icon

Čo by malo prečítať každé dieťa?

annm81
30. máj 2023

Ahojte,

mám doma 6 ročného knihomoľa, ktorému ešte stále čítame nahlas aj my - rodičia. Je to skúsený "poslucháč", tak hľadám knihy pre trocha staršie deti, pokojne väčšieho rozsahu. Pre ilustráciu, máme za sebou snáď všetky klasiky pre menších, príp. zjednodušené verzie kníh pre školákov: Pippi, Zajačik Peter, Pettson a Findus, Paddington, Heidi, Peter Pan, Narnia, prvé knihy Harry Potter, Matilda, Nekonečný príbeh, Malý princ, Matilda, Charlieho továreň, 20 000 míľ pod morom, Tajomný ostrov, Domček v prérii.... z novších vecí ho nedávno chytili dve knihy od Rosanne Parry - Vlk menom Tulák a Divoká veľryba, Magický domček a tiež Nezničiteľní a Záchrany. Žáner teda môže byť takmer ľubovoľný, ale preferovala by som niečo, čo je kvalitne napísané. Aké sú pre vás top knihy, ktoré by podľa vášho názoru malo prečítať každé dieťa, ideálne, ak to vyšlo aj v slovenčine? Ďakujem za každú inšpiráciu.

simona20201309
30. máj 2023

@sovica aj my sme knihomoľky. Všetko z toho prečítané. Jedine Zuzanka ma viac častí, mali sme asi len 2.
Ale našťastie tých kníh je strašne veľa, nie je šanca ich všetky prečítať, takže stále sa mi podarí nájsť niečo nové a pekné.
@annm81 a ešte som si spomenula na Rok Sivka Ohniváka.... veľmi krásna kniha. Myslím ze 6r akurat

simona20201309
30. máj 2023

@annm81 jeeej ďakujem!!!! Teším sa

gab
30. máj 2023

@annm81 nas mal v tom veku rad Lotta sa stahuje, Budkacik a Dubkacik, Ferdo Mravec, Zenicka mala ako cajova lyzicka, Smely zajko, Rukávnik Sandálik a Machnáčik - viem, ze su to "stare" knihy, mozno pre dnesny svet nemoderne, ale pre nas to boli knihy plne fantazie.

sovica
30. máj 2023

@simona20201309 Teraz, keď ste s @annm81napísali tie Rozprávky spod Černičia, tak mi napadla veľmi podobná kniha, tiež veľmi krásna - Dobrodružstvo s myškami - Alain Jost. Tiež je takto členená, že nie sú celé strany text, ale je tam veľa krásnych ilustrácií. Ak chceš, tiež Ti to môžem zajtra odfotiť (túto máme na SK). A keď sme pri tých myškách a zvieratkách, tak ešte séria Zvončekový les 1-4 - Liss Norton.

gab
30. máj 2023

@sovica tie dobrodruzstva je oblubena kniha mojej netere, ma 18 r. a knihu ma odlozenu v policke a nechce sa s nou rozlucit, prave pre tie nadherne kresby. (lebo ostatne knihy uz darovala kde komu 😅)

andreatytler
31. máj 2023

@annm81 prepnem sa sem.

pragmaticka
31. máj 2023

Dalsia premotivovana matka.osobne ,by som tieto typy knih nechala nech si ich cita Sam!!!a nie ze ja budem predcitavat 200stranove knihy.nemam slov.ak to teraz ako 6r nezvlada nice mu neujde,precita si ich ked bude mat nato !

diewcatqoo
31. máj 2023

@pragmaticka ano, presne tak, necitat nic, radsej pustit rozpravku alebo strcit do ruky tablet! 🙄

annm81
autor
31. máj 2023

@pragmaticka Ostáva ti len zmieriť sa s tým, že existujeme aj my, premotivované matky, čo dobrovoľne trávime čas hlasným čítaním niekoľkostostranových kníh a ešte to považujeme aj za príjemne strávený spoločný čas s deťmi. Alebo možno len nepodceňujeme intelekt vlastných detí. Možno sme dokonca splodili deti s vedomím, že sa im budeme venovať. A možno nás ani naše deti len nebaví dookola čítať 5-stranové leporelá.

yoxinka
31. máj 2023

@pragmaticka
Dieťa si musí čítanie obľúbiť. Moja 6 ročná číta super, ale dlšie knihy nedá, lebo je toho príliš veľa. Krátke textíky, krátke príbehy číta v pohode, ale pri dlhších textoch je to pre ňu ešte náročné. Ale nemá problém počúvať hodinu a pol Troch pátračov, keď ideme v aute. Dieťa si pri počúvaní kníh trénuje pozornosť, myslenie, predstavivosť. Je to perfektná aktivita a nechápem, prečo sa tu obúvaš do autorky. Pýtala návrhy na knihy, myslím, že v každom príspevku, okrem tvojho, jej baby napísali nejaké tipy. Ja som pracovala s deťmi. Bežne som mala triedu prvákov a keď som sa opýtala, komu rodičia doma čítajú, prihlásili sa maximálne traja, pričom jednému číta len babka, keď je na návšteve. Môj najstarší syn prečíta ročne okolo 60 kníh. Ale tiež mu bolo treba čítať, keď už čítať vedel, ale ešte si to nedokázal užiť, lebo to bolo preňho náročné. Väčšina jeho spolužiakov je traumatizovaná, keď má prečítať jednu knižku. Keď autorka nemá problém čítať dieťaťu 200 stranové knihy, nechápem, prečo máš s tým problém ty. Veď je to jej vec. Niekto posadil decko pred telku a kukajú spolu hodinu a pol rozprávku a niekto mu číta knihu 🤷‍♀️.

bozenas
31. máj 2023

U nás napr....Synovi sa páčia knihy od Braňa Jobusa- Muflón Ancijáš, Komisár Mrodge (už je napísané aj pokračovanie, čakáme na jeho vydanie :D), ale aj iné od neho.
Kratšie príbehy, ale syn sa na nich zabával- Dana Hlavatá- Tchor Hektor... (sú 3 časti),
Spomínaný David Walliams- napr. Babka Gaunerka (to sme kúpili aj ako audioknihu)
J.K.Rowlingová- Vianočné prasiatko
L. Frank Baum- Čarodejník z krajiny Oz
B.Kardošová- Traja kamoši
radi sa vraciame aj ku knihám Zuzany Boďovej o permoníkoch ( trilógia- Štiavnickí, Kremnickí, Spišskí p.), Bojazlivé strašidielko, Rozprávky do chrumkava prepečené
T.Oľhová- Posledný permoník
R.Kipling- Kniha Džunglí
séria Malý Mikuláš ...

motylikova
31. máj 2023

@yoxinka veľmi pekne napísané. Plus ešte pridaná hodnota - vzťah. Aspoň u nás to tak je, z postáv kníh sú naši "kamoši", máme kopec interného humoru na základe príbehov, kopec spoločných "zážitkov", tém na rozhovor, nápady na výlety, spoločný strach, napätie, smiech..
U nás je to zrejme až extrémna premotivovanosť, keďže čítam ešte aj 12-ročnej ;D Totiž už sme vo fáze, keď okrem vlastných kníh máme vždy rozčítanú spoločnú a striedame sa v čítaní nahlas. S manželom tiež počúvame audioknihy pre dospelých spolu a vždy máme tiež jednu rozčítanú spoločnú knihu.
@pragmaticka Existuje kopa výskumov na to, že pre vývoj a rozvoj dieťaťa je výborným krokom neprestať s čítaním preto, že už samo vie čítať. Aby sa z neho nestal odradený čitateľ so školskými neúspechmi, keď to samostatné čítanie je v prvých rokoch skôr námaha, ako potešenie. Odporúčam prečítať si niečo o Matúšovom efekte, ktorý platí aj pri čítaní detí a deťom a hovorí, že „bohatí budú bohatší a chudobní ešte chudobnejší.“

annm81
autor
31. máj 2023

@motylikova Super, že vám to tak dlho vydržalo. A dobre si zhrnula niektoré plusy predčítavania aj pre staršie deti. Zatiaľ som ešte neprišla na žiadne mínusy...

Ja si veľmi všímam a porovnávam s inými deťmi, ako sa vyvíja slovenčina mojich ratolestí, lebo to nie je ich prvý jazyk. Pritom si veľmi želám, aby ho zvládli na vysokej úrovni. Musím povedať, že je veľmi vidieť, ktorým deťom rodičia čítajú a ktorým nie - nielen v slovnej zásobe, ale aj vo formulácii myšlienok, vo vyvodzovaní záverov a ďalších kognitívnych schopnostiach. Z tvojich bodov by som výrazne podčiarkla témy na rozhovor, lebo schopnosť čítať je u mladších školákov ďaleko pozadu za schopnosťou uvažovať. Sám si prečíta knihu pre 2-3 ročné dieťa, ale okrem schopnosti mechanického čítania textu mu to nedá nič - žiadna nová slovná zásoba, žiadna nová vedomosť, žiadny podnet na analýzu.

Baby, nemôžem odpisovať všetkým, ale čítam všetky vaše tipy - ďakujem, určite si z toho veľa vyberiem.

yoxinka
31. máj 2023

@annm81
Toto “… schopnosť čítať je u mladších školákov ďaleko pozadu ako schopnosť uvažovať”
Presne!!!!!!!

motylikova
31. máj 2023

@annm81 ďakujem za milé slová a držím palce, som presvedčená, že na to ideš dobre. Myslíme v príbehoch, nás mozog si všetko pamätá cez príbeh - čím viac príbehov dieťa (človek) pozná, tým bohatšia je nielen jeho slovná zásoba, ale aj duša.
Ešte mi napadlo, keď som učila na ZŠ, vytvorila som deťom stránku na zdieľanie tipov (urobila som knižnicu a toto bola jedna z mnohých motivačných aktivít) - https://padlet.com/zuzana244/lovci-kn-h-pre-rad...
Pozri niektoré tipy aj tu ak chceš, pre vás pokojne ročník 1 - 5, mali sme drvivú väčšinu detí, ktorým rodičia absolútne nečítali a ktoré svoje prvé knihy prečítali práve v škole, ale aj pár šikovných čitateľov, možno niečo nájdeš🙂

gab
31. máj 2023

@annm81 moje dieta je dvojjazycne NJ - SJ, kazdy vecer som mu citavala slovenske knihy, dnes si uz cita sam a myslim, ze mu to pomohlo aj v rozvoji ineho jazyka, lebo anglictinu sa v skole uci uplne bez problemov a je najlepsi v triede. Myslim, ze mu svojim spôsobom aj to nase vecerne citanie pomohlo.

saxana000
31. máj 2023

Tak.u nas to bola stara klasika o psickovi a macicke Matko a Kubko tri prasiatka kocur v cizmach cervena ciapocka.snehulienka.az.prisiel.Levi kral a tam sme ostali tak 2.5 roka.🤣

simsalabim
31. máj 2023

@annm81
@sovica no moj ju cital este raz sam asi ako 9 rocny. Ja si myslim, ze aj v chlapcoch treba rozvijat empatiu a tato knizka jej ma na rozdavanie.

sovica
31. máj 2023

@simsalabim 100% s Tebou súhlasím, že aj u chlapcov treba rozvíjať empatiu. A Annu považujem za jednu z najkrajších kníh môjho detstva. Možno som vychádzala len z toho, že môjho syna by som asi na tento žáner nenahovorila. Aj keď je pravda, že keď som deťom čítavala (chlapec/dievča), tak raz vybral knihu jeden, keď sa dočítala, tak druhý. Pred spaním alebo počas choroby to bol rituál. A je teda pravdou, že syn počúval aj knihy, ktoré si vybrala dcéra a ona zase, ktoré si vybral on.
@annm81
@gab Kočky, tiež dodám, že mám bilingválne deti SJ/NJ. Oba jazyky ovládajú ako materinský, úplne bez problémov. Verím, že k tomu veľmi prispelo aj čítanie. Samozrejme, slovenská gramatika písmom je oveľa horšia, keďže na to nebol čas, ale keď mi niečo píšu (SMS, odkaz...), tak sa snažia po slovensky. Tam, kde spravia chyby, tak ich neskôr opravím a vysvetlím gramatiku. Tiež sa rýchlo učia nový jazyk. Angličtinu majú už teraz na vysokej úrovni, bez problémov komunikujú, čítajú knihy alebo pozerajú film/youtube.

simsalabim
31. máj 2023

@sovica a navyse si myslim, ze chlapcom vobec nezaskodi vidiet aj dievcensky svet. Dievcata stale citaju o chlapcenskych hrdinoch, preco by chlapci nemohli citat o dievcatach? A ked tuto knizku cita rodic, da sa tam velmi pekne s pribehom pracovat a vela o nej rozpravat. Je to fakt jedna vydarena kniha, napriek tomu, ze svet, ktory opisuje, uz neexistuje.

scila
31. máj 2023

@annm81 my práve čítame Operácia orech a iné dedkoviny a deti to veľmi baví a bavila ich aj séria Miška a jej malí pacienti.

annm81
autor
1. jún 2023

@simsalabim Myslím, že tú Annu určite kúpime. Páči sa mi tvoj postreh, že dievčatá bežne čítajú o chlapčenských hrdinoch a naopak to je zriedkavé. Navyše, mám mladšiu dcéru, ktorá knihy dedí po staršom, teda sa doma nestratí.

@gab
@sovica
Kočky, žijete na Slovensku? Alebo, ak nie, ako to riešite so slovenskými knihami? Nosíte si ich zo Slovenska osobne, návštevami, či posielate poštou?

sovica
1. jún 2023

@annm81 Žijeme v DE. Knihy si nosíme zo Slovenska osobne. Deti pravidelne dostanú na nejaký sviatok resp. my a starí rodičia ich vezmeme do kníhkupectva a vyberú si, čo sa im páči. Taktiež chodíme do knižnice. Tam nás už za tie roky poznajú a knihy nám požičajú aj na viac mesiacov. Novinky síce nie, ale so staršími na dlhší čas nemajú problém. Vždy poviem, kedy asi prídeme na SK. Zatiaľ som s tým problém nemala, sú tam veľmi milé a ochotné ženy.

ivana11155
1. jún 2023

@annm81 moji mali velmi radi knihy od Gabriely Futovej. Odporucam vsetky. Inak 6rocny chlapcek sa sustredil na Narniu, Maleho princa, Matildu a Harryho Pottera? Ja ti odporucam pozriet vydavatelstvo Verbarium- su to naozaj kvalitne knihy pre deti a este ich mas aj rozdelene podla vekovych kategorii, pozri 6+. Napr. Detektivna kancelaria LaseMaja - je to kopec dielov a v kazdom vysetruju jeden pripad - presne pre tuto vekovu kategoriu co hladas - moje deti aj syna aj dceru to velmi bavilo.

simca06022011
1. jún 2023

Pre 6r dieta su niektore napady teda nie velmi vhodne. Treba hladat nieco pre 6r aj obsahom, Anna mi vobec na to nepride a uz vobec nie Cenkovej deti napriklad 🙂 Ked tak treba recyklovat zase, citat znovu nieco, nehc mu ostane nieco aj na samostatne citanie o ako skolakovi...
Nam sa velmi pacilo z tych "modernejsich" Ako sa snežienky takmer zbláznili. Nevidela som ju spomenutu 🙂

maribell
1. jún 2023

@annm81 ja mám síce staršie deti ale medzi ich obľúbené patrí séria kníh o Muminovcoch od Tove Jansson 😊.
Potom sa im veľmi páčili knihy Pupo a Fazuľka, alebo Operácia orech a iné dedkoviny, ale to sú skutočne také detské príbehy 😊 a tvoj syn je asi náročnejší poslucháč 😁.

annm81
autor
1. jún 2023

@ivana11155 Vďaka za tip. Verbarium pozerám pravidelne a aj odtiaľ občas nakúpim, hoci osobne mi príde výber na Stonožke lepší. Práve som z Verbaria objednávala Dievčatko Momo a stratený čas, čo súvisí s tvojou otázkou.

Áno, baví ho "čítanie" takýchto kníh. Keď sa na tie knihy pozrieš, tak uvidíš, že text nie je nijako náročný a neustále sa tam niečo odohráva, teda sa nemá kedy nudiť . Samozrejme, občas treba niečo dovysvetľovať a tiež v tých knihách nepostrehne všetko to, čo tam zbadá dospelý, ale v tom nevidím problém. Jedine je na pováženie dĺžka a chápem, že ak niekto má čas na čítanie len 15 minút pred spaním, príbeh sa rozťahá na takú dobu, že nemôže dieťa baviť. My máme rituál čítania vždy počas večere (s mužom chodíme spať veľmi neskoro, takže jedávame neskôr ako deti) a takmer každý víkend niekam cestujeme - za dve hodiny vo vlaku či v aute sa toho dá stihnúť veľa. Aj hrubšiu knihu tak dáme za jeden týždeň. A k tomu Dievčatku Momo - je to od autora Nekonečného príbehu, čo je kniha, pri ktorej ma prekvapilo, že tých 400 strán syn nielenže "prečítal", ale po krátkom čase sa k nej vrátil a vyžiadal si druhé čítanie.

@simca06022011 Nie, nie, ja som veľmi vďačná za také tipy. Schválne som menovala, čo zhruba čítame a prosila o knihy určené skôr trocha starším. Po Anne som pokukovala a Čenkovej deti možno nájdem u rodičov. Jana sme čítali už dávnejšie a myslím, že to bolo veľmi podnetné čítanie, kde sme sa veľa zhovárali, ako to bolo kedysi a aké šťastie máme, že žijeme v takom pokojnom a bohatom čase.

annm81
autor
1. jún 2023

@maribell Vďaka, áno pre syna hľadám niečo menej "bábätkovské", ale mám aj 2 ročnú. Pri nej potreba nových kníh nie je tak veľká, lebo "dedí", ale ak sa objaví niečo veľmi zaujímavé aj pre mladšiu kategóriu, prečo nie... navyše, diskusiu čítajú aj iní, takže im to môže tiež pomôcť s výberom.

sovica
1. jún 2023

@annm81 Keďže vidím, že Ti nevadí a zdá si Ti skôr podnetné, aby syn videl svet aj dievčenskými očami, tak pridám ešte knihy - 4 dielne série od Holly Webb. Sú tam hlavné hrdinky dievčatá, ale majú za parťákov aj chlapcov. Sú to krásne knižky, tieto sa veľmi páčili dcére aj synovi, hlavne knihy o Rose (trošku ako Harry Potter v ženskom vydaní).
- 1.Rose, 2....a stratená princezná, 3.... a čarodejníkova maska, 4....a strieborný duch
- 1.Lily, 2....a žiarivé draky, 3....čarodejnícky väzeň, 4....a kúzlo zradcov
- 1.Emily Pierková a začarované dvere, 2....a tajomné zrkadlo, 3....a tajomná truhlica, 4....a hviezdne schodisko
Pre dvojročnú dcérku, ak ešte nemáte, tak si zaobstaraj tieto:
Rozprávky o zvieratkách a Veselé rozprávky o zvieratkách
Dagna Ślepowrońska - Dobrú nôcku - Ľúbim Ťa mamička! Ľúbim Ťa otecko! (mám ju v DE, ale náhodou mám z nej odfotené 2 strany, ktoré som niekomu posielala. Ak knihu ešte nemáte, tak Ti môžem tie dve strany poslať, aby si videla, akou formou sú príbehy písané - sú akoby zveršované a veľmi vtipné).
Oster Grigorij - Mačiatko Hav (túto zoženieš už asi len v atikvariáte alebo nájdeš v knižnici. Z tejto Ti tiež môžem niečo odfotiť, máme ju na SK u svokrovcov a sme práve tu).

yoxinka
1. jún 2023

@sovica
@annm81 Sutejeva máme práve doma z knižnice. Ja tie knihy požičiavam cyklicky ako mi deti rastú. Rozprávky sú veľmi pekné a sú tam NÁDHERNÉ ilustrácie.