Ako viesť 2,5 ročné dieťa k samostatnosti?
Tento problem som riesila uz pred polrokom, ale musim zas, lebo ja uz fakt nevladzem...Ked mal syn 2r., pocuvala som, ze je maly na to aby sa zabavil sam, ok, nejako sme to prezili "telo na telo" cele dni...potom prislo obdobie , kedy zacal byt samostatnejsi, sam si vyhladaval hracky, skladal si puzzle, hral sa s autickami. S kludom som si mohla porobit co bolo treba aspon pol hodinku /alebo sa vychystat na prechadzku, vyvesat pradlo atd.../. Vysvetlila som mu, ze mama, potrebuje pokoj, ze ked to dokoncim budeme sa hrat spolu, nech sa ide pohrat teraz sam a isiel. Ale toto pre mna "oddychove" obdobie skoncilo rychlejsie ako som si ho stihla vychutnat. Netrvalo ani mesiac. Venujem sa mu ako mozem, ale naozaj to nie je v mojich silach mu robit program 15 hodin denne, kazdych 10 min. iny, nakolko je velmi aktivny, nevydrzi ani obsediet na zachode, nie to nieco v pokoji zjest bez toho aby pri tom zoskakoval. Pytam sa, to je naozaj tak trufale cakat od 2,5r. dietata trosku samostatnosti, aby sa na chvilu zabavilo? Nemozem ist na zachod, nemozem ist do kupelne, nemozem sa v pokoji najest, varim uz len po veceroch ked spi, ale staci ze potrebujem pripravit cosi drobne na olovrant, veceru, zas na mne visi, naozaj nevie byt minutu bezomna. Fyzicky vladzem, ale psychicky uz nie ☹ Lebo este aj v robote som mala narok na pauzu, tu to nepoznam. Ja som s nim rada, urobim pre neho prve posledne, ale zase ho nerozmaznavame, nema vsetko co chce, ale v tomto smere neviem ako ho vies k samostatnosti. Ked ho poslem hrat sa kym nieco urobim tak to je hystericky zachvat a ked aj nahodou odide do inej izby tak tam zase vymysla - vylieza kde sa da, nedavno sa mi skoro dolamal, co spadol zo stoja zo stolicky na dlazbu..☹, pripadne mi vybera baterky z dostupnych zariadeni..., snori v skriniach atd, atd. Ja ho nemozem nechat preto bez dozoru, tak co mam urobit? Poradte. Takto to dalej nejde...☹
@iwesska ja som len napisala ze neviem co by som uz v takom veku robila,nie ze sa to neda.som sa ta asi nechtiac dotkla.moja je inak chalanisko povahou. Skoro si vyrazila zub,stale beha a pada,neobsedi.aj dnes padla a ma pod okom odrete.
A vidis u nas spi s nami a hned ako zaplace som pri nej. A je samostatna.
@iwesska - no, nasla som to aj tuto: http://www.martinus.sk/?uItem=80473 - ale isto ich maju aj papiernictvach, nema to asi ziaden specialny nazov, je tam len napisane, ze Maluj vodou 😉 Inak nasa ma tiez rada vodu - to asi vsetky deti, cvachtat sa vo vode 😀 Nasa ked je v zahrade u rodicov, tak furt cela mokra, lebo len polievat, vylievat, prelievat, alebo v bazene sa cvachtat v tychto teplach...
Nalepky neviem - obcas ich kupujem aj v Lidli, raz za cas maju akciu. Alebo mi nosi svagrina, oni maju obchod a chodievaju do velkoskladu.
@iwesska ... no tak s tym surodencom to vzdy nemusi byt az taka pravda, ked sa narodila druha dcera, tak to bolo o inom. Nic sa nezmenilo, prve dieta si vyzadovalo moju 100% pozornost, druhe taktiez a ja som bola uz na obed mrtva.
Surodenec moze nieco zmenit, ale vobec to nie je pravidlo. Kludne sa Ti moze stat, ze druhe babo syn bude brat ako "maminku mi niekto berie, ziarlim" a bude situacia este horsia.
Myslim, ze toto funguje len ked mate deti rok po roku, lebo inak s 3 - 4 rocnym rozdielom sa deti spolu nezahraju. Kazdemu sa treba venovat zvlast s inymi aktivitami - u nas to teda tak je.
Nezufaj, casom to vsetko prejde a mozno budes v puberte prekvapena, aky je z neho slusny chalan s dospelackym pristupom.
Ja by som v tejto suvislosti so samstatnostou este podotkla 😀 , ze dieta napr. moze byt samostatne v jedeni, obliekani, obuvani, hygiene atd. (plus teda veku primerana asistencia), ale napr. pri tom hrani to nemusi vzdy byt ani tak o samostatnosti a vedeni k nej, ale skor o povahe a potrebe spolocnosti. Kazdy clovek (aj dieta) potrebuje inu mieru spolocnosti, niekto je proste viac samotar, niekto potrebuje 1-2 spolocnikov, niekto sa dobre citi vo vacsom kolektive. To uz je aj o povahe. Moja dcerka sa, napr. nechce moc hrat s rovesnikmi, skor sa zabavi so starsimi detmi. Ona vedea velmi skoro rozpravat, ked mala rok, mala vyse 75 slov slovnu zasobu, od roku a pol v suvetiach rozpravala. Preto si nerozumela s vela detmi v jej pribliznom veku, a to dlhsiu dobu, lebo tieto nedokazali s nou komunikovat a ona je od malicka velmi komunikativna (aj ked sa sama hra, tak sa rozprava bud sama so sebou alebo s hrackou, odpvoeda za hracky atd.) Napriek tomu si nemyslim, ze je nesamostatna, naje sa sama, napije sa sama, vie ist sama na WC, umyt si ruky, tvar, obliect sa, obut sa, upratat si po sebe... ale na hru potrebuje spolocnost - obykle vsak niekoho starsieho alebo niekoho, s kym si vie pokecat 🙂 Cize pre nu je ten vekovy rozdiel o 3-4 roky starsi partak idealny zase.. T su velmi individualne veci toto, neda sa to pausalne povedat. Kamoska ma deti necele 2 roky rozdiel, ale zahrat sa spolu vobec nevedia, ina ma zase podobne dcerky okolo 2 rokv rozdiel, a tie sa zahrat vedia...
@katrinka8 suhlasim..u nas je to podobne..nas syn detto..starsie deti, ktore lepsie komunikuju ho ovela viac lakaju..preto siel aj do skolky do takej triedy, do ktorej brali od 3-6 rokov, zmiesanej...a on tam nastupil ako 2.5 rocny, najmladsi v triede...a najprv si rozumel len s 5 rocnymi detmi, najlepsie s dievcatami..a zacal mi chodit s este lepsim vyjadrovanim domov a naucil sa neuveritelne vela veci..mladsie deti odsuval stale nabok..to iste s rovesnikmi..teraz sa to uz trosku zlepsuje..ale tiez hlavne trebars u nich v triede, kde su take ostrielanejsie deticky a mnohe popredu na svoj vek..tak uz sa zabavi aj so 4 rocnymi.....a je proste typ co sa sam vela nazahra..ja mam niekedy z toho zly pocit hlavne kvoli tomu, ze by som uvitala ak by mal lepsiu fantaziu a vlastnu tvorivost, take deti co sa same hraju si vyrobia z nicoho nejaku hracku a vedia sa s tym hrat..vidiet to uz na malickych drobcoch, ked mu das do ruky palicku a posadis do piesku a bude tam s nou dobkat aj hodinu..to u nas nikdy nehrozilo..ak prave nelietal kade tade, tak v piesku jedine tak, ze maminka rob kolaciky a on ich nicil..🙂 U nas nehrozi hrat sa na doktorov ci obchod, ci ja neviem automechanikov...potom ma trapi teda, ze nema predstavivost, lebo na vsetko potrebuje mna..a este viac preto, ze ja som taka bola..a doteraz nemam dobru fantaziu...na vsetko som niekoho potrebovala..ale neviem ci sa to teda da nejako v tom utlom veku ovplyvnit, aby sme viedli deti k vacsej tvorivosti a predstavivosti...asi je to proste geneticky dane..
@m.i.r.i - no nasa v tomto zase je taka, ze niekedy sa sama hra, ze si sama stavia lego, sama sa hra s babou, na doktora, na cestovanie, alebo na varenie, to zase fantaziu ma, ona si povymysla hry. Ale tu spolocnost a asistenciu k tomu potrebuje, sama vydrzi len velmi kratko sa hrat. Niekde som raz citala, ze aj to, ake ma dieta hracky, moze v nomrozvijat - potlacat fantaziu. Ze su hracky, ktore napr. su uz konkretne na nieco urcene a dieta proste same nie je nutene premyslat, co s nou, lebo uz hned je jasne, co s nou. Ale tak urcite su v tom aj geny, nie kazdy clovek ma rovnako rozvinutu fantaziu - nieco sa asi ovplyvnit da, nieco nie. A vela veci sa meni vekom, vplyvom prostredia, kolektivu... Napr. kamoska ma takmer 7-rocnu dcerku, a ja mam z nej, napr. pocit, ze ona sa zase nevie moc hrat s detmi, ze sa skor hra sama - vedla deti. Nasa sa "s nou" hra, tesi sa na nu, ale ked ich pozorujem, tak oni sa skor hraju vedla seba s tymi istymi hrackami. Aj som si to dievcatko vsimla na ihrisku, a tiez sa s inymi detmi hrala tak, ze skor vedla nich alebo s ich hrackami. Mozno je to tym, ze je jedinacik... Lebo napr. moja neter je v rovnakom veku, 6,5 roka, a s dcerkou sa spolu vedia prehrat uplne super - len ona je zase z 3 deti (najmladsi chlapcek je ako nasa dcerka dokonca) a oni vsetci sa spolu vedia hrat.
@iwesska citala som co si popisala a je to podobne u nas akurat s tym ze ja krpca asi 6 mesiacov mam pri sebe pri vareni na stolicke...moj muz mi to dost vycital ze som sa zblaznila ze mu dovolim vobec byt v kuchyni ked varim a vymenoval mi vsetky scenare s horucou vodou a nozikmi...ale ja som bola za to ze parkrat to vydrzim, vysvetlim a ukazem a pomohlo - moze pri mne stat alebo pri dreze a hra sa s vodou - tam ma plastove pohariky, moze si prelievat vodu,fukat so slamkou, vie co nesmie chytat, vie co pali ---necham ho nieco pomiesat, dam mu ochutnat, vylizat z misky a teraz ho to uz vacsinou ani nebavi - proste uz zistil co sa deje na sporaku a nema viac taky velky zaujem...mam pocit ze tym ze som ho neposielala prec tak sam sa niekedy rozhodne ze pri mne nebude a ide do izby alebo si najde inu zabavku...samozrejme nie vzdy to je prave nieco co by som si predstavovala, ale nema tu co velmi kazit tak si moze ist kam chce v ramci bytu...ale zas nemozem povedat ze by to fungovalo tak ze poviem ze mam pracu a on sa musi ist hrat...nechavam to nejak volne plynut...niekedy robievam cez den na PC pracu do roboty, nejak to uz maly pochopil ze mavam chvilky kedy som pri PC a on sa pomota okolo mna, nieco mi prinesie ukazat,niekedy musim ist za nim...nemam teda suvisle casy kedy sa mozem koncentrovat len na pracu, proste som si nejak zvykla ze to je aj-aj
mojho absolutne nelakaju kreativne aktivity, preto sme doobedia vacsinou len vonku - tam sa vybeha, vyjasi, doma potom nema tolko energie 😀 klud mam cez obed ked spi a potom ked sa zobudi, moze chvilu pozerat rozpravky a potom ideme zas von
Nas ma take obdobia...najhorsie okolo 1,5r, potom sa to zlepsovalo a teraz take vseliake. moj sa niekedy sam pohra...najme ak treba ist spat 🙂 ale ked potrebujem navarit tak mi mrauci...u nas pomaha ze urobim najnutnejsie, pozrie si par casti Bambulky (to mam fakt pokoj 🙂 ) a ideme von. KEd prideme, tak sa naje a je zrazu spokojny, ja navarim a on si okolo vari a miesa. Nas chce teraz vsetko robit co my...krmit s babkou zvierata, cistit so mnou zemiaky, s tatom vrtat...pokial sa da, pomaha vramci jeho schopnosti. Dnes som kopala zemiaky na obed a nemusela som sa po ne zohynat 🙂...bola pre neho radost ich zbierat 🙂
Ja napr. nevidim problem, ked ide so mnou na wc...to robi odkedy vie lozit, alebo pozera ako si umyvam vlasy, spolu sme sa uz aj sprchovali. Sam nevie byt, mne uplne staci ked sa pohra pri mne.

@inull5 Toho som si vedoma, pracuje sa na tom, ale kedze mi dava zabrat tak to nejde tak lahko 🙂