Ako trestáte deti, keď neposlúchajú?
Máme dcérku 4,5 roka má skúša si hranice čo môže a čo nie.
Častokrát neposlúcha, nevieme čo vymyslieť ako ju motivovať aby poslúchala? Prípadne keď je moc zlá aky trest použiť aby si uvedomila že robí niečo zle?
Viem je to ešte len dieťa, no niektoré situácie a činnosti s manželom chceme aby dodržala a poslúchala.
Dám príklad ideme na prechádzke a jasi sa behá aj po ceste nesleduje autá. Samozrejme skriknem na ňu že má si dávať pozor no nepočúva.
Alebo ma taky zlozvyk že všetko pcha do úst olizuje a hryzie plysakov paplón nás gauč proste všetko. Nevieme ako z toho ju oducit. Gauč máme opierku uplne mokrú a začína splesniet čo dcéra to stále olizuje.
Alebo vyšplhá sa na regál a ťahá to na seba, darmo poviem nech to nerobí že to spadne, nič nepočúva.
Všetko chytá myslím nebezpečné veci, do všetkého ide.
Ako ju naučiť poslúchať prípadne aký trest použiť?
@mamamasama preboha, aku traumu ma mat moje rocne dieta zo mna ? :D :D traumu z toho, ze jej zakazem strkat prtsy do zastrcky tym, ze jej razne poviem ze to nemoze robit ? Ty si uvedomujes ako ma urazas ? Ako ma sudis z toho, ze som sa iba zastala zien, ktore maju trocha zivsie deti , a niekedy pomoze iba jedna vychovna ? ked som ti tvrdila, ze ja mlatim svoju rocnu dcerku ? Preboha, nezdvihla by som v tomto veku na nu ruku, a neplanujem to urobit pocas celeho jej zivota, a najma, ak to bolo nase vytuzene dieta po dlhych rokoch snazenia sa, a mozno aj jedine, kedze moj stvrtkovy potrat neznaci nic dobre ... Presne teraz mi s tebou dosla trpezlivost, aoe neznizim sa na tvoju uroven urazok a sudenia, pretoze ja som vychovana tak, ze mam uctu k ludom, co evidentne ty nie.... A ano, je dobre ze si za zmenila a zamyslela nad sebou, pretoze keby mas svoje dieta vychovavat tak, ako si vychovana ty, zbohom rodina, po svete by chodilo iba dalsie rozmaznane decko co si mysli ze je stredom vesmiru a nad neho niet !!!!! ..... radsej uz ani nereaguj , a prestan pouzivat internet, lebo pochybujem, ze by si bola taka frajerka, aby si ma urazala osobne !
na ulici som malu ucila chodit za ruku, od malicka, ak nebola v kociku, isla za ruku.Pustila sa na ihrisku, na namesti atd, kde neboli auta a ked som nieco potrebovala, naucena bola cakat. Prost esom ju chytila a bolo. Cize napr islo sa do obchodu,isla za ruku alebo mensia vkociku, vybavila som, cestou som ju pustila behat kde bolo mozne, pripadne za domom, kde nechodili auta. Postupne sa naucila, pred cestou zastat atd. CHodit po chodniku, zastat pred prechodom, inde nevybiehat atd. TO je len trening. Ono aj pri psovi (ospravedlnujem sa za porovnanie), mi povedali, ze ked ho naucim lietat kade tade, bez voditka, bez toho aby pocuval, budem mat problem potom ho ukorigovat a trapim sa cvicenim prechadzok na stare kolena :DD
CO sa tyka lozenia, olizovania, zakaz u nas fungoval. Aj by som na nu riadne zvysila hlas, nemoze olizovat nic. A hotovo. Napr. dcera mala srandicky z pasov,hlavne taka este hlupucka, mala.. tak proste otec, cvicne zabrzdil a slecinka si skoro "rozbila" nos, minimalne ten sok, pomohol.. ze naozaj to nie je zo srandy.. A rovnako by som postupovala, pri skrinke, atd. NIekedy poucenie pride so skusenostou, niekedy nie.. tazko budes vysvetlovat niektorym detom, ze zehlicka pali.. kym sa nepopalia.
AK by islo o zivot a neda si povedat, tiez by dostala na zadok... moja takto vyfasovala, ked som v poslednej sekunde chytila kocik aj snou, by si krk dolamala co vyvadzala... jedna vec je respektovat, druha vec nechat zo seba robit hlupaka.
@mamamasama medikamenty? Na neposlusnost? To vazne? Tak po zadku nie, ale synteticke lieky ano?
Co povedali? V skratke..... Povaha, obdobie vzdoru. Ja aspon dufam ze obdobie. Nema ziadnu poruchu. Len miluje provokovat. Ano provokovat do vyvrtky.
Samozrejme ma aj dobre obdobia, chvile. On je uzasny chlapcek, ktoreho milujem najviac na svete. Napriek tomu aky vie byt, mu davame najavo ako ho lubime tak velmi ze to uz viac ani nejde.
@simca06022011 ciastocne súhlasím.. ale napr s tým vodenim za ruku.. práveže to samotné učenie je problém keď to dieťa vyslovene nechce byť ucene.. možno tvoje dieťa išlo za ruku bez väčších problémov.. každý vie,že to treba dieťa učiť . rovnako som učila ísť za ruku..moje baby ziapali na cele mesto,nie držať,nie za ruku,utekali a musela som ich pri ceste držať nasilu.. myslím že na to sa autorka pýta,ako učiť s citom..
Pýtala si sa jej, čo jej chýba, keď si ju prichytila oblizovat niečo? Pýtala si sa na emócie? Mozno ti to príde smiesne , ale kopu problémov je z toho, že nepočúvame deti. Bitku nifkto povazuje zz najrychlejsie riesenie. Na druhej strane - praca chvatna - malo platna. (Do buducna).A možno aj spôsob, ako jej to povieš... ak len "Neoblizuj to"...tak bude ....ale možno iná formulácia, že si z toho smutná, keď vidíš, že gauc stále oblizuje a je zničený, a ze keď to budeš vidieť, bude to musieť čistiť.. a pekne kefu do ruku a nechala by som čistiť...samozrejme vopred ukázať aký výsledok si želas. MOze sa aj nudiť. Nepochopí, čo to znamená do dôsledku, že polica spadne na ňu. To je zodpovednosť rodičov, že vyššie skrinky majú byť pripevnené o stenu. Tuším, Ikea mala aj súd kvôli prevrhnutej skrinke na dieťa. Možno tiež mudrujem, ale dieťa nebijem, snažím sa ho inak viesť ako nás-i ba krikom, bitkou a odmenami. A na škodu je všadeprítomný hodnotiaci systém.. pozri cez YouTube prednášky manželov Kopřivovcov - Respektovat a byť respektovan. Veľa zdaru prajem. A len treba deti počúvať (nie v zmysle kupovať a robiť, čo chcu).
@joannita ty pises, ze mas nezvladnutelne dieta a boli ste a nim uz vsade a skusili vsetko. Tak evidentne chodite k lekarovi. Lebo dieta ake opisujes ty,ma tym padom nejaku diagnozu, ktoru bud treba liečiť, alebo na nej viac pracovat. Opakujem. Ak nevies vychovavat dieta bez bitky, je to tvoje zlyhanie.
@simona1306 ides si svoje dievča. Tak si ju otlkaj. Aj moje deti skusali rozne veci. Ved sa ucia. Ale ty si tu od toho ako matka, aby si ich naucila, co sa smie a co nie. Prestan sa uz obhajovat. Nasilie pachane na detoch nie je OK. Deti su tiež ľudia!!!
@mamamasama CHODILI sme. Uz nechodime. Nieje preco, NEMA DIAGNOZU. Ale ty si pani majsterka, psychologicka, pedagogicka a vies vsetko najlepsie, takze ked takto podla pisania na MK pises, ze ma diagnozu, tak asi teda ma 😂 pojdem dat vsetkym tym psychologom reklamaciu, ze sa pomylili 😂
Inak vies co je padarox? Ze ty si ta, ktora ma problem. Nedokazes akceptovat skusenosti inych, vidis len to svoje a trvas na tom. Ked takto vychovavas svoje deti, tak ta posluchaju zrejme preto, ze nemaju inu moznost lebo sa ta boja 😂
Odporucam knihu alebo este lepsie kurz Respektovst s byt respektovan. Postavit sa k tomu systematicky. Bezpecnost ke isto dolezita, ale ked nereaguje na krik/slova, tak pouzi inu "taktiku" - chyt sa ruku, oslov menom, nadviaz ocny kontakt, strucne podaj informaciu, vysvetli primerane veku s slovnej zasobe. Tresty nemaju zmysel, skor prirodzene nasledky - sprava sa nebezpecne na ulici => musi ist za ruku alebo v kociku alebo idete domov. Olizuje/hryzie veci - daj jej nieco, co moze, su rotne hryzatka na to urcenemoze mat problemy so zubkami, byt hladna, ci len nervozna (moze to suvisiet s pouzivanim/odobratim cumlika a pod). Splha sa na regal - vezmi ju do telocvicne na rebriny alebo na lezecku stenu, povedzte si, ze tu sa moze liest za tych a tych podmienok (napr niekto dospely stoji pri nej). Doma je to mebezpecne, lebo regal nie je pripevneny k stene (odporucam pripevnit), ma malu nosnost a moze sa zlomit, mozu veci z neho na nu spadnut - pripadne predved padajuci knizku...
over si, ci ozaj rozumie, pripadne sa porad so psychologickou v CPP, ci tam nie je podozrenie na adhd al nieco ine - cez internet ti ju tu nikto nezdiagnostikuje
- precotaj si nieco o filialnej terapii a zvaz aspon doma sama aplikovat
@mamamasama ja si idem svoje ????!!!!!! .... moja zlata, este raz sa ta pytam, kde som napisala ze otlkam svoje dieta ??? akoze tuto sa snazis druhej mamicke nahovorit ze jej dieta ma diagnozu, ale tu diagnozu mas ty , a jedina, ktora by tu mala navstivit odbornika si ty ...
@joannita ked nazyvas bitku skusenostou, tak ok. Verim, ze raz bude toto trestne. Nikdy nepochopim,ze existuju zeny ako ty, ktore udru svoje dieta. "Pre jeho dobro" 🤦🏻♀️
@simona1306 vyjadrila sa maminka roka 2023 👌
@mamamasama moja zlata, ty tu uz radsej nic nepis lebo zosmiesnujes len samu seba ....
@mamamasama 😂🤦♀️
Nestačím sa čudovať ze z capnutia po riti sa tu robí kovbojka jak keby som ho káblom od žehličky svacala alebo prieskala o stenu 🤦♀️.... Ked je toho moc tak môžem aj do aleluja rozprávať sa mi na keci vykašle a vlastne ani nepočuje vtedy co človek rozprava
@luckasvec tak tak, kult dieťaťa vládne svetom👍 Švagrina ide nevýchovu a občas má človek dať po papuli skôr jej, pretože to decko za to nemôže. Akože u nich doma nech im malý aj do stredu obývačky nakadí, to mi je jedno. Ale keď boli u nás a po každom jedle bol okolo neho trojmetrový rádius bordelu a ona ešte tlieskala, že je supeeeeer ako sa vie krásne sám najesť (1,5r.), tak to už bolo moc. Som jej povedala, že tak ako my rešpektujeme, že sa u nich "nešikulkuje" (asi novodobé sprosté slovo alebo čo, i keď to supeeeeer mi príde totálne na hlavu a významový rozdiel fakt nevidím), tak nech ona rešpektuje, že u nás deti jedia samostatne až v momente, keď to naozaj vedia a nemusím po nich pol hodinu odkydávať bordel.
@tosomja ale veď deti sú ľudia ;)
@mamamasama bývalá kolegyňa hovorila ze jej tuším sestra býva v Belgicku? A tam je udrieť dieťa zakázané tak doma dcéru jej sestra udrie lebo nikto nevidí. Vraj rám si dieťa normálne vezme cukríky a zje a predavačka sa usmeje ze to nič.
Deti sú rôzne, sú také ktoré si dajú povedať a deti ktoré majú vysvetľovanie v prdeli 😀
@barbora19911 a rodičia zvieratá 😃
@janulik2008 a potom že vyrastajú kriminálnici a psychopati atď, keď od detstva ich hladkaju a usmievajú aj keby mali niesť následky. 👍
@tosomja vzala 400e na kolotoče pre seba a kamošku ju skoro dorazila ... tuším nejak aj polícia do toho prišla a keď počula ze co spravila tak dali za pravdu jej mame ...
Ja toto pozerám už roky a tieto deti čo sú tam tak potrebujú už psychiatra ..a to je strašne veľa epizód ..každé dieťa co je tam v Tom dieli keby boli na SK tak už by dávno boli bité od rána do večera :O :O ..keď už tu je táto téma ..a toto sú nezvládnuté deti
@barbora19911 toto je už brutál
Skuste fakt skontrolovat mandle

@joannita no a cisto zo zaujimavosti. Co povedal psycholog? Neurolog? Ma aj nejake lieky? Lebo ak je dieta tak nezvladnutelne ako popisujes, malo by brat uz aj nejake medikamenty.