icon

Chcem prekrstiť dieťa

mijka58
23. jún 2018

Ahojte maminky
Poraďte mi ! Chcem dať prekrstiť dcéru, dá sa to vôbec ? Dcéra je evanielička po manželovi ja som katolička s manželom sa rozvádzame chcem ju preto prekrstiť keďže u nás v rodine nikto nie je evanielik, chvem aby chodila riadme so mnou do katolického kostola...
Aké máte skusenosti, dajte mi rady čo všetko treba zariadiť a či to musín riešiť aj s ex manželom

juliet86
24. jún 2018

@adrestia hej lebo pri krste sa dietata rodicia pytaju ci s tym suhlasi 🤣

slimstar
24. jún 2018

Ešte sa môže stať, že na žiadnu birmovku nepôjde a do kostola nebude chcieť ani chodiť.

evkamotka
24. jún 2018

Krst je platny evanjelicky aj u katolikov. Nikto nebude robit problem s nicim a netreba zhanat ziadne znamosti. Krst si "zosynchronizovali"

veriine
24. jún 2018

Tak toto je riadne choré...aspon vidno, ze viera je pre teba len na papieri, a riešiš takéto fakt ze sprostosti. Ja som neni katolicka, názor na cirkev som si utvorila sama postupne, a som absolutne rada, ze do tej cirkvi nepatrím 🙏🏼 Neriešte za dieta nieco o com teraz nedokaze rozhodnúť, krst ma a ked nebude chcieť tu vieru rozhodne sa sama! Aby ta v dospelosti za toto este to decko neznenávidelo, ale asi to chces sa mi vidi 😀👍🏼 Riešiš takéto debiliny, nestačí ti, ze tvoje dieta bude uz aj tak z rozvrátenej rodiny?? 🤦🏼‍♀️🙅🏼‍♀️👌🏼

gertrudka222
24. jún 2018

No a čo, že u vás v rodine sú všetci iného vierovyznania? Dôležité bude aj tak to, čo bude chcieť tvoje dieťa nie?

raffaella
24. jún 2018

Čo sa tyka rozvodu, aj moja sestra je rozvedená cca 2-3 roky a jej dcéra mala teraz normálne 1.sv.prijimanie a nikto to neriešil, takže toho by som sa neobávala. Dcéra je ešte maličká, môžeš ju bravat so sebou do katolíckeho a keď bude staršia môže sa sama rozhodnúť, či chce mať 1.sv.u katolíkov, alebo konfirmaciu u evanjelikov.

deti95060810
24. jún 2018

evanj. platia cirkevnú daň...Už len kvôli tomu by som to dávala do poriadku...U nás je to tak ,že tí čo si cirk. daň neplatia - 5 e na rok, tak nie sú ani platnými členmi cirk. zboru. Aj s cirkevným pohrebom je problém potom....Ak neplatia aj roky a chcú byť zas platnými členmi cirk. zboru tak si musia všetko doplatiť...
Ja ťa aj chápem že chceš dcéru vychovávať v duchu kat. cirkvi aj keď ja nie som zrovna katolíčka...Nejaké odlišnosti medzi kat. a ev. cirkvou predsa len sú....
Skôr by som to riešila s farárom, lebo vidíš nakoniec ty si tá zlá ....

montemotherone
24. jún 2018

@kianka5 ešte raz zopakujem, nevieš čo je za tým a čo si prežila. Takže nesúď, aby si raz nebola súdená

kianka5
24. jún 2018

@montemotherone tažko s tebou diskutovať keď si ideš len to svoje....a mimochodom podľa evanjelickej aj katolíckej viery budeme raz sudení všetci....amen

alami
24. jún 2018

@mijka58 krst by mal byť platný ale nespoliehajte sa na to, že ju dáš na náboženstvo a ihneď pôjde bez problémov na 1.sv.prijimanie. Rozhodne to musis riešiť s miestnym farárom. Ako rozvedenej ti v tomto prípade nemá prečo robiť problém. To je naopak pri krste. Ty tu ukazujes, že ti na viere dieťaťa napriek rozpadu manželstva záleží a že mu chces dať katolícku výchovu. Inak by si to neriešila. Ty ju v evanjelickej viete vychovávať nevieš. Môžeš jej dať len vlastne náboženstvo. Ak ešte nie si rozvedená, tak hneď po rozvode si toto vyrieš s miestnym farárom.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
alami
24. jún 2018

@lenkakravcova no "chodiť do kostola" môžeš do ktoréhokoľvek, ak tam iba chodíš. Aj postáť môžeš, aj popozerať. Ak veríš a vyznávaš, musíš vedieť čo veríš a čo vyznávaš. V tom zmysle sa s tvojou radou nedá súhlasiť.
To bez akéhokoľvek napádania, urážania, bez akéhokoľvek zlého úmyslu. Len mi nedá na to nereagovať. Lebo ako rada to nie je dobrý príspevok. Verím a dúfam, že sa ťa to nedotkne. To naozaj nemám v úmysle.

katharines
24. jún 2018

@alami suhlasim s tebou. Viera nie je totiz pasivna, ale aktivna. Je dolezite aj vediet a aj zit v co clovek veri. Keby ludia neostavali so svojimi znalostami na urovni 1. Sv. Prijimania a birmovky, vyzeralo by to i medzi veriacimi inaksie.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
katharines
24. jún 2018

@lenkakravcova teraz co? Ved ked aj chces byt v niecom dobra, musis sa to najskor naucit a oboznamit sa s tym. Evanjelici su sice krestania, ale prisli o viacere sviatosti. Evanjelik nesmie prijimat Eucharistiu v katolickom kostole, pretoze by to bola svatokradez. Tiez evanjelici nemaju osobnu sv. Spoved, ktora je nevyhnutna pre dosiahnutie milosti. .... Takze ak vies, ake bohatstvo obnasa katolicka viera, ine uz nechces. Ak nepoznas, tak aj drahokam, ktory sice vlasnis, ale nepoznas jeho hodnotu, je ti na nic.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
catherinah
24. jún 2018

@lenkakravcova ktorych 24 katolíckych cirkvi myslus?

sonica
24. jún 2018

prestuduj si tuto stranku: http://www.ekumena.sk/
podla ekumenickej charty, ktoru podpisali aj katolicka aj evanielicka cirkev je krst platny...
ja som riesila pred prijimanim problem kvoli uznaniu krstu, katolicky farar robil strasne problemy, aj biskupsky urad, ale po nastudovani vsetkych dokumentov, aj vdaka tejto stranke krst nakoniec uznali, odmietala som dat znovu pokrstit, pretoze krst bol pravoplany, len vykonali akt prijatia do plneho spolocenstva katolickej cirkvi...
ale tebe toto nehrozi, lebo maju este zvlast dohodu katolicka a evanielicka cirkev o uznani krstu...
ak by si potrebovala a budem vediet, kludne napis IP, poradim, pomozem...

katharines
24. jún 2018

@lenkakravcova tiez som zvedava o akych 24 hovoris. Katolicka cirkev je len jedna, a potom su protestanske.

maja22
24. jún 2018

@lenkakravcova 24 katolíckych cirkví? Prosím si vysvetliť, počujem to prvý raz v živote.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
catherinah
24. jún 2018

@lenkakravcova to su len "obrady", katolicka cirkev je jedna jediná.
Neviem, kxe si to nasla, ale su to nespravne pouzite termíny.

katharines
24. jún 2018

@catherinah suhlasim s tebou.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
katharines
24. jún 2018

@lenkakravcova zda sa mi, ze nepoznas svoje nabozenstvo, v ktorom si bola pokrstena. No pravdu mas v jednom, ze je dolezite zit podla Bozich rikazani, a ti, co neveria v Boha, tak podla svedomia. Vsade sa najdu ludia dobri i zli. A ked hovorim o bohatstve katolickej cirkvi, tak tym myslim, ze ma viacej prostriedkov, ktore vie clovek vyuzit pre rast vo viere a laske k Bohu a bliznym. To, nakolko to ludia vyuzivaju, alebo zneuzivaju, je vec druha.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
tojada
24. jún 2018

Príbuzná prestúpila z katolíckej viery na evanjelickú, prijala konfirmáciu, ale nemusela sa prekrstiť. Najlepšie je opýtať sa kňaza.

katharines
24. jún 2018

@lenkakravcova prepac, ale tvoje prirovnanie z pisma nie je na mieste. Chvaly nemusia byt vyhradne viazane na katolicku, alebo evanjelicku cirkev. No ak sedis na 2 stolickach, vacsinou padnes. Nikde som nepisala, ze evanjelik, alebo ktokolvek iny, ktory zije uprimne svoju vieru a snazi sa byt dobrym, nebude spaseny.