icon

Ako vychovať dieťa, aby bolo skromné?

5. aug 2023

Pekny den prajem.
Chcem sa spytat, ak ste tu take, ktorym vyslovene zalezi na tom, aby ste vychovali skromnych (rozumej materialne nenarocnych) ludi, mate na to nejake svoje zasady, finty? Jednoducho kroky vo vychove, z ktorych nepolavite alebo ktore naopak zamerne zahrnate do vychovy?

Strana
z3
ahhola
9. aug 2023

V 80.rokoch nás skromnosti učil
štát 😄nič nebolo😄
2.,...rodičia.... Nie, nekúpim ti karizblok, ani žuvačky, ani dzusik...
Kamarátke ešte mater pleskla facku, aby pochopila, ze nič nebude...
Dnes decko skromnosti ako naučíš... v dobe prebytkov všetkého všade za bagatel...
Každý vyhadzuje igelitky handier, kníh, jedla...
Nadvýroba, všetkého, všetky obchody, co dnes vidíš pred 20 rokmi neexistovali▪️

kamajka
9. aug 2023

To je ako ten vyrok: staci len pekne zit, dieta sa prida. Takisto staci skromne zit, a dieta sa prida. Vzdy som bola v tomto uprimna, nikdy sa mi decko nehadzalo v obchode o zem, nikdy nechcelo i-phony a i-pady ani ine vymozenosti. Nebolo treba ucit. Stacilo len ist prikladom.

lunademonica
9. aug 2023

Skromnost nie je iba o materialnych veciach ale aj postoj k ostatnym, nechovat sa povysenecky, moze mat dieta napr drahu hracku ale treba mu vysvetlit ze ine deti nie su menejcenne ked na taku nemaju...ze za uspechom je drina, aby vedeli akceptovat svoje zlyhania a ucit sa z nich, nie nervacit, vzdavat sa a podobne ..

suezana
9. aug 2023

@kamajka keby to bolo také jednoduché, ver, že by sa žiadne deti nehadzali o zem 😁 veď žiadna matka im nedáva taký príklad. A v rodinách s viacerými deťmi sa tiež nezvyknú hádzať o zem všetky. Väčšinou sa nájde kde tu nejaký exemplár, ktorý skrátka ,, nie,, nevie inak spracovať.

Ja z mojej skúsenosti poviem, že je to o povahe. Staršia chce stále viac a viac a nikdy nemá dosť. Mladšia je spokojná, nič nepotrebuje. Neminie si hneď , vlani po hodine písania listu Ježiškovi , že len 1vec ju napadla. Bolo tam melón alebo mango 🙈🙈🙈

andreatytler
9. aug 2023

@mikadooo Ja to poznam tak ze najstarsie dieta sa poda na otca, druhe dieta kopiruje mamu, tretie dieta kopiruje vztahy medzi mamou a otcom, stvrte dieta kopiruje vzahy ktore su v celej rodine. Potom ak je piate, to zacina odznova.

mikadooo
9. aug 2023

@andreatytler hmm tak toto u nás myslím absolútne neplatí - teda tie prvé dve 🤔. A to tretie dieťa v podstate ani nerozumiem, ako môže kopírovať vzťahy medzi 2 ľuďmi? Štvrté dieťa vzťahy v celej rodine? Nerozumiem ako to aplikovať na jednu osobu "vzťahy v celej rodine"? Je k tomu nejaký podrobnejší pokec niekde? Tie vzťahy u nás v celej rodine, to je od milého a pokojného po "my dvaja sa fakt nemusíme"...🤷 A to hovorím len o blízkej rodine (rodičia, plus súrodenci), nakoľko nás bolo dosť. Dokonca ani ten piaty potom zas nesedí 🤔.

tamta
9. aug 2023

@andreatytler podľa mna dobrý nezmysel..

adrianajozko
9. aug 2023

No ja si myslim ze z casti je dolezita aj vychova aj pristup rodica ale aj povaha dietata a samozrejme aj jeho pristup k veciam. Najstarsieho syna som vychovavala od 5 rokov sama a bolo to dost tazke,naucil sa ze si nemozeme dovolit drahe veci a vazil si aj malickosti. Velmi dobre sa ucil a vzdy vravel musim sa ucit na jednotky aby som zarobil peniazky a kupil ti mama nieco pekne a hlavne dovolenku na ktoru sme nikdy namali. Bol velmi sikovny a mudry . Stredny syn bol uz vychovavany v hojnosti bohuzial som mu chcela dopriat aj za starsieho syna a bola to chyba. Nevazil si az tak a chcel stale viac a nakoniec ked zmaturoval tak odisiel do nemecka aby si kupil co chcel a viac sa nevratil. Na nieco to bolo mozno dobre, ze pochopil ked si zarobi tak si moze kupit a aspon sa o to snazi aby mal viac. Ale za aku cenu. Najmladsia ma sice to co potrebuje ale uz som opatrnejsia a davam si pozor uvidim zatial ma 4 roky takze ona to este neriesi ale ked dostane peniazky tak si odklada a setri na to co bude potrebovat. A ked inieco chce a poviem aby dala peniazky tak si to premysli a povie ze to nepotrebuje. Takze v prvom rade asi pristup rodica aby pred detmi nevyvysoval niekoho kto na to ma a npodcenoval niekoho kto na to nema. Treba ich naucit hodnotu peňazi a aj ako sa clovek na ne narobi a ze nemozeme mat vsetko co by sme chceli.

althejka
9. aug 2023

Vychovat k skromnosti, to asi cielene nejde , kazdy sme ina osobnost, ak niekto mal ako dieta malo, aj ked a dobrym umyslom, v dospelosti si to moze vynahradzat ako besny, ak stale detom budem plieskat o hlavu chudobne africke deti, tiez nic moc. Da sa iba zit a ukazovat hodnoty , ako sa da z drobnosti mat radost, z vlastneho prikladu. Ved to je vlastne podstata celej "vychovy" .

lerab
9. aug 2023

Ja chcem len toľko, že zaujímavá diskusia 😉

zuzulka558
9. aug 2023

Ja mam skromnú dcéru a mladšia zatiaľ tiež,, priznam sa ani neviem ako sa naučili ale myslím ze rodič musí byť príkladom,, peniaze nám nechýbajú ale nie sme z tých co musia mať každý mesiac niečo nové, kupujeme len co treba

inaemre
9. aug 2023

Bolo tu spomenute ze "netreba davat veciam hodnotu". Ja si myslim pravy opak. Ucime dcery, ze si veci maju vazit. Vsetko stoji peniaze a aj ked ich mame dost, musia si vazit co maju. V skolke ich stale chvalia ze este nikdy nic neznicili, vsetky hracky vzdy pekne odlozia na miesto....
Myslim ze skromnost alebo neskromnost su skor charakterova crta. Urcite sa to da trochu ovplyvnit aj vychovou, ale len do urcitej miery.

ahhola
9. aug 2023

@adrianajozko co hovorí na Nemecko, príde občas, volá, píše?

andreatytler
10. aug 2023

@inaemre Podla mna to "neprikladat veciam hodnotu" bolo myslene v tom zmysle ze treba deti ucit nelipnut na hnotnych veciach, ze v zivote su dolezitejsie veci ako hmotne statky. Ze su to len veci a ako take maju smiesnu hodnotu v porovnani s niecim takym ako priatelstvo, rodina, zdravie.

adrianajozko
10. aug 2023

@ahhola občas ano ale až tam zistil aka hodnota je všetko čo automaticky mal a keď som odišla od jeho otca tak zistil že sa musi spoliehať len na svoje ruky.
Teraz potvrdil že nie všetko musi mať a vie sa zaobisť a byť skromnejši a to sme my ako rodičia nedali. Aj keď som mu to sama vštepovala od malička nikdy nepocitil , že mu niečo chyba a keď si začal uvedomovať, že mu chyba brat,ktory tragicky zahynul a ja som odisla on bol uz dospely a viem ze ho to aj tak poznacilo navzdy. Mne sa nespoveda a mame bohuzial taky vztah aky by som si prave nepriala. Uzavrel sa do svojho zivota a ja mu zelam len aby bol stastny. Velmi ho lubim a nejatrim rany ktore nas bolia v srdiecku. U mna ma dvere vzdy otvorene a vie ze ho milujem a chcem len to co kazda mama jeho šťastie a a aby bol zdravy. Každy si prejde v zivote urcitu etapu a je na kazdom cloveku ako sa thm prenesie.

lilope
10. aug 2023

@zuzinka888 nie je to pravidlo. Ja som vyrastala v skromnosti a v dospelosti nie som žiadna zlatokopka ani márnotratníčka, práve, že som skromná a snažím sa mínať peniaze rozumne. V detskom veku mi vôbec nič nechýbalo aj keď sme žili skromne, nebola taká materiálna doba aká je dnes. Kedysi bolo normálne mať pre deti veci z druhej ruky, teraz sa k tomu opäť ľudia vracajú, ale nie kvôli nedostatku financií ako vtedy, ale kvôli ekológii, čo je dobré. V každom prípade aj keď je zámer iný, dôležitý je výsledok. Nikdy som neľutovala, že som vyrastala v skromnejších pomeroch ako niektorí rovesníci. Viac som si vážila čas ktorý mi rodičia venovali ako hocijaké dary. Doteraz si pamätám ako som v 11 rokoch dostala svoj vlastný horský bicykel, na ktorý mi rodičia dlhšie šetrili, už to nebola BMXka po bratoch😆 a tak som sa z neho neskutočne tešila až boli rodičia sami dojatí. 🙂Podľa mňa skromnosť znamená tešiť sa aj z maličkostí a byť vďačný za to, čo máme. Ja som najviac vďačná za čas strávený s blízkymi, lebo je tak rýchlo pominuteľný, že si to ani neuvedomujeme.

summer23456
10. aug 2023

@lilope tiež si myslím,že kedysi ani deti ani dospelí neboluu tak materiálne založení, veci sa dedili,opravovali,požičiavali, na všetko sa šetrilo niekoľko mesiacov a preto si každý všetko viac vážil. Ani nebolo toľko veci dostupných. Teraz človek niečo chce alebo sa mu pokazí,ide do obchodu, ma to hneď doma.

Strana
z3