icon

Ako sa efektívne učiť s dieťaťom s ADHD?

8. jan 2024

Ahojte maminky.
Je tu nejaka mamicka, co ma dietatko s touto diagnozou a prisla na to, ako sa s nim ucit?
Ja som uz zufala. Za 6 minut ma to moje hotovu ulohu z jedneho predmetu, za 6 minut z druheho predmetu a cele so vsetkym to realne trva 1,5 hodiny, odkedy vytiahne knizky z tasky, kym ich tam vrati. Dnes som uz realne merala cas, ako dlho vyplnalo ulohy v zosite a bola som teda prekvapena, kolko casu sa venovalo vsetkemu inemu, len nie uceniu.

viestta
9. jan 2024

@lonely66 ako dyslekticka, ktora si uzila v skole od ucitelov viac ako dost ti poviem, ze som rada, za ten dnesny "extremny" pristup k detom so zvlastnymi potrebami

werbenka
9. jan 2024

Tato kniha je zamerana na tuto temu, mozno by pomohla 🙂 https://www.martinus.sk/1046991-ako-sa-uspesne-...

autor
10. jan 2024

@werbenka dakujem 😊 mozem vsak poprosit o napisanie nazvu? Ten link mi, bohuzial, nefunguje.

vroni
10. jan 2024

Mám doma legastenika s poruchou pozornosti. Je to fakt víťazné kombo a som na seba hrdá, že ešte nie som závislá od xanaxu 🤣🤣🤣 Ale veci, ktoré nám pomáhajú (každá len kúsoček, žiadne prevratné víťazstvo nespôsobí ani jedna): magnézium, zhlboka dýchať a nejacať, dokonca ani v prípade že už jaci dieťa (to rodič). Pre dieťa vitamínové doplnky, čistý stôl a presne časové zadanie. Čiže: o pol hodinu ideme na úlohy (nasleduje okamžitá inscenácia gréckej tragédie s neobmedzeným počtom mŕtvych), o desať minút si to pre veľký úspech zopakujeme a päť minút vopred dávam varovanie že ešte päť minút a ideme na úlohy. Potom zvykne jeden predmet bez problémov zvládnuť. Ak je treba viac, zase medzi nimi pauzu. Je stvrtak, zlepšenie zatiaľ nebadam, skôr naopak.... 😮‍💨

viestta
10. jan 2024

@vroni grecka tragedia, to presne vystihuje. Kto nezazil, nepochopi.

werbenka
10. jan 2024

Aha, jasne, knizka sa vola Ako sa uspesne ucit s ADHD. Maju takmer vo vsetkych knihkupectvach. Napisali ju svajciarski psycholovia a odbornici, su tam konkretne priklady ako zvysit pozornost deti a odfiltrov rusive stimuly 🙂

autor
11. jan 2024

@werbena 🤗

kaajuiaatko
11. jan 2024

@autorka ahoj, mám syna s ADHD, dyslexia, dysgrafia a dysortografia. Dys diagnózy riešime od 2. ročníka, ADHD prišla teraz vo 4. Začiatky v škole boli veľmi ťažké, bojovali sme my s krpcom, on s nami. Ukľudnilo sa to v podstate niekedy v 2. polroku 3. ročníka. Prestali sme na neho tlačiť, potrebuje viac porozumenia, viac dohovárania a opakovania. Ja vravím, že iných nezmeníš, treba začať sebou. A ja sama som si uvedomila, že pokiaľ sa ja nad týmto nebudem rozčuľovať, nebudem prenášať svoju frustráciu aj na krpca a budeme v pohode obaja. Proste som sa zmierila s tým, že mu všetko viackrát zopakujem, počkám na jeho odpoveď či zadaným úlohám chápe, či je treba niečo ešte zopakovať alebo môže začať pracovať. Týmto sa sám nejako naštartoval a úlohy vyťahuje sám, nepiští mi keď má ísť čítať, nebodaj písať (to je u nás najväčšie trápenie). Vždy sa s ním dohodnem, koľko viet prečíta/napíše, koľko cvičení urobí, nerozkazujem mu, snažíme sa nájsť kompromis aby som ho nevyviedla z miery a neprepuklo ADHD v plnej sile. Vie, že keď prečíta/napíše dohodnuté úlohy tak má prestávku, kde môže "vypnúť" a vtedy sa ide vyblázniť napr. že skáče alebo behá po chodbe, občas je zase mojkavý a potrebuje cítiť lásku. A potom sa k úlohám opäť v dohodnutom čase vráti. A z dieťaťa čo stále plakalo, lebo musí robiť úlohy, je super chalan, ktorý aj urobí čo má, aj sa vyventiluje. Stojí nás to kopec času, to pripúšťam, ale sme v pohode a to je dôležité. Dávame mu teraz Esprico a veľa vitamínu B a tiež je vidieť, že sa to lepší. Má aj svoje dni keď nespolupracuje, ale je ich máličko a my tiež predsa nemáme každý deň dobrý. Podstatné je sa na to dieťa naladiť, nájsť čo mu vyhovuje a potom to pôjde ľahšie. Držím palce 😉

autor
11. jan 2024

@kaajuiaatko dakujem velmi pekne 💜
Ano, tiez od decembra skusam davat priestor na oddych po ulohach. Zacala som davat aj olej s omega 3 a co vidim je kvalitnejsi spanok a to ho ma len 2hy den. U nas sa dieta vlastne nevedelo ani dobre vyspat. Stale sa v noci budilo a ked spalo, tak neustale bolo v pohybe aj v spanku. Doktor nam to vysvetlil, ze v nasom pripade si mozog nevie dat pauzu nielen pocas dna ale ani pocas noci. No spanok sa zlepsil. Sice sa budi stale, ale uz na sebe nemavam prevesene nohy cez bok, ktore sa pohupuju, nesucha nimi o moje, lezi kludne. Myslim, ze aj to znacne pomoze k lepsiemu dennemu stavu.

Vsetkym Vam moc dakujem za rady. 💜

kaajuiaatko
11. jan 2024

@autorka u nás našťastie problém so spánkom nie je, ale pred spánkom keď má ešte energiu, tiež lieta po chodbe, toto sme sa museli naučiť, že pre to, aby zaspal ho musíme nechať 🙂 alebo 5 krát príde dať dobrú noc a pusu, lebo ešte ho to "núti" z postele vstať a je úplne zbytočné ho v tej posteli držať. Ale musí dodržiavať hodinu kedy sa ide spať. Keď vie, že ešte energia je, tak už 15 minút pred tým časom začne všetko rýchlo robiť aby stihol 🙂 vtedy viem, že ešte bude behať. Je to zaberák na nervy 😅

adapat
11. jan 2024

Dobrý deň, syn je predškolák a tiež má diagnostikované ADHD. Ako píšu ostatné maminy, tiež dávame Omega 3 + chodíme na nácvik pozornosti. Tiež sa s ním snažíme aj doma pracovať na rôznych pracovných listoch a pracovných zošitoch, aby si začal pomaly trénovať pozornosť. Práca s deťmi ADHD je pomerne náročná na nervy rodičov aj okolia. Nezostáva nič iné, iba byť trpezlivý a odstraňovať podnety, ktoré rozptyľujú pozornosť. Treba byť všímavý, čo ich rozptyľuje. Môjho syna napríklad rozptyľujú aj podnety čo sa týka dotykovej roviny, čiže napríklad gumičky na ponožkách alebo slipoch. 💁‍♀️
Viem, že u školákov je to náročnejšie a už dôležitejšie. Majte však s ním pochopenie, určite sa z neho stane dobrý človek 🧡
Prajem veľa šťastia

zuzike123
11. jan 2024

Mam dceru s ADHD a navstevujeme specialnu pedagogicku, naozaj odporucam. Vie ako usnernit/motivovat dieta, kde ma medzery a ako ho posunut vpred. Na rozvoj trénovanie pozornosti treba nájsť úlohy, ktoré ho bavia a vydrží ich robiť samo dlhšie (kreslenie? Stavanie lega? Farebné krúžky? Navliekanie korálok?...). Pri učení je dôležité neprepínať sily. Na začiatku sa dohodnúť, že idete robiť úlohy z predmetu matematika po dobu 10 min. a nastaviť budík na 10 minút. Čo dieťa stihne, to stihne, už sa k tomu nevracať. Ak ju stihne kompletnú, odmeniť (je na tebe čo zaberie - pochvala, sladkosť, smajlík na chladničku...). Potom 10 min pauza, dieťa sa musí ísť hrať. Následne druhý predmet po 10 min. Keď sa zvládne sústrediť 10 min v kuse, predĺžiť na 15 min, nezabúdať na 15 min prestávky.

adiqe88
11. jan 2024

Môj je zatiaľ predškolak,tiež ADHD a len pri umyvani zubov to trvá dosť dlho,nemyslím samotné umývanie zubov,ale kým si dá pastu a saskuje pred zrkadlom,medzitým mu ta pasta spadne a znova si ju dáva 🙈😄 A o obliekaní ani nevravím, aj pol hodina prejde🙉 Až sa bojím co to bude keď pôjde do školy.

25jesss25
11. jan 2024

No ja mam prváka Aspregra + ADHD a dost pravdepodobne (zatial nepotvrdnené) aj dysgrafia.
No co ti poviem. Kym si otvori tasku, vyberie co potrebuje+ peracnik, tak ja by som za ten cas asi aj nakup urobila, aj domov prisla a este ho aj vylozila 😁niekedy mu stym pomozem, vyberiem dosku a on nech si vyberie uz len konkretnu knihu/zosit, vyberiem peracnik a nech si vyberie pero/ceruzku... samozrejme pri ulohach uplne ticho, nic rusive, prazdny stol atd atd... aj tak stale obkecava okolo toho. Matiku miluje a tú robi rad, ale urobi 2 priklady a 10 min rozprava a tak dalej... no a s pisanim mame straaasny problem, jednak to neznasa, nejde mu to.. a este aj ucitelka ho kusok dost demotivuje. No ale vysvetlujem mu, ze ja som snim spokojna co sa vsetkeho tyka, len potrebujem aby sa snazil a sustredil...
Tych 6 minut kym urobi ulohu je uplne super, my pri jednom cviceni sedime aj pol hodinu. A to este nevravim ked je chory doma a preberame vsetko co oni v skole, to je cisty masaker.
Ale tato diskusia mi teraz pomohla, takze dakujem ti za nu 😉 skusime ten olej aj knizku si pozriem...
My sme doteraz odmietali lieky pre neho uplne, ale odkedy chodi do skoly tak uz zvazujem vselijak, lenze najblizsie mame sedenia u psychiatricky az v marci, tak som zvedava ako to dovtedy vydrzime

Ja jedine co viem poradit je veru tiez len trpezlivost (aj ked ja by som potrebovala tiez veeela este 😁)

dadka75
11. jan 2024

@pink_lady Nie moja… ono to bude trvat este celu strednu skolu a aj potom… Syn je na VS (Pravo, Univerzita Komenskeho) doteraz robi vsetko na poslwdnu chvilu, vsetko mu trva, ide si urobit kavu, potom neviem co, potom je hladny…. Zrazu su 2 po obede a on zisti, ze uz mal byt na 5 otazke na skusku a este ani nezacal… 🤦🏼‍♀️ Ale teda nastastie dava to, aj ked svojim tempom, ale dava, uz je na magisterskom stupni, ale som nesmierne rada, ze je to uz jeho cesta a nie moja, lebo by ma slahlo 😂

seitna
11. jan 2024

Ahoj, skus si precitat tuto knizku, ci by si si nejake tipy pre Vas nenasla: https://www.megaknihy.sk/porucha-pozornosti/330...

nelili1978
11. jan 2024

Známa má opatrovateľský a učí sa s chlapcom doma. Nevladal sa poobede doma po škole učiť. Takto chodí do školy na pisomky len

lapersefona
11. jan 2024

@dudka121 a pomohli doplnky?

lapersefona
11. jan 2024

Pozri tuto knihu su tam dobre rady https://www.martinus.sk/1046991-ako-sa-uspesne-...

lullu86
11. jan 2024

@meginka36 chcem info k tomu oleju, na tejto ktoru odporucas som olej nenasla, len šťavy 🤔 vedela by si mi poslať presny link na olej? Ďakujem 🙏

mimimoje
11. jan 2024

Starší syn nemá ADHD a učil sa aj tri hodiny (dve z toho sme strávili diskutovanim o Tom, prečo sa treba učiť a na čo mu tie "blbé úlohy" v živote budú. Mladšia má ADHD a je to iné, tiež jej to trvá dlho, ľahko stratí pozornosť, tiež občas nekonečné otázky o tom, prečo sa vlastne treba učiť a že je to naozaj nutné, aj keď ju to nebaví. Celkom jej pomohol taký výcvik, alebo.ako to nazvem, malý ropratem:
https://naspoklad.sk/therapy/ropratem
Dostali sme od spec.pedagogicky a podobne sú prác.zosity Kuliferdo. Robili sme denne, aj cez prázdniny, musela aj keď sa jej nechcelo. Poviem ti, že to stálo veľa veľa mojich nervov a trpezlivosti.

meginka36
11. jan 2024

@lullu86
Ahoj, tu je link, ktory si kupujem.
https://anezka.sk/produkt/rakytníkový-olej-250ml
Ale aj tie, ktore su od znacky terezia, su vysoko kvalitne. Momentalne uzivame od znacky terezia, ked douzivame, opat kupim od anezky.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
11. jan 2024

@lonely66 toto je znacne obmedzeny nazor, prepac. Ja sama som vyrastala za sociku a naozaj viem, ze to bolo tak, ako opisujes. Ale dobre to nebolo. Moj brat bol “vecny lajdak”. Nevedel riadne citat, pisat, pocitat. A pritom ako “mlady pionier” chodil na elektrotechnicke sutaze. Praticke casti vyhraval. Pisomne casti vzdy pokazil, hoci to boli vedomosti, co vedel uplatnit v praxi. Tie vycitky, co si vypocul doma a od skoly…. Ako moze byt taky lajdak?! A vies co? V maturitnom rocniku pocul v radiu relaciu o comsi dovtedy u nas neslychanom - dyslexii a dysgrafii. A zistil, ze opisuju… jeho a jeho problemy. Na VS sa uz ucil inak. Spoluziaci mu nahrali skripta a ucil sa z nahravok a podobne. Lebo on chudak dovtedy cital v ucebnych textoch aj to, co tam napisane nebolo, nedavalo zmysel a naucil sa tak sprostosti. Dnes je to uspesny muz s velmi, velmi dobrym platom. Ale to mu nebrani mi napisat - “mi bnes mestihneme pryst”. On tie chyby proste nevidi.

jumama
11. jan 2024

Pozri si ak knizky od Kamila kopsova - Ako sa kroti tiger... je ich viac v serii je tiez o ADHD detoch, ako im pomoct a ako si ako rodic pomoct 🙂

mimimoje
11. jan 2024

@lonely66 veľmi obmedzený a primitívny názor a je len dufam, že nikdy nebudeš pracovať v školstve s deťmi.
Pedagóg sa nemusí roztrhať, je to jeho práca. Niekedy náročnejšia, niekedy menej. Opýtaj sa tých detí, ktoré za čias komunizmu bolo označené za zaostalé len zato, že mali možno dyslexiu, nejakú formu ADHD, vyčlenené na okraj záujmu učiteľov, ktorým rodičia možno doma len do lajdakov nadávali.

viestta
11. jan 2024

@lonely66 v mojom prispevku vobec neslo o diagnozu, ale o pristup pedagogov. A "vybavit" papier? K tomu sa radsej nevyjadrujem, pretoze lepsie mat bezpapierove dieta a papier hadam nedavaju na poziadanie. Ci?

nikiki29
11. jan 2024

@lonely66 toto je riadne obmedzený názor. Prosím ťa, aké máš vzdelanie a kde pracuješ s deťmi ADHD, keď to takto vnímaš? Nehovorím, že niektoré posudky nemôžu byť prifarbené či prehnané, ale keď má raz dieťa problém, je úlohou pedagóga to akceptovať a čiastočne sa prispôsobiť. Nie odsudzovať, či neprimerane zľahčovať situáciu.
Moje dieťa je od 4,5 roka na liekoch od psychiatra, robím pre neho všetko, aby sa dokázal v budúcnosti úspešne vzdelávať a dúfam, že pedagóga s názorom ako máš ty tak skoro nestretne 😏