icon

Ako reagujete, keď cudzí napomenú vaše dieťa?

el6
6. apr 2015

Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?

ewisam
7. apr 2015

@petrofka neviem, ale asi sa nechapeme.... ja netvrdim, ze treba po niekom kricat...A dospeleho tiez neprinutis, aby sa s tebou bavil s usmevom, este o tom ake ma nevychovane dieta napriek tomu, ze je inteligentny...takze neviem, ale skus teoriu v praxi, mozno nakoniec pojdete na kavu s dotycnou.

jojake
7. apr 2015

@petrofka Jaaaaj, chapem.... Len akosi nechapem, ze si bez dalsieho vysvetlovania vedela hned urcit kto urobil chybu. Na kritiku si hned nasla vinnika bez dalsich podrobnejsich informacii... Zaujimave....Ale ked chce clovek od teba erudovanu radu, tak sa tazko radi na dialku bez podrobnejsich infomacii... Len ta kritika sa rozdava aj na dialku lahko, ze?
A je skvele tvoje naznacovanie (ze asi si to dieta vymyslelo) - plno stran reci o porozumeni detom, lebo ved maju zly den, zly tyzden, nie som im sympaticka,....ale o par stran odsudenie (ved ked to nikto skole nedokazal, tak sa to nestalo) - nemohol to niekto chciet ututlat? To ti asi nenapadlo!

jojake
7. apr 2015

@petrofka A ked vies, ze existuje A (napr. sikanovane deti),ale aj B (deti, ktore si sikanu vymysleli), tak uznaj, ze existuje A (urobim vsetko pre vyriesenie pripadu), ale aj B (ine okolnosti to zhatia, aj ked som v prave a urobila som vsetko)

popelka5000
7. apr 2015

@bubelko za prve ja som na teba neutocila takze si vyprosim podobne otazky typu ci viem citat a za druhe ti neprajem mat take dieta .

petrofka
7. apr 2015

Beries vsetky moje prispevky tak, ze su pisane ako reakcia na ten tvoj.
Pisala som ku kazdemu A aj B. Lebo ked diskusia, tak so vsetkymi argumentami.
A ano, ututlat to tiez mohol niekto chciet.
A ano, kritika sa lahko rozdava, ale tazko prijima 🙂 aby bolo aj A aj B.
Necitim sa nejak zle kvoli svojim prispevkom 🙂 Ak som niekoho urazila, bolo to neumyselne (az na jeden prispevok, kde som sa aj oznacila za hnusnu).
Neviem uz co viac k teme dodat, aby to zostalo na nejakej urovni a nesklzla som k hadaniu sa.

aristka
7. apr 2015

@petrofka samozrejme ,ze nie si psycholog....lebo hovoríš veci ,nad ktrymi by psychológ len krútil hlavou...

aristka
7. apr 2015

@petrofka a ešte niečo ,ja som nehovorila ,ze by šikanu niekto popieral a ani škola ,len nejak páky na riešenie tejto problematiky sú skôr v teoretickej úrovni..lebo sa nenašla taká,ktorá by šikanu razantne vyriešila....inštitúcie ,psychológ ,dohor rodičom,ktorí v dieťati vidia boha ,tento problém nevyriešia....

rebekamarcusko
7. apr 2015

@fidka79 ja hovorim.o svojich skusenostiach.mam malu sestru a viem..ze o tec si po nej nedovoli absolutne ani kricat,ale neriesin.neriesim uz tuto diskusiu.

danka79
7. apr 2015

1. odpoviem na základnú otázku- keby cudzia osoba napomenula moje deti oprávnene, tak by mi to asi nebolo úplne príjemné,ale súhlasila by som. Snažím sa napomínať ich sama, aby nemuseli cudzí.

2. občas napomeniem iné deti. Je mi to ale zakaždým nepríjemné. napr.chlapec 8r.na ihrisku sám, hodí papierik od keksu na zem. tak som ho upozornila aby ho zdvihol a hodil do koša. Chlapec inokedy pridrzlý,ale zrejme vo vnútri celkom ok, bez slova poslúchol. Alebo už tu spomínané zablokovanie šmýkľavky a 5-6detí v rade. Dieťa sa zaseklo,odmietlo odísť. Matka ignorovala. Tak som ho rázne upozornila, tak aby počula aj matka. Dieťa poslúchlo. to sú tie ideálne situácie. Minulý rok sa stalo, že som takto vychovávala dennodenne nejaké deti a už ma to fakt nebavilo,prestali sme chodiť kvôli tomu na ihrisko. mám dosť starosti so svojimi deťmi, a nie riešiť stále cudzie. Hádzanie kameňov atď...

3. každý poznáme nejakého "Matejka". opíšem vám situáciu: 3r.chlapec prišiel k ani nie 1,5ročnému a pekne si vypýtal na požičanie motorku. Po chvíli ten maličký chcel motorku naspäť. A nastal problém. 3r.odmietol, malý zúfalo reval. Celá táto sitácia trvala snáď aj 20min. starší tam mal obidvoch!!rodičov,ktorí nedokázali SVOJMU dieťaťu vziať požičanú motorku a vrátiť majiteľovi. Ten maličký bol fakt ešte krpec s dudlom, šlo o takú tú motorku so širokým sedadlom. Pre 3r.dieťa vlastne už dosť nepohodlnú. Matka plačúceho syna zlyhala, dialo sa to meter od nej a tiež nič nespravila. Neasertívne len pozerala ako reve. Staršieho chlapca chodili striedavo prosíkať rodičia aby ju vrátil. ľudia, on ju naozaj nevrátil. celú tú dobu. Lebo to je presne ten typ Matejka, na ktorého sa nekričí, ktorý má všetko, ktorý chodí do súkrom.škôlky a nemá žiadne hranice. Nešlo o život,nešlo o nič vážne. Len pre toho malinkého to bol v tej chvíli problém. tu som chcela ukázať,ako je nesprávne ustupovať keď sa niekomu krivdí. Niektoré mamičky sú na svoje deti precitilivé, vidím to aj z reakcií tu na MK, majú problém aj s oslovením "decko", nazvať dieťa zasran to už je cesta rovno do pekla. ešte dodám, že som samozrejme do tohto konfliktu nezasiahla,lebo obaja aktéri tam mali rodičov. Bola som len pozorovateľ, ale neskutočne som bola vytočená a kvôli tomu som odišla aj skôr domov. Rodina s 3r. sú známi našich kamarátov, a ten kamarát len komentoval, že toto bude na dlho. Ja som si len neodpustila poznámku:" aké dlho, chytím dieťa, zložím ho z motorky a hotovo". Kamarát aj matka toho 3r. na mňa čudne pozreli. Asi ich takéto riešenie nanapadlo.. Presne z tohto typu detí vyrastajú potom tí fagani,ktorí šikanujú a inak obšťastňujú slušné deti.

alaguema
7. apr 2015

@danka79 ak si rodič nevie urobiť s dieťaťom poriadok, tak je to problém rodiča, nie dieťaťa. Zložiť a zhodiť sú dve dosť rozdielne veci.

alaguema
7. apr 2015

už len dodám - Matejko bol bol verejne ponížený, dostal trest v duchu oko za oko, zub za zub. Nemyslím, že by to mohlo byť správne, nech sa na to pozerám akokoľvek. Navyše celý kŕdeľ detí dostal odkaz na tanieri, že "riešenie" silou je efektívne. Ktokoľvek z nich môže byť budúci šikana. Aj ten malý, ktorý si do Matejka kopol a matka to "nevidela".

danka79
7. apr 2015

@alaguema. Samozrejme že drzé nevychované dieťa je výsledok ne/výchovy rodičov+povaha dieťaťa. Takéto deti nájdeme všade, v škôke, v škole, na ihriskách, pre mňa nie je riešenie konštatovať že to je problémové decko, vyhnime sa mu,nechajme ho, odídeme.
Viaceré sa tu chytili príbehu @pribinak. Áno, zrejme to vyriešila drsnejšie, možno len drsnejšie opísala. Neviem. Hlavne pasáž o kopnutí jej synom, sa ani mne napáči. Pobúrila všetky krehotinky,ktoré majú problém na vlastné dieťa zvýšiť hlas,alebo niečo zakázať,aby nerevalo,netrucovalo..To že spôsobia ujmu iným, nevadí. A ako vždy tu na MK sa to otočilo proti nej.. Uniká tu ale tá hlavná myšlienka o deťoch,ktoré musia napomínať cudzí ľudia..Nič nie je čiernobiele. Ja si myslím, že aj hnusné správanie dieťaťa má svoj dôvod.

jojake
7. apr 2015

MIMO TEMY A teraz nechcem nikoho urazit, len chcem vysvetlit: niektore deti navstevuju sukromne skolky preto, ze to inak nejde. Nie preto, ze rodicia su fajnovky 🙂 Lebo uz z niekolkych prispevkov na MK som mala pocit, ze ludia beru rodicov, co dali deti do sukromnej skolky ako niekoho, kto nevie co od dobroty 🙂 Moj nazor (mozem sa mylit) je, ze sukromne skolky su vo vacsich mestach a su tam hlavne preto, ze sa tam uzivia, lebo v statnych je malo miesta. Kamaratke na dedine zoberu dieta aj neodplienkovane 2 rocne, lebo maju maly stav. Vsade je to ine 🙂 Ja len, aby ste pochopili, preco vacsina deti chodi do sukromnej skolky. Vacsina rodicov by tie peniaze minula radsej inym sposobom (si myslim)

bubelko
7. apr 2015

@popelka5000 dakujem, ani ja to nikomu nezelam. Ani nikde nepisem, ze je to jednoduche. Mam kamosku, ktora ma syna s ds, a napriek tomu jeho spravanie na ihrisku neospravedlnuje jeho diagnozou. A ja som sa ta slusne opytala, pretoze ak by si pozorne citala, tak sa ma nebudes pytat, ci viem co co znamena.

mawka
7. apr 2015

@alaguema matejko mozno vedome robil tete napriek pred ostatnymi a teta na to zareagovala, aby si matejko nemyslel, ze je riaditel zemegule a prilahleho vesmiru. kazda minca ma dve strany. a ked uz take decka dokazu manipulovat vedome s dospelakmi, preco by im dospelaci neukazali, ze tade cesta nevedie? a zvysok deti od matejka videl nie zrovna dobry priklad ako sa sprava k dospelym - maly ignorant. nuz, ale dospely je dospely a dospeloho treba respektovat. matejko sa zachoval dost nevychovane. slusne vychovane dieta uz trojrocne vie, ze ak je za nim rada na smykacku, tak sa maju prestriedat. matejko ocividne provokoval alebo takuto zakladnu vec ani netusi, ze treba pustit dalsieho v poradi.

danka79
7. apr 2015

@jojake aj moja poznámka o chlapcovi zo spomínaneho príbehu o súkr.škôlke môže tatko vyznievať. že deti škatuľkujem. nie je to tak. Tak ako sa nájdu malí tyrani v súkrom.tak aj v štátnej. Myslím si, že v súkromných sú nevychované deti viac tolerované,pretože rodičia si platia..potvrdila mi to aj učiteľka-logopédka zo škôlky kde sa platí 700,-eur/mesačne. čo je už aj na Bratislavu nadštandard.

mawka
7. apr 2015

@jojake to bolo skor myslene tak, ze v sukromnych skolkach sa s detmi prilis maznaju, teda poviem to narovinu, pchaju sa detom do zadku, tutu mutu nununu, ved su to platiaci klienti, takze taketo deti su casto tie naj naj naj aj ked zrovna nie je dovod. premotivovane a namyslene, lebo sukromne skolky predsa idu s dobou a s novymi trendami. stale si tlieskaju a vsetko je hyper super / a rodicia o tom ani nemusia vediet/ podla mna to bolo myslene v tomto duchu a nie ze sa rodicia predvadzaju ze na to maju. ja som mala deti aj v statnej aj v sukromnej, dokonca aj v sukromnej skole a nie, dakujem. uz by som tam deti nedala.

zeriempizzu
7. apr 2015

@pribinak teda za toto by som ti dala deti odobrat, agresivna si moc a napadnut cudzie dieta je fakt moc.

ivivaiveta
7. apr 2015

@zeriempizzu neviem najst co urobila?..ona je vzdy celkom pragmaticka v poho zenusa... 😕

danka79
7. apr 2015

mne táto téma nedá..veľmi ma táto problematika zaujíma. Myslím si že deti chované vo vatičke majú jedinú príležitosť zažiť akú takú výchovu,hranice a základy sluš.správania jedine mimo rodiny. Ak sa všetko deje podľa ich vôle doma a aj naokolo sa všetci prispôsobia, desím sa čo z nich vyrastie. Je to na jednej strane staranie sa do cudzích vecí-výchovy,ale uznajte že niekedy treba.

uvediem ďalší príklad: pred pár rokmi na cvičení s malými deťmi 1-2r., zrazu jeden chlapček tresol dievčatko po hlave.bez dôvodu, a teda dosť silno. Maminka typu nunututu ho napomenula, že nono..malý mal na háku. o chvíľu znovu. celé sa to zopakovalo trikrát!! dokocna aj lektorka mu dohovárala. nepomohlo. Nevydržala to matka dievčatka a povedala mu pred nami všetkými (veľmi trápne to bolo pre nás všetkých) že ešte raz ju udrieš, tak ti takú strelím, že stena ti dá druhú. Pomohlo. Matka chlapca slzy na krajíčku, lebo ani ona ani on neboli zjavne zvyknutí na takéto drsnejšie správanie. šoková terapia. Človek si povie, že ide o malinké deti,ale oni veľmi dobre vedia rozlíšiť čo môžu a čo nie. Keby pokračovali v dohováraní a rečiach ňuňuňu, tak ju udrie znovu.
zažiť cudziu autoritu nemusí byť na škodu. Existujú aj deti,ktoré nemajú rešpekt pred nikým. tam už by som nevedela reagovať.

zeriempizzu
7. apr 2015

@ivivaiveta citaj strana 1

bubelko
7. apr 2015

@danka79 osobne nie som krehotinka, ktora nezvysi na deti hlas a ako som uz vyssie pisala, je rozdiel dieta zlozit a zhodit ako dospela osoba. O kopani si tiez myslim svoje. Suhlasim plne s tym, ze dieta dala prec, kebo tiez nevudim riesenie v tom, aby sa potrestali ostatne deti tym, ze musia ist oni prec. Nesuhlasim len so sposobom ako to spravila.

@petrofka myslim, ze problem rodicov sikanovanych deti moze byt aj to, ze nevedia, na koho sa obratit, u koho hladat pomoc v pripade, ze sikanuju dieta. Preto by ta prevencia a vseobecne informacie pomoct mohli. Ono pravne povedomie nas slovakov je nizke. A hlavne jednoduchsie sa kritizuje a riesi doma v obyvacke ako to fakt obehavat, obut sa do niecoho a obetovat tomu cas 😖

ivivaiveta
7. apr 2015

@zeriempizzu aha...tak neviem, co by som urobila, ten koniec bol ale drsny...pribinacka ty si iny nervak 😉
ja som tiger,len ked mi druhe dieta bez priciny bije to moje...ale na vsetko ostatne mam bud strasny pohlad z oci do oci alebo "iny slovny prejav"..takze som sa cudzieho dietata este nedotkla..a dufam, ze nebudem musiet..
ako sa poznam, poslala by som aj pana ucitela do pecka po tretej pesnicke a na Matejka by som sa pozrela tak, ze by zliezol sam, ani by nevedel ako...chytit by som sa ho neodvazila..treba ale uznat, ze niektore deti fakt skusaju nasu trpezlivost..neviem, co to bola za MS tam, ale neviem si predstavit, ze ked kazdemu dietatu hrabne, tak im vsetkym kazdu chvilu budu spievat pesnicky, aby isli, aby jedli, aby sedeli?..by sa museli zblaznit...divna story..

jana_eyre
7. apr 2015

@danka79 cize keby mama 1,5 rocneho chlapca prisla a zhodila toho trojrocneho z motorky a nahucala na neho - to by bolo v poriadku? kedze pises, ze len to kopnutie jej syna sa ti nepaci..

neviem ci patrim medzi tie "krehotinky" ktore opisujes, /kto ma pozna, vie ze na svoje detikrehucka nie som, nemam problem na tie moje zvresknut,upozornit ich a byt k nim kriticka.. cudzie tiez napominam, ak to je opravnene - napr. minule v deckom kutiku, preskocil kamaratkynho 8mesacneho syna v gulickach asi 12rocny chlapec - samozrejme, ze som vyrazne zvolala, ze toto sa nerobi, lebo mladsiemu ublizi a chlapec radsej odisiel.. ale zhadzovat ho za to na zem?/

v kazdom pripade - neviem ci tu niekoho poburilo ze sa pribinak ozvala.. mna nepoburilo, ze sa ozvala - ja sa ozvem tiez, poburilo ma, ze to urobila extremnym sposobom - cize agresiou voci decku.. a uprimne, aj ma to sklamalo, pretoze pribinak bola jedna z tych ludi, ktorej nazory som si vzdy vazila.. /tak ako aj par ludi, co jej klikli na pacisamito/

a jasne mohla vybuchnut, prehnat to - to sa stane kazdemu.. ale v takom pripade ocenujem priznanie si chyby, /minimalne toho kopnutia jej syna - je ignorovanie kopancu nieco ine ako to, ze ini rodicia ignoruju zle spravanie svojich deti?/ co sa v tomto pripade vobec nekonalo..

zeriempizzu
7. apr 2015

@ivivaiveta presne tak. Ja sa cudzieho decka nedotknem, ale povedat svoje poviem. Viac ako nakricat si podla mna nesmie nikto dnes dovolit.

horana
7. apr 2015

@bubelko Ja to silne strasenie dietata z lanovky predovsetkym neberiem vobec ako trest pren. Je to puhe odstranenie dietata z miesta kde prekaza. Silou akou je to vobec mozne, aby sa to realizovalo (pri mensej by neslo).
To ze ho pri tom ine dieta koplo uz moze byt trest. To je ale medzi detmi a nie je to akcia toho kopajuceho, ale detsky sposob reakcie na to co urobil Matejko, ze dlho nechcelo uvolnit. Nezrela, ale ani nijak zvlast poburujuca.
Ani jedno dietatu neublizi, ani z jedneho nebude mat nasledky. (Tu zlomenu ruku so strasenia, kde pravdepobonost je blizka nule, kludne risknem)
Niektorym detom staci dohovorit, ine budu pozerat a usmievat sa. Je to typ dietata "bulik", ako pes bulterier ked roztrha papucu a majitel mu iba dohovara: "ty, ty, ty", tak on len stastne pozera...ma taku povahu. Reaguje len na bud velmi silnu prirodzenu autoritu alebo dosledny vycvik. Ked nema ani jedno, robi si pokial bude citit hranice. Dohovaranie za ne nepovazuje, tak ide dalej. Na niektore deti prilis liberalny sposob vychovy nezabera.
Strasenie z lanovky toho dietata je menej autoritativne nez napr. vychovna po zadku - ktoru mmch schvaluje aj papez.
To co sa deje na Zapade ohladne prav dietata, radsej nekomentujem, ale aj oni pocitia po case nasledky, uz to imho aj zacina byt vidno...ja chapem aj ten ich dobry umysel, ktory za tym je, ale tato cesta co tam razia k cielu podla mna nevedie.

danka79
7. apr 2015

@jana_eyre jasné že nie, tu sa vždy všetko hrotí do extrému.Nie, správne malo byť podľa mňa, aby ho jeho rodičia keď to nešlo po dobrom, tak aj nasilu ho z tej motorky vytiahli a vrátili ju s poďakovaním majiteľovi. Nechceli rozzúriť svoje dieťa, cudzie sa zachádzalo od plaču, ale však nevadí.

pribinak story je trochu iná,lebo neboli prítomní rodičia.len učiteľka,ktorá danú situáciu nezvládla.

Nie som za to, aby dospelí ľudia drsne zaobchádzali s cudzími deťmi. ALE nepáči sa mi ani to, že tu z toho zaseknutého chlapca idú niektoré robiť týraného chudáčika. Cudzie dieťa by som neudrela, aj keby ma ruka riadne svrbela. Ja by som sa zmohla iba na zakričanie v stave núdze.

zeriempizzu
7. apr 2015

@horana bla bla bla. Hranice sa neucuju fyzickym napadanim. Za toto sa sedi, je to trestny cin.

ivivaiveta
7. apr 2015

@zeriempizzu jasne, decka treba usmernovat...ja ked som cakavala na syna pred skolou, velakrat som sa pozerala, ako si deti robia zle...a normalne som vzdy vysla z auta, lebo som to mala v priamom prenose a vzdy som si dieta zastala a tomu vyryvacovi, alebo starsiemu, alebo akokolvek bolo, podla situacie, ako ju vidis od A po Z , tak som pekne vynadala, kolko sa do neho zmestilo..nemuselo sa vôbec jednat o moje dieta...a nikdy si nedovolilo to diea do mna, ze co sa staram...ja sa veru nebudem prizerat, ako niekoho biju alebo sikanuju...sak co toto je..ved to potom aj tak celkovo vyzera, ked zatvarame oci pred vsetkym okolo..a to mam doma introverta, do ktorého si kazdy rad rypne, kopne....to co toto za generacia vyrasta... 😔

bubelko
7. apr 2015

@horana vidis, ja by som ju neriskovala. Bude to asi krajinou, kde zijem. Tu maju ludia velmi silne pravne vedomie a sudia sa kvoli inym somarinam. Dala by som to dieta dole s dovetkom ze uz sa vozilo dost a hotovo. Nemam s tym problem, ale zhodit/strcit/striast ho dole, to nie.
a to kopnutie by bolo ako-tak "ok", keby to riesili deti same, ale neriesili. Riesila to dospela osoba a z mojho pohladu nie uplne "koser", ako sa hovori 😉

a liberalna vychova neprospieva ziadnemu dietatu. Rovnako ako velmi prisna. Hranice ale musia byt. A tie urcuju rodicia, stari rodicia , skola, celkovo prostredie, v ktorom dieta vyrasta a aj cudzi ludia.