozpravať, lenže ked jej sa tie ťažké slová zdali ako hatlanina, hatlala aj ona. Odporučila nám hravou formou budovať reč. Jednoducho si sadneš k dieťatku, ku hre, aku si same zvoli. A rozpravaš sa s ním dookola jednoduchou max. dvojslovnou vetou ale stale ju dookola opakujes. Logopéd ti to aj predvedie, mala sa v momente chytila, a ja som len bola v udive. Takže logopédom rozhodne nič nepokazíš.
@erika131722 ako ste na tom?
@majooocka super 🙂 už krásne rozprávame slová, básničky, riekanky a všetko možné 🙂 takže som pyšná na môjho chlapčeka 🙂 len písmeno K a R nevieme poriadne vysloviť, al naučíme sa 🙂
@erika131722 ahoj moja ma ponad dva roky a stale nerozprava. Vie iba jedno slovo Ham. A pouziva ho na vsetko. Niekedy uz vazne neviem co chce. Minule jej padol maco za gauc a nevedela ho vytiahnut a kricala haaam haam. Co k tomu dodat... sama neviem a snazime sa akokolvek ona mlci aj do skolky chodime. Niektore deticky si vedia vypytat co chcu a ona iba hmmmka akoby jej usekli jazyk.
@lexilaracroft Detičky v tomto veku sú ťarbavučké a nechce sa im rozprávať, lebo aj tak vedia že všetko dosiahnú čo chcu. Hlavne netreba ho rozmaznávať lebo potom to bude aj s rozprávaním horšie. Skús mu púšťať rozprávky také čo ho zaujmú a uvidíš že pomaly sa spustí, my sme sa dobre naučili pri Spievankove 2,3 a rôznych rozprávajúcich hračkách. A chlapci sú ťarbavejší či v chodení alebo v rozprávaní...treba trpezlivosť a začne rozprávať aj sám 🙂 Ja ked som napr. varila obd, tak všetko nakomplet som mu rozprávala alebo ked som upratovalla alebo tk, ale vždy do detailov a pomaličky sa naučil. Držím palce a hlavne veľa trpezlivosti
@erika131722 ona hovorila mama a tata uz ked mala rok ale prestala hovorit uplne neviem preco
@lexilaracroft uha, tk to nechápem. nebuchla sa nejako alebo nebola medzi hádkami ?
@erika131722 ja vobec neviem a ona mi to nepovie
nas syn ma 2,5r.,a nerozprava vobec len po svojom,maximalne povie ako robi kravicka,macicka,psik a zo 5 dalsich zvieratiek,vie povedat tri,styri,start a to je vsetko,cize o uceni abecedy,pocitani a inych veci nieje ani rec aj v hrach stojime na mrtvom bode,stale to iste,co pred rokom,ako auticka,knizky,auta..nic nove...no myslim si,ze keby uz hovoril ,aj hranie s nim by bolo ine...taktiez ani pisat nechce a mame velky problem aj s jedenim zje toho velmi malo a to uz aj pekne vedel sam jest ,no uz asii pol roka ho krmim zase ja...dufajme,ze ked pojde do skolky ,bude to lepsie
mam synovca, ktoremu sa nechce rozpravat..ale je to normalne..zrazu spusti..pockaj,, 🙂
@erika131722 ja mozem poradit, len s nim dokola hovorit stylom aha tam je motylik, kvetinka, auto kedy sa len da. Varis, hovor mu co robis, kukate obrazky v knizkach, pytaj sa ho co tam je a zapajaj do rozhovoru... ziadne tutulky mutulky... snad si rozumieme, co myslim... mne dlho trvalo odnaucit starsieho ze je faRba a nie faJba hoci to babka v snahe tutulmutul pouzivala...

@michaela1711 znie to fajn 🙂