Čo robiť, keď dieťa prekračuje hranice?
U mňa sa jedna o 3 ročnú slečnu, neviem ako ďalej...posielala som na 2 minúty do kúta, ale nefunguje...ďakujem za.kazdy tip.
@leazeziliny "A kde sa schovávate? Na ihrisku každá druhá na dieťa kričí, ťahá nasilu, niektorá dá po zadku. Kde ste vy kočky?"
Hm, neviem, my s dcerou chodime po ihriskach fakt vela, a teda toto co opisujes skutocne vidavam velmi zriedka...Inak suhlasim s tym co tu bolo uz napisane, pokial nenapises detaily (problemove situacie, v com prekracuju hranice a akym sposobom), tazko ti tu niekto poradi inak nez vseobecnymi radami...
@tiika aaaannnooo presne 😊 samozrejme nie som za to, aby sa deti mlatili, tiež si nepamätám, že by ma mama niekedy (co si detstvo pamätám) udrela..ale teda ak nezaberá vysvetliť tak nechápem prečo niektoré mávnu rukou a dobre, rob si co chceš.. myslím, že toto neni práve správne..
@stanzi máš pravdu ja tiež vidím malo takých mamičiek..väčšina totiž sedí na lavičke s mobilom v ruke, a deti si robia na ihrisku co chcú 🙄 ja som napríklad dávno nestretla vonku mamku, s ktorou by som sa mohla normálne porozprávať alebo teda spoločne s deťmi zahrať, lebo keď prídeme aj na ihrisko alebo pred bytovku na malé ihrisko, tak mamičky sedia v klbku s mobilom, ledva sa to pozdraví, a deti jak divé vajcia so slovníkom takým, že sa teda radšej otočím a odchádzam 🙄 a tieto situácie čo opisuje autorka my stretávame skôr v obchodoch 🤣
Ono možno by bolo aj treba upresniť za co presne dieťa je trestane a co je prekročenie hranice. Nakoľko aj tie hranice mame každá niekde inde. A čo je pre jednu z nás ešte v poriadku, pre ďalšiu je " no go"
@leazeziliny Pozerávala som reláciu "Super Nanny" je to profesionálna vychovávateľka. Ona používala metódu "do kúta" aj u malých detí, a teda všeličo tie deti vedela naučiť a poradiť si .
@adka176 si hrozna matka..vychovávať deti takto drasticky..určite majú z toho psychické následky!! 🤣🤣🤣🤣
@adka176 áno predstavte si 3r dieťaťu vysvetľovať aj jednoročnému, deti nie sú sprosté ani hlúpe, len nemajú dostatočné vyvinutý nervový systém. Toto treba rešpektovať a veci vysvetľovať. Nastaviť hranice a dodržiavať ich a potom aj bez hrubej sily vyrastie z dieťaťa slušné dieťa, ktoré bude zároveň vedieť, že hrubá sila nie je riešenie.
@adka176 a vieš prečo ťa tvoje deti posluchali a fungovalo to na 200%? Lebo sa báli, že ak zase niečo spravia zle, nespravia zabudnú.... Dostanú po riti. Nerobili to preto, lebo sa to musí, je to dobré a pod 😉
Ale áno, kľudne si tu obhajuj, akú super dokonalú výchovu si mala. Ale poviem ti novinku - takéto superdeti vieš vychovať aj bez čapania 😉.
Ja pracujem v zdravotníctve, čiže nabudúce keď bude na mňa pacient drzý, nebude sa mi páčiť jeho správanie, mu môžem kľudne čapnúť, aby som mu ukázala, ako sa treba správať 🤣🤦🏼♀️
Tak asi to musi byť vážne na 3r keď musí prísť trest.. ale teda v jasliach u nás bola ukludnovacia stolička (často viac :D). A deti si tam sadli "za trest". Fungovalo.
Inak žiadna telka a neviem co mi prídu pre 3r dieťa ako.totalne nezmyselné tresty, mojej by to.vobec nevadilo. Fakt ak treba musi to byť niečo také okamzite hneď... podľa toho čo vyvadza. Popravde nepamätám sa ze by som jej musela nejaký trest ja dávať v tom veku.
Áno, teraz je doba vysvetľovania....o desať rokov sa objaví TEÓRIA CAP CAP na zadoček a všetci zase s úžasom budú objavovať, ako to môže fungovať aj s cap cap na zadoček...
POZOR NEHOVORÍM O ŽIADNEJ HRUBEJ SILE....
A v žiadnom prípade nie som proti vysvetľovaniu... každé dieťa je iné, na každé funguje niečo iné.... mojím deťom som nemusela chvalabohu capať často na zadok, moje deti sa nikdy nehodili o zem ani nejačali na ulici, či v obchode... asi som mala šťastné a spokojné deti a nemali sme takéto problémy ako dnes...dnes majú deti všetko, všetko sa im dovoľuje....
Súhlasím, že vysvetliť deťom vždy nestaci. Rodicia však použivaju fyzickú silu, pretože nevidia žiadny iný spôsob, aby deti prinútili urobit to, čo oni chcú. Toto sa to môže zdať účinne, rýchle, lebo to zaberá.Avšak čo chceme, aby z akého dôvodu to dieťa posluchalo? Z obavy pred trestom,zo strachu, alebo preto, ze chápe skutočné dôvody, prečo sa niečo nerobí? A v tomto ten trest praveze bráni vidieť skutocny význam nejakého ziaduceho správania.
A že takéto tresty nemajú následky, keď sa pozerám na spoločnosť, na vyjadrovanie na MK (ponižovanie, vysmievanie, urážanie - násilie v komunikácii) si nemyslim.
Ježiš maria, to fakt ideme porovnávať ,,capnutie po zadku,, s hrubou silou kks??? 🙄🙄🙄 ja opúšťam túto tému, a po ďalšej takejto téme nadobro opustim koňa 🤣🤣🤣 Fakt by som si pozrela všetky dokonale matky ktoré vysvetľujú ako majú vychovaný deti, ako im NIKDY v živote nedali po zadku..alebo teda momentálne matky deti do 5r či sa aj v budúcnosti budú držať vysvetľovania...🫡
@monicatko20 myslíš, že nič medzi vysvetľovaním a danim po zadku neexistuje?
@leazeziliny opis situáciu celú
@gypsomilka kde si čítala o klacani ??
@adka176 kokos jak keby som pocula moju mamu 🙈 moje deti uzasne.. ked moja krici a hadze sa po zemi..
hej neviem jak to robila ked sme boli malí ..do3-4 r..a posluchali vraj ja na slovo..neskor si už pamätám ze nas par x nas zmlatili jak zito,otec bol aj prutie natrhat a remen vysel na radiatore aj sme klacali na dlazbe v kute
@nyusika tak ci klacat,stat,sediet v kute to je jedno,stale mi to pride ako zly napad na trest pre 3r dieta.
@leazeziliny ja sa pripojim, lebo tiez mam 3-rocnu a teda ma uplne v zadku, ked jej nieco poviem, nic nerobim, len hucim cely den 🙈 nefunguje to. Tiez si myslim, ze moje dieta je taky vyssi level, lebo vyhrazky tiez nefunguju. Ma taku povahu, ze ked jej poviem, ze vsetky saty vyhodim do kosa, ak nezacne s tou lyzicou jest, tak povie, ze dobre, aj ked saty miluje najviac na svete. V tej chvili je skratka pre nu silnejsie to nejedenie, ako milovane saty 🙈 tak si rada vypocujem rady, lebo nepomaha krik, vyhrazky, po zadku… k dohovaraniu sa ani nevyjadrujem, lebo tieto vydobytky modernej doby na moje deti nefunguju 🥴
@leazeziliny tu je tazko poradit, lebo situacie su rozne. Hlavne mysli na to, ze je mala, ma nevyvinuty mozog a este dlho ho mat taky bude... Nemozes od nej ocakavat, co ona nedokaze. Ucit ju, stale dokola, byt prikladom, drzat hranice, uznavat emocie, riesit to s pokojom ... Velmi odporucam vypocut si podcast "pocitam do tri".... Vela sa dozvie, ako deti funguju a potom ked si uvedomis, ze ona je mala, veci nerobi naschval, budes mat viac pochopenia a do kuta ju nedas .. lebo ona z toho akurat ma pocit, ze je na vsetko sama a opustas ju... Ale nevezme si z toho to, co by si ocakavala. Vychova je narocne, nejde zmenit spravanie zo dna na den, je to dlhodoby proces. Podla mna neexistuje rada, ktora by hned zafungovala a dieta by sa spravalo ako my by sme si zelali.
@leazeziliny dobre, ze nastavujes hranice..musi vidiet, ze sa ti urcite konanie a spravanie nepaci..moznosti su napr.posadit nachvilku niekam..ale tak aby nebolo v izolacii ale blizko teba..nedat sladkost, nieco co nemusi byt, nedovolit sa napr.hrat s niecim cim prave velmi chce..neda sa povedat co bude ucinne..je to individualne..a tiez ci je to kolektiv alebo jedno dieta..tam sa vyuziva dynamika skupiny ked ich je viac.."trest" je len primerany veku..sluzi nie pre potrestanie ale vzbudenie pozornosti ze sa ti nieco nepaci..kazde take spravanie nemoze ostat nepovsimnute a treba ho riesit..a byt aj dosledny..ale zaroven..vela vela pozitivneho spravania podporovat..ukazovat ako to ide, nielen vsimat si negativne
Problem trestov (akychkolvek) je, ze nikdy nevedu k spolupraci dietata. Ak od nieco od dietata chces a ono to neurobi, trest nema zmysel. Naucis ho len, ze ani nabudice to nemusi urobit. Postoji v kute a vybavrne. Spolupraca aj nadalej ziadna
@slaviivals nehovor jej to, co nikdy nesplnis- nikdy jej nevyhodis saty..to bude mat z teba iba srandu
@lacibo ano, to si uvedomujem. Ja len, ze ani odopretie toho, co ma najradsej, nepomoze
Do kúta je pekne na psychiku ... choré. Voľakedy to robili dnes stačí zobrať hracku/alebo ho dat do izby a povedať nech rozmýšľa čo spravil zle. Ta hračka zaberá. Alebo ignorovanie nebyť dobrý. Potom doeta rozmýšľa prečo mama už není taka dobrá..milá. do zabralo na moje. Do kúta to je dosť mrzuté. Môj názor. Choďte vy stáť do kúta. A kukajte tam ....
🐦⬛
@lacibo v čom je to akože účinnejšie? Že dieťa si zafixuje v hlave, že ak nabudúce niečo spraví zle a pod dostane po zadku, prstoch. Fajin, môže to fungovať, že to už nespraví, ale nie preto, lebo je to tak správne ale z obavy z čapnutia (opakujem sa, že je úplne ukulele ci je to jemné čapnutie po zadku, rukách alebo bitka remeňom, že si týždeň nesadne). Stále je to podľa mňa neprípustné správanie voči deťom, ktoré sa nevedia a nemôžu brániť,ale aj tak je v našej spoločnosti stále tolerované a dokonca vnímané za skvelú výchovu 🤦🏼♀️😟🫤 smutné
A fakt je smutné, že koľko žien tu nedokáže spracovať svoje emócie, keď sa dieťa v obchode hodí o zem, správa sa "nevhodne", je pre ne jednoduchšie decku čapnúť po riti, ale od 2-3-4-5 ročného dieťaťa chcú aby vedelo reagovať spoločenský vhodne...

@leazeziliny akože by si si priala, aby ostatne mamičky viac chápali, aké to je byt v tvojej kozi s 3 malými deťmi do 3 rokov?