Spanie na brušku

denisa58
24. nov 2021

Ahojte chcem sa poradit..Moj synček ma dva mesiace a chce spat len na brusku ked spi na chrbátiku po 10 min sa zobudi vyľakane a zacne plakat tak spávame cez den ...skusala som dat do zavinovačky chvilku dobre ale potom sa zobudi a zúri lebo nemoze rucickami hýbať...takze zo spanku zase nic...ale ked spinka na brusku spi dlhsie a spokojne..mame monitor dychu aj na plienke aj podlozku ..len chcela by som ho odnauciť uz neviem ako :( viete mi niekto poradit ?

pribinak
24. nov 2021

@denisa58 odnaučiť? Prečo? Veď každý človek a aj malé dieťa si hľadá prirodzene vyhovujúcu a pohodlnú polohu. Ak rad spinka na brušku, tak ho nechaj nech spinka na brušku
Môj syn neznášal zavinovacku a tiež od maličkého bábätka spinkal na brušku

denisa58
autor
24. nov 2021

@pribinak Aj moja dcéra spávala výslovne len na brusku a vsetko ok tiez sme mali monitor...dnes sme boli v poradni zo synom a doktorka mi povedala ze v žiadnom prípade ze ked sa nieco stane aby som si to nevyčítala ze ked zaspi tak pretočiť naspat ..ale to sa mi hned zobudi....pri dcére som to tak neriešila to asi preto ze o druhe dieťatko sme sa dlho snažili

ailiba
24. nov 2021

@denisa58 nechaj ho spinkať tak, ako mu je dobre. Ma predsa monitor dychu. Môj syn jeden cas tiež veľmi preferoval túto polohu, nepamätám si už, koľko mal mesiacov, ale viem, že sa ešte nevedel pretočiť a pretaca sa od 6.mesiacov. Tak bol určite tiež veľmi maličký.

elizabet173
24. nov 2021

@denisa58 nechaj ho spinkať tak, ako chce on, onedlho sa začne pretáčať a tak, či tak sa otočí na bruško, keď mu je tak príjemnejšie. Potom budeš celú noc hore a otáčať ho? Máš monitor dychu, nechaj ho spať na brušku

pribinak
24. nov 2021

@denisa58 to je nejaká hystericka doktorka.

annm81
24. nov 2021

@pribinak Úplne nie. SIDS nastáva takmer vždy pri spánku na brušku. Na chrbte nenastáva prakticky vôbec. Preto sú odporúčania ukladať dieťa pod jeden rok vždy na chrbát.

@denisa58 Ak to inak nejde, nechaj ho spať na brušku. Ale stále skúšaj, či nezačal viac tolerovať spánok na chrbte. Až sa bude vedieť pretočiť, ukladaj ho na chrbát, ale ak sa v spánku pretočí, nemeň mu polohu. Máš monitor dychu, minimalizuj ostatné rizikové faktory - spi s dieťaťom v jednej izbe, dieťa má mať pevný rovný matrac, žiadne vankúše, hniezda, hračky v postieľke. Má mať voľné ruky a má byť oblečené tak, aby sa neprehrievalo, spacáčik je vhodnejší ako prikrývka. Ak už prikrývka, tak ľahká a po stranách zasunutá pod matrac. Dojčenie znižuje riziko SIDS, naopak ak niekto z členov domácnosti fajčí, riziko sa zvyšuje.

elizabet173
24. nov 2021

@annm81 keď sa dieťa pretáča, neurobíš s tým vôbec nič, mala som to doma. Viem, že je tam neporovnateľne väčšie riziko pri spánku na brušku, ostáva len spoľahnúť sa na monitor dychu.

srferreira
24. nov 2021

Ano je bezpecnejsie ked spi na chrbatiku. Jednoducho by som ho otacala dokedy si na to nezvykne. Dietatko sa ma nechat spat na brusku, pokial sa same vie otocit na brusko, a aj naspat. Ja som vzdy otacala uz ked sa vedel aj iba na brusko otocit, dala som ho naspat. Samozrejme, ked som spala tak s tym som nic nenarobila, ale vzdy ked sa dalo, dala som na chrbatik. Ono je dovod preto aby spali deti na chrbatiku.

elizabet173
24. nov 2021

@srferreira ubezpečujem ťa, že si nezvykne, môj si nezvykol. Mne sa dokonca nezmestil do kočíka ležiac na brušku s rukami vedľa hlavy, keď bol väčší, takže už v kočíku nespal, pretože na chrbáte nikdy nezaspal, len plakal.

lucylliana
24. nov 2021

@denisa58 súhlasím s @annm81 doktorka to nevraví pre noc za nič mne syn nechcel spat sní za nič na chrbte ale za to toleroval spánok na boku najradšej spal a aj spi do teraz v stabilizovanej polohe. Hlavne ide o to že keď je priamo na brušku tak si tlačí na hrudník aj bruško. A zavinovačku syn tiež nemal rád no keď som chcela aby sa neotočil musel v nej byť tým že mal voľne ruky a bol previazaný len jemne aby vedel po prípade hýbať aj nohami

cariad
25. nov 2021

@denisa58 absolutne nie. SIDS ti nič nehovorí. Polohovať na chrbát, zavinovačka, a každé jedno malinké bábätko hýbe rukami preto zavinovačka. Absolútne nie spať na bruchu.