Ako zvládnuť príliš aktívne dieťa?
Moja dcéra má 1 rok aj 8 mesiacov a niekedy mám pocit, že ju nedokážem už zvládnuť. Je príliš aktívna, neposedí, nepostojí, nič normálne ju nebaví, ničoho sa nebojí - cudzích ľudí, zvierat, nepočúva - keď poviem stoj tak sa rozbehne na opačnú stranu, nevie sa pekne hrať s rovesníkmi - buď ich bije alebo len piští a kopu iných vecí, ktorých je už niekedy tak veľa a zvlášť ked sa ich nazberá v jednom dni, že som z nej riadne zúfala. Čo mám s ňou robiť? Mám to riešiť nejakými liekami. Za mesiac budeme mať druhé a potom sa už vážne zbláznim - ocka máme doma len 3 dni do mesiaca...
@jabadaba moja dcera ma 4 roky.nebavime sa len o tom ze sa nehra s rovesníkom,ale o celkovej neposednosti deti..pokial nevies tak hyperaktivita spojena s poruchou pozornosti s oficiálnym názvom ADHD je uz davno zaradena medzi diagnózy,ktoré treba riešiť lekárom,nikde nieje napísané že musia tlačiť do nich lieky..dokonca aj mne povedala sama dr.ze vela mamiciek k nej pride s tym ze si myslia ze ich dieta ma tuto poruchu,no po vysetreni skonstatuje len to,ze dieta je akurát príliš živé a že to s touto poruchou nemá nič spoločné.Ja som bola o tom tiež predvedčená,že moje dieťa je len príliš živé,ale časom som si začala všímať veci,ktoré robí,že som ich robila aj ja ked som bola malá a mala som problémy kvôli tomu v škole,lebo som sa nedokázala na nič sustredit a mala som poruchu pozornosti. Vtedy sa to za chorobu nepovažovalo.Teraz sú pre tieto deti navrhnuté špeciálne tabulky,ktoré pomáhajú mamám lepšie zvládať výchovu takýchto detí,pretože k nim treba pristupovať uplne inak,ako k bežným deťom.Ja som vela krat len revala po nej ,lebo sa s nou nedalo..ale teraz som rada ze mam podklady k tomu,aby som ju vedela lepsie zvladat a zabera to,čuduj sa svete,omnoho lepsie fungujeme..takže predsa tá veda má niečo do seba.Ono sa to lahko kritizuje,pokial si niekto taketo dieta nezazije..mozem ti kludne malu požičať na týždeň a ked neprídeš šedivá,tak ti zagratulujem a kúpim aj čokoládku 😉
@aknelusenka tvoje dieta je uplne normalne zive dieta. Je to vyzva pre kazdu mamu, ako si s takym dietatkom poradi, je uplne jedno aku nalepku mu da psycholog .. ty sa s tym musis popasovat, aby si to zvladla co najlepsie. Ja osobne by som ani pschologov nehladala. Ale uprimne ... ma 20 mesiacov a ty uz nevies ako dalej? Ako dlho sa uz s tym pasujes .. 3 mesiace? Ved to je smiesne krátky cas vo výchove dietata!!!! jej obdobie vzdoru iba zacalo..... a tm ze skladas pred nou zbrane, sa to stane este horsim. Musis to predychat, spamatat sa a skusit to cele inak ako doteraz. Deti su nasim zrkadlom, a na ich spravani perfektne vidime, ze nieco robime zle ... nikdy v zivote ti nikto nenastavi take dokonale zrkadlo ako male dieta!! Ja verim tomu, ze kazde dieta sa narodi dobre, a my sa musime postarat, aby spravne chapalo, ako funguje svet ... 20 mesacne dieta to nemoze vediet, ono sa to musi ucit od svojho okolia. Cize vysvetlovat, ukazovat, ist vlastnym prikladom, vediet zaujat, alebo odputat pozornost.... pre dieta nie je dolezite ake saticky ma oblecene a kolko topanociek ma k nim doladenych .... tak veru. Ked nechce ist za ruku, tak pojdem tam, kde ho nemusim drzat za ruku, nech leti aj na 100 metrov odo mna a zisti, ze ked ostane same, tak sa boji .... alebo ked sa vyberie vonku bez bundy, tak nech ide a zisti, ze vonku bez bundy je zima ..... alebo ked chce jest polievku vidlickou? no nech vyskusa, ze vidlickou sa veru nenaje 🙂 .... alebo sa nechce dat prebalit? no nech .. sak pride same za hodinku dve 🙂 ... toto vsetko dieta formuje a uci /vsetky priklady su vymysly mojich vlastnych dievok, a mohli by sme ich najst aj tisic 🙂 / .... moja mama hovori "dieta musi posluchat" ...a toto ja veru nemozem pocuvat ani s tym suhlasit ...... Moj nazor: DIETA SA MUSI NAUCIT ROZMYSLAT, A ROZLISOVAT CO JE PRE NEHO DOBRE A CO JE ZLE ... a vzdy sa tym riadim. Chce to len vela trpezlivosti, a hovorit detom co robime a preco to robime, aky to ma pre nas vyznam.
Prajem ti vela trpezlivosti, popasuj sa s tym .... urcite to za to stoji 🙂 Prajem Ti vsetko dobre 🙂
@kubuliatko moj zacal popoludnajsi spanok vynechavat pd 17m, po 3.roku ho zrusil uplne, ak spi, tak obcas v sobotu,alebov nedelu raz za cas. Aj ked je chory,tak zaspi v prvy den choroby na daku hodinku,dve, v dalsie dni uz vobec. A to chodime von vacsinou doobeda i poobede, lieta i doma, ale malokedy zaspi pred 21:30 a vstava medzi 6:30-8,tak rozne. Sice nebol taky,ako autorkina dcera,ale temeramentny bol, po 20.m. mal uz vzdor, ja uz vo vysokom stadiu tehotenstva, chodit zacal v 11m a to vlastne skor behal,ako chodil. Stale je zivy, temeramentny,ale da sa s nim, on zas i predtym vydrzal pri urcitych cinnostiach(pozeranie knizky,stavanie kociek),preto sme to nemali tazke,ako zakladatelka temy.no chapem ju, verim,ze su. Deti,na ktore treba inak a nie je zle sa poradit s odbornikom..
Nasho dakedy neunavi nic, v sobotu sme boli z domu od 10do 16:30, vela sme chodili, uz my sme mali dost. Aj on,ale doma si chvilku oddychol a uz v pohode aj behal po byte. 🙂
Aj ako maly dokazal prejst take trasy,co jeho rovesnici nezvladali. Na cviceni nam aj radili,ze ho prihlasit na atletiku, tak som odpovedala,ze to mame v plane. Casom, ked podrastie.
@jabadaba Áno prímárne so tým chcela povedať, že má normálne dieťa, akurát trošku "náročnejšie" alebo ako to nazvať 🙂 Teda, ale ja to posúdiť neviem, to by skôr odborníci, ale v 20 mesiacoch je asi ešte skoro. Hovorím, my sme ich využili v 2 a pol roku až. A teda oni ma veľmi ukľudnili, lebo povedali, že malá neni "chorá" a ani "nenormálna", lebo zasa na druhú stranu vie byť aj veľmi citlivá, stará sa o žirafku plyšovú v škôlke, vie sa pritúliť, pomojkať atď. Že problém by bol keby toto u nej absentovalo... Takže ja som sa ukľudnila, zmenili sme k nej komunikáciu v škôlke aj celá rodina a fakt pomohlo. Pritom je to iba maličkosť vlastne a aké veľké pokroky sa dajú dosiahnuť 🙂
@aknelusenka A neboj, keď nájdes "páky" na svoje dieťa, tak už bude dobre. Že sa nehrá s inými je normálne, to príde troška neskôr. Teda nám to až po 2 rokoch. 😀 Ja teraz tiež čakám druhé a hovorím si, že ja už zvládnem druhé dieťa ľavou zadnou, lebo je malá pravdepodobnosť, že bude rovnako temperamentné ako prvé 😀 Takže druhé budem mať presne taký tip, ktorý presedí v piesku hodinu, aj dve, kým ho nevytiahneš 😀 😀
Ak si nechceš písať tu, napíš mi kľudne ip.
@zuzu31 Ja len toľko k tvojmu príspevku. Súhlasím so všetkým, čo si napísala..dieťa má samé zistiť. To je najlepšia škola. Lenže toto, čo si napísala platí možno na 95% detí a ten zvyšok, sú deti, ktoré keby vedeli, tak ti na tieto metódy ukážu prostredník 😀 Nemyslím to v zlom... Moje dieťa za ruku nechcela ísť za toho boha, to už mala vyše 2 roky..bývame pri Račianskom Mýte, BA, pozri Google maps, prosím pozri si tú križovatku. Na druhej strane križovatky je park a veľké ihrisko. Prosím ťa a teraz mi povedz ako prejdeš cez tú križovatku, keď ti dieťa nechce dať ruku, trhá sa ti, prípadne sa ohádže o zem v strede zebry a máš divadlo na celú ulicu? A toto každý deň, ani po dobrotky ani po zlotky to nešlo... Tak som ju asi sama mala pustiť, nech ju zrazi auto a rovno prejde aj električka. Veď takto sa v meste nedá fungovať. 😝
@lyzzy nevidíš že je to otázka? a ked nemieniš dať nejaku radu tak načo sa zapájaš do diskusie... 😠
@misaelka samozrejme že nechcem dávať lieky, bola to otázka, či má niekto s tým skúsenosť...
@jabadaba ja nevravím, že ju chcem liečiť, bola to otázka či má niekto s tým skúsenosť, ja viem že je normálna, som rada, že je zdravá, že neleží ochrnutá na lôžku aleob niečo podobné... len v porovnaní s inými deťmi - ktorých máme v okoli neúrekom, je dosť odlišná v svojom správaní, samozrejme je šikovná, veľa veci vedela medzi prvými... ale chcela somr adu ako zvládnuť jej aktivitu, ktorá niekedy nie je zvládnutelná a nie súdenie
@lyzzy pozri sa... nič rozumné si tu zatial nepovedala, tak vážne nechápem, načo sa zapájaš do diskusií, do ktorých nemáš čo povedať.... myslím, že táto stránka je určená na to aby sa mamičky iných mamičiek pýtali na ich rady, na ich skúsenosť a podobne... lenže vždy sa musí nájsť niekto kto len kritizuje, poučuje a súdi a vobec nemá na to právo... ak nemáš k danej tématike čo povedať tak dovi dopo !!! akurát to tu zamoruješ blbými správami... 😖
@katka.l ďakujem za radu... naozaj poučná a trefná na moju otázku... ked nemáš normálnu radu alebo skúsenosť tak sa nezapájaj do diskusie.... pred troma mesiacmi bola úplne iná tak ako som to mala vedeiť pred osmimi mesiacmi...
@erickaa @zuzu31 suhlasim s erickou tiez sme v meste, ako ho mam nechat sameho chodit ked sa v kuse trepe na cestu? skusala som s nim chodit aby si zvykal ale kym sme presli okolo bloku hodil sa mi na zem s cirkusom minimalne 15x po takych vystupoch ver tomu ze by mala 99% rodicov navretu zilu na krku, v sekunde ako ho pustim a moze ist sam je kludny ale kedze niesme uprostred lesa sam chodit nemoze. prechadzky zatial riesim tak ze sa vozi v kociku, pesi ideme max 30m do obchodu kde je ustriehnutelny a stale dufam ze z toho vyrastie a pochopi ze nemoze behat kade tade... taka skola ze nechaj ho sameho a zisti sa neda vzdy uplatnovat, aj to ze nechaj ho ist 100m a on sa zlakne ze je sam a pride, no predstav si ze nepride... kludne mi zabehne za roh kde nevidi mna ani mm a ide si svojou cestou a usmieva sa pri tom, v dave ludi sa vyberie krizom akoby sa nic nedialo, ako som pisala hore ked za nim kricim aby sa vratil alebo zastavil otoci sa, zakyve mi a ide dalej... tiez som citala hociake rady a knihy ale vymyka sa svojou aktivitou a snahou o samostatnost priemeru, a takym detom sa knihy malokedy venuju a davaju rady.
@petkavka dakujem pekne že si si ma zastala... lebo čítam pomaly tretiu stranu a asi tri príspevky boli také, z ktorých som mala aj nejaku radu... aj ja snažím dávať jej hranice, dodržiavať režim... ja chápem, že aj my dospelý máme svoje dni... len proste som chcela radu ako zvládnuť jej východu bez ujmy na psychike mojej či jej...
@zrka ved to je to, že už nevládzem sama zo sebou a či to aj preto tak nevníma, vidí že som zo všetkého nervozna, verím a dúfam v to, že ked porodím a budem sa jej moct zasa na plno venovať že ju to znova prejde. ďakujem za radu
@jabadaba no moja zlatá chcela som takú radu, že čo s nou... takých odpovedí je tu asi 5 dokopy, takže to že jej nemám dať lieky čo ani nechcem to nie je odpoveď na moju otázku...
@aknelusenka este k hram ak sa ti nesustredi u nas zabera vybrat vzdy len jednu hru a vsetko ine co by mohlo zaujat schovat, dat prec z dosahu... lebo my ideme stavat kocky, sadne si a v momente zbada inu hracku a bezi k nej, od tej k dalsej a tak. citame knihu, zbada inu blbost a hned ju musi mat a kasle na knihu. osvedcilo sa mi ze vezmem jednu hracku do stredu izby aby nevnimal nic ine a vtedy sa vie trochu sustredit, ale staci ze vonku zahuka sanitka alebo zabrese pes a je po koncentracii a uz vykrikuje auto alebo havo a bezi prec 😒
@dejnas však ja ani nehladám diagnozu... samozrejme že nechcem lieky ani doktorov, len som chcela radu čo s nou, aké maju ostatné mamičky skúsenosti
@jabadaba lenže mám to s čím porovnať, netvrdím že je chorá alebo niečo, viem že niektoré veci ju adekvátne jej veku, lenže sestra mala 3 synov rok po sebe ale som nikdy nezažila také veci ako teraz pri jednej dcére...
@katka1205 dakujem pekne že si si ma zastala, pretože tá hrstka báb asi nechápe pointu týchto stránok, ked som sa spýtala na lieky nemyslela som tým že hned zajtra sadnem do auta a pojdem do lekárne pre nejaké... bola to otázka, ako takéto podobné situácie riešili iné mamičky... takže dakujem za pozitívne slová, pretože na 5 stránok ich je velmi málo.. všetky kritizujú prečo sme si "urobili"druhé a súdia atd...
@jabadaba konečne si to pochopila a odídeš z diskusie...
@aknelusenka zaklad je neporovnavat. Myslis, ze ja si so svojimi detmi neuzivam? Ale ano. Proste jedno je take, druhe zas diametralne odlisne, temperamentne a dava zabrat. Aj ja mam toho castokrat dost. Co Ti budem klamat. Len ma naozaj nenapadlo zmyslat v intenciach, ze cosi nemusi byt v poriadku. A navod ako konkretne dieta zvladat....moze a nemusi zafungovat presny navod cinnosti. Co plati pre jedno dieta, neplati pre druhe. Hm? 😉
@aknelusenka Neboj, bude to dobre, o chvíľu budeš tu na fóre rozdávať ty rady ako zvládnuť takéto deti 🙂 Ak máš teraz toho veľa, tak ak máš možnosť, daj dcérku starým rodičom na stráženie a oddýchni si. Ja som si presne, keď mala moja dcérka toľko ako tvoja teraz "vydupala" wellnes víkend iba s mužom bez malej. Už som mala dosť, potrebovala som reset. A veľmi mi to pomohlo. Som došla ako znovuzrodená 😀
Od dvoch rokoch sme ju dali do škôlky, jednak som mala pocit, že sa so mnou malá nudí, preto je taká "zlá". A to som teda nesedela nikdy s ňou doma, snažila som sa, ale nevedela som jej také aktivity vymyslieť aké vedia v škôlke. Tam majú každý deň niečo iné, čo by mňa ani nenapadlo. Ja už neviem z papiera ani loďku poskladať 😀 Takže až budete mať druhé dieťatko na svete a budeš na ne sama, tak neni hanba a ani nebudeš zlá mama, ak porozmýšľaš nad jaslami/škôlkou. Totiž nič nebude mať z teba dcérka, ak budeš vysťavená, vystresovaná po nej akurát vyhukovať. 😀 Viem, že mnoho mám je doma s oboma deťmi, ja osobne mám vo svojom okolí také 2. Ale ani jedno dieťatko (to staršie) nie je takého temperamentu ako moje, či tvoje...
@aknelusenka u nas uz padlo tiez slovo hyperaktivny ale nie v zmysle psych. diagnozy ale len jeho zasoby energie, ak taky bude aj v 5-6 rokoch budeme zvazovat psychologa a hladat rady. teraz je to sice na nervy a kolko x zavidim tie kludne deticky co si sedia na zadku a normalne sa hraju s hrackami ci v piesku, na prechadzke idu nie lietaju a hlavne ma mrzi to ze sa s nim neda doma hrat tym padom ho aj tazko ucit nove aktivity ci poznatky kedze ho to nezaujima, ale myslim ze vekom sa to bude zlepsovat uz teraz je to lepsie nez pred par mesiacmi vtedy sa nesustredil vobec teraz aspon chvilku. nas bol uplne odmalicky taka samostatna jednotka, nerad sa mojka alebo celkovo ked sa ho ludia dotykaju, vsetko musi robit a skumat sam, ked mal rok a 4 mesiace zacal si svoje presadzovat tak tvrdo ze ked to nedostal tak sa z nervov a placu pogrcal, to ho uz nastastie preslo, par x sa stalo ze sa aj v obchode ci banke hodil na zem ked som mu nedovolila co on chce. 1,5 rocne dieta este nemoze byt do takej miery rozmaznane aby toto robilo, proste ma taku povahu a treba sa len naucit ho zvladat. kolko x mam nervy ze je taky a neviem co s nim ale vzapeti sa ukludni, smeje, tancuje atd... je usmievave slniecko a velmi rad stredobodom pozornosti, treba si zvyknut
@slnieckko Ja tiež závidím tým mamičkám, čo majú kľudné deti..hihi. U mojej mamy na záhrade je vo vedľajšom dvore rovnako starý chlapec ako moja dcérka 2.5 roka. Obidve deti išli poobede na záhradu. Je tam len priehľadné pletivo, takže sme sa videli. Malého položili do piesku a vysypali mu tam hračky. Bolo cca 15 hod. My s malou síce pieskovisko nemáme, ale aj tak sa tam nehráva. Takže malej aktivity všetko asi v 3 minútových intervaloch: vyliezť na strom, naháňať psa, ovoniavať tulipány, povoziť sa na bicyki, povoziť sa na autíčku, naháňať psa, kopať si loptu, napiť sa, hojdačka, naháňať psa, bicykel, pokrikovať na kohúta a sliepky, snažiť sa vyliezť na plot, vyliezť na strom, napiť sa, polievať krhlou kvety, kopať do lopty, bicykel, zas naháňať psa, napiť sa, kresliť si kriedou na tabuľu, robiť kotrmelce na tráve...a tak ďalej cca do 17 tej. Všetko za tvojej asistencie, lebo pri týchto aktivitách je jedna rozbitá brada a 7 krát buchnuté koleno alebo prsty.
A hádajte čo susedovie chlapec? Celý čas sedí v pieskovisku, až kým ho o 17 tej nevyberú. 😀 Aj sa ho snažili niečím iným zaujať, nezájem 😀
Tak ktoré dieťa by ste chceli mať doma? 😀
@erickaa tak ja som si ista ze presne toto iste ma caka ako si opisala 😀 uz teraz to tak funguje a to ani 2 roky nema. a ako pises musis byt vzdy pri nich lebo take akcne deti sa obuchaju niet kedy. dnes napr som si sadla ze sa ideme hrat, skladat skladacku... skoncil pri tom ze vzal medvediu hlavu do ruky a uz bezal prec, tak som vybrala vkladacku slimaka nech dava dnu kocky, ked netrafil rozculil sa a siel prec, tak davat kruzky na palicu tiez minutu, presypal ryzu, hral sa s autickami a pomedzi to behal a tancoval... toto vsetko sa odohralo behom 10 minut 😅 no co s nim?
@lyzzy ale nie, uz ma nebavi, len som reagovala kedze mi tu svietili upozornenia, inak by mi ani vo sne uz nenapadlo sem sa unuvat. Ale aspon som v obraze ako treb odpovedat, treba nandat mamicke, ze ma nenormalne decko a nesprava sa v poriadku. Treba podporit podozrenie, ze je to na odbornika. Napisat, ze sa nic nedeje a dieta je ok je ako pichnut do osieho hniezda. Skoda reci. 😝
@slnieckko ahoj,prečítala som si Tvoje príspevky k tejto téme,akokeby si písala o mojom dcére,zažívam presne to isté,aj moja prvá dcéra bola takáto akčná a teraz pri druhej,vidím,že ma čaká to isté,len kto nemá takéto dieťa,nepochopí,ísť na prechádzku,to nehrozí,hrať sa s hračkami, sotva dve minúty,s prvou dcérou som bola aj na psychologii a žiadne ADHD,nezistili,bolo a je to stále v nej,je živá a má to v povahe a druhá dcérka to isté,ked si ju niekedy zoberie moja mama,tak povie,to som ešte nevidela,ja som mala tri deti a všetko som si porobila a pri nej sa nedá nič,stále je v pohybe.Zakladateľku tejto témy,teda úplne chápem,viem,že s tými tabletkami,to nemyslela vážne, potrebuje poradiť a veta typu NACO STE SI UROBILI DRUHE DIETA,KED NEZVLADATE JEDNO,jej teda veľmi nepomôže,ja jej prajem veľa síl,bude ich potrebovať.Moje deti sú až veľmi živé,ale dakujem Bohu,že sú zdravé.
@aknelusenka niektore deti su aktivnejsie viac, ine menej... Tvoje dieta je uplne normalne. Tiez som mala prve dieta velmi aktivne, ale ja som sama taky typ, takze mi to vyhovovalo. Boli sme denne 2x2h vonku, casto aj viac, v kazdom pocasi, ziadne ihriska - to bola nuda a hned to zacal davat najavo tym, ze rypal do druhych deti. Radsej sme chodili do prirody, striedala som rozne miesta. Velmi ho bavili take pracovne hry - napr. kopat jamu, strihat kriky, nosit drevo a pod., tak sme chodili dalej od civilizacie, aby sa mohol realizovat. Samozrejme vela ku potoku, tam nosil kamene, staval hradze, prenasal vodu v kybloch... Mal menej nez dva roky, ked uplne na diery predral gumaky behom 1,5 mesiaca, tolko sme ich vyuzili. Doma mame balkon, tam som dala vacsie plastove bednicky s hlinou a sadili sme zeleninu, k tomu do kochlikov bylinky, paradajky, o vsetko sa staral, polieval, okopaval, obcas nieco zhnilo, ale ved nevadi 😀 Ked som bola doma zufala, tak som ho zavrela do vane, napustila vodu a strcila mu nejake kyble, penu, co ma napadlo. S tym sa vedel vyhrat aj pol hodiny a ja som mala oddych. Doma mame vela pohybovych hraciek, rebriny, kruhy, tunel, rozne molitanove diely na preliezanie, z toho som mu kadeco stavala. Super vec je pruzinovy matrac na manzelskej posteli - posluzi skoro ako trampolina, tam skakal, robil kotrmelce, bojoval s vankusmi... Tiez ho zaujimalo varenie, niekedy asistoval mne, ale to bol casto problem ustrazit, aby neznicil obed skor, nez ho vobec uvarime, tak sa mi celkom osvedcilo dat mu vedla mna velku misu a k tomu do misiek nejaku staru muku, struhanku, prasok do peciva, sol, pohar vody - nahodne veci, co boli uz po zaruke, tak ich nebola skoda, on si to presypaval do tej misy, miesal, s tym sa tiez dost vyhral... Potom pomahal pri domacich pracach, dostal spongiu, vodu a mohol drhnut spinave veci, nikdy sa mi byt tak neligotal ako vtedy 🙂 umyval dlazku, umyvadlo, vsetky spotrebice, skrinky, zachod, vysaval, prach utieral, aj okna, riady, sporak umyval (o vysledku pomlcim)... Jasne ze ho to bavilo par minut, ale tych par minut nerobil zle, praveze bol uzitocny, navyse sa postupne naucil vydrzat aj dlhsie 🙂 Hracky sme vobec nepouzivali, doteraz ich ma minimum, na nejake kreslenie, skladanie, pozeranie telky a ine sedave cinnosti mozes zabudnut, take veci zacal ako-tak zvladat ked mal tak 5,5 roka. Napriek tomu je to uplne zdrave, sikovne dieta, nic mu nie je, ziadne diagnozy nema... Druhe dieta mam omnoho kludnejsie, nemusim vymyslat kazdych 5 minut inu cinnost, aby nerobila zle, tak teraz si oddychnem 🙂
@aknelusenka Forum je verejne, tak sa sem moze zapojit kto chce.... Tu sa pytas ci mas dat dcere lieky len preto, lebo je normalna??? Lebo nesedi cele dni ako truba na riti a nepozera do blba ale je zvedava a objavuje svet??? Rodicia su tu aj nato aby naucili dieta posluchat, takze ak sa ti rozbehne na inu stranu ako ty povies, tak je problem v tom, ze ta neposlucha!
Pytas sa ako si mala vediet, ze bude takato?? Co ti dal ku nej niekto navod aka bude a ona podla neho nejde??? To je normalne spravanie na jej vek! Ak nevies co mas cakat od dietata, tak si precitaj knizky(co najviac) s temou dieta aby si vedela co mas cakat. Teda aspon priblizne. Potom budes mat aj predstavu co mozes cakat do buducna, pretoze v kazdom obdobi ta budu cakat nove situacie.
Len by ma zaujimalo, ze keby ti tu mamicky radili, ano daj jej lieky s nazvom xy ci by si jej ich naozaj dala... podla toho co tu citam, tak asi dala. Preto som ti napisala o tej antikoncepcii. Aspon sa do buducna vyhnes soku: jejda, toto tretie dieta je ine, ako som to mala vediet?? Mam mu dat lieky, alebo ho vratim, alebo co snim?

@kikina84 nech sa paci, lebo mam tak trosku dojem, ze tu je potreba robit zo mna debilka:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Dieťa
tymto koncim v tejto teme, nech si kazdy nastope svoje dieta cim chce a od akeho veku chce. Je mi to lautr u zadnice. Vsak odbornikov dost, treba ich zivit hladanim diagnoz na normalnych detickach. Kazdy ako uz chce.