Ako učíte malé deti samostatnosti a zodpovednosti?
Ahojte
Neviem ani ako sformulovať otázku. Bavili sme sa s kamoškami. Vravela som, ako som začala môjho dvojročného posielať už do obchodu samého vypýtať si chlieb alebo snack (ja stojím pri dverách). Musí pozdraviť, vypýtať si, zaplatiť, poďakovať. Učenie samostatnosti a finančnej gramotnosti od útleho veku 😂 alebo ako pomáha v kuchyni variť, že minule viacmenej sám urobil puding s mojou asistenciou. A jedna z toho bola hotová, že ona nič také nerobí, kým druhá to robí tiež.
A tak mi napadlo. Čo robíte so svojimi 2-3-4 ročnými deťmi ? Niečo, čo by vám ani nenapadlo, že niekto iný nerobí alebo naopak, čo viete, že niekto robí, no vy nie, že to beriete ako preháňanie.
Aj keď len hlúposť, ako napr dať triediť ponožky, urobiť si nejaké cvičenie na farby, učiť sa počítať po slovensky/anglicky,...
hej hej, 2-rocny ti bude rozumiet plateniu a isto sam urobil puding
Viem že nerobia je pomoc v domácnosti úplne od najútlejšieho veku formou hry pratať hračky, neskôr ustlať každé ráno postel, poskladať oblečenie, ktoré malo dieťa na sebe, hodiť do špinavého prádla špinavé, odniesť mi po dojedení riad do kuchyne (samozrejme plastový). Finančnú gramotnosť od takej prípravky najskôr. Nič viac ma teraz z hlavy nenapadá ale ako si vychováš dieťa tak máš. A pozdraviť, prosiť, poďakovať beriem ako základ odkedy sa naučí dieťa tie slová vysloviť.
Dvojročný ti určite nepochopí finančnú gramotnosť.Ucit samostatnosti od útleho veku je ok,ale treba rozlišovať,čo dieťa už potrebuje vedieť a čo nie.Dvojrocne dieťa sa má učiť starať sám o seba v zmysle,obliecť,vyzliecť,obuť,vyzuť a nie nakupovať.
@doriiis preto tam je ten smajlík. Trošku vtipu/irónie. Jasné, že mi v tomto ide najviac o samostatnosť a rozvíjanie jeho komunikácie. Netreba brať všetko doslova.
v tom veku som sa prisposobovala jeho zaujmom, ked ho bavili cisla, tak cisla, ked nieco ine, tak nieco ine. pracovne zosity mal vselijake, obcas sme vytiahli, ked bolo skaredo alebo ked sme cez leto cakali na jedlo v restauracii. moj nema taku povahu, ze by siel ako 2-3-4r sam do obchodu a ja som ho do toho netlacila, ked som videla, ze sa citi nekomfortne. prvy raz si bol sam (teda s kamosom) kupit nieco tusim ako 6r. doma pomahal sporadicky, teraz ma 7r a zapajam ho viac (vylozit umyvacku, nalozit pracku, cez leto ho bavilo pomahat varit). mam nieco nacitane z montessori pedagogiky, ale v tomto som netlacila na pilu (rozumej, ze som nedala 2r dietatu do ruky ostry noz, lebo sa to pise v nejakej knizke).
Môj dvojročný ešte ani nevie rozprávať, ja si neviem predstaviť, že ho pošlem kúpiť chlieb 😳
Hej hej to urcite🤣🤣🤣
Mne sa to zdá už dosť neskoro, moji si v roku kupovali zeleninu na príkrmy
@anonym_dba089 presne a moja si ju aj naparila, rozmixovala a dala recept na instagram. Akoze puding v tomto veku je dost pruser, autorky by mala syna vysetrit, ci nie ke zaostaly.
@anonym_autor neucim nic take, ale od 4,5 si vedela ist do kaviarne kupit snack, ani som vo dverach nestala, len vydavok si vzdy necha 😂, že to je jej.
@anonym_dba089 si ma dobre pobavila🤣🤣🤣
V 2 sme začali riešiť kvantovú fyziku a vysvetľovali si ako sa robí lumbálna punkcia, deti ovládali už 8 jazykov, hrali na klavír, že by aj Mozart závidel a samozrejme, kresby ako od Moneta. Skúšky finančnej gramotnosti robili v 1.5r 🙂
Všetko sme od malička robili s deťmi. Ale také "naj", čo od veľa ľudí ostalo nepochopené bolo, že sme sa s nimi prakticky od pôrodnice rozprávali. Normálne v obchode do kočíku som aj trojmesačným vravela, čo ideme kúpiť, vonku kam pôjdeme, doma čo budem robiť... Inak s nami robili prakticky všetko. Platili a platia v obchode, robili a robia si vlastné nákupy, varia a pečú, nakladajú umývačku, pračku, na krájanie mali od malička špeciálny nožík, chodia predávať svoje staré hračky na blšák, na swap oblečenia... 🤷♀️
@anonym_autor tradične všetko robí so mnou 2 ročný, nabera suroviny na koláč, mieša, v obchode dáva na pultik pri pokladni, podáva mi prádlo pri vesani, umýva okná a všetko čo robím ja. Vraj je zbytočné hovoriť ospravedlň sa a pozdrav. Deti to od pozerajú od nás takže sa ospravedlňujem a pozdravím za neho a vysvetlím mu všetko. Skúšam či to bude pravda a nauči sa to sám alebo je to blbá teória 😅 vyskúšam na prvom a budem vedieť ako to robiť pri druhom
Moj 4 rocny vedel citat a poznal vsetky vlajky a hlavne mesta europskych a africkych statov. Vazne, ziadna ironia. Tak sme sli dalej a ucili sme sa aj Aziu. Cital si prve knizky, skladal puzzle (ale ze fakt narocne 1000 dielikove), hral pexeso, ucili sme sa anglicky... samozrejme, spolu sme uz davno predtym upratovali, varili a tak. Ked mal 3 roky, zacal covid, boli sme doma, tak som mala dostatok casu sa mu venovat.
A potom nastupil uz naplno do skolky a nejak zacal degradovat, vlajky pozabudal a tak. Samozrejme, co sa tyka socializacie a samostatnosti, tak skolka mu velmi pomohla. Ale nasiel si potom ine zaujmy a dost veci, co ovladal, ked bol malicky, nejako vyfucalo.
Moj 2 ročný krajal nožom. Ale nie každé dieťa je v tomto veku na to pripravené. Závisí od schopnosti.. Bežne triedia spodne prádlo a ponožky a dávajú do skriniek (3,5,6r). Celkom schopné si vedia aj svoje oblečenieposkladať. Od 2r utoeraju prach, pomáhajú pri umývaní riadu a teraz si aj sami umyjú za sebou v kúpeľni.. Vedia srubovak, zatĺkať klince, povysavat.. Kadečo. Vždy po raňajkách ma každý svoju úlohu, kt ma spraviť. Keď budeme v dome, naučia sa určite viac manuálnych zručnosti, prácu v záhrade a pri zvieratkách a podobne..
Dvojročný do obchodu?
Čo si to za nezodpovednú matku?
To už v 10 mesiacoch si ho mala naučiť jazdiť do obchodu v chodítku,a nie ty čakáš do dvoch rokov.
No..... veľmi zanedbaná výchova toto😱🫣🤔
Tým, čo dávajú normálnu odpoveď, ďakujem 😊
Inšpirujem sa nimi rada, aj keď väčšinu robíme tiež. Idem si polosedliacky rozum a polomontessori pedagogiku.
Tým, čo neveria, tak chápem. Každé dieťa je iné, nie každého na vyše 2.5 roka (aby som bola presná) dokáže pekne rozprávať alebo byť samostatné. A je to okey. Neporovnávam, nesúdim. Naozaj som chcela tipy, rady.
A tým, čo majú len ironické poznámky, kľudne 😂 je to moja šálka kávy.
@anonym_autor Môj robí všetko so mnou a vari s nami tiež, je to moje tretie dieťa, jediný chlapec, ale pri hrncoch na stoličke večne (baby to nebavilo). Teraz má 3 a zemiaky do polievky krája už fakt asi aj rok (a ani raz sa neporezal). Najlepšie je, že keď poskladám prádlo, on si svoje poukladá presne do šuplíkov - vie kde má tričká, slipy, tepláky, pyžamá a 12 ročná ma tie veci 3 dní v boxe a nič. Reč je blbá, teda výslovnosť, ale slová a vety skladá a porozumenie ma fakt dobré. A áno, najstaršia (zas dosť nepraktická) ale v 2 rokoch rozprávala lepšie ako moji prváci v škole, aj do obchodu išla si vypýtať. Malý aj v reštike si vyberá, len mu nie vždy čašník rozumie😉. Ale ja zas s nimi nejak nič špeciálne nerobím, veľa sa u nás číta, malo pozerá, nemáme tablety (ani na cestovanie) a veľa veci nechávam na nich. Čiže nejak vedome nerobím s nimi aktivity na triedenie alebo rozvoj finančnej gramotnosti, nejak tak popri živote sa o všetkom bavíme a nechám ich poskúšať, aj za cenu neporiadku, straty času,... Ak som robila niečo naozaj cielene, tak len vo veciach, kde som videla problém, napr. stredná mala veľký problém spracovávať emócie, tak tam sme museli viac makať na režime, jedle, rolových hrách a pri tomto mladom asi budeme musieť zas riešiť reč. Najstaršia bude asi bordelár a nepraktická naveky, ale zas je mimoriadne inteligentná, empatická, ani obdobie vzdoru nemala.
Robím s malým v podstate všetko, ale nikdy nie nasilu. V obchode by si teda rozhodne nič sám nevypytal, ale ak tvoj nie je hanblivý, why not 😀 len nemám rada také to presviedčanie, “chod si vypýtať keď to chceš”, “ako sa povie?” apod. Ak mi chce pomáhať variť, tak pomáha, ak sa chce zrovna hrať, tak sa hrá.
Tým, čo dávajú normálnu odpoveď, ďakujem 😊
Inšpirujem sa nimi rada, aj keď väčšinu robíme tiež. Idem si polosedliacky rozum a polomontessori pedagogiku.
Tým, čo neveria, tak chápem. Každé dieťa je iné, nie každého na vyše 2.5 roka (aby som bola presná) dokáže pekne rozprávať alebo byť samostatné. A je to okey. Neporovnávam, nesúdim. Naozaj som chcela tipy, rady.
A tým, čo majú len ironické poznámky, kľudne 😂 je to moja šálka kávy.
@anonym_autor Ahoj, nechcem ta urazit, iba sa slusne spytat. Preco stojis pri dverach, ked tvoje 2 rocne dieta ide nakupovat? Takto ho samostatnosti nenaucis. Doma mu povedz co ma kupit, pripadne, ze nieco si moze aj sam vybrat, daj mu kartu platobnu, tasku na nakup a nech ide sam predsa. Peniaze papierove mu este nedavaj, lebo 2 rocne dieta ma este velke nutkanie take trhat 😄. Kartu mu povedz nech nestrati. Prilozit kartu platobnu na zaplanie to uz ako 2 rocny zvladne. A doma ho cakaj. O tom pudingu radsej pomlcim. To uz rocne dieta by malo vediet urobit puding. Tam ste dost pozadu.
To ste vážne väčšina tak v šoku z pudingu ? 😂 Však to len mieša, zlieva, zdobí. Včera robil termix a dnes ideme pizzovniky. Ak má k niečomu dieťa vzťah (napr varenie), tak jasné, že to zvládne už aj v takom veku (opakujem, samozrejme s mojou asistenciou).
Čo sa obchodu týka. Dostal peňaženku a do nej nejaké drobné. Nadšený, že chce ísť nakúpiť sám. Dedinský obchod, nie nejaký Lidl alebo Kaufland. Stála som pri dverách prvýkrát, aby som počula, ako komunikuje, či mu predavačka rozumie, či nekúpi somarinu a či má dosť peňazí. Ďalší raz som ho počkala pred obchodom na parkovisku, zvládol to tiež. Malé kroky k samostatnosti.
Vidím, že nie každý pochopil moju otázku. A nenútim ho vôbec. Buď si to pýta sám alebo sa opýtam, či mi chce pomôcť. To isté máme so starostlivosťou o psov (dá im granule, upratuje po nich 💩, venčíme ich). Odložiť po sebe riad, umývačka, práčka, sušička, prezliekanie perín, skladanie prádla, proste do všetkého som ho stále zapájala a nemá s tým problém.
Akurát do záhrady ho veľmi nepúšťam, lebo vyťahuje nie len burinu, ale aj to, čo ešte netreba 😂
A áno, rozprávam sa s ním ako s dospelým od narodenia, takže veľmi rýchlo sa aj on rozrozprával. Angličtinu mu nenútim, naučil sa počítať a nejaké slovíčka z rozprávok a z počutia, keďže ja ju využívam často.
A evidentne, pre niekoho to sú obyčajné veci, nad ktorými sa ani nepozastavuje, že to s dieťaťom robí. A pre niekoho je to nejaký extrém.
To bol celý môj point tejto diskusie. Čo môžeme s dieťaťom robiť a ani nás to nenapadne.
Ahoj 🙂
Úplne chápem, o čom píšeš – aj my doma sa snažíme zapájať malú do rôznych činností, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako „hlúposti“, ale v skutočnosti sú to presne tie veci, na ktorých sa dieťa učí. Napríklad veľmi ju baví triediť príbory alebo pomáhať pri pečení – nielenže si precvičí jemnú motoriku, ale aj slovnú zásobu, lebo pri tom veľa pomenúvame a rozprávame sa.
Veľa rodičov možno ani netuší, že aj také hry ako napodobňovanie zvukov, rozhovory pri obliekaní či spoločné varenie sú pre reč a myslenie dieťaťa úplne kľúčové. My sme veľa inšpirácie čerpali zo Spukid Akadémie – je to online priestor plný offline hier a aktivít pre deti od 0 do 6 rokov. Všetko je hravé, prirodzené a hlavne bez mobilov a tabletov, čo je úplne super. Ak chceš, môžeš mrknúť na spukid.com.
Ale inak – úplne súhlasím, že tie drobnosti (pozdraviť v obchode, poďakovať, zamiešať puding) sú obrovské kroky k samostatnosti. 👏

Dvojročný ti určite nepochopí finančnú gramotnosť.Ucit samostatnosti od útleho veku je ok,ale treba rozlišovať,čo dieťa už potrebuje vedieť a čo nie.Dvojrocne dieťa sa má učiť starať sám o seba v zmysle,obliecť,vyzliecť,obuť,vyzuť a nie nakupovať.