Ako vychovávate svoje deti?

15. mar 2023

Uvediem príklad, idete s dieťaťom (3-4 roky) na návštevu k rodine ktorá ma tiež dieťa (3 ročné) to druhé dieťa miluje deti s každým by sa pohralo, každému nosí svoje hračky. Jeden moment sedia pri sebe a to druhé dieťa chytí osobnú vec vášho dieťaťa , povedzme že ruksak napríklad lebo sa mu páči aký tam je obrázok tak priloží prst na ten obrázok a povie čo tam je (ma obdobie kedy všetko pomenuváva a pýta sa čo je čo ) vaše dieťa začne plakať a kričať na vás, že mu to druhé dieťa chytá ruksak , a teraz ma zaujíma vaša reakcia , povedali by ste vášmu dieťaťu aby nerobilo scény a ukázalo ruksak druhému dieťaťu , že on mu ho nezoberie iba sa chce pozrieť , alebo by ste mu vysvetlili aby nerobil scény , ale pekne povedal druhému dieťaťu že sa mu nepáči keď mu chytá ruksak?
Je to situácia s ktorou som sa ja nedávno stretla (moje je to druhé dieťa ktoré sa chytilo ruksaku) zaujíma ma ktoré z týchto dvoch spôsobov “výchovy” dieťaťa je správny alebo vám bližší , či učiť deti “čo je moje je moje a dávam si na to pozor” alebo ich učiť sa podeliť , požičať, ukázať.

marfa333
15. mar 2023

Deti sú do cca 3 rokov sebecké a je to v poriadku. Vyrastú z toho, ak ich budete správne viesť. Čiže by som skúšala dieťaťu vysvetliť, ze je okey aby sa podelilo o svoje veci.

greta2017
15. mar 2023

Urcite by som povedala aby ukazalo tomu tvojmu danu vec....ale voooobec ma neprekvapuje ak ty si sa stretla s opakom. Ja som bola pred par mesiacmi na detskom ihrisku s vtedy mojou 1.5r dcerou a sla sa LEN POZRIET na bublifuk jedneho rovnako stareho dievcatka. Ani ho nebrala ani nic len stala a pekne pozerala....a matka toho druheho dievcatka povedala svojej dcere " Vidis? Ona (moja dcera) ti ho chce vziat".....ja som skoro skolabovala od nervov 🤬 nechcem vediet co za odporny clovek to je v beznom zivote.

marfa333
15. mar 2023

@greta2017 kokos to fakt? Akože možno to bolo tak, ze ta mama toho dievčatka s bublifukom chcela aby si bublifuk nechala doma a nešla sním na ihrisko.... ale aj tak to nebolo pekne teda.

autor
15. mar 2023

@greta2017 áno ja som sa stretla práve s tou druhou reakciou ktorú som uviedla (do bodky)
Najprv ma to prekvapilo, ale potom keď to dieťa prišlo k môjmu mužovi a dva krát ho koplo do píšťaly bez dôvodu tak som pochopila 😃

nafka0483
15. mar 2023

Nepovedala by som aby nerobilo sceny. Vyjadruje svoje pocity a to je ok. Ruksak je jeho, mozno ho povazuje za najvacsi poklad. Druhe dieta zas tiez nechce zle a je zvedave, to je uplne normalne.

Prisla by som k dietatu a pytala sa co sa deje a preco mu to vadi.
Nikto nemoze chytit tvoj ruksak? Dobre, ale Janka/Jozko/Ferko to nevie. Paci sa jej/mu obrazok. Podrzis ruksak ty aby sa mohol pozriet a ukazat prstekom? Ukazete na obrazok spolu? Moze si chytit sam a ja len budem pri tebe aby si mala istotu ze ti ho nechce vziat?

oskorusa
15. mar 2023

Od malička deti učím, že sa musia opýtať či si môžu pozrieť, chytiť alebo požičať. A taktiež ich učím, že je v poriadku, ak ten druhý požičať nechce alebo nedovolí chytiť. Tiež nemusia požičiavať veci, ktoré sú pre ne vzácne. Ja tiež nepožičiam cudzím mobil, kľúče, auto, peňaženku a pod.

bluemoon24
15. mar 2023

@oskorusa presne!

annm81
15. mar 2023

Keby som bola na mieste matky dieťaťa, ktoré by chytalo batoh, upozornila by som, že by najprv malo poprosiť o súhlas druhé dieťa.

Keby som bola na mieste matky dieťaťa s batohom, vysvetlila by som, že druhé dieťa je len zaujaté obrázkom a chce sa pozrieť, batoh mu nevezme ani nezničí. Možno ma tu mnohé za to nebudú chváliť, ale ja sa snažím vychovať deti, ktoré nebudú egoistickými blbcami, akých občas stretávam na ihrisku. Ak by napriek pokojnému vysvetľovaniu moje dieťa naďalej robilo cirkus kvôli svojmu batohu, obrátila by som sa na toho druhého a vysvetlila mu, že si to moje dieťa neželá. A kľudne by som sa odišla hrať do izby k druhému dieťaťu s tým, že ak moje nie je schopné akceptovať takú maličkosť ako ukázanie obrázku, tak nech si tam s tým batohom sedí sám. Nehovoríme tu predsa o maličkom dieťati, ale o 3+ročnom, ktorý už má rozumové schopnosti na to, aby pochopilo základné pravidlá fungovania vzťahov v kolektíve (som sebec = nikto sa so mnou nechce hrať). Tie nuansy sú ale veľmi jemné. Je rozdiel, či sa druhé dieťa naozaj len pozrie na obrázok, alebo berie batoh, dokonca sa v ňom prehrabáva. V takom prípade, ak nezasiahne matka druhého dieťaťa a nevysvetlí, že sa nepatrí len tak si brať cudzie veci, zastala by som sa svojho dieťaťa a dala druhému "prednášku" sama.

autor
15. mar 2023

@annm81 ono práve táto situácia bola vážne sekundová ja som stála trosku ďalej od nich a len periférne som ich videla ako moje dieťa ukázalo prstom/dotklo sa mickeymousovej hlavy ktorá bola na batohu. A povedal že mouse. Čiže nestihla som ho nejak upozorniť aby sa opytal a asi ani nebudem svoje dieťa učiť , že ak príde kamarát tak si má dávať pozor aby sa náhodou niečoho nedotkol alebo aby sa vôbec nedotýkal jeho vecí, lebo podľa mňa návštevy su o tom že to dieťa čo príde na návštevu sa bude hrať s jeho hračkami a tiež neočakávam že to dieťa sa bude pýtať na každú jednu farbičku auticko a kocku že či si to môže požičať. Na ihrisku s cudzimi deťmi je to samozrejme iné , ak ma cudzie dieta formičky a hrablicky a môj ma loptu a chce sa hrať práve s formiçkami tak samozrejme je nutne aby sa opytal toho dieťaťa či sa môže snim hrať s jeho hračkami.

elmivelmi
15. mar 2023

no ja by som z toho nerobila dramu,nechce ukazat,nechce.Na buduci rok uz mozno take lakome nebude,alwbo z toho nikdy nevyrastie😉Ale tiez by som to asi hodila za hlavu.

nafka0483
15. mar 2023

Autorka a aky z toho bol problem? On ukazal, druhe dieta sa balo ze mu chce vziat. Nevzal, dieta sa upokojilo, ci nie?

svetlonos
15. mar 2023

Je super, pokial maju deti nieco svoje oblubene a je to len och. Nemusia sa delit ani tu vec pozicat. Dietatku by som to nedala prikazom, podporila by som ho, ze je v poriadku ked vec pozicat nechce. No v takom pripade tu vec treba dat z dosahu inych deti. Duhemu dietatku by som vysvetlula, ze je od neho mile, ked sa chcelo na hracku ineho pozriet, chytit no Petko trebas, to nema rad, lebo je to jeho oblubena hracka. Nech nie je preto smutne a ze sa mozu hrat pekne s inymi hrackami.
Ved ty tiez nenechas obchytkavat svojho mm kamoskou, lebo sa jej paci - vim to je absolutne extremny, ale dufam pochopitelny vysvetlijuci priklad.
Jedno dievcatko u kamosky malo oblubenu babiku, nikto okrem mamy sa jj dotknut nesmel. Nas maly si ju pozical, to bolo jedu 🙂 Tak som mu to presne takto vysvetlila ja aj jej mam v podobnom duchu. Obaja pochopili a boli ok, mali okolo 2 roky obe deti.
Pokial ma dieta obdobie, ze sa nechce vobec s nicim delit, je to narocne ale legitimne. Povazuju to za svoj majetok, je to uplne v poriadku.
Vo vacsine pripadov je to vyvojove obdobie a prejde to.
Nenutila by som dieta poziciavat oblubene veci/hracky. Pokial by si vsak ono poziciavali hracky a samo svoje pozicat nechcelo, povedala by som, ze to tak nejde. Ked nepozicia svoje, nebude brat ani inym detom.
Vsetko hlavne s kludom 🙂

tanyag
15. mar 2023

Mňa už neprekvapí asi nič 😁 porovnávať detí s dospelými ľuďmi...že ani ja nepožičiam mobil, peňaženku, auto kamarátke...no ale ja som dospelý človek a nie 3-4 ročné dieťa...myslím, že deti treba učiť, aby sa nebáli ukázať, požičiať, poprosiť....a nie, že ak nechce, tak nepožičia...a potom tie isté deti robia cirkus, že im niekto nechce požičiať...viď príklad na ihriskách...Janko nepožičia auto Ferkovi, lebo to je jeho...ale príde Ferko so svojím autom a Janko hneď k nemu uteká a chce si požičiať...vyvádza, robí cirkus...už keď učim dieťa, že je OK nepožičiať, tak ho naučím aj to, že je OK ak jemu tiež niečo nepožičajú...a nie decku potom vysvetľovať, že Ferko nechce požičiať, lebo bla bla blaaaa...ale povedať mu, že Ty si Ferkovi nepožičial, tak nečakaj, že on požičia tebe...Kľudne ma tu znenávidťe, ale ja nemám so svojou dcérou ani chuť ísť na ihriská, presne kvôli takejto výchove, kde je pre rodiča OK, že dieťa nepožičia ale očakávajú, že to druhé požičia ich deťom...Moja by hračky rozdala všetkým deťom a ešte by sa tešila z toho, že ako sa pekne s jej hračkami hrajú...a obľúbené hračky predsa na ihriská nepatria, aby sa vyvarovalo presne situáciam, kedy jeden chce a druhý nepožičia...na návšteve v domacnosti je predsa samozrejme, že deti skúmajú, chcú sa hrať s hračkami, ktoré doma nemajú...a ak to mamičkám vadí, nech tie hračky pred ostatnými skryju a vytiahnu len pár, s ktorými nebudú mať problém, že sa na nich iné dieťa pozerá...celkovo si myslím, že toto ani o deťoch nie jez skôr to vadí rodičom 😁

svetlonos
15. mar 2023

Inak pokial by na to o90nutie do pistaly tvojho muza nereagoval rodic, zasiahla by som sama!
Neexistuje aby si to dovolilo. Niekedy sa biju deti ked su unavene. Ale aj tak treba zasiahnut a vysvetlit mu, ze to robit nesmie.
Rovnako by som spacifikovala aj vlastna dieta, nehrozi predsa aby som ho bez povsimnutia nechala byt inych! Jedine, kde by som neteagovala by bola moja sestra s muzom. Ti mozunokamzite reagovat a vedua ako, teda pokojne by ho zrovnali oni.
Potom je este iny pripad a to su deti s dg aked " len" s adhs alebo inymi. Tie reaguju svojsky a treba ich inak brat.

basulaak
15. mar 2023

Pride mi to prehnane taketo veci riesit. Vobec to nemyslim utocne ani zle. Ak by mu tvoj nieco nasilu bral, to je nieco uplne ine, to by som zakrocila. Ale ked je kamarat len “precitlively” je to jeho problem, aj ked ma len 3 roky. Odmietam podporovat take to vychovavanie “v bavlnke”. Kolkokrat sa mu to este stane a stranit ostatnych, ze sa ani nesmu dotknut jeho veci…prehnane. Nic by som si z toho nerobila, nic mu neurobil, nech si poplace.

autor
15. mar 2023

@nafka0483 nebol z toho žiadny problem , cely den čo sme spolu strávili sa niesol v takom zvláštnom duchu to dieťa v podstate vôbec nedovolilo môjmu nič, aj keď bol u seba doma , keď išlo to druhé dieťa do izby môjho malého a môj maly išiel zanim tak začal robiť cirkus že ho tam nechce atď , viac veci premňa nepochopiteľných sa udialo ale to tu nechcem riešiť a ohovárať , zaujímala ma iba táto konkrétna situácia že koľko je žien takých a koľko takých 😊

nafka0483
15. mar 2023

@tanyag Dovolim si tvrdit, ze tie co poviene detom, ze je ok nepozicat, tak samozrejme, ze to berieme tak, ze je uplne v poriadku ak nasim detom nepozicaju.
Je uplne hlupe mysliet si ze ja nepoziciam ale mne kazdy musi.

A ano su to len hracky a len hluposti - pre nas dospelych. Pre deti je to presne na urovni kabelky, mobilu, auta. Pre nich je to dolezita vazna vec.

nafka0483
15. mar 2023

Zas to co pises by som netolerovala - ze cudzie dieta bude vyhanat z izby to moje u mna doma a robit si co chce. To je nepripustne.

tanyag
15. mar 2023

@nafka0483
Veď ok, ale ja som sa stretla s tým, že jeden nepožičia, ale vyžaduje od druhého a mamička namiesto toho, aby mu povedala, že on nepožičial tak nech nečaká od druhých, mu vysvetľovala, že vidíš Ferko, Janko, Kubko ti nechce požičiať...nie je to pekné 🙄🙄🙄🙄

nafka0483
15. mar 2023

@tanyag To samozrejme nie je v poriadku.

mirka_a_hrasok
15. mar 2023

Tiez si myslim, ze velakrat, ak sa male dieta sprava nevhodne, nie je to chyba rodica. Vacsina deticiek z toho jednoducho vyrastie. Len to dieta samozrejme treba vychovavat tak, aby pochopili, co je spravne a co nie. Same od seba sa to proste nenaucia.

sheila121
15. mar 2023

Ani nechcem čítať komentáre, aké sa tu spustia. Lebo niektoré mamičky z koníka sú také utlocitne, že povedia, prečo by niekto mal niečo niekomu požičiavať. Keď ani dospelý nepozicia, keď nechce. Ja by som teda svojmu dieťaťu vysvetlila, nech sa podeli, že ten rupsak jej nikto neberie, len sa druhé dieťa pozerá.

sheila121
15. mar 2023

@tanyag hovoríš mi zo ❤️❤️❤️❤️

dixinka5
16. mar 2023

Treba dieťa naučiť si danú vec poprosiť. To znamená ak sa mu páči ruksak tak sa musí toho druhého dieťaťa opytat ci si môže ruksak/hračku pozrieť. Ak mu to dovolí je to ok ak nie dieťa s musí zmieriť s tým že odpoved bola záporná

dixinka5
16. mar 2023

A ak ste boli u vás doma treba dieťaťu ktoré prišlo určiť pravidla. Ja mám 3 deti na dvore ihrisko a denne mám na dvore škôlku deciek od susedov. Jednoducho ich učím, ci je to moje dieťa ci nie, že si hračky poprosia a ak to dieťa odmietne podeliť sa tak smola a naopak. Ale treba rozlišovať o aké veci ide. Napríklad hojdačka je jedna a 3 deti. Jedno prišlo hneď a odmieta odísť. Ja rázne zakročim a určim ako dlho môže byt jedno dieťa a má uvoľniť hojdacku. Ak sa mu nepáči môže ísť domov ja sa nevybavujem. Môj dvor moje pravidla nepáči sa odchod. Okrem jednej susedky to všetky akceptujú a sú radi že sa deti naučili spoločne hrať na jednom dvore a bez kriku a placu. Tá jedna má dve deti a aj tie sa katuju medzi sebou a deti fnukaju že ich k nám nepustí. Jej sa nepáči že jej deti majú zakázané veci, ktoré im ona dovolí.

Ak k vám príde návšteva vy určujeme pravidla a matka dieťaťa buď súhlasí alebo nemusí chodiť vôbec popripade nech donesie hračky. S jednou kamoskou mám dohodu keď prídu moje deti k nej alebo jej k nám tak návšteva určuje s čím sa hrajú deti. Proste prišli k nám hrajú sa s vecami, ktoré doma nemajú a mojim deťom pred návštevou poviem aby si odložili hračky o ktoré sa deliť nechcú. A naopak keď prídeme na návštevu ku kamoske tak moje deti sa hrajú s tým co doma nemajú. Komunikácia dieťa rodič, rodič rodič,dieťa dieťa

milanemila
16. mar 2023

Ja som za “zlatu strednu cestu”. Dcera ma jednu babiku, kt ani za svet nechce nikomu dat ani len do ruky, takze toto respektujeme, ze je to jednoducho pre nu dolezite a nemusi ju dat nikomu ani pozicat. Na druhej strane ju ucime sa aj podelit, napriklad s hrackami na ihrisku s kt sa prave nehra. Vysvetlujeme, ze aj ona sa potesi, ked jej niekto pozicia hracku, kt ona nema. Ked ale pride k nej dieta a zacne jej brat veci z ruky, tak ju nechame nech si tu vec proste “obrani” a ze to neznamena, ze je lakoma a veci ludom z ruky netrhame.

miriam11
16. mar 2023

Učím ich podeliť sa, požičať a stopla by som scény kvôli tomu.

vevesh
16. mar 2023

Pred par dnami tu bol velmi peky kresleny obrazok na ploche- "Mas kolacik?", "Mam nove oblecenie, nove auto, dom ...." ,"Mas kolacik?", "Nie", "Tu mas" (polku z mojho posledneho). Tomuto ucim deti. Rozdelit sa s cim kolvek (ano aj so vzacnymi ci drahymi vecami) a zaroven sa nedat zneuzivat....

zuzkat1
16. mar 2023

ja ucim deti ze sa maju podelit ale zaroven ich ucim ze cudzich veci sa dotykame az po otazke ci smu...

aniname1613
16. mar 2023

Teraz je strasná doba...Mna mama učila deliť sa...Boli sme tri a vžfy e sa delili s cukrikmi,hrački zo všetkým a delili sme sa aj s kamaratmi...Vobec mi to neuškodilo...Vyrastol zo mna clovek ktory by sa rozdal a je ochotný pomoct,pozicat,darovat...Učim to aj svoje deti...Vo vašom pripade by som svojmu dietatu povedala ze ak nesprestane hned udeme domov a nr
ebude sa ani on hrat s cudzimi hrackami ked nechce ukazat obrazok na batohu...Teraz deti ucime ked nechces nemusis...pre mne cele zle...