icon

Ako viesť 2,5 ročné dieťa k samostatnosti?

iwesska
1. aug 2013

Tento problem som riesila uz pred polrokom, ale musim zas, lebo ja uz fakt nevladzem...Ked mal syn 2r., pocuvala som, ze je maly na to aby sa zabavil sam, ok, nejako sme to prezili "telo na telo" cele dni...potom prislo obdobie , kedy zacal byt samostatnejsi, sam si vyhladaval hracky, skladal si puzzle, hral sa s autickami. S kludom som si mohla porobit co bolo treba aspon pol hodinku /alebo sa vychystat na prechadzku, vyvesat pradlo atd.../. Vysvetlila som mu, ze mama, potrebuje pokoj, ze ked to dokoncim budeme sa hrat spolu, nech sa ide pohrat teraz sam a isiel. Ale toto pre mna "oddychove" obdobie skoncilo rychlejsie ako som si ho stihla vychutnat. Netrvalo ani mesiac. Venujem sa mu ako mozem, ale naozaj to nie je v mojich silach mu robit program 15 hodin denne, kazdych 10 min. iny, nakolko je velmi aktivny, nevydrzi ani obsediet na zachode, nie to nieco v pokoji zjest bez toho aby pri tom zoskakoval. Pytam sa, to je naozaj tak trufale cakat od 2,5r. dietata trosku samostatnosti, aby sa na chvilu zabavilo? Nemozem ist na zachod, nemozem ist do kupelne, nemozem sa v pokoji najest, varim uz len po veceroch ked spi, ale staci ze potrebujem pripravit cosi drobne na olovrant, veceru, zas na mne visi, naozaj nevie byt minutu bezomna. Fyzicky vladzem, ale psychicky uz nie ☹ Lebo este aj v robote som mala narok na pauzu, tu to nepoznam. Ja som s nim rada, urobim pre neho prve posledne, ale zase ho nerozmaznavame, nema vsetko co chce, ale v tomto smere neviem ako ho vies k samostatnosti. Ked ho poslem hrat sa kym nieco urobim tak to je hystericky zachvat a ked aj nahodou odide do inej izby tak tam zase vymysla - vylieza kde sa da, nedavno sa mi skoro dolamal, co spadol zo stoja zo stolicky na dlazbu..☹, pripadne mi vybera baterky z dostupnych zariadeni..., snori v skriniach atd, atd. Ja ho nemozem nechat preto bez dozoru, tak co mam urobit? Poradte. Takto to dalej nejde...☹

Strana
z2
katrinka8
1. aug 2013

@iwesska - ahoj, no, tu je poradit tazke a zaroven lahke, lebo jedine, co by mozno mohlo zabrat je, najst nejaku cinnost, ktoru moze robit sam (bez Tvojej osobnej asistencie), ale tak, aby si ho mala pod dozorom, ze vidis, co robi. Najst nieco, co ho zabavi, kym Ty si urobis (oddychnes), co treba. Nasa je podobna, tiez sa nevie niekedy sama zabavit. Niekedy nezabera nic, proste musim sa s nou chvilu hrat, niekedy zaberie. My mame, napr. kuchynu prepojenu s obyvackou, preto ked daco robim v kuchyni, mozem ju nechat hrat sa v obyvacke, a vidim, co robi - obcas ju bavi len tak pozerat z okna, obcas pomoze dat jej stare letaky z obchodov a detske noznice - tak si striha, dakedy som nutena nechat ju mi pomahat (aj ked si vies predstavit tie "nasledky" - okrem toho, ze vsetko trva 3x tak dlho, ako by som to robila sama, ked napr. chce asistovat pri vareni alebo umyvani radov, tak je to aj o to vacsi neporiadok). Kupila som jej osobitnu malu metlicku s lopatkou, tak ked nic nezaberie, skusam ju poverit zodpovednou ulohou, ze napr. kym ja umyjem riad, ty zatial pozametaj, aleb handru na utieranie prachu ma tiez svoju.. Ono tie cinnosti netrvaju pri nej obvykle dlho, tiez ju to bavi par minut, ale aj to je nieco. Vekom sa to predlzuje (teda dufam) 😀 Zabera tiez plastelina (ta Play Dough, ci ako sa to vola, co sa nelepi, lahko sa odstranuje z oblecenia ci kobercov alebo gauca, ked sa to zje, nevadi, je z psenice... ), je z toho sice neporiadok, ale v case nudze aj to pomoze. Treba skusat, raz zaberie jedno, raz druhe, ale nezufat, ked niekedy nezaberie nic... Zo zaciatku, ked som potrebovala napr. ist na WC a umyt sa rano, tak somto riesila proste rozpravkou kratkou v TV... Tam dokazala obsediet "az" do 10 minut...

iwesska
autor
1. aug 2013

@katrinka8 Vsak to...telka zaberie, ale ako riesenie sa mi to velmi nepaci ☹ Radsej by som bola keby tvoril. Niekedy mu dam farbicky, papier, ale to si ho musim priviazat do jedalenskej stolicky aby mi nezdrhol a po par minutach uz jaci "doleee, doleee...a ked ho hned nedam dole, tak je schopny odtial vyliezt sam, ale to je tak na rozbitie si hlavy...Uz som mu aj to to slane cesto zarobila, domacu plastelinu...ale len to cele namrvil, pohadzal po zemi a vysledok bol "mama ujob to!" A on by sa len pozeral a mama nech sa hra. Mne pride strasne lenivy, totalny nezaujem o vsetko, akokeby bol v puberte a mal prazdniny. Ja dufam, ze je to len prechodne obdobie a ze zase ho osvieti 😀

bosoriak
1. aug 2013

@iwesska 2,5 rocne dieta je uz dost velke na to, aby vsetky tie vymenovane aktivity robilo s tebou. Varit moze s tebou, chystat sa na prechadzku moze aj on (v zmysle obliekania sa, chystania desiaty do batoha a pod.), olovrant, veceru vsetko moze robit s tebou. Das mu stolicku a moze. Mozno je na tebe taky nalepeny prave kvoli tomu, ze citi, ze ho ty odsuvas. Neviem najst spravne slovo.

Tym nechcem vobec povedat, ze ho nemas ucit samostatnosti a ze nemas narok sa citit tak ako sa citis. Bola som na tom podobne so starsou dcerou, presne ako pises, ani na zachod bez nej.
Pomohlo jedine to, ze som ju nechala robit veci, co som robila ja. Varit? Ja som krajala mrkvu, ona dostala zemiak a priborovy nozik. Pomiesat polievku, vysypat cibulu do hrnca, rozbit vajicko, natriet chlieb, to vsetko zvladaju aj mladsie deti, len ich treba nechat.

Pretoze si myslim, ze cim viac ho budes nutit do samostatnosti, tym viac bude na tebe lipiet. Skus najst pricinu, preco je na tebe taky zaveseny. Nejaky zly zazitok, zly sen, zle vztahy v rodine, mozno hadka medzi rodicmi... deti su strasne sebastredne, vsetko sa deje akoby kvoli nim. Deti nevedia, ze ked sa napr. rodicia pohadaju, ze to s nimi nesuvisi. Skus patrat po pricine. Ono to moze byt hocijaka blbost, skus sa vratit do obdobia, ked bol ako-tak samostatny a ked to zrazu prestalo - nekritizoval ho niekto napr. za neporiadok, alebo sa mu niekto nesmial za to, co vyrobil?

Ale pokial tam nie je hlbsia pricina, tak to obdobie prejde, tak ako vsetko. Mozno len potrebuje svoj cas na osamostatnenie. Mojej dcere to trvalo do 3,5 roka a to posledny rok bol krocik za krocikom riadene ucenie samostatnosti - materske centrum, kurzy tanca a pod. Hadam sa to vam podari skor.
Drzim palce.

bosoriak
1. aug 2013

@iwesska A este doplnenie k tvojej reakcii - ak zaberie telka, tak ked potrebujes, tak mu pusti telku. Ja viem, ze vsetky by sme boli radi, aby deti cele dni len tvorili a malovali a citali a kreslili si, ale co z toho, ked ich to nebavi? Moje dve dcery maju k dispozicii notebook a pozeraju rozpravky, vzdy cca 45 minut po ranajkach. A ked prsi, kludne aj dlhsie. Ja mam cas na kavu, oni sa ucia anglicky 😀 (to je moja vyhovorka, lebo im to pustam v originali).

dionyzka
1. aug 2013

@iwesska ... no tak ja to robim takto: rano ideme na prechadzku, kde sa trochu vyskace, vysanti. Hned po zobudeni, teda okolo 8 rano uz ideme. Prideme asi o 10 a potom spolu perieme, varime, vesiame pradlo. Trva to asi tak hodinku. Potom sa ide jest a spat. Poobede zasa von, hodinku sa spolu este pohrame, kreslime, vystrihujeme, vecera, kupel, citanie a spat.
Ja si myslim, ze ho treba viac zapajat - je mi jasne, ze vsetko s drobcovou pomocov trva 3krat tolko. A stale mu treba vysvetlovat, ze i Ty musis jest, chodit na zachod.... . A este u nas zaberaja nejaky kruzok: napriklad tancovanie s inymi detmi a maminami, detske centrum a tak.
Nechcem, aby si upadla do depresie. Ale mam doma i pomaly 6 rocne dieta, ktore neustale vyzaduje moju pozornost, aby sa s nou hrala i pozerala rozpravky. Uzatvorila som to tak, ze niektore deti su jednoducho take. Stale im vsak vysvetlujem, ze sa niekedy i s tatinom sa musim porozpravat, najest a podobne. A ked mi budu pomahat, vsetko pojde rychlejsie. To, ze mi je niekedy na odpadnutie je fakt :( Treba asi velku trpezlivost.

katrinka8
1. aug 2013

@iwesska - no a ked ho posadis za normalny dospelacky stol so stolickou? Ze bude mat akoze zmenu? 😉 On niekedy zabera na deti totalna malickost a blbost... my mame kupeny taky ten igelitovy obrus, co sa nosi na vytvarnu do skoly, a to jej davam na take cinnosti, aby som nebola furt v strehu, ze nieco poleje, vyleje, pocmara, okyda a pod.
U nas v poslednej dobe ficia tie detske noznice, striha si letaky, noviny, papiere.. Najprv som ju mala parkrat pod dohladom, kym som si nebola ista, ze to zvladne aj sama, a teraz ju necham, nech si striha. Alebo normalny nalepky, kupila som jej zosit - obycajne, a obcas kupim nalepky, a ona si ich naliepa do toho zosita. Alebo si naliepa nejake obrazky normalnym tym lepidlom tuhym (nie tekutym).
Tak telka je fakt ze totalne krajne riesenie, ked naozaj daco surne potrebujem urobit, a uz nic nezabera... Ale ta tvorivost podla mna prichdadza aj vekom, niektore deti take cinnosti proste objavuju neskor. Neskusala si prstove farby? Ale je toho ozaj ze neporiadok 😀 Ale zase sa ta jednoducho oprat, ked cosi. Alebo take tie vodove omalovanky, to u nasej dost ficalo (ked ju ani pastelky nebavili), to je predkreslene a len obycajnym stetcom namocenym do cistej vody ide po obrazku a ten sa vyfarbuje, nie je z toho spina, ziadne farby, len voda a stetec. Mali to svojho casu v Tescu, ale videla som to aj v Draciku. Alebo lego.

janulienocka
1. aug 2013

mam dve deti a viem ze do tych 3 rokov je to odusu, preto sa neda hovorit ze je zena na materskej alebo rodicovskej dovolenke, je to riadna drina. Casto siel maly so mnou aj na wc-ko co nechcel byt ani sekundu bezomna, ale prezili sme to, deti z toho vyrastu... Baby Ti radia ako ho zabavit, takze skus si nejako pomoct 😉 a vydrzaj pionier 🙂

simca06022011
1. aug 2013

mne na samostatnost dietata pomohli jasle 🙂 ukamenujte ma, nasli sme uzasne sukromne a mala sa mi sama prezlecie, vycika, pohra, jest vedela aj predtym ako tam isla, ale teraz to doviedla do dokonalosti, ze uz skoro nic nie je pod stolom. Robia kopec aktivit, naucili sa basnicky a ten rezim si doniesla aj domov, musim si nieco dorobit, ona si nieco robi, hra sa, alebo chodi okolo mna a hovorime si tie basnicky dookola... ked je cas spanku, sama sa pyta spat atd.. ja si to neviem vynachvalit, doma som jej tolko veci nevedela a ani nevladala vymysliet, teraz je tam cca 4 mesiace a sme uplne ina rodina - pokojna..

babulina
1. aug 2013

@simca06022011 u nas detto 🙂 malemu k samostatnosti pomohla miniskolka do ktorej chodil

gaby21
1. aug 2013

@bosoriak
@iwesska Totalny suhlas, preco ho nenechas aby robil všetko s tebou? aj moj starši doteraz nechce kreslit, malovat strihat a podobne veci, a to uz od dvoch rokov chodi do školky, jednoducho ho to nebavi, to si ani neviem predstavit čo by robil keby som ho priviazala do jedalenskej stoličky, ze tu mas kresli si 😝 Nenut ho, akurat v nom bybuduejš ešte vačši odpor k tymto činnostiam

sante81
1. aug 2013

@iwesska mám podobnu skusenost so synom, uz ma 4 roky a akokolvek som sa snazila aby bol samostatny- čo sa tyka hrania, tak som to nezvládla. najhorsie to bolo v zime, ked mal 2 a polroka ako tvoj teraz. večery boli dlhé, vonku skoro tma, cez obed spal do 15tej a vtedy som stihla porobit domáce práce, a do večera sa odo mna nepohol. sám sa zahral tak na 5 min, skusala som kreslenie, knizky, vodové farby, striahanie, hocico, bezo mna nerobil nič. ked sa narodila dcéra, mala som na neho menej času , vtedy to bolo horsie, ziarlil , robil jej zle, všade ma volal, a občas to trvá do dnes. dcéra je presny opak, vydrzi sa hrat v postielke aj hodinu, takze je to mozno aj o povahe dietata, a napadlo ma, ze som syna brávala aj na ihrisko aby sa hral s ostatnymi detmi, alebo do detského kutika, ale tam bol samostatna jednotka a vzdy len mama. takze to zhrniem asi tak, ze nie si sama, ktorej dieta sa nevie zahrat samé.

dejka77
1. aug 2013

Tak ho daj do skolky a budes mat pokoj 🙂
Ja som dcere nevenovala kazdu volnu chvilu a uz odmalicka sa vie zahrat aj sama. Aj syn mi vydrzi hrat sa kazdy den chvilu sam. Deti treba nechat nech aj samy objavuju, lebo potom vznika dalsi extrem a to je, ze nie su schopne robit nic same.
Skus mu trebars vysvetlit, ze nemas cas a musis nieco urobit co bude samozrejme trvat, ale mozno sa nauci. Alebo ako ti tu radili, zapajat ho do toho co robis.

dejka77
1. aug 2013

@simca06022011 Nedala si ju do jasli 3mesacnu tak ta kamenovat nebudem 🙂

m.i.r.i
1. aug 2013

u nas detto...ale ma 3.5 roka a zlepsuje sa to...vela urobila skolka..zacal chodit ako 2.5 rocny do skolky...zapadol bez problemov, medzi detmi sa mu pacilo..a tak ked postupne ked zacal prichadzat domov zo skolky tak obcas ho chytilo, ze chcel byt sam...tam bolo vela deti, stale aktivity, pozornost a tak jedneho dna prisiel domov, zlozili sme veci a on sa vrhol do svojej izby a sa asi 15 minut sam hral...to bolo tak okolo 3 rokov..ja som nechapala co sa deje..a tak sa to postupne zlepsovalo..ale nemozem povedat, ze sa zahra sam..tie dni ked leje alebo este posledna zima, to mal 3 roky- to bola katastrofa..len som tlacila rucicku na hodinach dopredu, kedy uz pojde spat..lebo to iste iste co pises..ani kavu, ani zachod...cely cas skryvacky, nahanacky, pustat si auta z gauca..plastelina na 2 minuty, kreslenie u nas nejde vobec, pri strihani chyta nervy, skladat lego a podobne kocky nechce, to maximalne,ze maminka ty zloz a on sa chvilu pozera a o uz stoji na hlave..ked som to skusila, ze mi treba navarit, vysvetlovala som, ze ak nenavarim, nebude co papat, tak mi povedal, ze on zje aj chleba a ze sa mam s nim hrat..a ked som ho chvilu nechala, tak tak ako tvoj- uz stal na stole a skakal z neho, alebo chodil brat nejake veci co inak ho ani nenapadne, robit proste veci pri ktorych vie, ze musim zakrocit a tym ma moju pozornost..ono je to mozno kombinacia povahovych crt aj s tym ako sme k detom skakali od narodenia kazdu minutu...moja rovnako stara neter ako nas syn sa hra sama aj cely den..mozno od 2 rokov o nej sestra cely den nevie...sedi a kresli...potom robi peciatky, modeluje..potom si vezme vlaciky a hra sa s nimi..so zvieratkami na doktorov, na nakupy..sama ma dobru predstavivost...sestra lakuje nechty, cita casopisy..pozera si filmy a mala sa sama hra...co som ale casom zistila bolo to, ze moj syn nepotrebuje vylucne mna,..ale spolocnost...potrebuje partaka na hranie..ked sa dostal do veku v skolke,kedy zacal komunikovat s detmi a naozaj sa s nimi hrat...a to bolo po 3 roku...tak stacilo zavolat k nam kamarata na hranie a ja som po 3 rokoch pila prvy krat s kamaratkou kavu a sledovala ako moj syn diriguje kamosku a vysvetluje je ako sa idu hrat..a mna si vobec nevsimal! A teraz je to teda tak, ze sa dokaze hrat sam asi tak pol hodinu, potom tiez asi pol hodinu, niekedy hodinu zaberu rozpravky...a to je uz vela..a zvysok riesilm tym, ze ak sa da tak ideme na ihrisko alebo niekto dojde sa k nam hrat a vtedy iba dozeram, aby bol v bezpeci, inak s ma ani nevsimne...akokolvek, ma to tak v povahe..a vraj po mne..ja som sa nevedela sama hrat..ale mala som o 2 roky mladsiu sestru a ta ked trosku podrastla, uz som rodicov na hru nepotrebovala..mala som koho komandovat..🙂
Takze podla mna len vydrzat..ked pojde do kolektivu a zacne si rozumiet s rovesnikmi, zacne sa to zlepsovat...moze to byt okolo 3-5 roku si myslim...individualne..
Ja uprimne neuznavam ale to, ze deti treba ucit na samostatne hranie..teda nie uplne...nas bol od narodenia taky, ze v kociku stale plakal, nevedel tam lezat len tak a pozerat do blba, chcel pozornost....v lehatku alebo na deke ked lezal sa nehrat nikdy s tymi hrackami to viseli nad nim, on potreboval aby som mu spievala, rozpravala sa s nim...a to mal stale a stale...nechat ho plakat, ze ved musis pochopit, ze maminka musi varit, musis sa to naucit..tak to nie...

anjelik2509
1. aug 2013

rada by som poradila, ale naša malá sa osamostatňuje nejako aj sama...čím je staršia, rozumnejšia, tým viac mám pocit, že si poradí aj bezo mňa a keď ma potrebuje, zavolá na mňa, prípadne si pre mňa príde..Je to možno aj tým, že na ňu nie som sama, bývame u našich, venujeme sa malej striedavo..A ja malú do ničoho nenútim, keď vidí, že mama ide niečo robiť, hneď sa prichytí aj ona, že ide pomôcť...Neviem, ona je taká od malička...

zuzkat1
1. aug 2013

To uz teraz tazko radit ak nebol na samostatnost nauceny od mala. Moja sa vzdy vedela zahrat aj sama.a ked mala den ze len so mnou chcela byt tak vesala,piekla atd. Mala rok a 11mes.ked prvykrat piekla medovniky🙂

zuzkat1
1. aug 2013

Dodam ze som na nu takmer stale sama,takze ak som chcela upratat,navarit atd.tak som nemohla stale riesit ze mala sa chce hrat. Jasne aj jej som sa venovala,ale ona sa naucila aj sama zahrat.

iwesska
autor
1. aug 2013

@bosoriak Dakujem za tvoju skusenost. Praveze, ked mal to obdobie, ze sa sam prehral, som ho stale chvalila, hladkala, ze aky je sikovny a on mal z toho velku radost. Normalne sme fungovali na dohode. Povedali sme si plan, ze ja nieco porobim, on sa zahra a potom budeme spolu. Vzdy som to dodrzala, aby si nemyslel, ze klamem. Ale fakt neviem prist na to, co sa stalo tak zrazu, ze ho vsetko prestalo bavit. Pomahat mi chce, to ano, ked zametam, tak mi vezme metlu a chce to robit on, ked vysavam tiez, ale to ho bavi asi minutu a potom ide prec a vola ma sa hrat, nechce a nevie pochopit, ze cinnost ktoru robim musim dokoncit. Do kuchyne sa ho ale bojim vpustit, lebo on je ako tornado. Keby bol pokojne dieta, tak s tym nemam problem, ale bojim sa aby si neublizil, je to tam pre mna velky stres ked je tam so mnou, lebo okrem toho, ze sa musim sustredit na to co varim sa musim sustredit na to kde co polozim, lebo v sekunde drzi noz, alebo si tanier na seba taha, alebo nieco horuce... Ale tak skusim ho aspon do nejakeho miesania zapojit - ako napad to nie je zle 🙂 Inak predtym mi zvykol pomoct, ked sme nakladali pradlo do pracky a aj pri vyvesiavani mi pomahal. A minule mu hovorim, ze nech mi ide pomoct, ze potom si dame spolu nejaku mnamku a on, ze "e-e", ofukal sa a isiel prec, no vravim ako pubertiak. Dufam, ze ma len take obdobie a ze ho to prejde cim skor.

iwesska
autor
1. aug 2013

@dionyzka No, ta trpezlivost mi asi chyba 🙂 Inak mame velmi podobny rezim ako u vas, tiez skoro rano von na odrazadlo, tam ho znicim, aj seba 😅 lebo ide ako dabel, potom ho strcim do vane, kde sa zase vyhra, dame nejaku mnamku pritom pozreme chvilu nejaku rozpravku, potom ho necham chvilu, nech si nieco sam najde, lebo si potrebujem aj ja vydychnut, no a tu to uz zacina...ofuky a tak, ze halo mama, kde je dalsi program??? Tak mu vysvetlujem, ze mama potrebuje chvilu pokoj, lebo ..., ze nech sa pohra sam, ze potom pojdeme obedovat...ale toto uz nefunguje. Potom dame obed, pospi asi tak 1-1,5h a ja sa ani vystriet nestihnem, a zase "mama?mama?mama?"...a tak ideme do dalsieho kola 😝 Ale cokolvek sa snazim vymysliet bojkotuje, alebo hned ako mu nieco postavim to znici...z tohto som ja unavena, ze ked uz sa chce hrat, keby aspon pri tom vydrzal a nie porozhadzoval vsetky mozne hracky po byte a potom hodinu dviha jednu kocku zo stavebnice zo zeme, lebo "ohoho..och, ach...joj"...Stale sa mu to snazim pokojne vysvetlit, ze to musi upratat, lebo niekto na to stupi a budeme mat bobo, on kyvne, zdvihne jednu, odide a ma ma na haku...Akoze co toto bude v puberte...ani nechcem vediet radsej 🙂

iwesska
autor
1. aug 2013

@katrinka8 Tie vodove omalovanky sa mi pozdavaju - to ma aj nejaky specialny nazov, alebo podla coho to najdem? Som veru ani netusila ze take su 🙂 A vodu to ano, to on moze. Pod zamienkou ze je smadny si vypyta flasu a potom hura, vyleje ju po stole, cvachce sa v tom alebo si to naleje do taniera s obedom a macha sa v nom...to na taketo on je 🙂 Potom mi len zahlasi, ze "mokly som" a v sekunde sa cely aj povyzlieka do naha. Tak myslim, ze prave pre to, by ho to malovanie vodou veeeelmi bavilo. Musim na to pozriet najblizsie.
Inak on sedava bezne aj na normalnej stolicke pri stole, lenze tym, ze on je tak hyperaktivny a sustavne zoskakuje, odchadza, potom mi nosi bordel kade tade, ho nemozem nechat, ked sa fakt potrebujem na nieco sustredit. Uz sa stalo, ze si takto porozlieval vodu, potom zoskocil a smykol sa na tej kaluzi...no kebyze nedam ruky pod neho, tak sa dolame. Pre toto si netrufam este na noznicky u neho, lebo to by dobre nedopadlo. Ale nalepky tie tiez ma rad, aj to sme skusali. Oblepoval si tu papierovu rolku z kuchynskych utierok, len to som mala take drobne, v nejakom casaku co boli zadara a nenatrafila som v obchode odvtedy na nejake lacne a co ich je tam vela, lebo zbytocne su mu nejake Cars alebo prisery, on tomu nerozumie a je to zbytocne drahe. Nemas nejaky typ? Ja by som skor nejake ovocie, alebo farby, alebo take bezne veci ho zaujimaju.

iwesska
autor
1. aug 2013

@simca06022011 Ja jasle nezatracujem, ale zas je to financna zataz, ktoru si dovolit nemozeme. A chcem si ho este vychutnat doma, kym je taky maly, lebo toto obdobie sa uz nevrati. Ako pisem, ja som s nim rada, vie dat aj vela radosti, lasky, len s tym zabavenim sa je problem...

darzneba
1. aug 2013

@iwesska ja mam 3 taketo deti, su to geny, aj ja som bola taka, neobsedi, montuje, likviduje, ale su velmi vnimavy, inteligentny. Treba vydrzat. Su deti, ktore posedite a sedia aj hodinu, my nesedime ani 10 sekund. Zaujima ich svet, ale zato su citovo naviazany, iba vydrzat...

iwesska
autor
1. aug 2013

@gaby21 On praveze robi vsetko so mnou - este aj na zachod ide so mnou 😝 Ja mam prave problem aby nerobil vsetko so mnou. Akoze pradlo mi pomoze nalozit, vylozit, ked ma naladu, ked zametam, robi to so mnou, ked vysavam, tak to ho bavi len na zaciatku, ale do kuchyne ho pustit k vareniu, to je o zivot...jeho aj moj...keby bol pokojne dieta, co zotrva na mieste, nemam s tym problem, ale on je zivel a neda sa pri nom uvarit ani ryza. Lebo kym ja nieco vyberam, za mojim chrbtom uz taha na seba tanier, nozik...stisuje, pridava plyn, otvara ruru...toto naozaj nejde v ramci bezpecnosti oboch. Moja mama ho mala raz v takom case, ze potrebovala si navarit, boli na neho dvaja a skoncilo to len nejakym mega rychlym jedlom, lebo mi dala za pravdu, ze pri nom sa sustredit neda. Okrem ineho, mame malicku kuchynku, takze tam si skor zavadziame - hlavne on, ked sa mi mota pod nohami a ja prenasam hrnce s horucou vodou a pod.

iwesska
autor
1. aug 2013

@dejka77 To by ho do tej skolky museli najprv prijat. Myslis, ze som nedavala ziadost? Ale skor ako v septembri 2014 mi ho nezoberu, aj to len mozno! A na sukromnu peniaze nemame.

siska53
1. aug 2013

@iwesska no moje deti 3r. A16 mes. sa tiez dlho nevedia zabavit samy. Obcas sa pekne hraju, ale zvacsa je to tak, ze akonahle idem daco robit, uz sa aj motaju pri mne. Tak podla moznosti sa ich snazim zapojit, akebo ich upozornujem, to nie, hento nie a vsetko dlho trva. Kym bol len maly, on bol zvyknuty, ze sa mu stale venujem a aj pri domacich pracach mi asistoval a teraz sa uz zapaja i mala. Ale kupodivu, ona sa vie aj dlhsie zahrat sama, asi to bude tym, ze je zvyknuta, ze nie je len ona.
Skus ho zapojit do domacich prac, moj napr. so mnou vyberal umyvacku ( teraz ho to uz nebavi) hadam od 20 mesiacov. Bolo to sice dost adrenalinove.. Pri vareni mi tiez obcas asistuje a i pri peceni. Vysavame tiez spolu, ked chce, necham ho zahrat sa a "vysavat", po case ho to prestane bavit a ide sa hrat po svojom. Istu dobu mi vypinal vysavac( to somrobila i ja mame 🙂) ). Takisto so mnou vesal- podaval. To bol ten lepsi pripad, teraz skor na balkone vymysla a uz nechce, zvacsa sa hra s kolikmi, podava mi teraz mala, lenze ta castokrat to potom aj zvesuje, takze mozem vesat nanovo 🙂
Ale beriem to tak, ze raz to prejde a mozno, ked bude starsi, sa lahsie zapoji do domacich prac. On dost po mne opakoval, casto sa hra na pranie, to ho dost bavi.
Verim, ze ore teba je to unavajuce.. A ozaj, mas daku pomoc? Ze by si dakam aspon raz do tyzdna vypadla na dake dve-tri hodky? Alebo by ti maleho niekto vzal na par hodin raz za cas prec a ty by si si oddychla ci daco porobila?

A co sa jedenia tyka - ja jem s detmi, jedno krmim, pomaham obcas i druhemu a do toho krmim seba. A na wc idem, aj keby sa co dialo, aj ked si ma tam najdu 🙂
Raz za cas chodim cvicit - tak raz za dva tyzdne, ale zas mne chodia rodicia, su uz na dochodku tak dvakrat do tyzdna ,ale.. Niekedy som radsej s nimi sama - menej hluku ;) aspon vtedy daco porobim v relativnom klude.lebo zas mala zvacsa chce len mna ( to mi nevadi, v 15 ma bude mat na haku). A vlastne, ja aj ked idem cvicit. Tak odchadzam s tazkym srdcom, deti robia cirkus... S malou som chodila plavat predtym no a po nejakej dobe s nami chodil i syn,lebo mama neodide bez Filipka - a bolo to. Tak moja mama s nim sedela pri bazene - on totiz do bazena ani za svet..
Musime to brat tak, ze su malicki, zachvilu pojdu do skolky, neskor do skoly a budu coraz samostatnejsi a nebudu nas tolko potrebovat. Myslim vsak, ze to, co im mozeme dat a co nic nestoji, je nas cas. Aj ked mame chut si dakedy vziat knihu, vylozit nohy a v tichu popijat kavicku 🙂) - napr.

inull5
1. aug 2013

@iwesska fuu, no poviem ti nemáš to ľahké a rada by som ti pomohla no neviem ako, moja dcéra je vo veku tvojho syna a je to samostatná jednotka a to doslova. Ja sa skôr obávam že kedy príde to obdobie vzdoru

siska53
1. aug 2013

@iwesska no teraz vidim, ze ti pomaha - my tiez mame malu kuchynu a motaju sa mi tam dvaja. Ja radsej varim v noci, ked uz spia ( alebo ked tam mam niektoreho z rodicov).
A mne mojho zivlika do skolky neprijali a to uz bude mat 3,5 roka :( ani nie kvoli mne, ale kvoli nemu - na ihrisku je vo svojom zivle,ak tam ma rovesnikov, tam ho uz len sledujem a o cas zasiahnem. On sa tam vylieta, vyjasiii!
Ale plne ta chapem.. Mne mala teraz najnovsie vsetky tacky vyhadzuje, dala som jej plastove dozy, nech radsej s tymi sa hra, lebo predtym sa hrala s plechovymi hncekmi - strasny hluk, obila ich, uz su v kosi.
No ja som si uz nejak zvykla. Minule som i mala mamu tu, preberam ryzu, maly mi tam vleti a i on ide preberat ryzu - no jasne, ze mi cast z nej vysypal. Co s nim? Mama sa zabavala s malou, tazko sa zladuju dve take deti, mala ma skor buracske obdobie, on uz stavitelske, kvoli tomu su i hadky medzi nimi, ked mu ona bura. Lebo obcas sa hraju kazdy so svojim, ja taka spokojna idem daco robit a bum! Jz mu mala daco bura, on sa jeduje a uz musim malu smerovat na ine, aby ho nechala .

iwesska
autor
1. aug 2013

@m.i.r.i Hovoris mi uplne z duse. Ved toto je to, ze oni zamerne robia blbosti, lebo vedia, ze potom si ich vsimame viac. Zase, ja som s nim rada, beriem to ako svoju povinnost, ze na to som predsa na materskej aby som sa venovala dietatu, nie prednostne sebe. Neviem len tak sediet, pozerat telku, alebo si citat a poslat ho prec. Ako si spominala, ze sestra tak funguje. Mne je ho luto, a mam vycitky ze na neho kaslem ☹ Ale napr.ked k nam pride mama a moj mladsi brat, tak s nim sa vie prehrat a dokonca nas posiela prec, ze oni sa hrajkaju a nechce ani aby domov odisli. Takze v partii to ano, ale sam ani za svet. Ale tak on je od malicka taky spolocensky, uz ako babatko sa rad predvadzal, nikoho sa nebal, s kazdym komunikoval, dodnes ma rad deti, je mu jedno akej vekovej kategorie, ale ma chuda v poslednej dobe taku smolu, ze ked k niekomu pride a nadviaze kontakt, tak sa na neho vacsinou tie deti ocapia, nechcu sa s nim hrat, alebo ho poslu prec a on sa vtedy zase zavesi na mna. On ma toho partaka zrejme vo mne. A velakrat ked sedim napriklad tak na mna vylezie, chyti ma za hlavu, pozera sa mi do oci, usmieva sa, tuli sa, bozkava ma. Mozno je fakt len nejaky citlivy teraz. My ho casto mojkame, jasime sa s nim, pride nam to take prirodzene a zrejme si na to zvykol. Ale vies co som si vsimla? Ze ked som doma s nim sama, tak nevie byt sam vo svojej izbe, ale ked uz je doma manzel a staci ze sa len pohybujeme po byte, tak sa ide hrat do svojej izby a zrovna ked potrebujeme ist prec, tak ma najviac toho "na praci"...Ci sa on mozno neboji byt sam, ked ma nevidi, mozno mysli, ze som odisla od neho prec a tak ma chce mat stale na ociach. Ked vie ze sme tu dvaja, tak ma asi vacsi pocit bezpecia, ze aj ked jeden zmizne, druhy tam je. Hm...len ako ho toho strachu zbavit...
S tou skolkou to bude este zaujimave...nevzali ho, kedze je februarovy a mozno ho vezmu az september 2014...tak to budem mat este veselo 😝 🙂

inull5
1. aug 2013

@iwesska tak malý asi potrebuje súrodenca 🙂

iwesska
autor
1. aug 2013

@zuzkat1 No ja si nemyslim, ze je az tak neskoro na to aby sa naucil byt samostatny. Jedna vec je snaha ho k tomu viest a druha je povaha dietata a jeho skutocne spravanie. Ako som pisala, u nas to nikdy nefungovalo tak, ze on zaplakal a vsetci sme naskakali. Hlavne nie v obdobi, kedy sme vedeli, ze to robi zamerene. Este ako babo sa vedel prehrat v postielke, ked uz sede, stal...problem nastal po 18 mesiaci, kedy vyliezol z postielky a odvtedy sa mu otvoril svet...a cim bol obratnejsi, tym viac. V priebehu pol roka mal 3 urazy hlavy, potrebujes k tomu komentar? A to vsekto pre tu jeho prchkost, co v sebe ma od malicka. Ako ho ja mozem nechat bez dozoru? Izby nemame tak, ze by som na neho videla, takze ja s nim jedine musim byt v tej izbe a to uz potom nemozem robit ine. Az po 2r. nastalo obdobie, kedy som si trufla odist do inej izby a vedela, ze ked padne, tak to uz bude aspon koordinovane a aj mi to nejakymi posunkami povie co sa mu stalo, keby nahodou...Tak kolko casu som premarnila tym, ze som ho neviedla k samostatnosti ako hovoris? Ani nie pol roka. Toto sa naozaj neda pausalizovat, to je od dietata k dietatu inak.

Strana
z2