Ako riešite dojčenie, keď musíte preč z domu?

andyzet
1. jún 2014

Chcem sa spytat ako plne dojciace dieta riesite tie co pracujete trebars a musite ist z domu?Ja musim ist na 3 hod 3 x do tyzdna a obcas aj vecer, na zaciatku som odsavala mlieko a mala som ho extra vela do mrazaku.. teraz ma moje dieta 4 mesiace a aj ked sa snazim extra odsat kazdy den medzi dojceniami nedari sa mi viac ako 50 ml:( cize extra mliecko sa minulo ) a vacsinou je to tak, ze ked musim odist je to bud ze som nadojcila alebo maly spi... obcas to vyjde tak ze netreba a maly vydrzi 3- 4 hodky ale viete ako to je ze niekedy si pyta skor a moja opatrovatelka mu musi nieco dat:( Ked som prec si odsajem ale stale mi to vychadza tak ze odsajem vzdy menej ako maly vypije? Nemam z toho dobry pocit, kedze je extra mlieko nadoraz a keby sa nieco stalo nemam mlieko v zasobe... Da sa to nejako vyriesit inak ako umelym mliekom? Moze to byt pumpou? Mam Medelu swing.

modrofuzik11
1. jún 2014

mozno uz je cas na prikrmy. dietatko nemoze byt hladne...

anuskaaprazko
1. jún 2014

@andyzet mna odsavacky tiez nemaju radi, dojcim uz takmer 16 mesiacov ale odsajem minimum 🙂

jonas17
1. jún 2014

@andyzet ja som odsávala rukou, odsávačkou mi to nešlo tak dobre. ale je pravda, že neskor sa už robilo len toľko mlieka, koľko dieťatko vypilo...ja som také situácie riešila tak, že dieťa chodila všade so mnou 😀 ale chápem, že nie vždy sa to dá. moje dieťa aj ked nepotrebovalo piť, tak chcelo byť na prsníku nonstop. neprichádzalo do úvahy byť bez cicky 3-4 hodiny 😝 podľa mna treba intenzívne odstávať, možno po každom kojení, alebo skor pred kojením a zbierať mlieko 🙂

saska.t
1. jún 2014

@andyzet musis odsavat pravidelne ,aby sa zvysila laktacia tj.kazde 4-5 hod. a mliecko sa viacej rozbehne,tiez som to tak zo zaciatku robila,niekedy som neodsala ani 30 ml,bolo to frustrujuce ale vydrzala som,v dnesnej dobe ak musim prec na viac hodin,popri dojceni odsavam 3xdenne a na jednu davku dam cca 150-170 ml,ale bol to boj a nie moc lahky 😅

lemurko
1. jún 2014

Podla mna este chvilku vydrzis a od 4. mesiaca sa uz da prikrmovat zeleninkou - aspon ja som mala malo mlieka, maly bol hladny a pediatricka mi namiesto prikrmovania UM radsej doporucila zacat s prikrmami - mrkva pomalicky, zemiak. Cize toto moze papat kym si ty prec. Ja som tiez mala zavislaka, co by sa dojcil stale, ale ked ma nevidel, tak pokial nebol vyslovene hladny, tak bez dojcenia vydrzal (bol uz ale vacsi ako tie 4 mesiace), on len ked mamu videl, tak by bol stale na prsniku.

siska53
1. jún 2014

@andyzet neviem,ako odsavas,ale ja ked som,pri krize potrebovala,podporit laktaciu a pri dcerke zas naodsavat do zasoby kvoli cca 4dnovemu pobytu v nemocke,tak,somto robila tak,ze na jednom prsniku dieta,na druhom,odsavacka.(mala,som faarlin a i medelu,obe elektricke).. To pomohlo,nevravim,ze som,odsala 200ml,ale teda viac,ako keby som,to tak nerobila.. Vyse 200sa mi darilo len,pri synovi,aj to len rano do dakeho,4.m (raz skusane ked som,sla na,pol dna -preventivka,vtedy som,odsala 270ml.to mal cca 4m,pri krize v takmer jeho 6.m sa mi podarilo maximalne 90ml..,len to som,mala lrn,odsavacku,az potom,som,si vymyslela odsavat tak,ajo som,ti pisala..)

emocia
1. jún 2014

@andyzet ahoj, píše ti laktačná proadkyňa. Môžeš si zvýšiť laktáciu častejším prikladaní malého, ak si ho naložíš do šatky, tak je vysoko pravdepodobné, že sa zvýši, pretože sa malý bude môcť častejšie prisávať, a tak bude stimulovať laktáciu. Takisto jedlom sa dá: hroznový mušt, 3-4 dl denne, sem-tam čierne pivko a ovsené vločky, 3 KL denne do jogurtu alebo si navar z toho kaše. Určite však je možné ponúknuť dieťatku aj príkrm, dobre môže poslúžiť cukinová kašička alebo aj s prídavkom mrkvy. Ide o 3-4 lyžičky, určite nie viac. Po príchode si malého prisaj čo najskôr. Buď s ním apsoň raz za deň v polohe "koža na kožu". Nechaj ho vyspať sa na tvojom tele a pri precitaní sa bude prisávať, ak mu nepôjde dosť, preguľ sa s ním na bok. Každodenný kontakt koža na kožu môže napomôcť o.i. aj laktácii. Pri dojčení používaj stlačenie prsníka vo fáze, keď ťahá.Pri prestávke povoľ tlak, ak začne opäť sať, tak stlač, nerob pumpu, len drž. Bude ochotnejšie sať, vypije viac, a tak sa ti laktácia tiež môže takto podporiť. Veľmi ti radím začať šatkovať.
Držím palce! 🙂 Alena poradkyňa BA

egyptanka
1. jún 2014

nemozes si zobrat dietatko zo sebou, mat ho v satke ci nosici a tam sa pripadne po zobudeni nadojcil? Neviem, ale tym ze mu zacnes podavat flasku ti moze casom sposobit problem v dojceni. To uz radsej dat zeleninovy prikrm alebo mlieko z poharika.
Osobne si neviem predstavit odist na tak dlhu dobu od takeho maleho babatka najme ked sa dieta ma dojcit na poziadanie.

emocia
2. jún 2014

andizet nepísala o fľaši, preto som to ani nejako zvlášť nerozvádzala, každopádne je lepšie dať 4-mes. dieťatku príkrm, ako do neho liať UM fľašou 😢 Fľaša spôsobí najmä to, že sa dieťa s veľkou pravdepodobnosťou odmietne prisávať. Sú výnimky, realita je však taká, že toto naozaj hrozí, ak matka je dosť času preč, 3 3-hodinové úseky je dosť. Najlepšie riešenie so zreteľom na komfort dieťaťa a najmä sa vyhnúť podaniu UM, je ponúknuť jeden príkrm. A ak chce dieťatko sať, čo je prirodzené, môže sa ponúknuť prst. Andizet nenapísala, či používajú cumlík. Ak áno, aj to môže byť dôvod poklesu laktácie. Pre udržanie a podporu laktácie platí, čo som už napísala. Určite kontakt "koža na kožu", nosenie v šatke, aby sa malý mohol prisávať, kedy potrebuje. Alternatívne sanie v jej neprítomnosti – ukazovák do pusinky spôsobom nech prsta leží na jazýčku dieťaťa. Je možné použiť aj laktačnú pomôcku, dieťa tak môže dostať počas neprítomnosti matky porciu buď odstriekaného mlieka alebo jednu porciu UM. Nebude to žiadna katastrofa... Prst nepokazí nič a keď príde mama domov, tak si bábo prisaje 🙂 Opäť zdôrazním: radím začať čo najskôr šatkovať. To sa dá aj pri staršom dieťati. Nakukni, andezit, na môj web o úspešnom dojčení na príbeh Ivky a dieťaťa Viky. Naložili sme ju ako ročnú a spôsobilo to v rodine, medzi ňou a mamou hotový zázrak. neváhaj, pôsobenie vzájomnje blízkosti matky a dieťaťa je mocné, pomáha prakticky každej zadrhávajúcej sa situácii. Tak do toho! Šatky mám aj ja, na mojom webe o úspešnom dojčení ich nájdeš. Pozdravuje Alena BA laktačná poradkyňa.