icon

Ako reagovať, keď dieťa zistí pravdu o Ježiškovi?

11. nov 2024

Čo ak vy nechávate vaše deti veriť na Ježiška, ale spolužiak či kamarát dieťaťa mu povie pravdu?.Napríklad dieťa, ktorého rodičia nie su veriaci alebo ani Vianoce neslávia?

dominikamacakova
11. nov 2024

Moje deti vedia, že darčeky nenosí ježiško a majú 3 a 4 roky. Mne to ide nejak prirodzene nevymýšlať si blbosti, je mi to doslova divné, tak som zvedavá koľko detí bude kvôli nim vedieť pravdu 😅

beronsche
11. nov 2024

@dominikamacakova mojim deťom som vysvetlila, prečo si to musia nechať pre seba a neviem o tom, žeby to niekomu vykecali.. 🙂

dominikamacakova
11. nov 2024

@zuzitko74 "nemusíme presviedčať ľudí o svojej jedinej pravde" , s tým súhlasím, akurát že tie deti, ktoré vedia, že darčeky nenosí ježiško majú pravdu 😅 Potom sa čudujeme, že máme toľko plochozemcov 🤷

dominikamacakova
11. nov 2024

@beronsche ja ich určite neučím klamať a vymýšľať si, bohužiaľ...

amy2807
11. nov 2024

@mamamasama a co mam dietatu povedat?..jezisko a mikulas neexistuju cele vianoce su jeden velky klam..a naco nam je vlastne stromcek?..a pod tuto do hrackarstva a vyber si co chces vsak aj tak ti vsetko len ja kupujem?..

amy2807
11. nov 2024

prosim vas vy co tu pisete ze naco deti klamat?..vy ste ako deti nezazili to tesenie sa na mikulasa , ucenie sa basnicky, pisanie jeziskovi? ...ak nie tak mi ot je luto pre mna to bola jedna z najkrajsich casti mojho detstva..a nie ked som sa dozvedela ze jezisko nieje tak nemala som z toho traumu,a ani som nemala nutkanie to rodicom "vratit" v tom ze im budem aj ja klamat..mam pocit ze uz vsetko to co bolo kkedysi na detstve pekne sa postupne vytraca..tak potom zakazte detom aj rozpravky..vsak aj tam su vymyslene veci, vymyslene pribehy, postavy...nechapem uz..

michelle567
11. nov 2024

@amy2807 presne tak....a my ako deti aj keď sme vedeli ako to všetko je..rodičia nám nikdy nezačali vysvetľovať že hej hej to oni chodia do obchodu natajnasa kupovať 🙈 ani sme to nepotrebovali mať od nich vyslovené

beronsche
11. nov 2024

@dominikamacakova počkaj, veď to som tým absolútne nechcela povedať..
Vysvetlila som im, že niektore rodiny to majú inak, aj prečo (z môjho pohľadu) to tak majú a poprosila, nech sami od seba kamarátom nič nehovoria.
O klamaní reč nebola.. 😉

annm81
11. nov 2024

@dominikamacakova My sme neveriaci, ale zasa mi prišlo férové, vysvetliť deťom, aby o neexistencii Ježiška (u nás Santu) nehovorili iným deťom. Prečo kaziť niekoho tradíciu, keď na mňa nemá žiadny vplyv?

beronsche
11. nov 2024

@amy2807 ale prosím ťa...
Čiže z tvojho pohľadu sú Vianoce len o tom, že ježiško donesie darceky a keďže neexistuje, sú celé Vianoce klam?
Sú pre teba Vianoce len o darčekoch?

Moje deti učím, že Vianoce sú o rodine, o vzťahoch. Že vzťahy sú dôležité. Že ak máme niekoho radi, je super ho prekvapiť darčekom. My nie sme praktizujuci kresťania, ale vysvetľujem im aj duchovný rozmer vianoc, veľa sa o tom rozprávame.
Snažím sa im vštepiť, že celý konzum v dnešnej dobe spojený s vianocami, nie je dobrý...

beronsche
11. nov 2024

@amy2807 áno, nechápeš...
Neviem ako tvoje deti, ale moje vedia, že rozprávky nie su realita.

Rovnako si pripravovali básničky pre Mikuláša, pisu spolu s nami "list Ježiškovi" a bavíme sa na tom.. je to taká naša rodinná hra...
A vieš, čo má na tom celom najviac teší?
Tie sprisahanecke pohľady mojej dcéry, keď niekde príde reč na jeziska , že "ja viem" a keď mi s hrdosťou potom hovorí, že ona vie, že ja jej neklamem a že nechápe, prečo iné mami áno..
Jej radosť, keď mi pomáha baliť darčeky pre zvyšok rodiny.
Opakujem, pre mňa a moju rodinu, nie sú Vianoce o tom, že ježiško tajne prinesie darček.
A kúzlo vianoc prežívame aj bez toho.
Ale to je len môj pohľad na vec.
Beriem, že ty môžeš mať iný..

zuzitko74
11. nov 2024

@dominikamacakova A tebe konkrétne ako ublíži, že niekto deťom povie, že darčeky nosí Ježiško? Veď ja tým deťom, ktoré povedia, že darčeky sú od rodičov netvrdím, že nemajú pravdu, samozrejme, že majú pravdu.
Nenechám však deti v triede hádať sa o tom, kto nosí darčeky a ani nechcem nikomu kaziť ich rodinné tradície tým, že v triede vyhlásim, že darčeky kupujú rodičia. Každé dieťa na to postupne príde, nikto predsa tomu neverí do dospelosti.
Je to len neškodná hra, netreba k tomu pristupovať ako k vyvracaniu nejakého vedeckého omylu.

suptdi
11. nov 2024

@beronsche duchovný rozmer Vianoc je pripomínať si, že sa narodil Ježiš, Syn Boží, spasiteľ, vykupiteľ, kráľ a pán celého sveta, kráľ kráľov a pán pánov...
O to, že Boh sa uponížil poslal na Zem svojho syna v koži človeka...
Toto im zréjme nevysvetľuješ

biba_18
11. nov 2024

@dominikamacakova tie deti majú pravdu ale kvôli tomu žiadnu predstavivosť a to že niekto ako dieťa verí na ježiška neznamená že ako dospelý verí na plochú zem ...

annm81
11. nov 2024

@suptdi Prosím ťa, už pred pár storočiami sme tu mali renesanciu a tak sa veľká časť moderných ľudí neobmedzuje v duchovnom živote na náboženstvo.

amy2807
11. nov 2024

@beronsche ale prosim vas..samozrejme ze ucim aj ja svoje dieta ze vianoce nie su o darcekoch, viete co naposledny napisala moja 6 rocna dcera jeziskovi?, ze si praje aby sa nasa starka uzdravila lebo je velmi chora a vie ze jezisko vie robit zazraky ze on jej urcite pomoze..ano jasne napisala si tam aj babiku, a korucule ale toto ma uplne odrovnalo..a co jej mam teraz povedat?..vies co zabudni na zazrak aj na jeziska ..on starkej nepomoze lebo neexistuje...(lebo uz ani lekari nevedia pomoct)vidim tu nadej v jej ociach..ze ma niekoho komu napise a on pomoze..ak sa bude dat..pisala jeziskovi aj za opusteneho psika ktoreho sme nedavno stretli aby nasiel domov..a ja jej vysvetlujem ze ak to bude v jeho silach tak urcite pomoze tam kde bude treba ale ze zas jezisko nedokaze uplne vsetko..co ona chape..ale vidim tu radost ked mu moze napisat( samozrejme cezo mna kedze ešte pisat nevie)..

beronsche
11. nov 2024

@suptdi presne tento duchovný rozmer som mala na mysli. Avšak myslím, že takéto kvetnaté označenia nepoužívam..

katulienkax
11. nov 2024

No moja 13 ročná dcéra samozrejme poučuje svoju mladšiu že darčeky dávajú rodičia a napriek tomu mladšia verí že ten jezisko ešte tie darčeky aspoň jej dava a aspoň niektoré. Netreba robiť z toho tragediu. Už 10 ročne v školách vedia že je to od rodičov. Tomu nezabránia aj keď sa na hlavu postavíš

beronsche
11. nov 2024

@amy2807 ja by som dieťaťu vysvetlila, že Ježiškovi netreba písať vianočný list, že prianie sa ráta. A ešte, že niekedy napriek tuzebnemu prianiu to nevyjde, ale že bude spolu silno držať palce..

betulinka1
11. nov 2024

Myslim si, ze toto maju deti vydiskutovane uz v skolke medzi sebou. U nas to dlho nevydržalo. Ziadna trauma z toho nebola. Mama ja som vedel, ze to kupujes ty a bolo vybavene.

conquestor
11. nov 2024

@michelle567 presne takto som ja reagovala vo chvíli keď staršia už tušila,deti okolo vraveli,bolo to tak 50/50 ....takže nevedela isto,ale už som nesklamala nezapierala už len formou humoru a pochopila už sama ...

suptdi
11. nov 2024

@beronsche to niesú kvetnaté označenia, to je jednoducho to čo Ježišovi Kristovi prislúcha...

mamamasama
11. nov 2024

@amy2807 Vysvetľujem deťom, že sv. Mikuláš predsa existoval, aj to, prečo si dávame darčeky. Detto Ježiško. Ty ani nevieš prečo si dávame darčeky a oslavujeme Božie narodenie? Na čo im klamať o tom, že nejaké bábo v plienke, ktoré vidia v Betleheme im dáva darčeky? Darčeky si dávame z lásky na počesť Ježišovho narodenia, tak ako mu ich doniesli traja králi. Moje deti poznajú pravdu a aj napriek tomu si vďaka rozprávkam myslia, že im tie darčeky možno donesie Santa Claus. Volá sa to fantázia. To my rodičia robíme čaro Vianoc. Pečením, koledami, rozprávkami, zdobením stromčeka. To nie je o darčekoch a o tom, kto ich nosí. Tradície a čaro Vianoc môžeš mať aj bez klamstva. ✌🏻

saxana000
11. nov 2024

Tak to znamena ze prisiel cas povedat pravdu

rozculena
11. nov 2024

@biba_18 😨

mamamasama
11. nov 2024

@biba_18 čo má spoločné predstavivosť a klamstvo? Deti majú bohatú fantáziu aj bez našich výmyslov. Ja vlastne tiež. Doteraz čakám list z Rokfortu 🤣

biba_18
11. nov 2024

@rozculena ano? lebo neviem k čomu to bolo…

biba_18
11. nov 2024

@mamamasama pre teba klamstvo, pre mňa ľudová slovesnosť…

derdia
11. nov 2024

My sme to tak mali malá mala asi osem alebo koľko rokov a bola s kamarátkami vonku a tie sa začali rozprávať a smiať sa ešte na jednej že tá je ešte stále veri na Ježiška... naše z toho zostala hotová prišla domov Úplne smutná ale je pravda že vždycky spomína na to krásne čiaro čo to malo predtým keď ešte verila Takže neľutujem že tak dlho verila🙏

mikadooo
11. nov 2024

Som s tým ok a poviem mu pravdu. A ešte mu poviem, že aby to nehovoril ďalej, lebo niektoré deti na Ježiška veria a mohli by byť smutné, že to tak nie je a prišli by o prekvapenie, takže si to necháme ako naše malé tajomstvo. Teda zatiaľ dve dcéry už vedia a syn ešte nie, ale už mu to asi tento rok niekto vyzvoní predpokladám, je už predškolák...