icon

Ako odnaučiť dieťa od nosenia na rukách?

domin9
20. feb 2016

Ahojte,malý bude mať 4 tyzdne a začínám být nevrla. Nechce spavat. Vie spát iba na rukach a začínám být z toho riadne na nervy. Ked ho polozim,hned začne plakát. Ako ho od toho odnaučit? :(

vejula
20. feb 2016

@mima4 prečitaj si prispevok nad týmto, ano sme nosenci.... či maš pocit, že sme behavci, že dokažeme behať aktívne za matkou hned po narodení, ked hlada potravu? Alebo sme hniezdilci, ktoré pokojne čakaju kedy ich matka nakrmí? Prosim prečítaj si študie, ktoré dokazuju, že sme nosenci, nie behavce, nie hniezdilce, ale nosence. To že nám nehrozí nebezpečenstvopredatora neznamená, že dieťa je pripravené ležať celé dni v postielke mimo matky. Jedna vec je, že žijeme v relatívne bezpečnom prostredi, druhá vec je tá, čo dieťa evolučne prirodzene očakava. A fakty hovoria za to, že očakava prítomnosť matky, ak tak nieje, v jeho krvi sa zvyšuje hladina kortizolu.... O tom že sme nosenci hovorí i zloiženie materského mlieka, zloženie materského mlieka hovorí o tom, že sme kontinualni jedlíci, teda, že bábätko očakava, že sa bude velmi často dojčiť. Mlieko hnizdilcov, teda zvierat, ktorých mladata čakaju v hniezde kým sa matka vráti ma uplne iné zloženie - to su tzv. cyklickí jedlíci

mima4
20. feb 2016

@cervikpepik
u nas to nie je nevyhnutne a potrebne. Kazde zviera/jedinec je prisposobeny podmienkam v ktorych zije, funguje, predovsetkym vzhladom k svojim predatorom. Urcite nosenie nie je tak dolezite ako je dnes precenovane. Ja sama sa noseniu v satke urcite nebudem branit, ale urcite nebudem k tomu mat postoj ako keby som bola clenkou nejakej sekty.

marcelatje
20. feb 2016

@mima4 presne ako kazdemu vyhovuje. Nie som typicka "nosicka" donutilo ma prve dieta a mnohe veci mi to vtedy ulahcilo. Napriek tomu pri druhom som cakala co sa z neho vykluje. Satku som vytiahla az teraz v 10 mesiacoch kvoli chorobe.

mima4
20. feb 2016

@vejula jasne, ze lezanie v postielke cely cas mimo matky nie je OK, ale to neznamena, ze ideal je mat nalepene dieta na sebe pomaly 24 hodin denne. Mam pocit, ze my ludia mame tendencie ist z jedneho extremu do druheho, nejako sa prestavame riadit tym, co nam dal Boh, materinskym/otcovskym pudom a nejakou prirodzenostou ale spravame sa podla "študii", ktore tiez neraz maju pochybny zaklad...

vejula
20. feb 2016

@mima4 študie som čitala až potom, čo som začala svoje deti nosiť, takže nie, študie neboli tým hlavným dôvodom prečo svoje deti nosím. Vôbec to nieje extrem nosiť svoje dieťa, je to niečo uplne normálne, dieťa je spokojné, v krvi sa mu neprodukuje tolko stresového hormonu, ktorým reaguje na neprítomnosť matky, neustála vôna bábätka zas pôsobi na hormonálny systém matky tak, že sa jej tvorí dostatok mliečka, teda nieje taký problem s laktáciou.
Riadim sa svojim materinským inštinktom, ja ako matka reagujem na plač môjho dieťaťa prirodzene tým, že ho vezmem na ruky, takto to príroda, ak chceš tak Boh zariadil, aby matka nebola pasívna voči plaču vlastného dieťaťa. Či myslíš, že materisnký inštinkt radi matke učiť dieťa na postielku? Studený odochv? Aby ma príliš nezaťažovalo neotravovalo? Takto mysliš, že to príroda, či boh zariadil. Materinský inštinkt je pudová záležitosť a nedisponuju nim len ludia ale i ostatné živočíchy, takže stači pozorovať.

mima4
20. feb 2016

@vejula ja si nemyslim vobec ze dieta vo svojej postielke je studeny odchov

vejula
20. feb 2016

@mima4 určite to nieje to, čo dieťa po pôrode očakava. Ako som písala dieťa prirodzene očakava, že bude pri matke, nie v postielke.

arwen88
20. feb 2016

@mima4 no ono sa netreba cudovat, ze ludia idu z extremu do extremu...do tych extremov sme boli casto aj tlaceni systemom...kedysi a nie je to tak davno, matky vedeli intuitivne reagovat na potreby dietatka, bolo aj nosene aj kolisane v koliskach,nosene na rukach, dojcene bud od matky,v krajnych pripadoch od dojky...potom prisiel extrem separacie, ktori zaviedli politici, ktori velmi dobre vedeli, co zo separovanych babatiek vyrastie...narod plny obav a strachu, neistoty a pod....teraz sme sa prehupli na druhu stranu...niekedy to s detmi aj prehaname..ja som napr. za nosenie, dlhodobe dojcenie a kontaktnu vychovu..ale viem aj to, ze mat dieta 24 hodin denne na sebe je nerealne...a ked sa dietatku paci aj v kociku, tak je to ok...myslim, ze velka vacsina nevychovava deti nosenim, kontaktne a tak preto, ze je to moda, ale ze hladaju rovnovahu, ktora bola kedysi narusena...niektore to mozno presvihnu a nosia svoje deti aj ked im to sposobuje vazne zdravotne tazkosti, alebo aj ked sa im dieta prosti noseniiu vyslovene brani...a koja aj ked uz same kojenie neznasaju...ale sme len ludia a vsade sa najdu extremy a netreba pchat vsetkych do jedneho vreca...kazde dieta je ine, na kazde plati nieco ine, neexistuje ziadny manual...treba spoznavat svoje vlastne dieta a jeho pitreby a aj seba a zladit to dokopy... 🙂

mima4
20. feb 2016

@vejula ale to dieta nie je v postielke v cudzom byte...ono je pri matke, aj ked je v tej postielke, ci na deke, ci v tom vibracnom kresielku, mama s nim komunikuje, vnima ju...

vejula
20. feb 2016

@mima4 ak to dieťa v tej postielke plače ako zakladatelke, tak asi to nestačí. To dieťa jej dava jasne najavo, že chce byť na jej tele, kedže sa na nej vždy upokojí. To dieťa to hovorí uplne jasne aj bez slov. A mamička chce počuť návod na to, ako ho umlčať, ako ho dotlačiť k tomu aby rezignovalo k svojim primarnym potrebam. Ano môže to dosiahnuť tým že prestane na jeho plač reagovať, ono skôr či neskôr pochopí, že jeho tužba po telesnom kontakte s matkou nebude vypočutá a prestane sa domahať... OTazka je, či je toto ciel, ktorý chce matka dosiahnuť

mima4
20. feb 2016

@arwen88 vsetko ma svoje plusy aj minusy. Taktiez nesuhlasim s tym, ze toto bola vec nasich predkov... tam vacsinou dietatko sa kolisalo niekde (x osobami pravdaze), pretoze zeny po sestonedeli nastupovali na polia, okolo statku... a jasne, vymozenosti ako kociky neboli, ani cesty tomu prisposobene a jedina moznost bola teda dieta celu cestu niest - cize opat prisposobenie sa danej situacii...

Osobne si myslim, ze dnesne mamicky maju velmi vela volneho casu na tieto veci, preto sa tym donekonecna zaoberaju...lebo to nie je len zladenie dietata a matky, ale je tu aj muz, su tu aj ine deti, domacnost, pripadne ine povinnosti (zahrada a tak)... a zeny doposial neuvazovali stylom "kaslem na vsetko - som na 100 % pre babatko", dnes ked su neraz dlhe roky doma, maju pristupny net....tak ich spravanie sa zmenilo v tomto...

Netvrdim, ze nosit v satke babo je zle.... ale podla mna dnes az extremne precenovane

katuliena82
20. feb 2016

@mima4 zdrave dieta nechce byt nosene dlhsie, nez musi. Vsak ako zacne behat, tak ho nebavi byt na rukach, chce objavovat svet sam. Ja som sa pri starsom synovi niekolko mesiacov trapila tym, ze mi bolo stale tvrdene, ze dieta ma byt same v postielke, nemam k nemu chodit ked reve atd... az kym sme sa raz v noci z vycerpania obidvaja nevysypali na zem. Skoro som si dieta zabila, ako som padla a on so mnou. Odvtedy som sa vykaslala na poucky, dieta spalo pri mne, nebola som unavena lebo som len vyhrnula tricko v polospanku a oddychli sme si. To iste cez den, mala som nosic a take huronske revy, ako ked bol v kociku sme uz nezazili. A nakoniec mi to potvrdila aj doktorka, lebo sa zistilo ze maly nereval len tak, mal reflux. chcem tym len povedat, ze ziadne zdrave dieta nebude chciet byt pridlho nosene. Ale kym je to taky drobcek, tak blizkost mamy je to jedine co potrebuje.

mima4
20. feb 2016

@vejula vies kolko deti place v satkach, na rukach? aj cele hodiny? co oni hovoria?

zas babatka prirodzene placu, mrnkaju..

vejula
20. feb 2016

@mima4 je niečo iné bezpečný plač - t.j. v náručí milujucej osoby. To je Ako ked plačeš mužovi na ramene, chceš sa mu vyžalovať, lebo je to osoba pri ktorej sa môžeš uplne uvolniť, dať volný priebeh svovjim emociam,,,, a iný plač je plač osamote, bez prítomnosti milujucej osoby bez pocitu bezpečia a istoty....

vejula
20. feb 2016

@mima4 a dieťa zakladatelky plače len mimo nej, na nej neplače, takže je uplne jasné, čo chce plačom povedať

marcelatje
20. feb 2016

@mima4 podla mna tym ze je dieta na rukach automaticky nezmizne kazda bolest a trapenie napriek mojmu veku si pamatam ze ked som bola chora a mama bola pri mne dalo sa to lepsie zniest 😊
To len na margo toho ze aj v satke moze dieta plakat. Plus niektore deti nosic vyslovene neznasaju. Kamoska chcela nosit ale mala smolu ( ci stastie ? ) jej mala miluje kocik 😃

arwen88
20. feb 2016

@mima4 nasi predkovia vela nosili a po sestonedeli sa zaviazalo dietatko maminke na chrbat a tak okopavala..ak jej mal kto dieta hojdat, tak ho uviazala na strom a ked dieta plakalo, isla k nemu nadojcila, ponosila, ako bolo treba..zaviselo to aj od toho, ale bolo rocne obdobie..ak sa dieta narodilo n´do zimi, bolo viac nosene, lebo na poli sa nerobilo, chlapi robili okolo statku a zeny v dome...a nosili aj stari rodicia, dokonca aj oteckovia alebo surodenci...ano neboli vtedy kociky, a keby si britska kralovna nezmyslela, ze sa jej nechce dieta nosit na rukach, mozno by ani kociky dodnes neboli 🙂

mozno niektori rodicia extremne precenuju, ini zase extremne podcenuju..ale podla mna je aj tak vacsina takych, co v tom maju rovnovahu a ostatni extremisti sa len radi hadaju a rypu do seba navzajom..obe strany...

mima4
20. feb 2016

@vejula rovnako mozes byt pri dietatku, ked place a nemusi byt na rukach. Nie kazdej zene vyhovuje dieta nosit, ci uz zdravotne veci, ci ine povinnosti co sa tyka rodiny, ci potreba ist nieco vybavit, kde dieta nemoze..proste je x dovodov.
ale tvrdit, ze dieta, ktore spinka vo vlastnej postielke ma studeny odchov je podla mna nezmysel, pretoze poznam x takychto deti, su to vyrovnane, usmievave deti, ktore maju zdrave vztahy s rodicmi, so svojim okolim, su empaticke...

mima4
20. feb 2016

@arwen88 urcite by som od nosenia ci nenosenia nerobila "buducnost" dietatu. Ten zivot a vsetko v nom sa mu vyvija cely zivot, predovsetkym tu jeho mladost a ovplyvnuje to milion roznych veci, zakladom je pravdaze rodina, kde je matka a otec, ktori seba miluju, a miluju dietatko. Ak je v rodine laska, pohoda, neha... dieta to nasava 🙂

vejula
20. feb 2016

@mima4 nikomu nevtlačam, že musí nosiť. Každého vec. LEn konštatujem veci, ktore su ako su. Ak sa chce niekto smiať z faktu že sme nosenci a nazývať to extremizmom. Vôbec sa necítim byť extremistkou, len rada pomenuvam veci pravými menami. Netvrdím, že z detí, ktoré neboli nosené vyrastu nejakí psychopati. Ja sa snaži len priblížiť čo ludské mladatko po pôrode prirodzene očakava, o čom svedčia jeho reflexy, ktoré sa hned po pôrode skumaju lekarmi niekde na podložke, pričom tieto refxy vypovedaju o tom, ako sa deti správaju na tele matky... To len taký paradox...

mima4
20. feb 2016

@vejula
tvrdis, ze nevtlacas ale spsoobom akym vyjadrujes svoje nazory, v pohodstate dehonestujes vztah matky k dietatku, ak mamka nenosi dietatko (teraz vobec nepisem o pripade zakladatelky temy), ak dieta spava vo vlastnej postielke... ak mamicka neskace na kazde mrknknutie... podla mna velmi generalizujes, pričom život nejde vždy podľa štúdii, sú štúdie, ktore ti potvrdia to, druhé hento, tretie zamietnu prvé dve...

ale zas, je dobre, ze sa riadis tym, ako to vnimas, ak si s tym stotoznena, rob to, tak to je spravne pre teba 🙂

vejula
20. feb 2016

@mima4 život nieje čiernobiely a ma rôzne odtiene, ak matka nedokaže reagovať ako dieťa očakava, asi to ma nejaký dôvod, teda určite to ma nejaký dôvod, za ktorý ona zrejme ani nemôže. PREto neodsudzujem matku, ktorá nechce nosiť, nechce dojčiť. Ale to neznamená, že nemôžem napísať fakty, ktoré faktami ostavaju. No každý ma svoj rozum a nech kona ako najlepšie vie... ani ja nekonám idealne, niesom dokonala matka ani manželka, ale som vždy rada, ked mi niekto rozširuje obzory aby som dokazala vidieť veci v širšich suvislostiach. Napr. pre mna je to velká zaujimavosť, to že sme oficialne radení medzi nosencov, čo všetko o tom svedčí, čo dieťa prirodzene očakava. M e to príde fasicnujuce a rada tieto informacie posuniem dalej 🙂, kto s nimi ako naloží, každého vec

siska53
20. feb 2016

@domin9 kup si nosic/satku. Budes mat volne ruky. Ja som tiez mala malu vela na rukach,tak som to vyriesila nosicom. Bola hrozne kolikova,skoro stale plakala. Odnaucila sa postupne,ako sa zacala viac hybat a sla na zem a hlavne - ustupili koliky.

Deti sa to naucia postupne. Maly bol iny,vydrzal,ale aj tak som ho vela nosila v prvych mesiacoch,lebo som chcela a tak som to citila.

jajka257
20. feb 2016

@domin9 my sme krpatu vlacili na rukach do cca 6 mesiacov, potom zacala sa sama gulat smerom, kam chcela ist. A poviem ti, ze ked prestala pytat na ruky, vypadla mi aj slzicka, lebo to tuli obdobie skoncilo a teraz milujem, ked sa pride len tak valat po mne alebo manzelovi alebo sama ju zoberiem na ruky a tulim, ked nieco boli alebo jej je zle. Ked je chora, vzdy zaspi na mne, ulozi sa na mna a spi. Je to prepanajana clovek. Aj nam dospelakom je prijemne sa pritulit k partnerovi a oddychovat na nom a od deti chceme, nech su same....nechapem

katka1981
20. feb 2016

@domin9, fuha, tak ja mam nulovu trpezlivost ale na teba sa ozaj nechytam. Tak malinke miminko....

arwen88
20. feb 2016

@mima4 s tym suhlasim..nezalezi to len od nosenia, je tam vela dalsich faktorov, ktore ovplyvnuju zivot dietatka...a je pravda, ze laska medzi rodicmi a laska k dietatu je prvorada...niektore deti napr. nosenie ani nemaju rady..niektore to vyzaduju...tu uz ide fakt o to, ako som uz raz pisala, naladit sa na dieta a jeho potreby a naladit sa aj na seba a zladit to

andrejta
20. feb 2016

@domin9 hmm, ja som zacala byt nevrla po 16 mesiacoch. Este je trosku malinky, aby sa spraval podla tvojich predstav, ci? Devat mesiacov bol stale s tebou a zrazu ma byt odlozeny? Jasne, ze sa mu nepaci, ze uz ho mama nechce nosit😉

mayama
20. feb 2016

@domin9 moja tak to len tak neprenaicis moja má už vyše rokw a furt na ruky a to ma 12 kg. Jedine musíš počkať kým nebude sedieť potom sa upokojí lebo bude trochu sebestacna ja som si vytrpela 5 mesiacov nik ju nechcel nosit a teraz keď behá už ju chcú stále ale zakázala som mali stať pri mne keď som sa trápila
Počkaj kým nebude sedieť a stvorkovat ale aj tak na rukách bude chcieť byť stále

mayama
20. feb 2016

@domin9 kup si hojdacku alebo nositko teda šatku

monikaparson
20. feb 2016

Preboha, má 4 týždne a chce byť len na rukách??? To je určite mega prúser a tebe isto mali dať titul matka roka, pridáš sa k tej hŕstke podobne zmýšľajúcich ako si ty. Dieťa patrí k matke a dieťa patrí na ruky, ak to nechápeš, ja potom nechápem na čooooo.
Predstava, že dieťa bude len ticho ležať a čakať keby si ho konečne všimneš, je tak neuveriteľne chorá, až to nie je pekné.