icon

Ako zastaviť tvorbu mlieka?

zuzkapt
13. jan 2011

Môžete mi niekto poradiť ako zastaviť tvorbu mlieka? Uvedomujem si, že najlepšie je kojiť kým sa dá a čo najdlhšie, ale môj dvojmesačný synček je v posledných dňoch pri dojčení veľmi nervózny. Zrejme mám menej mliečka a preto sa hnevá. Dnes som bola nútená pri každom dojčení dokŕmiť ho umelým mliečkom, nakoľko to moje mu nestačilo a to ho dojčím zakaždým z oboch prsníkov. Keďže som už z tejto situácie aj ja veľmi nešťastná a nervózna, rozhodla som sa, že s dojčením skončím a prejdeme na UM - aspoň budem vedieť, že malý je nachovaný a snáď bude spokojný. Preto prosím o radu ako postupne znížiť tvorbu materského mliečka.
Ešte by som chcela poradiť či prejsť hneď úplne len na UM alebo zostať pri dojčení a zakaždým ešte dokŕmiť UM? Jedna lekárka mi totiž povedala, že nie je dobre kombinovať MM s UM.
Ďakujem

Strana
z2
x_xx_x_xx_x
25. máj 2012

Ahojte - prosim o radu. Moj syn ma 4 mesiace. V podstate je stale prikrmovany UM. Aj my sme si presli obdobim, kedy sa zlostil na prsniku - podla vlastnej skusenosti viem, ze mu trebalo odgrgnut, alebo bol uz velmi unaveny. Mliecka mam malo, ledva vytlacim 20 ml z oboch prsnikov, aj ked viem, ze maly vytiahne viac. ALe aj tak byva hladny. Kojila som iba v noci ( myslela som si , ze ked cez den dam prsnik v noci mlieko nebude - uz viem, chyba ... ) - cez den iba vtedy , ked som citila , ze mam prsia naliate .. Pred 3 tyzdnami som si nahmatala v prsniku hrcku - nebolestivu . Po par dnoch vsak prsnik zacal velmi boliet.. Navstivila som doktora a ten mi predpisal antibiotika. Snazila som sa kojit stale, aj kazdu hodinu. Nemam opuchnuty prsnik a po 2 nociach s kapustovym zabalom uz hrcku necitim, ale prsnik velmi boli... Mliecko sa mi vytlaca velmi zle a tazko a ked aj vytlacim, je to iba par kvapiek, aj ked mam pocit, ze prsnik je plny ... Poradte co mi pomoze, antibiotika som dobrala a lepsie to nie je ... Bola som u doktora, no ten mi velmi vela neporadil, studeny obklad a paralen, neviem ci ma cenu dalej kojit, som uplne vysilena, maleho trapim prsnikom ( lebo pri tom place a vypluva - s tym predtym problem nebol, pekne sa prisal ) , flasu som uplne obmedzila ... Prosim poradte .. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

henulienka
25. máj 2012

nepomôžem ti bohužiaľ, prela som si tým istým pri mojich deťoch, ale ja som mala mliečka tak málo, že sa mi prsia ani nenaliali poriadne, a to som prikladala aj každú hodinu. Potom som už nemala na to nervy ( ako píšeš, dieťa ukričané, hladné), neprikladala som tak často a po pár dňoch aj to málo čo bolo zmizlo, ja som sa ukľudnila, deti sa ukľudnili a bolo. Nedojčili sme sa síce, ale boli sme všetci spokojní 😎
Rob tak, ako to cítiš a nie tak, čo je podľa 99,9% reakcií na MK to najsprávnejšie. Držím palce 😉

lamina
25. máj 2012

na zastavenie mliecka (uz v porodnici) mi dali medocriptine, treba to brat kym sa mlieko nevytrati, trva to tak 3 tyzdne.Samo to nezmizne, akurat ti ostane vysoky prolaktin - co brani dalsiemu tehu keby si chcela 😉

euka210
26. máj 2012

v pohode to moze byt aj laktacna kriza sposobena, ze babo chce viac mliecka a prsnikom trva kym sa prisposobia. Su obdobia, 6t, 3m, 6m, tzv. rastoveho spurtu. Ked to este chces zachranit, kontaktovala by som laktacnu poradkynu z www.Mamila.sk. Ak nie, tak pomaly odstavuj, ale si myslim, ze kym mas mliecka bola by hlupost nedat ho babu, ale niekde odstriekavat. A je uplne normalna kombinacia MM a dokrmovania UM...len ked je to cez flasu, tak moze odmietat prsnik. Rozhodnut sa musis sama.

mexico_16
14. jún 2012

Parlodel lieky alebo Medokriptin. Konzultuj s gynekologom.

abriela
14. jún 2012

Pardodek lieky a obvazovanie, stahovanie prs.

gabrielitta
27. júl 2012

ja čo tu čitam normalne žasnem,,,prečo sa do nej navažate?ked ma malo mlieka bude trapit seba aj dietatko,,,,ja som kojila s jedneho prsa hol hodinu a s druheho tak isto a stale bol hladny mala som slabe mlieko a nech mi nikto nepiše že neexistuje slabe a silne mlieko lebo ho tak odpišem že sa aš posere ,,,moja len daj pekne sunar a zaviaž si prsia s obväzom obyčajným aspom na 3 dni ,,,,moja kamaratka tieš kojila nasilu 3 mesiace lebo jej kazali že je to pre dieta užastne a neviem ake blbosti decko jej stale revalo ,,,jak dala sunar hned spalo dlhšie a začalo priberat a bolo ovbela kludnejšie ,,,moj maly mi pribral s mojho mlieka 100 gramov za 2 a pol týždna tak mi povecte že nebol hladny ,,,doktorka mi okamžite povedala že mam prikrmovat,,,a teras je zatial všetko ok ,,nie každy si može dovolit kojit to si zapametajte

piacere
27. júl 2012

Nuž, @nanaviki strašne hlúpa odpoveď a neprimeraná reakcia... ak máš pocit, že dotyčnú takýmto štýlom vyjadrovania presvedčíš, aby dojčiť neprestala... 🙄

@zuzkapt nevzdávala by som to 🙂 Prinajhoršom dojči a dokrmuj UM kým to len pôjde, kým budeš mať aspoň za kvapku MM. Skutočne je to to naj mliečko pre tvoje dieťatko.
Pokiaľ by ale takéto dojčenie malo spôsobovať stresy tebe, drobcovi a si rozhodnutá, že to takto ďalej nechceš, tak navštív gynekológa... na zastavenie tvorby mlieka sú tabletky, silné zviazanie prsníkov napr. látkovou plienkou a nedojčiť, neodsávať, lebo tým budeš stále dookola podporovať tvorbu mlieka.

Prajem správne rozhodnutie 🙂

mia78
27. júl 2012

mne tiez malí bol nervozny pri papaní mala som veru malo mlieka ,nepriberal za mesiac 1Odk malo prešli sme na sunár tak všetko dobehol........a kludne môžeš kojiť a dokrmovať tak my radili aj detske sestri na novorodeneckom... načo má malý hladovať a ty sa trápiť ked to nejde

anan31
1. aug 2012

AHOJTE CHCELA BY SOM CI BY MI DAKTO NEPORADIL NEAKE LEKI NA OTSTAVENE MATESKEHO MLEKA 🙂

martina28p
1. aug 2012

ahoj,ja som to povedala svojej gynekologičke a dala mi nejaké lieky,nemusela som sa sťahovať ani ma nič nebolelo a do týždňa som mlieko nemala....bolo to úplne v pohode...pri prvom zviazaná 2 týždne,bolo mi zle....no des...a ešte som pila šalviový čaj,aj ten vraj spomaluje tvorbu mlieka

evkakorcek
1. aug 2012

lieky sú podla mna len na predpis. ja som ukoncila tvorbu tak že som si odsávala, ale len vždy do pocitu uvolnenia. deň po dni odsávaj menej a menej a to mlieko sa ti do týždna prestane tvoriť.

melinda111
4. jan 2013

ako nehnevajte sa toto ziena chcelo vediet ako sa zastavuje mlieko a vy tu trepete o tom ake je kojenie dolezite.....ja napriklad musim zastavit tvorbu mlieka zo zdravotny ćh dovodov a to moja dcerka nema ani 3tyzdne je mi to luto ale vdaka tomu ze musim brat antibiotika nemozem ju kojit a aj ja mam malo mlieka co vy viete ake ma problemy snad ona vie co je pre nu to najlepsie 😝

lucinocka
4. jan 2013

PETRZLENOVE LISTKY DO PODPRSENKY, NOSIT CELY DEN? 100% zarucene, vyskusane na sebe... lieky su blew..

saxana123
14. jan 2013

Akože, @nanaviki ty máš asi nakakané v hlave keď dokážeš takéto niečo trepnúť...ako sa opovažujete ju tu zhadzovať že aká je hentaká taká keď sa jej nedarí kojiť a chce s tým skončiť?! Je to jej vec, jej dieťa, jej prsníky. Všetky tie múdre reči o tom jak neexistuje slabé mlieko a mlieko je to najlepšie pre dieťa si strčte za klobúk, ona chce skončiť s kojením a vy sa tu vyťahujete ktorá koľko kojí, pomaly až do predškolského veku. To jej naozaj pomôže. Mne pomohla šalvia, ricinus a sťahovanie. A pri druhom synčekovi mi dal doktor parlodel a bolo za týždeň po .... Spôsobov je viac, ak chceš @zuzkapt napíš IP

lucia006
11. feb 2013

Ja som prestala kojit tiez z tohto dvovodu ze malemu nestacilo a vkuse bol nervozny a plakal potom som mj dala um a bol spokojny a prsnik mi uz odmietal ,az sa mi zapalili tak som bezala steplotami na pohotovost a tam mi poradili ako prirodzene zastavit tvorbu mlieka.odtriekavatbsi stale vo vzdialenejsich intervaloch ked mas pazdne prsniky zviazat si aj dvomi latkovymi plienkkami na pevno a takto stratis do cca tyzdna dvoch....

angela1981
22. máj 2013

Joj ake su tu niektore mamicky premudrele. Maminka si nepytala kamene do hlavy v podobe vasich sprostych reči! Chcela poradit, nie kazdy ma na to aby mohol kojit. Ked to tak citi , že to je pre nu aj jej dietatko lepsie tak nech tak urobí. Vy sa za nu trapit nebudete, vsetko si musi s prepacením odsrat sama! Tak sa tu pani mudre , ktore ste plne kojili svoje deti do nej nenavážajte! Ak chces prestat s kojenim gynekologicka ti može predpisat lieky na zastavenie mlieka, zväzuj si ich obväzom na pevno a menej pi. Drzim palce , nech sa akokolvek rozhodnes a netrap sa sprostymi recami. Je to tvoje dieta a tvoje rozhodnutie.

veronkatt
10. jan 2014

ja mam podobny problem akurat ze maly mi doslova vycucol kus koze z bradavky a uz vyse mesiaca a pol tam mam ranu. bola som aj u praktickej aj u gynekologa. dostala som maste aby sa mi rana zhojila, no ani po vsetkych mozných medikamentoch a babských radách o zhojení ranky sa nedarí. rana je stále....z prsnika odsávam rucne a z druheho kojim normalne. no idu mu zuby a uz aj druha bradavka je cela pokazená. pre mna je kojenie uz skoro dva mesiace utrpenie a nie radost. tiez uvazujem nad odstavením nakoľko maly vsetko vníma a je čím dalej nervoznejší a vyzaduje viac a viac. ako sa odstavit?

jesika26
19. jan 2014

ja som prestala kojiť zo zdravotných dovodov ked mala Nelka 6,5 mes. Mne pomohli homeopatiká Ricinus Communis 30ch

marikac
19. jan 2014

ahoj, tento stav dobre poznam., pri prvej dcere som na tom bola uplne rovnako, pri kazdom dojceni sa hnevala a za dojcenim stale hladala prsnik...tak som skusila dorkmovat a pila zakazdym aj UM- malo si vytiahla z prsnika podla mna...lebo inak mliecko sa mi hockedy samo spustilo aj same...a mojej malej nestacilo. takto sme vydrzali s MM a UM do 7 mesiacov. Trapilo ma to a velmi, rozmyslala som,co robim zle, ako to robim atd. ci som zla matka, ze to neviem, ze to nejde...skratka vsetko okolo toho....skusila som bylinky, caje, pivo, teple obklady, homeopatika, no nezlepsovalo sa to...
teraz mam druhe dieta a stav sme zazili rovnaky hned po prichode domov z nemocnice...o 4 rano som manzela vyslala do tesca kupit UM....vypila ani nie 30 ml..a zakazdym po kojeni sme to takto robili, lebo som bola presvedcena,ze mam malo mlieka ked sa takto jeduje....az na poradni...za 3t pribrala 1050g..co je podla mna dost...tak dr. kazala obmedzit UM...uspesne tahame druhy tyzden bez UM, aj ked mala zvykne plakat, lebo ju boli brusko-nekaka! nechapem to...ako dostala prvu flasu UM_odvtedy sama nekakala...iba jej musime pomoct. Ak mozes a chces, vydrz s dojcenim aspon pol roka, ako sa to odporuca. Vidis, nie si v tom sama. Je nas viac.

christopheralex
19. máj 2014

zuzkapt ja som o mlieko prisla a moj gynekolog.mi predpisal parlodel a stahovanie prsnikov. UM nieje o nic horsie ak vies ze tvoje dieta ma problem s MM.ja sama viem ze pre mna bolo strasne ze maleho nemozem kojit ale cim viac som sa snazila tym castejsie mi maly grckal mrncal a bol nespokojny.od kedy som na UM maly je spokojny kaka krasne este krajsie si odgrgne a aj ja som kludna ze aj napriek mojmu problemu s mliekom mu davam kvalitne vyvazene mlieko aj ked UM... na zastavenie okrem lieku som stahovalla prsia na tesno a davala vecer studene obklady.aj salvia je fajn ale ja som si nedavala vela caju lebo mi nechutil...drzim ti palce a kasli na blbe komenty.ty si matka a zodpovedas za to cosvojmu dietatku das. :-*

enya20
24. nov 2014

Niektore zeny su tu fakt na hlavu ! ! ! Uz je to sice stary prispevok, ale ked polozim otazku tak asi cakam na nu odpoved a nie poucanie alebo co.... Ja tiez neviem ako znizit tvorbu mlieka a myslela som ze tu najdem nejake rady.... Mala ma viac ako 2 mesiace a uz od mesiaca som musela prikrmovat lebo z mojho mlieka vobec nepriberala a zltacka neustupovala... tak som brala atb a uz som presla uplne na UM... a mlieka mam veeelmi malo a moja mala sa velmi trapi a ja tiez... a vobec sa to nezlepsovalo.... tak naco sa trapit? Kazdy robi tak ako uzna za vhodne a kazdy vie co je pre neho a aj dieta to najlepsie...

angie1987
30. mar 2015

Precitala som iba zopar prispevkov nie vsetky a zasnem ake ste vsetky mudre.Ja mam mesacne babo a asi sa mi uz mliecko nerozbehne (nie ako si niektore myslia) ako truba som kojila 2 tyzdne a mala mi schudla tak ze som jej musela potom davat UM kazde 2 hodiny...takze pocitajte ako je to s davkovanim pri UM.A popri tom som si kazde 2 hodiny odsavala mlieko a viete aky signal to dalo mojmu telu, tyaky ze za 24 hodin som "nadojila" az 90ml co mojej malej ani zdaleka nestacilo.Takze tie kecy ze prikladaj si a bla bla si podla mna nechajte a neviem ci ste si vsimli otazka bola AKO ZASTAVIT TVORBU MLIEKA

janamexico
4. jan 2018

@zuuzkapt ahojcek viem ze tema je stara a momentalne riesim yu istu situacii milujem nadovsetko moju dcerku uz som z toho hotova ako si to riesila na koniec vidim na mojej malinkej z3 ked jej dam um tak je spokoj dakujem za tvoju odpoved

semila001
Autor odpoveď zmazal
alessandra69
8. mar 2020

Skuste kontaktovať laktacnu poradkynu vo svojom okoli. Pomahaju bylinky triherb alebo senovka grecka a benedikt lekarsky. 3 tabletky z každého 3x denne

Strana
z2