Ako riešiť sklamanie z babysitterky a závislosť dieťaťa?
Dnes som prišla domov asi o hodinu skôr ako som mala. Bola to žena, ku ktorej som mala veľkú dôveru a aj deti ju mali radi. Dalo som jedno pravidlo, žiadne videá a hry na mobile nech nedáva deťom. Môj 6 ročný syn totižto reaguje na to ako na drogy. Raz to dostane a nechce nič ine. So strašim dietatom sa dalo normálne, ale on to nevie dať prec s ruky, je potom nepokojný, robí mu to zle.
Našla som ho s jej mobilom v roku, hral ešte k tomu nejake nevhodnú hru. Ona o pravidla a o tom, aké mi to je dôležité vedela. Budem si musieť najst novú. Ale čo s tým synom? Hovori, že on si sám zobral jej mobil. Ale tak môj by si nikdy nedovolil len tak zobrat, takže mohla by mat nejakú autoritu a zobrať mu ho (vraj sa snažila…). Druhé dieta mi povedalo, že bol tak hodinu na tom telefóne.
Ako sa zachovať k dieťaťu, čo tiež vedelo, že to nemá robiť a nemá absolútne žiadny problém to robiť poza chrbát a brat jej mobil? Som na konci v tomto, neviem prečo je tým mobilom taký posadnutý. So mnou si púšťame max. niečo krátke a to skôr výnimočne, nepyta, kým to nemá je dobre
@kiki68 veď on nemá k dispozícii telefón. Vraj si vzal mobil tej babysitterky a tá tvrdí že bola bezmocná si ho vziať späť hodinu a sedel vedľa nej a hral 😃 čo je blbosť keby chcela si ho vezme
Ja ti k tomu poviem len jedno. Nehrotis to. Bohuzial dnesni rodicia si velmin casto ani len nevsimnu, ako to detom ublizuje, presne ako pises. Ty syna vnimas, vidis, aku zmenu k horsiemu po hrani u neho vidis. Ostatni to nevidia, lebo NEPOZNAJU svoje dieta bez mobilu. Tolko k tomu. Dnes uz si zavisle babatka a rodicom to pride v poriadku, kolko deti ma mobil uz v kociku. A ked doeta robi sceny, je to v poriadku, ved su ti predsa deti. Kolko rodicov chce mat klud od deti, tak daju mobil. Vidis to tu - ved pani mu predsa musela dat mobil, aby mala 15min prestavku, lebo aj ty mas prestabku v praci. Prosim? 6r sa vie zabavit sam aj pol hodinu, nie 15min. Mohol si skladat, kreslit, hrat sa. Pani je tam na 2 ci 3 hodiny, tak snad vydrzi venovat sa detom, moze zadat nejaku zaujimVu ulohu alebo si odpocinut pri citani detom.
Som absolutne na tvojej strane, toto je opakovane porusenie, pani tam nema co robit. So synom sa treba porozpravat, venovat mu cas, ist s nim na prechadzku samostatne, bez sestry, zaujimat sa o jeho pocity.. Navyse, nedovolovala by som mobil na hranie doma vobec. Toto je chyba vychovy, ak mi to vadi, nemozem mu to niekedy dovolit, niekedy nedovolit. Mame dieta v rovnakom veku a on ani netusi, ze take nieco sa na mobile da. Spoluziaci o tom sice ropzravali, ale on tu predstavu nema, lebo to nikdy nevidel. Nehrame sa my, nehraju sa deti. A nemame problem. Neskor uz bude aj to, ale s pravidlami. A urcite nie najblizsi rok, dva. Takym detom mobil potrebny nie je.
@maxik24 obmedzit sa to da aj bez toho, aby vymyslala ako potrestat syna a hrotila to do tejto situacie. Moje dieta mobil nemalo do 4rocnika, cez kovid dostala pocitac, aby nedobala do mobilu a tlacitkovu nokiu na vylety. A aj tak taketo situacie prisli. Je to proste zabijac casu a pre deti magnet, treba odstranit pristup ked sa da a vysvetlovat dietatu, ze si nesmie brat cudzie veci (ale to aj tak bude ak bude mat moznost... a bude nervny). TO je proste fakt. dakedy sa deti a mladi hadzali o zem, ked nemohli ist von, teraz sa hadzu o zem, ked nedostanu mobil . okrem toho, ja som skor nazoru toho, ze naozaj na tieto technologie treba deti ucit formou "dobry sluha, zly pan", a ze je to proste sucast zivota a nie odmena/trest/najvacsia zabava atd a to cim skor tym lepsie, a nie vyhukovat ako to ma zakazane, nesmie to, ako je mobil najvacsie zlo = lebo este viac to tie deti drazdi.. aj ked myslim, ze taky 5-6-7rocni to este celkom nechapu, treba pockat este.
Tiez som toho nazoru, ze pani co strazi deti ma im dat aktivitu, syn ak potrebuje doucovanie a nechce sa uz hrat si moze radsej citat, pisat, kreslit... to mu pomoze viac. Ale v prvom rade ona ma mat zaheslovany mobil a odlozeny ho a nie dietatu len tak dostupny. Ona ked strazi deti, nema co mat 15min prstavku, predpokladam, ze ju plati mamicka za opateru a nie prestavky. A napr. ak si odbehne kovli niecomu (pit, nieco zjest, na wc atd) na par minut, tak tie deti su velke aby to prezili bez mobilu.
Dnes rodicom kadeco pride normalne 🙂 ale to je generaciami roznymi .. ako vsetko.. ved uz ked sa niekto spyta, ci a preco je vobec nutne chodit kocikovat, preco ma chodit babatko von, preco nema pozerat telku od malicka, ved zvyknuti sme doma, ze cely den je zapnuta... tak je jasne, ze ked rodic je 24/7 na mobile, aj dieta bude. Neviem ako som mohla podla dnesnych diskusii prezit napr. cestu autom s dcerou bez tabletov a mobilov :D
@maxik24 ďakujem. Cítim to takto, ako píšeš.
On sa cíti ukrivdený, lebo 2 spolužiaci a zároveň bývajú blízko majú nintendo. Keď k nim išiel na návštevu, tak to tam očividne hrali celý čas. Na to som prišla náhodou, lebo sa tam vždy pýtal, tak som sa spýtala matky, že aké hračky majú, že sa mu tam tak páči.
Teraz sa stykame skôr s ľuďmi s mojou filozofiou, chodime von, plávať, baví ho aj stolový futbal, lopta, umenie a kopec iných veci. Dokiaľ nie je mobil, je fajn.
Babysitterke platím slušne, o malo viac, než si vypýtala, lebo ok, 2 deti a kým prídu trochu práca v domácnosti. Ma čas upratať, kým prídu. Myslím, že ponúkam naozaj férové podmienky, s tým, že som povedala, že vyžadujeme žiadny mobil. Nie je to zas také ťažké toto pre dospelého človeka zvládnuť.
Nevadí, vyskúšame systém družina. Ráno podľa správania viem, že vie, že spravil prešľap. Ani k tej družine nič nenamietal.
A ešte sa cíti ukrivdený, lebo v škole staršieho dietata používajú tablety. Tak u nich sa začína nejaká práca na počítačoch/tabletoch už v 3. triede. Staršie dieta je v 5. triede.
@michelle567 tak nema ani ona pouzivat telefon a bude to oki
@michelle567 ja som bola v tom , že druha dieťa ma tqk tri roky ( keď ho cesala ) a tie pojem minúta , hodina nevedia rozlišovať 🙂 každopádne ani autorka sa už nedozvie ako to bolo, ale syna by mala viesť k väčšiemu rešpektu k dospelým .
@kleopatra114 nie staršia dcéra má 10rokov. No čo už. Zbytočne by som to nenafukovala a nerobila problém ale už by som tej žene neverila
Čo sa týka tej družiny aj keď v škole majú zakázané mať mobil počas vyučovania, si si istá, že žiadne dieťa nebude mať mobil v družine? V dcérinej škole - tiež je prváčka, je zákaz počas vyučovania a prestávok pomedzi hodiny, ale v družine už mobil môžu používať, pokým počúvajú vychovávateľku. Dcéra mobil nemá, ale dostala na Vianoce detské smart hodinky, tiež chcela mobil, ale som jej povedala, že na to má čas kým bude staršia - presne aj kvôli hrám a pozeraniu videí - nevie kedy má prestať - smart hodinky majú malú obrazovku takže môže si max pustiť hudobné video, aby z toho niečo mala, používa foťák a fotí sa s kamarátkami so spolužiakmi a tak - ale primárne ho má preto lebo dochádza do školy a aby sme si mohli zavolať keby niečo a učím ju hodiny, aby vedela koľko je hodín na hodinkách.
A ešte jedna vec čím viac mu budeš zakazovať a obmedzovať, tým viac môže ostať na tom závislý, ak sa k tomu dostane ako starší - bude sa snažiť dohnať všetok ten čas čo nemohol, aby dobehol kamarátov - čo už všetko stihli hrať, pozerať, kým on mal zákaz. Rozumnejšie je pod tvojím dohľadom mu dovoliť niečo, čo schválite vy rodičia - video/hru na určitý čas a naučiť ho, že potom bez problémov mobil/tablet/pc a pod. vráti/vypne, lebo bude vedieť, že nabudúce tiež na nich bude môcť byť - hoci aj za odmenu.
https://www.modrykonik.sk/zdravie/tikova-porucha/
Prepac mam tam y az teraz som si vsimla pisala som narychlo :/ . Co sa tyka deti tak vacsinou hypersenzitivne deti mavaju problem s takymito vecami ako je mobil tablet. Ich mozok rwaguje inak -rychlejsia zavislost , neurologicke podnety ako podrazdenost a podobne .
V pripde zaujmu kludne mozes zavolat 🙂 nam velmi pomohla kraniosakralna terapia v tomto smere . A ja viem ze ludia nepochopia ze z celeho kontextu si vyberu iba slova ze dieta vzalo mobil bez dovolenia a ze ho treba trestat lebo je drze ..... zial nie vsetky deti maju to stastie ze su len drze ci nevychovane . Su deti ktore maju ine priciny svojho chovania
A prečo si mu teraz zaplatila družinu a bude tam 10 hodín?Ja by som našla druhu babysitterku a mobil bude mať v kabelke, alebo zaheslovany.Vzdy je dieťaťu lepšiu so sestrou a opatrovateľkou vonku ako v škole.Tak si nájdeš silnu osobnosť tvoja opatrovateľka využila jeho slabosť a verim, že bol na tom pravidelne.
aj keby si zobral mobil sam. NIc by s nim nespravil. 99% ludi ma na mobile heslo, kod, pin, alebo touch ci face ID. Cize by sa nikam nedostal, max.
tak pozriet na obrazovku kolko je hodin. A dalej by si ani nepipol.
Ak by najakym zazrakom ho uchmatol, ked ona si nieco pozerala, a len odlozila na stolik, bez toho aby ho zablokovala, a este nepresiel ten kratky cas za ktory sa mobil zablokuje sam, tak ok, teoreticky, ze vyuzil prilezitost.
Ale, aby v takom pripade existovala aj nahoda c.2, a ze opatrovatelka ma v mobile stiahnutu hru xy, ktoru ma krpec rad, to uz je nejake cudne nie?
A keby chcel niekto povedat, ze ved si to maly rychlo stiahol sam, tak sa pytam ako?
Nato, aby si appku naistaloval musi zadat heslo (teda aspon pri iphone). Bez toho si moze akurat tak trhnut labkou. Neverim tomu, ze niekto si tam nastavi volny pristup.
A aby sa stretli vsetky 3 uplne nahody, a decko sa do cudzieho mobolu dostane uplnou nahodou, a uplne slobodne bez hesiel, bez nicoho.
No to moze fesanda hovorit tomu co seno zerie.
Bud mu ho dala sama, lebo jej uz liezol na nervy, alebo ak si ho aj zobral sam, tak mu musela poskytnut pristup. Proste ho chcela mat z krku, lebo vedela, ze ked bude cumiet do mobilu, bude mat od neho pokoj.
Máš sa venovať a vychovávať dieťa ty, nie opatrovateľka. Co si to za matku..Kariera prvá koľaj deti druhá.. úbohé...
@enigmaenie vdaka ti!! Toto mi is už jeden iný rodič povedal, že si mysli, že môj syn je hypersentivny ( ten rodič-otec sám taký je a hovorí, ze môj syn je rovnaký). Inak ja sama som taká, že mi robia zle hlasne zvuky, napr. kino, možno som sama taká a on to ma odo mňa. Inak ťažko porovnať, lebo moja generácia nemala mobily
@matej2227 skúšaj svoj patriarchat na niekoho ineho, ak si teda chlap
@elanor tak je z toho 1%, nema žiadnu ochranu, sama ma deti a preto tam ma hry a mojho syna baví každá hra v telefóne.mobil čo som si všimla mala často u nás na nabíjačke. Žiadne veľké nahody, každý ma iný spôsob ako zaobchádzať s mobilom
@elanor ale so záverom súhlasím, že jej to vyhovovalo, že si ho vzal. Ja potrebujem niekoho, kto sa zachová správne aj keď to ma byt ťažšia cesta
v tom pripade je to nezodpvedna tapa a kopla by som ju do riti.
A so synom samozrejme vazny rozhovor. Tiez v tom nieje nevinne.
@elanor 👍🏼👍🏼
@karmen118 u nas nesmú v budove školy vôbec. A teraz vyšiel školský poriadok ze niektoré ročníky ho ani nebudú mat. Keď tak sa odovzdajú ucitelke ( myslim ze 1-4. Ale neviem isto). Čiže je jedno ci vyučovanie/ družina.
@simca06022011 toho sa tiež nebojím, je tam úplný zákaz
Nejako som stratila nádej si najst opatrovateľku podľa mojich predstáv. Nezdá sa mi to až také ľahké, preto skúsime tu druzinu 2 dni v týždni, 2 bude musieť byt iná opatrovateľka kvôli doučovaniu a piatok poobede som doma ja
@enigmaenie Najčastejšie sa vyskytujú motorické tiky a objavujú sa okolo 7.roku života dieťaťa.
Uha tak to dufam, že sa tomu vyhne, lebo podľa všetkého ma celkom nábeh. Vôbec nevie tolerovať stres, ani malý, už plánujem všetko podľa toho, aby sme sa vyhli stresu: cesty - jednoduché, ráno vstávam skoro, aby sme sa nemuseli naháňať atd.
Tvoje dieťa udrbe niekomu mobil,ty sama si s ním nevieš v takom prípade dať rady a zla je baba čo strážila?Podľa mňa to chce ospravedlnenie.Rieš svoje dieťa a nie ju ✌️
@misicka31 mne to práveže nerobi. Pisala som to
A to reálne veríš ze žiadne dieťa tam nedonesie mobil?
Tiež sme mali na školách zákaz a aj tak sme ho všetci mali
@misanthropicdann Ano, verim tomu, nie je to na Slovensku
U nas to boli uplne jemme prejavy vadili vaetky nohavicky , ponozky, akonahle niekto zakrical zarazila sa aj ked sa jej to netykalo a podobne
@misanthropicdann dnes maju na to paky, niekto donesie = mobil ide do riaditelne, viac poruseni a riesi sa normalne pokarhanie. To do teraz nebolo.

Vsak tie mobily vezmi, zamkni niekde a hotovo. Nebude mat pristup nikto. Necakaj of babysittera zazraky, lebo tie deti mozu byt bez autority matky komplikovane. My mame ipad zamknuty v pracovni.