Čo robiť, keď bábätko nechce ležať na brušku?
Nas synator ma jeden mesiac. Dala som ho na brusko a sice sa snazi drzat hlavicku ale po par sekundach ju pusti a uz ma tvaricku zaborenu nadol a place, zuri, kope. Ked je nostekom zaboreny nadol tak asi ani nemoze dychat, ci? Mate s tym skusenosti? Mam v tom pokracovat? Ten plac je hrozny :(
Na mesačné bábätko je to veľmi skoro. Najskôr v 2.-3.mesiaci. Nič netreba robiť nasilu. Tu si prečítaj viac, čo má vedieť mesačné bábätko: https://www.modrykonik.sk/1-mesiac-dietata/
presne tak, ked nechce, tak nenutit a zbytocne netrapit, este je aj tak velmi malinky a slabucky.....pokial je babetku hocijaka poloha prijemna, tak to da najavo bez placu......mne mladsia dcerka nechcela za nic na svete spavat na brusku, lezat ano, ale spat nie, skusila som ju par krat tak ulozit, ale hned plac......zacala az teraz ako 7-mesacna 🙂
dcera nechcela byt na brusku ani ako 8 mesacna. Radsej bola v inych polohach.Hlavne do nicoho nenutit.Babo si samo da najavo,co mu je prijemnejsie.
co viem, dr. tiez nekazala davat na brusko tak male babo, ale zas mi poradila, ze po kupani, ked som ho natierala mlieckom, tak na chvilku na brusku bol a to som mu po chrbatiku prechadzala od hora dole, ono to dietatko trosku nuti dvihat hlavku, ale robila som to len dva-trikrat a potom sup na chrbatik.. skus, ale ako baby radia, do nicoho nenutit. babo sa rozbehne svojim vlastnym tempom 🙂
@ivky nic - moj mayl nechcel byt na bruchu strasne dlho. potom sa dokonca ako prve naucil prevalit z bruchana chrbat a tu polohu bojkotoval - vydrzal par sekund a potom sa prevratil, nebavilo ho to 🙂 moj ani na brusku nespaval, nechcel. tak ho nechaj a netrap ho, davaj pozor na polohovanie na bok - raz jeden, raz druhy, aby sa malemu nezlezala hlavka, ked bude chciet ist na brusko, prevali sa sam.
Moja do 4 mes. Na brusko max 5 sek a strasny rev...mala problemy s kolikami aj refluxom caste bolenie bruska a zrejme jej ta poloha nebola prijemna ...urcite ju nesil ked nechce byt nech nie je ....nie kazde babo rado pasie koniky
A prečo vlastne dávaš to dieťatko ľahať na bruško? Ľahni si tak Ty a uvidíš ako Ti to bude príjemné. Potom si už sama budeš vedieť zodpovedať, prečo Tvoj synček nechce ležať na brušku. Robí sa to len na Slovensku, že deti trénujeme a učíme ich, čo sa vlastne aj tak samé učia. Mám tri deti a ani jedno nikdy neležalo na brušku. Presne ako ten Tvoj, len plač a rev. Zato na rukách sa nosili veľmi rady. A to je v posilňovaní a držaní hlavičky to isté, ako keď je akože na brušku, len bez revu. Ver mi, že nikdy nenájdeš rozdiel medzi dieťatkom ktoré leží na brušku a ktoré neleží ... sranda nie? 😀
mesacne babenko hlavu nevie drzat aj ked sa mozno snazi netreba ho davat na brucho ved sa moze zadusit treba trocha pockat
Budem trosku nesuhlasit s niektorymi mamickami, podla mna je naopak poloha na brusku velmi dolezita uz od narodenia, samozrejme nie babo otocit a nechat ho plakat ale niekolkokrat denne, ked je babatko spokojne (nie tesne po nakrmeni), ho nachvilku na to brusko pomalicky otocit, spociatku na par sekund a pomalicky ten cas predlzovat. Babo si tak postupne posilnuje tie spravne svaly, ktore neskor bude pouzivat pri pretacani z chrbatika na brusko a naopak. Nosenie na rukach urcite nie je to iste, naopak zvislemu noseniu je prve mesiace dobre sa vyhnut, lebo vaha hlavicky plus gravitacia pretazuju este slaby chrbatik babatka. Je dolezite, aby dieta polohu na brusku poznalo a akceptovalo ju, kedze prave z tejto polohy sa potom odohrava dalsi vyvoj - plazenie, posadenie sa, stvornozkovanie. Polohu na brusku by mal kontrolovat aj pediater v poradni.
Ahoj, my sme akurát včera boli s malou u ortopédky. Bolo pred nami menšie (mladšie) babätko, také "čerstvé", možno dvojtýždňové a povedala im doktorka, že ho majú dávať na bruško. Na chvíľočku, na pár sekúnd, aby posilňoval svaly. A nám povedala to isté a naša bude mať zajtra mesiac. Ja keď ju idem kúpať, tak ju pootáčam na všetky strany 😀
Nám kázala pediatrička dávať malého na bruško hneď, ako sa mu zahojil pupček - aspoň 3x denne na malú chvíľočku - na par minút, aspoň aby si zvykol. Jasne, ze ked plače a tvaricku ma na podložke, tak otočiť spät 🙂 Nas maly tiež neznášal tuto polohu, tak som s ním asi v 2 -3 mesiacoch začala cvičiť na fitlopte a tam sa krásne naučil držať hlavičku 😊
nie je vobec skoro, uz v porodnici nas na to upozornovali, ze od prveho dna sa ma davat na brusko. staci minutka, potom neskor zase na chvilocku a toto robit kazdy den. ziadne dieta nie je z toho spociatku nadsene, ale je to velmi dolezite pre ich motoricky vyvoj. pozri si odborne clanky na nete! posiluje si svalstvo, ktore sa inak posilit neda. inak sa nezacnu plazit, ani stvornozkovat a preskakuju tieto dolezite medzniky. z chrbta sa nepohne dalej. zvykne si rychlo a v 4-5 mesiacoch to bude milovat. moj ma vyse roka a obcas brusko uprednostni pred sedenim 🙂 krasne v 5 na konci zacal plazit a v 6 mes. stvorkoval. decka okolo co ich tak nedavali, lebo akoze sa na brusku hnevali, plakali, tak boli casto hypotonicke, iba ohnute sedeli a casto isli bez stvorkovania priamo na nohy a nestabilne chodili, lebo nemali posilene svaly. 🙂
ano, poloha na bruchu je dolezita, par sekund, potom minutku, ked budes predlzovat zvykne si. v prvom mesici som ale na brusko na lodlozke nedavala, skus si pozriet nieco o kontakte koza na kozu. ked si ty pololahnes a das dieta na seba, je ovela pokojnejsie a ma aj motivaciu dvihat hlavu, bud za prsom alebo za tebou. Teraz ma maly 2 mesice a krasne dlho vydrzi, az sa bojim aby to neprehnal 😎
Nam kazala trenovat tak,ze babo polozit na brusko na mna. A plus taku masaz pozdlz chrbtice mi pedina ukazala a na nete som si nasla cvik na fitlopte. To dost pomohlo,lebo tiez nechcela zdvihat hlavicku.pritom pretocit si ju vedela,ale len obcas.
Nasa mala slabsi svalovy tonus,ale to nam povedali az v takmer roku.
Nasa pediatricka odporucala davat na brusko hned od zaciatku- tak ako tu uz viaceri pisali, na chvilku, nech pocvici, poposilnuje svaly. Prispevky typu, ze mesacne dieta je male na to, aby bolo na bruchu su uplne mimo... ved na tom bruchu predsa nie je 10 minut, ale spociatku fakt len chvilocku, postupne vydrzi dlhsie. Ale urcite davat na brusko- nech si zvyka. Sama pises, ze sa snazi drzat hlavicku a potom ju zabori- ano, zabori, ked uz nevladze 🙂 takze len davaj dalej a ked uz vidis, ze nevladze, tak babatko pretoc nazad na chrbatik 🙂
Ivky...ja Vám poradím tak aby ste ho ešte nedávali na bruško, má mesiac, ešte počkajte. Moja dcérka má teraz tri mesiace, pediatrička mojej dcérky ma tiež nútila už od druhého týždňa dávať na bruško, stále plakala bolo to hrozne jednoducho som ju už nedala a začala som až tak od asi 8 týždňa, doktorka mi dohovárala že nezdvíha hlavičku, vždy som jej povedala že viem, jednoducho nechce byť na brušku tak ju nebudem dávať, teraz má tri mesiace keď ju dám neplače a zdvíha hlavičku, ani sa to nemusela učiť a je to tu🙂nebojte on teraz potrebuje veľa búvať tak ho netrápte keď bude živší ako moja dcérka budete mať veľa času ho dať na bruško. Držím palce🙂
Ja Vam radit nebudem, ale napisem moju skusenost.
U Nas poloha na brusku tiez cista katastrofa. Rev akoby ju drali z koze. Chcela byt iba na rukach tak som ju nosila...chyba
Slecna sa rozhodla, ze pohybovat sa nebude. V 9 mesiacoch sa sama nevedela posadit. Pasivny sed nieje sed !! Tak sme skoncili na rehabilitaciach a cvicili Bobatha
Takze vediet to dnes tak skusam to brusko ako pisu baby postupne pomalicky.
Vela zdaru 🙂 je to Vase dietatko a Vy viete co je pren najlepsie 🙂
Moja bola na to tak isto, tak som ju nedavala, tiez revala ako najata. Takze som to nechala na nu, kym sa sama neotoci, co netrvalo dlho
naš tiež neznašal a doteraz nechce byt na bruchu a nič sa nestalo,od troch mesiacoch bol v podstate stale nosený na rukach(ine zdrav. problemy)a aj hlavičku sa naučil držať, aj posadit sa vie sam, sice podla "tabuliek" sa to naucil mesiac neskor, ale naučil, štvornožkovať nevie a ani nebude lebo sa stavia na nohy takže cochvila zacne chodit🙂
Kľudne môžeš dávať na bruško, ale skúšať po krátkych intervaloch. Táto poloha je dobrá, lebo sa spevňuje chrbátik. Ale nerobiť to násilnou formou. Vždy buď pri dieťatku, nenechávať bez dozoru. Každým dňom sa interval bude predlžovať. No hlavičku nechci u mesačného dieťatka, aby držalo pevne. Mám dve deti a boli v tomto odlišné. Dcéra v pohode od malinka, v tejto polohe neplakala. Zato syn polohu na brušku neznášal.
@sivula ani náš 7,5 mes nechce byť na brušku a hlavne sa nechce vzpriamiť na dlane. U vás bolo všetko Ok?
@petula0905 tak nas syn ma uz 5 rokov. je fyzicky zdatny. ked bol maly velmi malo stvornozkoval. viac sa len plazil po brusku tahanim rúk. bolo to zvlastne ale chodit sa naucil po 1.narodeninach a uz ziadny problem nebol
@ivky a na dlane sa vzpriamil?
@ivky nasa nechcela byt, to bolo placu neskutocne..tak som davala vzdy na kratko...1-5min a postupne sa aj ona ukludnovala a vydrzala stale dlhsie🙂 davala som pred nu rozne hracky hybala som nimi a tak vtedy vydrzala najdlhsie🙂 ja by som davala na brusko ale na uplne kratko -bude plakat a neprestane otocit
Preboha, ja toto nepochopím, nikdy toto nepochopím, načo nútiť dieťa, ktorému až v 3 mesiacoch dozru svaly na krku natoľko, že AŽ VTEDY je schopné drzat hlavu nad podložkou... moje deti som nikdy nenútila na takéto hlúpe cviky, narodili sa aj s veľkou hlavou. Jasné že to nevedeli. Akonáhle mali 3 mesiace, krásne zdvihli hlavu samé. Je to prirodzene.

@ivky mesacne babatko si ma drzat hlavu? to snad nie. nedavajte ho na brucho, ked tak nechce byt. pockajte niekolko mesiacov a potom si hlavu udrzi.