Ako hovoriť na dieťa po anglicky v slovenskej rodine na Slovensku?

shmoulinka1
10. dec 2014

chcela by som tu etapu lahkeho absorbovania cudzieho jazyka u dietata vystihnut. Nezijeme ale v zahranici, ani nikto z nas nie je native speaker. Vacsinou som so syncekom (20 mes.) doma ja, preto ani ta varianta, ze jeden clovek po slovensky a druhy clovek cudzim jazykom, velmi sa neda.
Postupne by som okrem pasivnych anglickych pesniciek a videi chcela s nim komunikovat i po anglicky. Uz som to skusala, ale nie som si ista, ci to je tak spravne a nechcem nic silit.
Napadali ma varianty:
1. cely den cisto po slovensky a kazdy druhy den aspon z polovice po anglicky
2. alebo povedat vetu ci vyrazy po slovensky a hned prelozenu do anglictiny, prip. naopak (napriklad citame si knizku, pomenuvame obrazky a ja mu to poviem v oboch jazykoch)
Prosim o nazory, prip. i ked ste tu niekto s pedagogickym vzdelanim, co si o tom myslite.

heni79
10. dec 2014

@shmoulinka1 Môj osobný názor je, že pokiaľ nie je bilingvizmus prirodzený (či už rodinou, alebo prostredím, v ktorom rodina žije), je takéto silenie viac na škodu, ako na osoh.

guinevre
10. dec 2014

@shmoulinka1 Mam s tymto skusenost, a aj vystudovanu lingvistiku, ked som ucila v skole anglictinu (v krajine ktora nie je anglicky hovoriaca) v kazdej triede boli jedno alebo dve inteligentne deticky ktore hovorili po anglicky perfektne, ako materinsky jazyk. Bola som prekvapena ked mi povedali, ze rodicia nie su Anglicania, a niektori ani nehovorili vobec po anglicky. Deti vlastne kukali Cartoon Network, hrali PC hry, a nakolko to fakt boli inteligentnejsie deti ako ich rovesnici, tak sa to na nich nalepilo. Ja som sa tiez dost skoro naucila po anglicky, ale doma sme ten jazyk nehovorili. Na telke nic nebolo dubovane, takze kazdy jeden film, serial bol v anglictine s titulkami. Ked hovoris po anglicky, tak mozes sa s deckom na priklad hrat iba po anglicky, citat rozpravky, spievat pesnicky a podobne. Ja mam dva materinske jazyky plus anglictinu skoro ako materinsku, takze to nie je nejaka veda naucit sa jazyk ked sa zacne v cas.

sisaka
10. dec 2014

@shmoulinka1 ja si myslim, ze nenadarmo sa rodnej reci hovori aj materinsky jazyk. Podla mna by sa mala matka s dietatom rozpravat v jej rodnej reci, pretoze to bude ta najprirdzenejsia komunikacia a dieta bude schopne odpozorovat vyslovnost, emotivny naboj reci, prizvuk .... V cudzom jazyku to nedokazeme, nech sa na mna nikto nehneva, ani pri neviem akej uzasnej znalosti tak dokonale napodobnit. Oboznamovat dieta s cudzim jazykom preco nie, hravou formou, na dieta sa urcite nieco nalepi, ale nemala by som velke ocakavania. jazyky by som urcite nemiesala ( sucasne hovorit dvomi - prekladat vsetko), radsej kazdy den iny. A akym jazykom bude dieta hovorit? na zaciatku pravdepodobne miesat a vyberat si lahsie vyslovovatelne slova, neskor prevazi slovencina - rodicia Slovaci, zijete na Slovensku, tam nemoze prevazit anglictina.
Taktiez kazde dieta je ine, I ked clovek cita, ako deti nemaju problem kounikovat aj v 5 jazykoch, ako plynule prepinaju .... vedz, ze su deti, pre ktore to problem je. Mam takeho syna (dcera je ok, ale ta poznala do 5 rokov len jeden jazyk), ma 6 rokov ovlada aktivne len anglictinu, slovencinu len pasivne napriek tomu,ze doma sa hovori po slovensky, syn by sa tiez velmi chcel porozpravat s rodinou na Slovensku, ale nejde to a nepomohol ani pobyt na Slovensku. To len take male upozornenie, aj pre ine zeny, ze su deti, ktore bilingvalnost az tak lahko nezvladaju. BTW - Syn je inteligencne uplne v poriadku, citanie a pisomny prejav (a to mam na mysli naozaj pisomne vyjadrovanie myslienok, nie pisanie pismen) ma dokonca nadpriemerne.

wena
10. dec 2014

Pokial nie ste ani jeden native speaker, absolutne to nema vyznam, dieta od vas len zbytocne pochyti zlu vyslovnost.

buba1993
10. dec 2014

Pokiaľ nie ste v zahraničí, ani jeden nie je ako sa tu už spomínalo native tak to je zbytočné. Známa sa o to pokúšala a jej dieťa bolo extrémne zmagorené. Nehovorilo nijak. Proste bolo viac-menej ticho. Ak by otecko bol častejšie s malým bol native speaker tak sa to naučí.
Musí vidieť rozdiel medzi tým, ktorý samozrejme neuvidí, keď ty chceš na neho dvoma jazykmi.
Nesiliť to, nevidím v tom význam. Pokiaľ máš šikovné dieťa, naučí sa to keď na to bude vhodný čas a pokiaľ dieťa nie je šikovné, nebude to zvládať ani teraz.

prasiatko30
10. dec 2014

Ono zalezi aj od toho aky mas level hovorovej anglictiny - aku mas uroven detskej konverzacie - lebo zase nemozes na dieta rozpravat ako na dospeleho - to sa rehotala jedna native ked hovorila o jednom chlapikovi - ucitelovi anglictiny, ktory rozpraval na svoje deti po anglicky tak hovorila ze rozpravaji ako robocops. A potom prizvuk ak maa zly prizvuk tak si radswj najdi nejake hodiny anglictiny pre male deti a chodievaj s doetatom radsej tam na jednu- dve hodiny tyzdenne

zeriempizzu
10. dec 2014

Ak nezijete vonku a nikto z rodicou nie je native speaker nemas dovod co s dietatom rozpravat po anglicky. Zbyrocne mu tu do buducnosti nekomplikuj. Ucit len takto je prvotriedna blbost.

zzuzzik
10. dec 2014

tak tie prispevky ze nerozpravaj na neho inym jazykom je podla mna blbost. kazdy jazyk, ked vies rozpravat s nim, tak mozete spolu formou hier trenovat. ja to robim s dcerkou tak, ze sa hrame na anglicku skolku, pexeso po anglick, hlada karticky. najdi si na nete tzv. flash card, vytlac si ich a hraj s nimi rozne hry. napriklad daj na podlahu rozne a potom on musi hladat obrazok co mu povies napr. find me .... red ball, atd... a you tube je na to vyborny rozne pesnicky krasne su tam. s dcerou si spievame a hrame sa. vzdy si povieme, ze ideme sa hrat na anglicku skolku a je zabava.
@shmoulinka1

zeriempizzu
10. dec 2014

@zzuzzik no najprv by sa dieta malo naucit materinsku rec az potom ine hry. A hrat sa tiez da v materincine. Plus ktove aku uroven cudzej reci ma. Nechapem tu dolezitost mat linguistickeho genia.

zzuzzik
10. dec 2014

@zeriempizzu 😀vidim ze tebe pre zivot staci slovensky jazyk. nepopieram, niektorym staci, ale niektorym nie

zeriempizzu
10. dec 2014

@zzuzzik nebud trapna. Mam dalsie 3 jazyky na urovni native speaker - ktore som sa naucila v dospelosti ale deti ich neucim z roznych dovodov, najvacsi je ten ze proste matercina je len jedna.

guinevre
10. dec 2014

@zeriempizzu Niektori asi nezvladnu ani ten materinsky sa naucit, ze " rodicoU". 😀 Ale ty nemusis svoje deti ucit, to neznamena, ze robis dobre, lebo si sa tak rozhodla a zda sa ti, ze tvoje deti tazko zvladnu cudzi jazyk. Ja som sa do troch rokov uz mala dva materinske a do dvaciatich aj dva cudzie, opakujem, studovala som lingvistiku, a dobre viem, ze sa clovek najrychlejsie uci jazyk ked je dieta, a mozu zvladnut aj styri materinske, jasne najlepsie budu vediet ten ktori najcastejsie pouzivaju. Ja som Slovencinu zacala pouzivat az ked som sa dostahovala na SK, aj ked je to moj materinsky jazyk, bolo ho treba oprasit, to co som sa naucila ked som bola dieta sa nemusim ucit znova, stacilo to aktivovat, a uz mam Slovencinu dominantnejsiu ako ten druhy materinsky ktory som pouzivala 25 rokov.

moll
10. dec 2014

Necitala som vsetky prispevky ... pust mu rozpravky Pepa pig ... moja ma 21 mesiacov a velmi vela slovicok sa z tnajdesoho uz davno naucila ...najdes to na YouTube ....

zeriempizzu
10. dec 2014

@guinevre a nieco ine, teraz trochu inteligentnejsie nemas?

Ak si si nevsimla, mam mnoho preklepov a chyb, pisem rychlo, z telefonu, stane sa mi dost lebo mam predictive text. To neznamena ze neviem gramatiku. Ale tak kto chce byt, palicu si najde, snad si si uvolnila trochu.

mabika
10. dec 2014

Ak vies po angl.na urovni native speaker (aj to je mozne), tak najuconnejsia cesta je hovorit na dieta stale a vylucne len po anglicky. Vsetko. Bud si vedoma, ze vsetko. Citoslovcia, zvuky, riekanky. Veci, co sa v skole na angline nenaucis.
Take male deti si jazyk spajaju s osobou a len tak v tom budu mat poriadok, ak jeden hovori jednym jazykom a druhy druhym. Dieta sice moze zacat kombinovat vo vetach dva jazyky, ale vdaka systematickemu pristupu bude tie jazyky rozlisovat. A bude to mat efekt a anglina mu bude prirodzena. Poznam asi 5 rodin kde to tak dobre funguje.
Ak zvolis len obcasne hovorenie slovicok, pesniciek, tak ok, nauci sa ich, ale nejaky vyssi level ako by o par rokov aj tak v skole dosiahlo, to nebude.

guinevre
10. dec 2014

@zeriempizzu Ano, mam aj nieco inteligentnejsie, hore skus pochopit co som pridala k odpovedi. Vysvetlovat nemusis, v pohode 🙂

bajana
10. dec 2014

Okrem zlej výslovnosti dieťa pochyti aj zlu syntax...vid príklad od aktívnej
@zzuzzik ... " find me" znamená "najdi ma" a nie to, co predpokladam myslela - find sth. for me

guinevre
10. dec 2014

@bajana Jezis, to je hra ktora sa moze bezne hrat v skolkach "Find me", lebo ta vec akoze chce aby si ho dieta naslo. Fakt, neverim aky cisty genius anglickeho jazyka sa nasiel tu vysvetlit ako ta hra bude skodit dietatu, lebo "Find me" sme nevedeli co znamenia, nasastie norlanemu detskemu rozumu by nenapadlo, ze si ho hlada slovicko, deti sa radsej hraju tak, ze im das povel "Find it!", ze? Sakra...

ikke
10. dec 2014

a preco / naco vlastne chces dieta ucit anglicky? idete sa stahovat do anglicka, ci len chces, aby malo v skole v tomto smere naskok? predstavujes si, ze trojrocne dieta bude s niekym komunikovat v anglictine, alebo staci, ak bude rozumiet anglickym rozpravkam?
ja mam dvojjazycne deti (SK+NL) a starsi syn rozumie myslim ze vsetko primerane veku aj v anglictine. nerozprava vety, ale ked chces, aby "prelozil" nejake slovne spojenie, vacsinou s tym nema problem. ako? najprv si pustal na youtube kratke filmy, take vlaciky, co vozia cisla, pismena, ovocie, tvary, farby a pod. a od asi 3 rokov ked pozera TV, prevazne pozera anglicke Cbeebies. Inak s nim po anglicky vobec nehovorime. Rozpravat sa nauci, ked sam pociti potrebu, mozno az ked budu mat v skole anglictinu (o 4-5 rokov). Takto nam to bohate staci 😀

zzuzzik
10. dec 2014

@bajana ja som to napisala v skratkach ak si si nevsimla. vyslovnost? skus sa porozpravat s francuzom po anglicky a zistis aka je blba vyslovnost. ak chce dieta ucit a vie jazyk tak nechapem, preco by nemala. ved je to len pre jeho dobro. aj keby mal len nieco vediet, je lepsie ako nic. uz teraz lutujem, ze som zasa po dlhom case napisala do nejakej temy, jedna ma oznacila za trapnu a ty si zasa ma oznacila za aktivnu.... skoda, myslela som to v dobrom, no nic, ved autorka temy si aj tak urobi po svojom. moja dcera vie vela slovicok, pesniciek a slovnych spojeni a dolezite je ze ja som spokojna a ona tiez, lebo uz zacina rozumiet anglicke rozpravky

lauricka
10. dec 2014

@shmoulinka1 tak snad mas perfektnu anglictinu. Alebo taku tu slovensku, ze aj dieta sa ju zle nauci? To si treba uvedomit. Niekedy vidim maminky, ako na deti po nemecky, anglicky, lenze je tam dost pocut, ze su slovenky. Ak sa rozhodnes mat bilingvalne dieta, najlepsie je, aby si s nim hovorila cisto po anglicky. Ak nie, tak alternativa je kazdy den si vyhradit cas ten isty, zaradit do rezimu, kedy hovorite po anglicky. Aby s tym ratal. Napriklad po obednajsom spanku sa hrate po anglicky alebo tak nejako. Ale v case vyhradenom anglictine sa nehovori po slovensky. A nepreklada sa. Teda, ak hovorite normalne vo vetach. Ako, take, ze ucenie sa len slovicok a nejaku pesnicku, vytrhnute z kontextu, mi pride zbytocne. Tym sa dieta nenauci rozpravat v cudzom jazyku a rychlo to aj zabudne. Celkom fajn system pre rodiny, ktore chcu, aby si doma deti osvojili aj cudzi jazyk a su aktivni (lebo to nie je jednoduche - treba si najst cas kazdy den, mat vydrz, byt kreativny, pripravovat sa na to, atd. atd. atd.) je Hocus a Lotus. Co sa tyka malych deti a matky, moze sa Ti stat aj to, ze niektore deti nezvyknute u matky na inu rec, budu odmietat Tvoje pokusy o cudzi jazyk a nebudu chciet tak s Tebou komunikovat. Drzim palce.

bajana
10. dec 2014

@guinevre predpokladala som, ze prispievateľka sa snaží preloziť dieťaťu slovenské spojenie "najdi mi" ... hold chyba na mojej strane, ospravedlnujem sa...v každom prípade ale nedoporucujem ucit dieťa jazyk, v ktorom nie som na úrovni native speaker...veľa ľudí to ale robí a dieťaťu viac skodia-oducit niečo zle naucene je tazsie ako naucit nové...
ty pises, ze mas dva materinské jazyky-si teda z bilingválnej rodiny? Ak ano, mala si oproti zakladatelke vyhodu. Sama ucim niekoľko rokov AJ, ale som si vedoma svojej nedostatočnej úrovne a ani vo sne by ma nenapadlo hovoriť na dcéru anglicky...
Nehovoriac o tom, ze uroven vyuky jazyka na SVK je aka je a teda aktívny rodič si musí uvedomiť, ze anglicky musí na svoje dieťa hovoriť aspoň do jeho 15r, kedy bude mať šancu študovať na bilingválnom gymnáziu...lebo nech sa aj s jazykom začína v utlom veku, pokiaľ sa primerane neudržuje, človek ho zabudne

bajana
10. dec 2014

@zzuzzik urazila som ta slovom "aktivna" ? Tak to sa teda ospravedlnujem...

zzuzzik
10. dec 2014

@bajana nic sa nestalo 😀 mozno niekedy aj som 😀

zitaje
10. dec 2014

My tu mame na sidlisku jednu maminu, ktora sa rozprava so svojimi detmi takou slovenskou anglictinou.
Dorazilo ma "Do you want to do houpy-houpy?" Ale staci sa s nimi stretnut obcas na ihrisku, same perly 😎 Snad to nie je pripad zakladatelky 😅

Ja osobne som z viacjazycnej rodiny, na urovni native speaker hovorim aj dalsim jazykom, ktory sa ucia aj moje deti, ale len tak zlahka. Hovoria obstojne tymto mojim dalsim jazykom a v tretom tiez ako-tak s rodinou dokazu komunikovat. My mame system, ze na hraniciach prepiname, plus pocuvaju a pozeraju v ostatnych jazykoch kadeco, starsia uz aj cosi precita.... ale naozaj len tak hovorit na dieta po anglicky, ked tam nemate rodinu, neplanujete tam zit alebo tam pravidelne viackrat rocne nechodite, v tom velky vyznam nevidim...

shmoulinka1
autor
10. dec 2014

dakujem za nazory baby, vidim, ze sa to tu nejak strhlo 🙂 Prave preto som sa sem prisla spytat, lebo nemam to s kym riesit a je fajn, ze ste napisali svoje skusenosti.

guinevre
10. dec 2014

@bajana Nie som z bilingvalnej rodiny, ale som z bilingvalneho prostredia. Ked matky nemaju anglictinu perfektnu, stale sa mozu hrat, proste naucit deti zopar sloviciek, pesniciek, nemusia hovorit na dieta vylucne v cudzom jazyku. No, ja by som kludne na svoje dieta hovorila aj v anglictine, ale na priklad iba pocas hry, byvala som nejaky cas aj v USA, celu vysoku skolu som mala v anglictine, a kamarati aj kolegovia mi nie raz povedali, ze casto aj zabudnu, ze nie som Americanka, takze take obavy ako co hovoris osobne nemam, ale suhlasim, ze ked niekto ten jazyk nema naozaj na vybornej urovni, radsej len slovicka, pesnicky, ale nie trojhodinovy dialog v cudzom jazyku.

zzuzzik
10. dec 2014

ak to vsak nevyznelo na zaciatku tak, tak aj ja inak tsom za to ze ked rozpravat, tak nie stale. preto som napisala ze napriklad formou hier na skolku. hodinka kazdy druhy treti den, netlacit na ne, len formou pesniciek, hier na skolku, pozeranim videa. zoznamit sa s jazykom, dostat do usi a potom aktivne ucenie pride neskor, ale zaklady uz budu 😄 na deti sa to lepi rychlo

sovica
10. dec 2014

Nechce sa mi čítať všetky príspevky, ale myslím, že to, čo som prečítala, je zhodné s tým, čo si myslím ja. Žijeme v Nemecku, deti sa narodili tu a obaja sme Slováci ako repa 🙂. Detský lekár nám vysovene zakázal na deti hovoriť nemecky, pokiaľ nemáme perfektnú nemčinu, vraj sa všetko naučia v škôlke a v škole. Mal pravdu. Nikdy sme deti po nemecky neučili a musím povedať, že syn (teraz má 9) rozpráva perfektne. My na neho ani len zďaleka nemáme. Dcérka je v škôlke 2 rok a tiež už veľmi dobre rozpráva. Dokonca ma minule zatavila učiteľka, ktorá v škôlke preberá s deťmi nemčinu a veľmi ju vychválila, že sa za rok super zlepšila, aj čo sa týka gramatiky. Moje deti začali s nemčinou tak, že som im púšťala nemecké rozprávky - to bol prvý kontakt a potom už len škôlka - kamaráti a neskôr škola. Netreba to siliť. Ak chcete dieťa naučiť jazyk, tak by som skôr uvažovala o anglickej škôlke. Ak budete na neho hovoriť oboma jazykmi, bude mať v tom miš-maš a bude si vyberať skôr tie slovíčka, ktoré budú preň ľahšie vysloviteľné, v horšom prípade prestane nebude rozprávať vôbec. Kamoška sa vydala za Nemca, ona hovorí so synom len po slovensky, on len po nemecky. Teraz má dva a pol roka, rozumie všetko, ale veci pomenúva podľa toho, čo sa mu ľahšie vysloví - aspoň zatiaľ 🙂 a to je echt bilingválne dieťa.

xfenix
10. dec 2014

moj nazor je ze ked nie ste native speakeri, dieta bude zbytocne dopletene ze nanho zrazu inak hovorite, my mame bilingvalne dieta, ale manzel nan hovori v jednej reci a ja v druhej a maly je vyborny. Mame znamych kde to mixuju raz tak a raz tak a presne tak aj mala hovori, ze nema tie jazyky rozdelene. Zbytocne. Ak chcete pridat jazyk, bud nech sa nauci z rozpravok alebo ho zapiste na anglicky jazyk pre deti, to je moj nazor. Inak to aj tak sklzne do toho ze casom doma cudzim jazykom na dieta nebudete hovorit, prestane vas to bavit.