icon

Ako trestáte deti, keď neposlúchajú?

1. apr 2023

Máme dcérku 4,5 roka má skúša si hranice čo môže a čo nie.
Častokrát neposlúcha, nevieme čo vymyslieť ako ju motivovať aby poslúchala? Prípadne keď je moc zlá aky trest použiť aby si uvedomila že robí niečo zle?
Viem je to ešte len dieťa, no niektoré situácie a činnosti s manželom chceme aby dodržala a poslúchala.
Dám príklad ideme na prechádzke a jasi sa behá aj po ceste nesleduje autá. Samozrejme skriknem na ňu že má si dávať pozor no nepočúva.
Alebo ma taky zlozvyk že všetko pcha do úst olizuje a hryzie plysakov paplón nás gauč proste všetko. Nevieme ako z toho ju oducit. Gauč máme opierku uplne mokrú a začína splesniet čo dcéra to stále olizuje.
Alebo vyšplhá sa na regál a ťahá to na seba, darmo poviem nech to nerobí že to spadne, nič nepočúva.
Všetko chytá myslím nebezpečné veci, do všetkého ide.
Ako ju naučiť poslúchať prípadne aký trest použiť?

mamamasama
1. apr 2023

@joannita no ja teda nechapem. Myslis, ze mne sa narodili dokonale deti? Ze sa nehodili o zem? Nelozili kam nemali? Nechceli bezat rovno na hlavnu cestu? Jasne, ze nie. Dieta nevie, co moze a nie.
Som mama. Ja im musim vysvetlit, co je bezpecne. Chapat ich. Venovat sa im. Nemusela som kricat, ani ich bit. No precitala som kvantum knih, hladala spôsoby ako byt ina. Ak ma dieta problem a robi nieco nespravne,hladam pricinu. A vacsinou sme pricinou ich problemu my rodicia.

elizita
1. apr 2023

@akvi čo by tak za takým správaním malo byť? Túto teóriu som počula veľa krát . Ale ešte som neprišla na to,prečo sa mi decko na tribúne nakláňa cez zábradlie aj keď mu je vysvetlené 10x prečo by nemalo.. ja za tým vidím,že proste chce, skúša čo to dá a často sa aj baví na Tom,že mne sa to nepáči.. žiadnu vyššiu psychológiu za tým nevidím..

akvi
1. apr 2023

@elizita vidíš, presne tieto slová sa míňajú účinku. "Nestavaj sa na hojdačku, lebo .." to je presne to, čo väčšina rodičov robí zle. Skús si zrátať, koľko zákazov, príkazov a vyhrážok za deň pouzijes na svoje dieťa. Jeden by z toho scvokol, fakt. Robila som to isté a potom začala počítať. Ak by na mňa toto niekto za deň vychrlil v takomto počte, tak tiež prerevem polku dňa.

joannita
1. apr 2023

@mamamasama juj kiez by islo o hadzanie o zem, lezenie kam nema a behanie po hlavnej ceste 😆 juj co by som za to dala keby som riesila len taketo chobotiny. Pisem ze nemas potuchy co je to problemove dieta. Prepac, dieta, ktore ma problem.

elizita
1. apr 2023

@akvi a podľa tvojej teórie je čo vhodné? Nechať dieťa stať na hojdačke a v prípade pádu ho chytať? 🤦

simona1306
1. apr 2023

@alexnina777 ja som ochotna to chapat, ale pre mna je to proste nevhodny priklad ... Preboha, dospely clovek si uvedomuje nasledky svojho konania, vie, kedy sa choval spravne a kedy nie a je si vedomy, ze kazdym zlym skutkom moze prist nejaky trest ... kdezto dieta nevie, ze nieco robi spravne alebo nie, k tomu ho treba doviest . No bohuzial, su deti take, su deti onake, poznam xy deti, ktore beru ako srandu to, ze mu mama da po zadku ... ja mam rocne dieta, tiez skusa co moze a mozte ma tu presviedcat ze nie, ked sa pozeram na nu ako vymysla a robi nieco co ma zakazane a este ma vyhlada pohladom a rehoce sa... nehovorim, ze ja teraz budem decko mlatit hlava nehlava, ale proste niekedy iba vysvetlovanie nestaci .... moj problem v tejto diskusii su iba komentare ktore zvelicovali, a robili z normalnych matiek tyranky, na ktore by asi ani socialka nezabrala ... Fajn, ked vase vychovne metody zaberaju gratulujem, potlapkajte sa po pleci, ale nie kazda mama to tak ma bohuzial ... a sudit ju tak nepekne , aj ked sa snazi pre dieta spravit len to najlepsie , tak trocha sa treba zamysliet aj nad sebou, a trocha tych vychovnych metod pouzit aj na seba, lebo mozno vase deti respekt pred vami maju, ale vy voci inym zenam nie ....

mamamasama
1. apr 2023

@joannita pozri. Skus si aspon pozriet tu stranku, co odporucame. Mozno nakoniec naozaj zistis, ze to nie tvoje dieta ma problem, ale ty.

joannita
1. apr 2023

@akvi 4 rocne dieta nema v umysle vytacat matku? Pozyvam ta k nam, zmenis nazor 😆
Uplne vazne.

alexnina777
1. apr 2023

@joannita ale ved teda, sú rozne diagnózy potom o ktorých asi ked sa diagnostikujú správne, sa podľa toho zas jedná inak s tým dieťaťom..píšeš dieťa, ktoré
má problém..asi je to niečo konkrétne o čom vieš nazývaš to problém

quaxi
1. apr 2023

@autorka najprv si musis byt ista, ze dieta vie ze nieco ma/nema robit. Napr. ten gauc ked olizuje - asi ste uz viackrat vysvetlili ze to nema robit, preco to nema robit, takze tam si mozes byt ista ze to vie. Nabuduce ked ho zase bude oblizovat, tak jej len pripomen ze to nema robit, ale normalnym tonom, nevymyslaj ziadny trest. A cakaj, kym dieta bude od teba nieco chciet - uplne hocico. A na to spokojne odpovies NIE. Ak to dcere nevadi, cakaj na dalsiu poziadavku, v tomto veku prichadzaju dost casto takze urcite nebudes cakat dlho. A znovu NIE, uplne kludne, veselo, hoc aj na dalsich 20 veci, az kym sa nezacne pytat preco odrazu nedovolis to, s cim si predtym nemala problem. Nechaj ju pekne potrapit hlavu, ci na to pride sama. A potom mozes vysvetlit, ze ked ona nevyhovie tebe v tvojich poziadavkach (aby neolizovala gauc, alebo cokolvek ine), tak predsa nemoze od teba cakat, ze vyhovies ty jej. Mozno bude kricat, mozno plakat, neustupis, len jej pripomenies ze uplne rovnako neprijemne ako sa teraz citi ona, sa citis aj ty ked robi nespravne veci. Mozno sa aj ospravedlni, ospravedlnenie prijmi, povedz ze si velmi rada ze to uz nebude robit, ALE to na co si jej dovtedy hovorila nie, aj tak nedostane, az neskor ked sa ukaze ze naozaj splnila to co slubila (napr. dalsi den, ked uz dovtedy neolizovala gauc). Ak budes dosledna, toto je ovela ucinnejsie nez nejake bitky ci vymyslanie trestov.

joannita
1. apr 2023

@alexnina777 nie, to bola ironia na mamamasama, ktora mi napisala, ze je strasne, ze pisem ze mam problemove dieta. Ze ked tak je to dieta ktore ma problem. Chyta za slovicka proste.
Moje dieta nema ziadnu diagnozu, je uplne zdrave 😁
A pozeram ze ona ti to este aj lajkla 😆😂

elizita
1. apr 2023

@quaxi áno áno, výborne. Aj som zabudla. Toto sa u nás praktizuje a celkom to má úspech aj u 8 ročnej 🙃

mamamasama
1. apr 2023

@simona1306 pozri sa na to svoje rocne babatko. Krasne, bezbranne, nevinne. Nevie ovladat emocie. A ty ho to krikom, alebo bitkou ani nenaucis. To skutocne musite riesit problemy nasilim? Pre teba je to jedna "vychovna" .Vies co je to pre neho?

alexnina777
1. apr 2023

@joannita vytáčať matku??? to je čo presne? dieťa si pýta pozornosť, dieťa si pýta emocionálnu podporu..keď nemá naplnené tieto potreby tak si to bude pýtať roznou formou.. pozri si tú stránku ktorú ti odporúčame, najdeš tam odpovede na toto všetko..

joannita
1. apr 2023

@alexnina777 ano, vytacat, provokovat. Extremne provokovat. Vazne ta pozyvam ku nam. Asi je to k neuvereniu, ale ked to uvidis, stavim sa s tebou o 1000e, ze zmenis nazor 😆
Ja si rada pozriem nejaku tu stranku, ale neviem ktoru, tak mi ju napis prosimta.

mamamasama
1. apr 2023

@alexnina777 mám pocit, že tieto naše snahy ukázať iný smer nikam nevedú. Kto chce svoje deti biť, tak ich evidentne biť bude a ešte si to pekne obháji. Som rada, že sú tu však aj rodičia, ktorí vychovávajú deti inak a verím, že nás bude čím ďalej, tým viac.

akvi
1. apr 2023

@elizita v tomto konkrétnom prípade je dosť dôležitý aj vek. Malému dieťaťu poviem, že JA sa bojím, že z hojdačky spadne a preto nechcem, aby na nej stálo. Ak je to potrebné, beriem dieťa odtiaľ preč. A ďalej záleží od reakcie.

elizita
1. apr 2023

@akvi a čo iné som napísala???

vreckovka2
1. apr 2023

@joannita aj na deti s problemovym spravanim mi zaberal respektujuci pristup (mnohe deti mali aj diagnozy od psychiatrov). Direktivny sposob, zakazy, prikazy a autority isli mimo decka. Len sa este viac stavali na odpor.

simona1306
1. apr 2023

@mamamasama snaha ukazat iny smer nikam nevedie ? tak si to pozrime z druhej strany ... pozri si svoj prvy komentar " To, že nepoznáte iný spôsob je len a len vaše zlyhanie. Vybíjat si svoju neschopnosť na bezbrannom, slabom človeku, ktorého ste porodili? 😓😓😓 Hrozné." .... takze kritizovanie a taketo hodnotenie je podla teba snaha ??? ak chces ukazat iny smer, rob to stylom ze chces pomoct inej mamicke, daj priklad, ako to robit lepsie, odkaz na studie, na knihy .... ALE nikdy nekritizuj a nerob z niekoho tyrana .....

joannita
1. apr 2023

@mamamasama ja by som velmi rada nasla smer o ktorom pises, ale nenasla som ho. Napriek extremnej snahe, skusaniu aj vasich metod, napriek radeniu sa s odbornikmi (psychologovia, specialni pedagogovia, liecebni pedagogovia) Ja s muzom mozeme knihu napisat co vsetko sme skusili. Knihy, webinare, clanky. Praca s dietatom.
A nic. Akurat sa to zhorsilo. Uplne do extremov.
Mne je z toho smutno asi rovnako ako vam.
Ja vas dievcata pozyvam ku nam domov. A ked mi POTOM poradite ako na to, ja vam budem nohy bozkavat.

mamamasama
1. apr 2023

@simona1306 dala som. Skus si prečítať moje komentare.

mamamasama
1. apr 2023

@joannita DETI JSOU TAKI LIDI

akvi
1. apr 2023

@elizita no a to je presne to. Nevidíš rozdiel medzi tým, aké slová si použila ty a aké by som použila ja. A toto sú prvé dôležité maličkosti, ktoré menia tú komunikáciu a pocit, s akým to dieťa z tej situácie berieme preč. Lebo áno, aj ja by som to možno vyriešila tým odchodom, to máš pravdu, že je rovnaké riešenie.

simona1306
1. apr 2023

@mamamasama ano citala som, hodnotila si moje ego, skritizovala si mamicku, ktora povedala ze ma problemove dieta, potlapkala si sa po pleci aka si skveka matka, a aby som ti nekrivdila, odporucila si v jednom komentari aby si druha mamicka precitala nieco o tom co tu spominate ;)

elizita
1. apr 2023

@akvi 🤦

erickatt
1. apr 2023

Ten gauc, davnooooo tak maly sused kusal. Aj ludi aj veci a mal zvetsene mandle a jemu to vadilo a nevedel ako to povedat. Ale neviem uz ako na to prisli. A dat vyšetriť krv, mozno jej chyba nejaky vitamín

tosomja
1. apr 2023

@akvi 4r dieťa nerozmýšľa? A prečo môj 3r syn zastane pri ceste a dá mi ruku so slovami, že ma musí držať, aby ho nezrazilo auto, lebo pôjde do nemocnice? Alebo prečo 2r dcéra neskočí do mláky, keď jej starší hovorí aby skočila, ale pozrie na mňa a keď ukážem nie, tak mláku obíde? A nie, nikdy nedostali bitku. Ale keby sa syn rozbehol na cestu a nepomohlo dohovaranie (2x) na tretí raz dostane na riť. Nenechám si zabiť dieťa, len preto, že niekto si myslí, že je to týranie, alebo nechápem, čo mi tým chce povedať.

akvi
1. apr 2023

@tosomja 4 ročné dieťa nerozmýšľa nad dôsledkom. Asi nikto príčetny si nenechá zabiť dieťa. Zároveň nie každý si myslí, že sa to da dosiahnuť jedine bitkou. Je x iných spôsobov. Aj z tejto debaty vidno hlboké nepochopenie, o čom je rešpektujúci prístup.

tosomja
1. apr 2023

@akvi ja neopisujem situáciu, že ideme na prechádzku po parku, aby som sa vyhla ceste, na ktorú nechcem aby sa rozbehol. Ja opisujem situáciu, kedy musíme ísť cez cestu, lebo iná cesta nie je ... Dieťa ide vedľa mňa za ruku, zrazu sa rozbehne, vidím, cestu, kričím, nech zastane, ....nič, kričím druhýkrát, nič ...za ruku držím este ďalšie menšie dieťa.
Čo urobíš? Vysvetli mi tu ten rešpekt "kto z koho"