Chcem učiť 6,5 mesačné dieťa po anglicky
Ahojte 🙂 mám 6 a pol mesačného synčeka a chcela by som ho začať učiť po anglicky. Ľudia mi radia, že mám na neho začať rozprávať čím skôr len po anglicky. Viem anglicky komunikovať bez problémov, len niesom native speaker predsa, tak mám celkom obavy, že aby som ho niečo nenaučila zle.. Myslíte, že to má cenu aj keď moja angličtina nieje úplne dokonalá ...? a ako by reagoval keby ma videl rozprávať s inými ľudmi slovensky? (bez čoho to prirodzene nejde). Má s tým niekto skúsenosti? Čo by ste mi odporúčali? Nejaké rady, triky..?
Veľmi by som chcela, aby vedel hovoriť už ako maličký aj anglicky... Ďakujem za odpovede
Nečítala som cele, ospravedlnujem sa...ale ja si myslím ze kludne mozeš dieťa ,,učiť,, štýlom basničky mu hovoriť, pesničky mu spievať.... - nie ho ,,učiť,, samozrejme lebo z toho nič nema ale ten sluchovy vnem tam je. To podla mna na začiatok u tak maleho uplne stačí. Neskor ked bude sa viac zaujimat o veci tak povieš to po slovensky a potom po anglicky...
Kamoška tiež nie je ,,,native speakerka,, obaja s mužom su slovaci ako repy a ma anglicku školku, vlastne deti učila takto a oni medzi sebou pekne komunikuju aj po anglicky. Staršie deti uz chodia na bilinvalnu školu - Košická. Ja mam doma aj CDčka Helen Doron a tam su take pesničky a jednoduche rymovačky ...Druha kamoška je učitelka AJ aj prekladatelka a maleho ,,učí,, tak ze ked si s nim akoze čita knižku tak on ukazuje na obrazok a ona mu to povie po slovensky a potom po anglicky..Ziadne násilné učenie skor take ,,čo sa nalepí,, lebo doma sa oni po AJ nerozpravaju.
Ja som minule zazila situaciu, na slovensku podotykam, otec hovoril na dieta anglicky, matka slovensky, rodicia medzi sebou po slovensky, chlapec cca 3 roky. Ked mu matka hovorila nieco slovensky, tak ju bud ignoroval, alebo jej na 5 krat odpovedal anglicky, jedine na otca reagoval hned, ked sa nieeco pytal anglicky. Po slovensky chlapec povedal mozno dve tri slova a uplne ako pri zaciatkoch rozpravania ale po anglicky hovoril zrozumitelne. Tak naco je toto dobre, ked deti ziju na Slovensku? To fakt musite deti miast cudzim jazykom? Nemaju sa najprv naucit materinsky jazyk a az potom cudzi?
Ahoj 6 mesačné dieťatko asi len pesničkami a rozprávkami. Tu je dobrá youtube adresa.
https://www.youtube.com/channel/UCnzxWHDWof3Ykq...
Deti majú obrovskú schopnosť trvale nasávať vedomosti. A toto je najjednoduchšia cesta ako do nich natĺcť základnú slovnú zásobu. 🙂
Ahoj, podľa mňa by bol dobrý nápad púšťať mu nejaké rozprávky po anglicky, kde pekne hovoria s prízvukom, podľa mňa to by mohlo fungovať lepšie a zároveň budeš mať aj viacej času pre seba 🙂 Samozrejme také rozprávky čo má najradšej, alebo čo sa mu budú najviac páčiť. Ináč ja sa učím cez metódu imitum a učím sa tam pekne celé vety a frázy a je to prekaždého....možno by si sa s ňou zdokonalila a môžte tak s bábom mať lepšiu "symbiózu" čo sa týka angličtiny 🙂 http://www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglict...
Ahoj ak hľadáš tipy ako na učenie určite si kukni tento ebook : www.anglictina-bez-biflovania.sk/ako-sa-naucit-... Je bezplatný a je tam zopár dobrých tipov/rád verím , že pomôžu ;)
Podla mna ho kludne uc anglicky, ja som z juhu a tu nik neriesi ci spisovne deti ucia madarsky, ked ich (stari) rodicia ucia. Zijeme na sk, ale ucia ich madarsky a nemaju ziadne certifikaty.
pokiaľ nevieš AJ 100% tak by som do toho nešla. Deti môžu pochytiť rôzne chyby, ktorých sa budú ťažko zbavovať. Poznám rodiny, ktoré fungujú bilinguálne. Buď je 1 rodič zahraničný alebo sú obaja slováci ale 1 z nich vie perfektne po anglicky. Deti rozprávajú aj slovensky aj anglicky bez problémov. Ale už ma viacerí takýto bilinguálni ľudia upozornili, že sa stretli s deťmi ktorých rodičia poriadne nevedeli AJ a učia deti s chybami a oni sa ich nemôžu zbaviť. Takže radšej by som to nechala na neskôr, keď bude vedieť dobre slovensky, nech chodí do jazykovky, pozerá rozpárvky filmy. Dcéra má kopu kamarátiek, ktoré nevyrastali takto a začali sa učiť AJ, pozerať filmy, chodiť do jazykovky, neskôr sa začali stretávať s anglicky hovoriacimi ľuďmi, príp. išli do zahraničia - tí starší, a teraz vedia všetci perfektne po anglicky. Určite nič nezmešká.
netreba to prehanat s ambiciami, uzivaj si dietatko a anglictinu nechaj na odbornikov, potom mu budes pomahat s ulohami
Pane na nebi no to mi je uvaha, ze po anglicky... pokial nezijete v ang. Hovoriacej krajine, je to trapne prozapadne ritolezectvo bez stipky ucty k vlastnej narodnosti.
Otras, hanba.
ja by som tie deti učila radšej k úcte ku starším, zodpovednosti, spoľahlivosti. Vedieť sa chovať, pozdraviť. A iným základných hodnotám. Okolo mňa je kopa ľudí, čo vedia po anglicky a hlavne mladých ale chovanie a vystupovanie majú na ........
@ebi88 Nooooo, clovek/dieta nemusi zit v tej ktorej krajine aby sa naucil perfekt cudzi jazyk. Staci, ze ma okolo seba native speaker. My sme da sa povedat trojjazycna rodina. SJ a NJ prirodzene cez nas rodicov, AJ od narodenia zivotom v krajine, kte sa AJ bezne hovori. Najmladsia ma tri roky a presne jeden mesiac a hovori a rozumie vsetkym trom jazykom. A hovori takmer bez chyb a velmi cisto, na to, ze ma len tri roky. Posledy ca. pol rok prestala jazyky miesat. Vie s kym a kedy ma aky jazyk pouzit. Toto a k tomu v tak mladom veku dokazu len deti, ktore s tymi ktorymi jazykmi vyrastaju prirodzene. Kazdy odbornik a tiez aj kazdy normalny clovek odporuca aby cudzi jazyk nikdy neucil dieta rodic, ked nie je native speaker popr. nevyrastol s tym ktorym cudzim jazykom prirodzene.
Ked sme boli teraz cez prazdniny na SK, na ihrisku, tomu, co nas nepozna by ani nenapadlo, ze toto dieta este v zivote nezilo na SK a so slovencinou sa stretava len cez mna aka matku a aj to posledne dva roky len vo velmi obmedzenom case, kedze sme nie cely den spolu.
Stretli sme maminu kamosku, ktora vie, kde zijeme a dcera kecala stale po slovensky a tetus, ze ci vie aj po nemecky😂😂😂😂 Uz davno som sa tak nepobavila.
@yanni stara ale vzdy sa najdu take prepnute hlavy. Ano odtial potial. V pohode ang. Uz ako kruzok v skolke, nejake pesnicky, no, budis... ale toto? To co my sme za narod, potom co chceme aby nas brali vo svete vazne ked toto robime, sami zo seba blbcov a ritolezov. Hanba hanbuca. Navyse, kym dospeje, hlavny svetovy jazyk moze byt pokojne cinstina alebo rustina...
Za mna urcite ano. My navstevujeme helen doron english school od cca roka a teraz skoro v 2 rokoch uz vie toho pomerne dost. Je to samozrejme aj tom ze je potrebne precvicovat jazyk aj doma pretoze za tu hodinu tyzdenne v skole sa neudeju zazraky. Pocuvame pesnicky, pozerame rozpravky v AJ. Dnesny svet je internacionalny nezijeme v bubline. V krajinach ako svedsko a finsko sa deti ucia svoj jazyk a rovnako aj cudzi (AJ) prirodzene od narodenia. Nema to nic spolocne s hrdostou na svoju krajinu. Vase dieta sa vam len a len podakuje ked mu date takyto zaklad do skoly a do zivota. Do 6 rokov veku dietata je najidealnejsie ucit sa nove veci, pretoze je to uplne prirodzene, nenutene. Sama by som bola prestastna kebyze ma rodicia takto v detstve viedli, ale vtedy bola situacia uplne ina ako teraz.
Ahojte, chcel by som dať do pozornosti ebook 97 Zdrojov ako sa dokonale obklopiť angličtinou.
Ebook Zdarma: https://bit.ly/2MGcFEu
Sám som mal s AJ problém. Odporúčam a snáď mnohým pomôže
Och to sú mi názory - "keď nerozprávaš na 1000000% dokonale, tak nesmieš na dieťa ani prehovoriť v danom jazyku.." určite. Lebo určite všetci ľudia čo žijú v zahraničí, tak sú native speakeri, hlavne tých 2,9milióna Slovákov rozlezenych po svete a určite nikdy na svoje dieťa neprevraveli inak ako po Slovensky. Haha 😂
Ja mám štátnicu C2 zo španielčiny a učím aj španielčinu aj angličtinu. Na svoje dieťa hovorím od narodenia po španielsky. Môj manžel má zasa perfektnú angličtinu a rozpráva sa s malým po anglicky. Keď sme doma všetci, keď prídu iní ľudia, starí rodičia, rozprávame po slovensky. Je to úplne prirodzené. Jeden rodič hovorí jedným jazykom, druhý druhým jazykom, ale dieťa sa musí naučiť, že majú nejaký spoločný, inak by si nerozumeli. A vôbec neplatí, že nikdy už nesmieš na dieťa prehovoriť v inom jazyku preboha, to ako vám napadlo? 🙈 Dieťa do 9 mesiacov rozumie úplne všetkým jazykom sveta - má schopnosť rozoznávať všetky hlásky a modulácie, lebo do 9 mesiacov sa formuje centrum reči. Od 9 mesiacov do 3 rokov prichádzajú štádium utvrdzovania a rozprávania. V tomto období je dôležité, aby bola dodržaná konzistencia, aby dieťa pochopilo ten anlgoritmus, že s kým sa má ako rozprávať a po 3 rokoch je fáza udrziavacia. Všetko, čo dieťa do troch rokov naučíte a potom to s ním už netrenujete odíde do zabudnutia spolu s trojročnou amnéziou. Do 6 rokov minimálne treba s dieťaťom neustále v danom jazyku rozprávať a nie nemyslite si, ono naozaj nie je až také blbé (hu), že by nevedelo, že rodičia ovládajú aj iné jazyky. Nijako mu to neškodí, keď sa s mamou a ostatnými ľuďmi rozpráva aj v domácom jazyku, veľmi rýchlo pochopí, čo je domáci jazyk, ktorý ho obklopuje zp všetkých strán a co je speci jazyk, ktorým sa rozpráva iba s mamou alebo iba s otcom. Potom pro nástupe do školy si uvedomí, že sú to jazyky, ktorými ľudia bežne rozprávajú inde vo svete a zrazu ovláda 2 a viac jazykov. Ale samozrejme prístup tu je taký typický slovenský - hlavne aby sa žiadne dieťa nenaucilo niečo viac a nebolo v niečom lepšie ako moje dieťa. To čo táto generácia potrebuje, sú jazyky. Ak niečo vieš, nauč to aj svoje dieťa. A neviem, kde vznikla ta posadnutosť native prízvukom. Prezradím vám tajomstvo - nikdy nebudete mať native prízvuk, nech viete jazyk akokoľvek dobre. Lebo sa vám nevyformovala klenba podnebia tak ako ľuďom, ktorí v danej oblasti žijú. A absolútne nie je cieľ mat native prízvuk. Nie je to potrebné ani vyžadovaný (ani mat úplne native moduláciu a intonaciu- to mať nikdy nebudeš, vždy budeš cudzinec ci immigrant, navždy, cely život.) no jazyk nie je o dokonalom prízvuku, ale o tom, aby sa ľudia vedeli porozprávať a dohodnúť medzi sebou, aby vedeli prečítať a pochopiť text v cudzom jazyku, aby sa nestratili vo svete, nie aby mali prízvuk ako domáci. Ja napriek tomu, že jazyky učím nemám native prízvuk. Akp by som aj mohla mať? Ale vôbec to nikdy nikomu nevadilo. Jazyk je o tom, aby sa ľudia rozprávali, to len zasa Slováci z toho spravili súťaž, kto má dokonalejší prízvuk a pritom jazyková úroveň Slovákov co sa týka cudzích jazykov je ešte stále bieda. Najprv sa naučte hovoriť, potom si porovnávajte prízvuky, ktoré sú každému ukradnuté, akurát sa vás v zahraničí spýtajú odkiaľ ste, lebo nemáte domáci prízvuk a hneď máte tému na rozhovor.
Jasne, iné je, keď niekto ide učiť dieťa v cudzom jazyku a sám nevie vypotit dve súvislé vety, ale keď človek rozpráva plynulo (lebo má prácu, kde sa stretáva s daným jazykom), tak nie je lepší dar do života pre dieťa ako prirodzeným nestresujucim spôsobom ho naučiť jazyk, ktorý využije všade vo svete. Jasne, niektorí to možno robia len aby sa pochválili pred ostatnými, tí normálnejší to robia, lebo je to absolútne prirodzená vec a otvárajú tak dieťaťu dvere všade do sveta
Kamosku mam lektorku a ona je toho nazoru,ze dieta sa ma naucit plnohodnotne materinsky jazyk a az id 6 rokiv zacat s cudzim jazyko. Ine je,ak zijes v cudzej krajine tam ma dieta podnety aj zvonka vsade kam sa pohne pouziva cudzi jazyk. Na svk je zbytocne mylit dieta dvomi jazykmi a nebude ani jeden vediet dokonale.
@luckahh podla mna je to super. My zijeme na sk dcera 6r od zaciatku rozprava 5jazykmi a nie su si vobec podobne naucila sa to tak ze kazdy clen rodiny na nu hovori recou ktoru ovlada nikto nie je native speaker a napriek tomu dcera nema problem hovorit s native speakermi ci po anglicky, nemecky, madarsky.... Takze to ze na dieta nesmies uz nikdy prehovorit inak ako anglicky je total blud... Ja hovorim s dcerou anglicky jasne ze s ostatnymi clenmi rodiny po slovensky dcera ked na nu hovorim anglicky tak odpovie anglicky ked slovensky tak aj ona po slovensky.... Do 5r mi vzdy odpovedala po slovensky ja anglicky ona slovensky ale vzdy hovorila k veci takze viem ze mi rozumela.... Dieta sa nauci tolko reci kolkymi na neho budes hovorit a je jedno ci 1 alebo 100 viem to z vlastnej skusenosti....
@elementissa prečo sa asi materinský jazyk vola materinský? No asi preto, že matka sa ma s dieťaťom rozprávať v JEJ jazyku, je to najprirodzenejšie, čo môže byt a dáva to dieťaťu potrebný základ, aby napočúvalo správnu intonáciu. Sama píšeš, ako su deti v tom úplne najrannejsom veku nasať hocijaký jazyk. Preto by sa s nimi malo rozprávať tým materinským, aby nasali tu správnu výslovnosť vo svojom rodnom jazyku, v ktorom budú komunikovať, inak budú mat odpočúvaný cudzí jazyk so slovenskou výslovnosťou. Na naučenie jazyka vôbec nie je potrebné začať v 3 mesiacoch, ja som začala v 16 a po anglicky hovorím plynule.
@sisaka ale hovoríš plynule asi len po anglicky. Deti s ktorými rodičia hovoria viacerými jazykmi od malička budú vedieť hovoriť plynule 4-5-6-7 jazykmi. Tak kto bude mať výhodu? Asi ti nemusím odpovedať!
@durikovajana ano ale jedna osoba-jeden jazyk. A konzekventne. Aspon v prvych rokoch. Potom samozrejme je to uz tazsie, ked zacnu deti chodit do kolektivu. Moje dcery, starsia cerstvo 5 rocna je od narodenia aktivne na native urovni trojjazycna plus od narodenia pocuva a aj z casti rozumie dalsiemu jazyku, ktorym ale nerozprava. Teraz od septembra bude mat v skole dalsi jazyk immersnou metodou s native speakers po cely den. Tymi prvymi tromi jazykmi medzi ktorymi je aj slovencina hovori plynule a nema problem "prepinat". Takze ano, deti mozu hovorit ak 7mimi jazykmi ale ak ich nepouzivaju aktivne, tak zabudaju. A podla toho, v ktorom veku prestanu ten jazyk aktivne pouzivat, zabudnu aj uplne.
@durikovajana vsak kľudne aj 10 jazykov, ale prirodzene, nie takto umelo, že matka sa rozpráva s novorodencom v jazyku, ktorý je aj pre ňu cudzí. Ľudia už fakt nevedia, čo by od nudy vymysleli.

@henikav . suhlasim, aj u nas je to podobne ; tato rozprava po francuzsky, ja s detmi po slovensky (zijeme vo fr), u starsej 4.5rocnej dcerky slovencina nie je zdaleka dokonala (gramatika, chybajuca slovna zasoba), ale sa dohovori, ked je nove slovicko, uz rozumie, ked poviem takto sa povie po slovensky a takto je to po francuzsky. Najnovsie sa tvari, ze ju zaujima anglictina a sa pyta, ako sa povie to ci ono po anglicky.