icon

Čo by malo vedieť trojročné dieťa?

alexinka33
20. nov 2019

Už som zúfalá môj maly mi stále nerozpráva, a začal chodiť aj do skolky, no tam ma už učiteľky zdržali že nič nevie že sa nevie ani obliecť a sní obuť, netuším vôbec kedy toto majú deti vedieť, mám pocit že som zlyhala neviem ho nič naučiť všetko si robí po svojom

Strana
z3
mogaa
21. nov 2019

@lianka123 kolegov syn bol nadpriemerne inteligentný aj chodil od triedy pre také deti....Kolega mi hovoril že je veľmi múdry, tiež mu nevedel veľa krát odpovedať a odpovede hľadal na internete.....Tiež ho zaujímal vesmír, astrofyzika...V triede ich bolo cca 10a každé dieťa sa uberalo iným smerom, takže kamarátov tam veľmi nemal lebo každé to dieťa malo iné záujmy....Doma tiež kamarátov nemal lebo to boli normálne deti a pre neho "hlúpi",,,Takže mi povedal(ten kolega) že by bol veľakrát račej keby bol obyčajným priemerným dieťaťom ktoré má ale normálne detstvo so všetkým čo k tomu patrí napr.len tak vybehnúť von a s kamošmi si zahral futbal....U nich to bolo iné, chlapec kamarátov nemal, väčšinou si doma čítal encyklopédie alebo vyhľadával informácie na internete...

lennkka17
21. nov 2019

@alexinka33 určite navštív logopéda, keď vobec nerozpráva. Môže za tým byť niečo vážnejšie, no nemusí. U nás sme boli už ako 2 ročný u logopedičky, lebo malý nerozprával a potvrdili nám autizmus.

lianka123
21. nov 2019

@mogaa praveze on je v tychto veciach normalny, ma vela kamaratov aj v skolke aj na ulici, ma rad spolocnost.
Samozrejme rozmyslame co bude pre nho najlepsie.
V raci je taka skola a poznam 2 deti co tam chodia a prisli mi normalne.
Plus je nenormalne pohybovp zdatny, na gymnastiku sa pytal sam a chodi pravidelne a plavanie. Sem tam ide na kona a uz sa zapiera.
Ideme mu skusit lyze a korcule.
My ani nevieme ci ho uberat sportovym alebp vedomostnym dmerom 🙂

lilitela
21. nov 2019

@alexinka33 Mam podobne, aj prva dcera bola prispata, aj recovo aj motoricky, ano bol to zaberak na nervy v skolke, aj som videla, ze je pozadu, aj staznosti uciteliek. Nespravila som nic zle, venovala som sa dcere nadstandardne, pretoze si to sama vyzadovala, nejedenkrat som si pomyslela, ze nech mi da chvilu pre seba. Postupne sa vsetko doucila, ale stale je prispata a pritom stale vyzaduje dost pozornosti.
Syn podobny, akurat tolko nevyzaduje, ale rozprava horsie nez dcera, hoci viac rozumie. Obliekat sam, ani nahodou. Kludne bude sediet pol hodinu naobliekany v bunde. Ale s nim sa da trosku cez motivaciu, v horsom pripade manipulaciu (ked sa nevyzlecies, nepustim rozpravku), ale vidim, ze mu to ide zle a presne to ho odradza od trenovania. Ja verim, ze casom, ako sa motorika cvicenim ale hlavne vyvojom mozgu bude sama zlepsovat, tak sa vsetko sam nauci.
Tiez ma vytacaju reci uciteliek, lebo, on vytrca v tej neschopnosti a je im na pritaz. Na druhej strane, hoci som videla, ze deti su v skolke od neho omnoho sikovnejsie, ucitelky pomahaju aj tym, lebo inak by sa nikdy neobliekli na to ihrisko.
Takze vypocut ucitelky, nechat adrenalin vyskocit, kusnut do jazdyka, osamote si este trosku zahundrat, a ides dalej, do dalsieho dna.
Akoze, ako mas donutit dieta, aby nieco robilo samo ked to tak neciti? Venujte sa spolu tomu, co chce robit, nech sa rozvija v tom a to sa potom premietne aj do tych ostatnych veci.
Drz sa.
A tie reci, ze venovat sa pod.... vrrrrrrr.

mogaa
21. nov 2019

@lianka123 ono záleží na konkrétnej škole....sú aj deti pre nadané deti v normálnych školách ale aj vyslovene pre nadpriemerne inteligentné deti - tam ich bolo napr.len 10 a aj výučba tomu bola prispôsobená - každé to dieťa sa rozvíjalo iným smerom....Zatiaľ to nerieš, časom sama uvidíš čo bude lepšie....Kamarátkina dcéra chodila tiež do triedy pre nadané deti , ale normálne to bola trieda kde bolo 20detí a išli podľa klasických osnov, neskôr im zrušili triedu a porozdelovali ich do normálnych tried - ale tak to boli normálne deti ako ten tvoj, možno trochu vyššie IQ a dobrá pamäť, ten kolegov bol naozaj nadané dieťa len tým že bol taký inteligentný sa ani ako dieťa nechoval a v tej triede kde chodil boli všetci taký....Ich tam učitelia aj podporovali v tom na čo boli zameraný, každý si mal napr.pripraviť projekt, ten predviesť a potom o ňom týžden dyskutovali....tie deti tým že tam boli sústredený každý na to svoje sa brali skôr ako súperi, takže nejaké kamarátstva medzi nimi ani nefungovali a zase s "normálnymi deťmi"si nemali tie deti čo povedať, lebo boli inteligenčne niekde inde....

mogaa
21. nov 2019

@lianka123 triedy pre nadané deti🙂

3petka
21. nov 2019

@alexinka33 a tak má napadlo že ako to máte s cikanim a kakanim že či sa pýta resp. Ide sa sám. Ak zvláda toto tak možno je naozaj rozmaznaný a ty mu stojíš za zadkom a všetko robíš zaňho. To že sa mu nechce rozprávať ešte nič neznamená, v škôlke to pôjde jedna radosť. A aj obliekať a vyzliekať sa naučí tam. Môj šiel ako ako 2,5 ročný a rozprávať sa mu moc nechcelo no teraz ho pomaly jediného v škôlke počuť keď idem po neho.

lianka123
21. nov 2019

@mogaa este pockame. Mozno je to len etapa a bude priemerny ziak.
My ho aj tak budeme lubit najviac, lebo je nas 😉

lenka2710
21. nov 2019

@alexinka33 poviem ti podľa mojej skúsenosti, mala síce v troch rokoch rozprávať vedela pekne,ale!! Nastúpila do škôlky, doma sa sama najedla,keď v škôlke videla,že učiteľky kŕmia niektoré deti,tak sa nechala nakŕmiť aj ona, darmo som mohla hovoriť že doma pekne papa sama! S obliekanim mali všetky deti problem, vedeli si dať gaťky, tepláčiky! Papučky sme ich museli učiť doma, v škôlke na to čas nemali! Postupom času odkukali jeden od druhého, deti sa veeeeela učia očami, keď videla niekoho vyzliekať tričko, začala to skúšať aj ona! Dokonca všetky deti v triede si skladajú oblečenie rovnako, odkukali od iného a robia to aj oni! Teraz má 5 rokov,vie všetko,len je strašne lenivá 😊 a ja keď sa naozaj ponáhľam,no čo už, rýchlo oblečiem, obujem a ideme! Kamoška mala ten istý problém s chlapcom, tiež nerozprával, ale postupom času sa mi jazyk v škôlke rozviazal, hovorí síce doteraz slabšie ako ostatné deti ale stále sa to zlepšuje

alexinka33
autor
22. nov 2019

@3petka veď práve vôbec sa nepýta ale keď ho tam posadim tak sa vycika ale sedí tam aj hodinu kým niečo spraví a na Noc ešte dávame plienku

3petka
23. nov 2019

@alexinka33 no tak sa ani nečudujem v škôlke že sú take. Tak to naozaj jedine obehat doktorov. Toto asi nebude len že ste dvojjazicny. Buď si ty naozaj niečo zanedbala aj napriek tomu že sa mu venuješ možno prehnane. V horšom prípade to bude niečo z toho čo baby vyššie spomínali a v lepšom že je naozaj lenivý a pohodlný. Dr. Ti na to nič nepovedala keď ste boli na trojročnej kontrole?

zuzumajko
23. nov 2019

@alexinka33 aky mate taky bezny den? Co spolu robievate? Z hladiska psycho-motorickeho vyvinu je toto doat dolezita otazka 🙂 ako zacinate den? Co spolu akzdy den podnikate? Ako sa mu venujes? Moze byt chlapcek jednoducho zakriknuty. Ako sa sprava pri inych detoch? Venuje sa im? Reaguje na ne? Ak ste uz boli u psychologa, isto vylucil poruchu autistickeho spektra, takze autozmus to nie je. Akus mi prosim zodpovedat tieto otazky a mozno sa aj vy pohnete 🙂

alexinka33
autor
8. jan 2020

@zuzumajko takze ráno vstaneme ideme na nočník umyjeme oblečieme a ideme do skolky na pol dňa potom spíme a poobede bude ideme von podľa pocasia alebo do detského kútika a večer si čítame a teraz cez prázdniny Sme začali rozprávkami potom sme išli von akým maly zaspal tak sme si čítali, nič zvláštne nerobíme ako to čo všetci aspoň ľudia- mamičky okolo mna, dokonca nechodím ani po kravách ak je v detskom kútiku tak som tam s ním a skôr sa chce hrávať s väčšími deťmi, no tie jo zase nechcú. Ale deti ma veľmi rad aj sem tam pozícia hračku.

alexinka33
autor
8. jan 2020

@zuzumajko Ježiš malo tam byt po kavach, zase mi ten telefón píše čo chce

kaciato
4. nov 2024

@alexinka33 moj bude mat tri v decembri rozprava a sklada vety niektore slova vie povedat zretelne na niektore ma svoju hatlaninu ze mu rozumiem len ja slov pozná strasne vela nakolko hodne čítame knižky ,narata do päť vie povedat ako sa vola a kolko ma rokov, dokaze sa najest lyzicou a vidlickou dokaze pit z pohara bez obliatia a sam ist na dospelacky zachod cize stiahnut si nohavice aj vytiahnut s obliekanim potrebuje este pomoct to este nezvladne sam odplienkovany aj na noc a spanok ,...nastupuje do MS v januari kazde dietatko je dost individualne a uplne tabulkovo sa to neda ja som ucitelka v ms a mame pri nastupe deti ktore su uplne samostatne ale aj take ktore nevedia rozpravat ani sa obliekat mne by skor robilo starosti to ze oredtym pouzival slova ako si pisala ze mama tata a teraz nie ze pouziva viac slov ale ze nepouziva uz ani tie asi by dom to riesila s pediatrom 🤷

Strana
z3