Ako ste 3,5 ročnému dieťaťu vysvetlili smrť blízkeho človeka?

19. apr 2022

Idem si k vám po radu a skúsenosť. Ako by ste 3,5 ročnému dieťaťu vysvetlili a ako to prijalo, že starý otec za ním už nikdy nepríde.
Pred 2 týždňami zomrel svokor, naša dcéra bola jeho jediná vnučka, veľa sa jej venoval, chodili spolu na prechádzky, na ihrisko. Dcérka ho mala veľmi rada, opustil nás nečakane, Bol to šok aj pre nás dospelých, teraz nevieme ako to dcérke povedať, stále sa ho dožaduje, je nám jasné, že jej veľmi chýba.

katka5161
19. apr 2022

syn mal 3 ked zomrel moj otec. normalne sme mu povedali tak ako to je. vedel uz predtym ze je velmi chory je v nemocnici, vsetko to chapal..pripravovali sme ho na to..ked zomrel povedala som mu ze dedko zomrel, isiel do nebicka. prijal to ako fakt. teraz ma syn 4 a vela krat povie ze dedko mu chyba, lebo zomrel a je v nebicku, uz nikdy nepride

evkamotka
19. apr 2022

Zobrat k hrobu a povedat, ze dedko zomrel a teraz je jeho telicko tu v hrobceku. Ak ste s tym ok, ze dusicka sla do nebicka a odtial nas lubi. Mam dvoch krpcov, starsiemu hovorime takto.

kiki68
19. apr 2022

No na by som to vysvetlila nejak tak, ze je hore ako nova hviezda na oblohe. A nejak si to zadefinovat, napr vecer zamavat z okna smerom na hviezdy. Tak to riesili znami

oslo1
19. apr 2022

Syn Mal 3,5 ked mu zomrel milovany Ocko. Zomrel na rakovinu.
Syn vedel, ze Ocko je chory. Chodili sme spolu na vysetrenia, o Ocka sme sa doma starali. Ku sklonku zivota sme za Nim chodili do hospicu. Ja som potom uz v hospici aj byvala.
No, ale teraz k teme. Synovi som povedala, ze Ocko zomrel.je to fakt, ziadne odisiel, zaspal. Ocko zomrel. Bolelo ho brusko a zomrel
Syn sa na neho stale pyta. V pondelok Bude pohreb, v UK sa caka mesiac, tak sa ideme s ockom rozlucit
Vecer sa pozerame za ockom na hviezdy a spievanie Twinkle twinkle Daddy star how I honer where you are . Ocko je ta najziarivejsia hviezda.
Cez den je Ocko na oblaciku, a ked zaprsi, to nam Ocko posiela vodu pre nasu zahradku.
Je to tazke. Ja som Vela plakala, syn to berie ako samozrejmost, ze ked mi je smutno, tak placem.
Mne aj skills Vela pomohla, citali si tam knizky, ktoru mu Dali. Takisto som nakupila knizky a spolu sme si precitali.

oslo1
19. apr 2022

A este som zabudla, z roboty nam poslali Telescope 🔭. Tak sa mozeme aj odbornejsie pozerat na hviezdy.

hennyinnsbruck
19. apr 2022

@oslo1 je mi to velmi luto😔😔😔😔drzte sa❤️

katulka1992
19. apr 2022

nám na začiatku januára zomrel svokor...najmladšia dcéra mala vo februári 4 roky...vysvetlili sme jej to štýlom, že starký ju mal veľmi rád a išiel do nebíčka odkiaľ bude teraz na nás dávať pozor....samozrejme, že prišli aj otázky, kedy príde domov (lebo bol v nemocnici) ale vysvetlili sme jej , že odtiaľ už nie je cesta späť že odtiaľ sa nedá vrátiť...

autor
19. apr 2022

Ďakujem vám za vaše reakcie, skúsime vysvetliť, čo znamená zomrel, že sa aj keď tu už s nami nie je a nikdy sa nevráti, z neba sa na nás díva. Snáď to pochopí.

euka210
19. apr 2022

Normalne...zomrel, zaspal navzdy, pochovany je na cintorine. Keby sla na pohreb, vela by pochopila.
Svokor zomrel, s ktorym sme byvali, deti mali 2r,4r a 6,5r, boli na pohrebe a vedeli co sa deje. Maly 2r ho este isty cas spominal v jeho izbe, kde je "dede", ale potom si zvykol.
Chodte s nou na cintorin a ukazte jej kde "spi". Zbytocne nejako klamat kde sa stratit...deti to skor spracovali ako dospeli.

autor
19. apr 2022

@euka210 Určite nechceme klamať, doteraz sme hovorili, že tu nie je a nemôžme mu ani zavolať, chceme už situáciu definitívne vysvetliť.
Určite pôjdeme na cintorín, spomienky sa budeme snažiť uchovať, aj keď je maličká snáď si deda bude pamätať