Ako naučiť trojročné dieťa jesť?
Môže mi niekto poradiť ako naučiť 3 ročného chlapca aby sám papal? Lebo nechce si sám dávať do pusy, aby sa nezakydal. Ja neviem či je taký lenivý alebo sa fakt bojí aby sa nezakydal lebo zakaždým keď mu dám do pusy tak sa musí utrieť servítky. A keď sa snažím aby sám papal tak sa rozčuľuje a už potom nechce ani papať. A nechce si ani ruky zamazat od jedla.
Tak pokiaľ o tom v škôlke vedia, tak by som ho zbytočne nestresovala.. Nechaj tomu voľný priebeh podľa mňa..
@patricia31 od cumla ho oducis tak ze mu ho nedas, zrejme bude par noci revat, ale prejde to, ja som cumlik prestrihla a povedala, ze je pokazeny... sameho jest ho naucis tak ze ho nechas nech sa sam naje, polozis tanier pred neho, das mu zasterku a podbradnik a vysvetlis mu, ze toto moze zaspinit a bud bude jest alebo ostane hladny, ak ma potrebu sa za kazdym sustom urtiet polozis mu vedla servitku- inak toto robi aj moj syncek
@bielavila od cumla si pomaly odvolá už ho nepýta tak často a vie bez neho normálne zaspať len v noci sa trochu prebudí a pýta ho ale mu vysvetlím že je pokazený a že je už veľký na cumlík. Lebo ja som mu ho zo začiatku namáčala do korenia tak ho vždy zahodil už mu ho vôbec nedávam už asi. A papanie stále skúšam a servítku mu dávam stále. A ďakujem za radu. Naozaj to pomáha.
@patricia31 nepovol!! Všetky cumle vyhod do koša!! Aby ta to nepokúšalo
@erickatt už je vyhodený a mal iba jeden.
@patricia31 to sa ti poďakuje učiteľka čo sa týka cumla, 🙂 , mala som dietatko čo tiež s cumlom zaspavalo, dokonca v 2 rokoch nesprávali ani cez deň, takže poviem vám, bol to zážitok, nakoniec tam nespavalo. Malo hysaky
Fuuuut, tak ja sa pridam k tym, ktore vravie, riesis to ale straaasne neskore. Nie, ze pojde, ved on vlastne uz je v skole (aj ked je momentalne chory). A trojrocny normlane vyvinuty by sa uz aspon ako tak mal vediet najest sam. Ked si to doteraz neriesila, tak uz by som to nechala na samotnu skolku. Tam mu nalozia, bud bude jest alebo nie. Ja by som im nekazala, nech ho krmia. To je asi bud tvoja alebo aj jeho lenivost. Ty si ho krmila, on sa nechal. Teraz bude musiet jest ak nebude chciet byt cely den hladny.
Nase vsetky deti jedli od od zavedenia prikrmov s nami pri stole. Ked uz vedeli same sediet, tak pekne v rastucej stolicke. najmladsia bude mat 2,5 roka a nemala som ju nikde inde ako vzdy s nami pri stole. Vsetky deti jedli same od roka. Mala dokonca aj skor. jasne, ze som pomahala, medzi ich pchanim do ust (co islo casto pomimo), dala aj ja po lyzickach. Od ca. 1,5 roka uz nekrmim. Kolko zje tolko zje. A naucila sa jest krasne cisto, dokonca aj riedku polievku. Ziadny bordel na stole, ziadny bordel po stole. Dokonca, ked nieco kvapne, hned utiera. Tiez siutiera sama usta, ruky....
Nechaj ho jednoducho aj doma jest sameho. Pre pana jana, nevie jest. Mna by porazilo. Tak jasne, kazde dieta je ine, ale tak zo 4 deti 2 vedeli tesne pred 3timi narodeninami uz jest krasne priborom, mala si dokonca uz ako dvojrocna kraja vsetko sama na tanieri.
Co sa tyka cumla. jednoducho zobrat a neda. Tak som to riesila ja. Ale skor ako v troch rokoch. Zial ked ten spravny cas prepasies, tak je to cim dalej tym tazsie. U nas dve noci mrkoty a potom uz pokooooj.
@lula313 nasa asi pred 4 mesiacmi vymenila dudel za mc queen auto plysove co si sama vybrala... a zvladlabto skvelo 😉
No rozhodne by som to neriesila teraz na poslednu chvilu a vsetko naraz, chuda dieta..nove prostredie, prec od rodicov, bez dudla a este ho stresovat s jedenim...Dudel by som vratila, je to jeho jedina istota teraz, jest sa nauci v skolke popri detoch. Ked bude na skolku zvyknuty a bude sa do nej tesit, tak by som zacala s oducanim od dudla a korigovanim stravovacich navykov..
@vierkaviera to je super, takze táto finta funguje aj po vyše 25 rokov😀
To ako nezje sám uplne nič? Ani chlebík alebo suche/tvrde veci či ako to nazvat (lebo teda riedke napr. polievku pochopím ešte) 😲
Netrápte sa jedením, my ich aj tak kŕmime. Ja teda mám rôzne deti, niektoré ucime doslova žut, lebonevedia hrýzť, ako by mali len tekutú stravu, naťahuje ich pri odrobinke veľkosti hrášku , skôr ten cumel treba riešiť....

@mooonika1975 ten cumel už nemá asi 4 dní a už mu nechýba iba raz v noci sa prebudí ale keď mu poviem že je pokazený tak spí ďalej.
@mooonika1975 a už pomaly sám niečo dá do ruky a papá.
@patricia31 super, ale to papkanie sa porieši, my trpezlivo kŕmime, aj hodinus tými detmi niekedy jeme, my samozrejme trikrát prihriaty obed 😉 a postojacky😝
@patricia31 hlavne sa nestresuj, je to síce ina situácia, ale moja skolkarka je ešte dojcena, doma zaspáva takmer výhradne na prsníku, v škôlke ľahne a spí. Nemuseli sme to nijak trénovať. Aj s jedlom a obliekaním jej to akosi zázračne ide lepšie v škôlke ako doma ;D
Dôveruj mu, že to zvládne, nestresuj zbytočne.
@mooonika1975 a presne.kvoli tomuto trpezlivemu krmeniu moja dcera odmietala chodit do skolky a to vedela jest sama uplne bez problemov. Ja viem ze to ucitelky robia s dobrym umyslom, ale nie vzdy to aj dobre vypali. Nase pani ucitelky su velmi chapave, sypali si popol na hlavu, dohodli sme sa ze ked povie ze nechce, nebudu ju krmut ani hovorit aby aspon ochutnala 1-2-3 lyzicky. Cuduj sa svete decko sa rozjedlo a do skolky uz nechodi s placom. Teda....niekedy sa stazuje ze ju pani ucitelka stale stiska 😂😂😂😂😂😂
@patricia31 a doteraz si ho krmila preco? Lebo odmalicka odmietal jest sam, alebo si ho nakrmila aby nebol spinavy? Pripustam ze existuju aj extremne cistotne deti, ale mam pocit ze vo vacsine pripadov za to mozu prave rodicia.....
@marcelatje niekedy to tak je a neexistuje odpoveď🙂že prečo ho kŕmila.A hlavne, ak je doma iba jedno dieťa.Synovi to vyhovuje mama to berie prirodzene a potom panika, lebo pocit, že dieťa je nesamostatne🙂poznám to dôverne.
Naučí sa, zvykne si v škôlke ide sám za seba nie je po ruke starostlivá mama, niečo pomôže aj to, že uvidí deti ako same jedia.Ale môj syn išiel neskôr do škôlky a vadilo mu mäso nakrájané na veľké kocky a celkovo mu tak nechutilo.daj mu servítky a nech jedáva sám a chváliť, motivovať..
@patricia31 chces robiť veľa zmien naraz.Neries co si budú myslieť ucitelky pripadá mi, že to robíš len preto, aby oni videli....že je šikovný a samostatný.
Môj si v 5 r ešte chcel nechať od učiteľky bundu obliekať.Nikdy som pri ňom nepoznala JA SAM.
@eliska13 ano chapem ze niekedy sa rodic odrazu ocitne v neprijemnej situacii do ktorej sa prepracoval vcelku pohodlne a nenapadne 😁
@marcelatje
Ale ja hovorím o kŕmení deti, co sú hladné, jedia ale nevedia držať lyžičku, ani zut. Deti, ktoré nechcú, nekrmime nikdy, máme tri deti ktoré nejedia celý deň nič, od 7hod do 4 hod, 🙂 a čuduj sa svete, stále nejedia 😁
@mooonika1975 aha, tak to je teda ine 🤔 to fakt nevedia jest?? Moja drzala hladovku pol roka 😬
Tak moj syn bol plne odplienkovany, odcumlovany a jedine s jedenim JE problem, takze ho musia krmit v skolke, ale nejak to nekomentuju, akurat je v strese, lebo sa nevie este sam poobliekat, takze ako pisu vyssie, ak ma cumel tak mu ho nechat na spinkanie alebo ked nieje mamka, pri uzkosti a pod., ak sa nevie sam najest upozornit a popropsit ucitelku, ze ste v procese, ale, ze este sam nepapa, ze kazdy den skusate, daco popapa sam, ale treba donho napucit s pomocou, to je vsetko. Sam bude mat dost novych veci, nie to este stres, ze nevie papat sam, to je NORMALNE;), vela stastia pri nastupe.
@marcelatje áno, vážne, majú dva roky 3 mesiace a nevedia žuť, našťastie ich je len zopár, dvaja traja ostatní papkaju krasne
@mooonika1975 si pamatam ako tu raz jedna mamicka riesila ze dieta ide do skolky a nechcu mu povolit flasu, ci daky poharik so slamkou, lebo ze este neve pit z pohara 😬
@majcii a on nikdy nejavil zaujem jest sam?