icon

Čo robiť, keď dieťa prekračuje hranice?

leazeziliny
15. feb 2024

U mňa sa jedna o 3 ročnú slečnu, neviem ako ďalej...posielala som na 2 minúty do kúta, ale nefunguje...ďakujem za.kazdy tip.

zuzi0911
19. feb 2024

Ja som sa dcéram snazila vždy dohovoriť,vysvetľovať prečo sa nieco nesmie,aké môžu byť následky a celkovo ako sa správať atď. No ak prišla už vyhradená situácia dostali po riti . Rozumej capla som a zvýšeným hlasom som zdôraznila co sa mi nepáčilo a prečo. (Sedenie v okne,branie noža ci utekajte na cestu napr ).
Ak boli trucovite nemalo zmysel s nimi niečo riešiť. Počkala som kým vychladli a spolu sme si sadli a opäť komunikovali . 3 r dietatko s nim sa dá už krásne pracovať a veľa rozumie ,ide u neho len o skúšanie hraníc.

zuzu11166
19. feb 2024

@adka176 konecneee!!!
Ano asi ta ukamenuju,ale nie vsetky.ja suhlasim s tebou.

vevesh
19. feb 2024

@zuzu11166 ano, ale ono netreba prehanat a za kazdu malickost davat na zadok, lebo sa to minie ucinku a dieta bude aj tak robit napriek, vsak co, len jedna po zadku bude. Pokial sa hadzala na travu ci v obchode, tak mi to zily netrhalo a nebolo to take, zeby som jej za to davala na zadok. Ale uprostred stvorprudovky bol iny adrenalin a tam nebol cas ci priestor na vysvetlovanie ci ignorovanie. A vedela, ze po zadku je uz vazne...

limoncino
19. feb 2024

@20erika07 presne, ja v jednom kúte, sestra v druhom nenápadne sme k sebe pojolenacky prešli a bili sme sa ďalej. Alebo sme na seba aspoň vyplazovali jazyk ak bola mama blízko. Výchovný efekt nulový, iba čo som bola nahnevaná ešte viac 😁

any_soj
19. feb 2024

@muchacici
@galganka
K tomu, že ako každé iné dieťa len toľko - kamoška má 3 deti. Hovorí, že keby nemala tretiu, myslela by si, aká je super mama a bola by presvedčená, že ostatné len nevedia čo robiť. Tretia jej ukázala, že prvé dve deti boli "ako každé iné dieťa", preto sa s nimi dalo.
Píšeš, že "Len vysvetľovať - opakovať - ukazovať - zase vysvetľovať" - nie, proste musím si nastaviť hranicu, sebe, čo už je pre mňa cez a čo bude nasledovať.

any_soj
19. feb 2024

@biglovemom máš deti, na ktoré to zaberá ;)

chillibubble
19. feb 2024

@beronsche a odchod z ihriska nie je trest? akoze ja pri dcere poviem raz ze nieco nema robit a poviem preco, ked to spravi znovu tak jej poviem ze este raz a nasleduje to a to(napr. ten odchod z ihriska, alebo zoberiem vec s ktorou trieska, alebo vypnem telku atd.) ale ja toto povazujem za trest.
prirodzeny dosledok pre mna je napr. zubny kaz keby si nechce umyvat zuby, alebo ze ide domov mokre ked sa vykupe vo fontane atd. proste nieco, co nastane "prirodzene" a ja do toho nevstupujem.

chillibubble
19. feb 2024

inak ked ma dcera amok, ja nedohovaram, nevysvetlujem. proste vtedy dieta nepocuje. moja ma skoro 6 a momentalne ma take obdobie, ze ruci na cely dom, chce sa objat, pridem k nej ze teda ju objimem, zacne kopat a odtlacat ma, odidem a zas vresti a krici na mna, ze sa chce mojkat. toto je schopna robit dokolecka. takze ked to spravi raz, poviem jej ze pridem k nej uz len raz a ked ma odozenie tak koncime a pridem ked sa ukludni. a v poslednom case sa necha teda objat a ukludni sa u mna. a to ma skoro 6 rokov... uz niekedy mam pochybnosti, ale ked nema amok tak je normalna, sikovna. dufam ze je to len obdobie.

vreckovka2
19. feb 2024

Autorka, nemas len vhodne nastroje ako to riesit inak. Len je ich v diskusii velmi narocne zhrnut, radit. Nemas mnoho casu, ale skus si najst na knihu/kurz/videa aspon? Nie je to ani zdaleka iba o hraniciach , ktore aj tak kazdy clovek chape inak. Statie v kute naozaj nie je vhodny trest, toboz pre 3 rocne dieta. Urcite je treba vyvodit prirodzeny dosledok. To chapu najlepsie. Byt precizny, konzistentny aj v komunikacii aj v reakciach. Dieta si to casom osvoji. Mam dieta v podobnom veku a ze teda skusa dokola, co moze, co uz nie. Preco a ci rovnaka situacia vyusti v rovnaky dosledok. Moja vyhoda, ze mam len jedno. Ty to mas doma o to narocnejsie, psychicky, casovo aj fyzicky. Ale snazime sa od utleho veku ist vo vychove tak, ako sme sa dohodli s muzom, komunikujeme o tom, zamyslame sa nad situaciami ako by sa dali riesit lepsie, preco sa asi sprava tak, ako sa sprava. A prinasa to ovocie. Lenze to mravenciu pracu nevidi nikto, iba mi povedia, ze ty mas pokojne dieta. Jasne 😅. Mam prax s roznymi detmi a neexistuje, ze je to len o povahe dietata.A velmi dolezity je vztah s dietatom. Co vsak neznamena, ze nebude skusat a robit blbosti. Bude, je to dieta. Kazde dieta je ine a uplne rovnaka sablona neplati. Ale tym nemyslim, ze jedno treba bit, na druhe kricat a len na to tretie plati respektujuca vychova.

natalipor
19. feb 2024

@leazeziliny ty si mozno cakala nejaku konkretnu radu/z tvojho pohladu nejaky konkretny trest, co fakt zaberie hned... Ja si myslim, ze bohuzial nic take neexistuje. Ale v situacii ked mas tri mini deti, tak je to o hubu, ty si tiez len clovek, uprimne neviem si to predstavit 🙈 vies za nevhodnym spravanim tvojej 3 rocnej moze byt xy veci.... Z prvej ma napada, ze ziarli, nema pozornost, prisla o mamu... Mas velmi tazku situaciu, hladaj pomoc v rodine znamych ak sa da, trav cas s nou len osamote, co mozno znie ako scifi... Ako som pisala, fakt si vypocuj nejake podcasty o vychove, dnes je ich vela dobrych (ja som ti spominala pocitam do tri!). Maj aj cas pre seba, lebo aj ty si potrebujes dobit baterky. Ja obdobie s dvoma detmi doma povazujem za najtazsie, strasi ziarlil priserne, tazka povaha, .... A ano rupli mi par krat nervy a nakricala som, dala po zadku, ale to povazujem za svoje zlyhanie, ktore nic nevyriesilo, ospravedlnila som sa a chcem hladat ine cesty.... Drzim ti palce a vela sil hlavne tych psychickych

ariesi
19. feb 2024

@biglovemom no vidíš, ja môžem povedať viackrát stačí. Vytrhne sa mi a robí si ďalej. Takže tiež musím pritvrdiť. Nemyslím fyzicky, ale podľa situácie, v podstate áno, niekedy aj fyzicky odtiahnuť z miesta

biglovemom
19. feb 2024

@ariesi ano to je spravne, zobrat z miesta,resp nasledok cinu.sme u Anicky na navsteve ,robi jej zle.Vysvetlim raz ze jeho chovanie neni ok. a poviem ked sa jeho/jej chovanie nezmeni ideme domov. Nezmeni sa ideme naozaj domov.
Pomoze moze aj hlasne STOP ! Staci! Dat jasnu hranicu.

Ale , ked neni spravna vychova ako celok, tak je to tazke v tej jednej situacii -ak ma spravne chapes😊

bora0123
19. feb 2024

@leazeziliny mrzi ma ako sa tu na teba vsetci vrhli 🙏😭 toto forum uz naozaj prestava byt o radeni si, skor sa vsetci predbiehaju co kto vie lepsie a dissuju nech si ulavia vlastne stresy...

Pre mna funguje to vysvetlovanie a davanie na vyber (s obomi moznostami musis byt ok, ak ma hysak ze nechce ruzove rifle, daj na vyber dve ine farby), pripadne ked je velmi zle odviest pozornost uplne inam a neskor sa k teme vratit..

Necitala som vsetky komenty, tak neviem aka presne je to situacia, ale casto pomaha ked uz vies ze asi pride vzdor, tak situaciu neformulovat ako prikaz alebo prosbu, skor z toho urobit hru/vyber z 2 veci

"Obuj sa rychlo" "ak sa neobujes nejdeme von"

---> "kto sa prvy obuje vyhrava!" "Vyber si ktore chces topanocky" "dokazes sa obut sama alebo ti pomoze mamina?"

Moj syn 3r ked ma amok, bije nas hadze sa atd tiez ho

1) dam do cestovnej postielky, vysvetlim mu ze je tam nie preto ze sa hnevam ale preto aby bol aj on aj my ostatni v bezpeci, a ze tam s nim budem ak chce alebo ho necham sameho ak chce (kazde dieta je ine, moj vacsinou povie ze chce/nechce byt sam vtedy)

2) ked prejde ten prvotny rev, vysvetlim mu co bolo zle, tiez mu poviem co som napriklad ja urobila zle (prepac ze som na teba kricala, to nebolo pekne, ale nemozes bit braceka, to sa naozaj nerobi jeho to velmi boli, tiez to od teba nebolo pekne)

3) skusim mu vysvetlit ze ako sa asi bracek citil (bolelo to, mozno bol sklamany atd)

4) spytam sa ho preco to robil (kvoli hracke, nekomfortu)

5) poviem mu dva ine sposoby ako to mohol spravit inak

6) nakoniec sa ho spytam "co myslis ako by sme to mohli napravit? Cim by sme braceka potesili teraz?"

Ked sme vonku a chyti hysak, klaknem si k nemu, poviem nadych vydych objimem ho silno, ked sa ukludni, pokecame, ak nezabera nadych vydych/objatie, poviem mu aky dosledok to bude mat, ale nie vo forme hrozby, skor napr

"Ja by som tak rada teraz isla si pozriet tie hracky vo vyklade, ale to asi nepojde, ked tu takto placeme ach jaj to je velka skoda..."

A ked absolutne nic nezaberie rozosmejem ho niecim 😆😂😂 a potom sa k teme vratime neskor, kludne az vecer pri spani

Inak dobry tip je povedat si pred spanim co bolo dnes pekne a co sa nam nepacilo (aj rodic povie aj dieta)

Vsetko zavisi od povahy dietata, veci su flexibilne, to je len taky napad ze ako to robim ja ked uz mam tlak 300/100 😊

mandarinka555
19. feb 2024

@leazeziliny Diskusia zahájená 15.2. a ty si stále nenapísala, čo urobila...A to som deťom tiež občas capla na zadok, neboj...To preto sú dnešné deti ako z divých vajec, lebo "dohováranie" evidentne nezaberá a robia si, čo chcú🙈

vivienkalejova
19. feb 2024

@leazeziliny no ja ti odpoviem ešte tu nebol taký človek ktorý bi ti dal radu lebo ? Bohuzial Žiadna neexistuje a bohužial nefunguje ani pravidlo ze ako sy vychovaš ta tak aj máš každé dieťa je živé a živšie každým jedným dňom napr.moja 4 ročná chce úplne všetko čo vidí ale naozaj vsetko ale to mozno aj stoho lebo od narodenia mala vsetko po čom ukazala prstom a nato ju naviedla jej milovana babka a milovany dedko ktory uz bohuzial medzi nami niesu 😥napr.kupim jej kinder vajíčko ale jej je 1 malo tak musím zobrať ďalšie 2 lebo 1. hodí sa ozem 2.reve ako keby sa jej stalo niečo hrozné 3.vsetko čo jej pride pod ruk hodí o zem 4.zoberie mi úplne všetok riad a ide ona variť tak ju necham čo uz zmozem ľahko sa pise a hovorí urob toto spravne, nauc ju toto a tamto, je to tvoja chyba,je rozmaznana len ze pre ni aké dieťa neplatí to 1.pravidlo DOSŤ, STAČILO, NEPLAČ, TOTO NEMÔŽEŠ, SADNI SI nie neexistujece

nykkushka
19. feb 2024

@vivienkalejova prepáč ale prečo jej toto všetko dovolíš? Ja chápem, že pre rodiča je strašne ťažké a miestami aj ponižujúce, ak sa dieťa v obchode hodí o zem alebo robí scénu. Ale jednoducho jej kúpim 1 kinderko, koniec, dohovorene. Ak sa jej nepáči, nebude ani to jedno aj za cenu scény a hodenia o zem.

eva233
Autor odpoveď zmazal
evkatk
19. feb 2024

Dostať na zadok, hoci aj len symbolicky dieťa vníma ako niečo zlé, zahanbujúce a to zlé malé dieťa pochopí skôr ako dohováranie, kúty a pod. Ak dieťa urobí v rannom veku niečo zlé, neposlúcha a pod. radšej nech poplače z toho, že dostalo na zadok, ako by neskôr mala z jeho správania plakať celá rodina. Mala som 3 deti a neviem si predstaviť, aby mi niektoré vzdorovalo, udrelo a pod. A to symbolické na zadok, ktoré bolo viac nebolestivé capnutie sa im ušlo príležitostne 1 - 2x do roka aj to max. do 4 rokov. Naučili sa poslúchať hlavne dôslednosťou nás rodičov. Nič sa neprehliadlo, aj najmenší prehrešok sa ihneď riešil hlavne upozornením a pohrozením. Nikdy nie krikom, prípadne bitkou, ktorú by cítili. Capnutie na zadok bolo pre nich hanbou. Na nič nesmeli povedať nie, čo povedal dospelý a to osvojili ešte veľmi malé. Napriek tomu raz moja 4 - ročná dcéra mi na výčitku odpovedala: " No a čo?" Dnes má už 47 rokov, je vysokoškolsky vzdelaná, no ja to "No a čo" jej nedokážem odpustiť." Ona o tom nevie, no mňa trápi, že som zlyhala vo výchove, ak dieťa sa mi také odvážilo povedať. Niečo také si malé dieťa nesmie dovoliť voči dospelému a hlavne k rodičovi.

ptvw
19. feb 2024

@nykkushka a teraz mi povedz ako ešte mam vysvetľovať dieťaťu co bude mat 3 roky že veci sa do jedla nehadzu, alebo veci sa nehadzu o zem, pol roka každý jeden bohovy deň to spraví viackrat aj keď od prvého rázu vie ze sa to nerobí ze to nie je hra ani zabava, každý jeden deň poviem ze sa to nesmie etc etc a aj tak to spraví tak ja už neviem, j**nut ma ide z toho

denithestrange1993
20. feb 2024

@leazeziliny tiez mam 3rocne dievca. No normalne zastavim jej tu cinnost a vyvodim dosledky - poupratujes si to, nedostanes sladke ked si neumyjes zuby... Ked je unavena,hladna tak samozrejme ju vtedy nejdem poucovat. Snazim sa jej hovorit aj emociu aku to vo mne vyvolava to jej spravanie - mamka sa teraz hneva,ze rozhadzujes veci, to sa nerobi, podme to spolu upratat. Ak napravi to svoje spravanie,tak jej to zhrniem,ze - no vidis, porozhadzovala si to a musela si to teraz upratat,ale paci sa mi,ze si to poupratovala. Aj ona mi povie,ked ju s niecim nahnevam 😂. Ucim ju sa ospravdelnovat,podakovat,poprosit,ale hlavne jej ist prikladom.

andreatytler
20. feb 2024

@evkatk Och. Skus psychologa. Musela si od rodicov zazivat neskutocnu drezuru ked sa tolke roky trapis nad svojim zlyhanim vo vychov za "no a co".

tiika
20. feb 2024

@ptvw hlavne by som jej ďalej nevysvetľovala. Vidíš, že za pol roka to nemalo účinok.
Take malé dieťa ma ma len obmedzenú kapacitu chápať vysvetľované, skôr pochopi, keď vidi dôsledky. Čo znamená “nesmieš”? Prečo nesmie?
Jednak jedlo odložiť, danú vec zobrať. Ukázať jej, ak sa nieco odlomilo, poškodilo, rozsypalo, zaspinilo.. následne s jej asistenciou to napraviť, zalepiť, opraviť, hodiť do kosa, utriet..
Je dobre najskor pozorovať, prist na dôvod, co ju na tom všetkom vlastne baví, prečo to robí. Už nechce jesť, ci sú pre ňu zaujímavé tvoje reakcie, alebo sa jej páči ako nieco pleskne, rozsype sa, cinkne o dlazku…? Daj jej možnosti, co robiť MÔŽE namiesto toho co nesmie. Vymyslí aktivitu, pri ktorej naplní si svoju potrebu, zvedavosť, bude ju baviť. Len jedlo nahrad niečim inym, veci tými, ktoré hádzať moze, urci jej vhodne miesto.

andreatytler
20. feb 2024

@leazeziliny Ak mi nieco v hraniciach nefunguje, rozmyslam preco to nefunguje?
Bud riesim nespravny problem, alebo zle komunikujem tie hranice, alebo chcem od dietata privela na jeho vek, alebo nieco podobne.
Preco myslis ze to nefunguje u vas? Na toto zial musis prist sama. My mozeme poradit, ale viac memej budeme len odhadovat. Ked sa nad tym zamyslis a pojdes do hlbky, prides na to. Ja verim tomu ze male deti nie su zle a nerobia veci preto aby rodica vytocili. Vzdy maju dobry dovod na to co robia.
Myslim ze tvoj trest nefunguje, lebo to nie je pre to dieta trest. Statie v kutie ju urcite uraza a ponizuje ale je to lepsie ako byt ignorovana. Odhadujem ze opakovane prekracuje hranicu, lebo tym ziska tvoju pozornost. Aj ked je ta pozornost negativna, je to lepsie ako ziadnu. Toto ma napadlo este pred tym ako som citala tvoj prispevok o mladsich dvojickach.
Ja by som to riesila takto:
Poriesila by som jej ziarlivost.
Hranice davam tak ze:
Hovorim o sebe. "Vadi mi ze kreslis po stene. Chcem aby si prestala."
Hovorim s kludom, bez hnevu.
Vysvetlim dopredu dosledky. "Ak neprestanes kresli, budem ti musiet zobrat vsetky farbicky." Dosledky musia vyplyvat z tej cinnosti. Nema zmysle zakazovat rozpravku ak kresli po stene.
Ak nakresli, s kludom beriem farbicky. (nie vzdy sa mi dari s kludom😀)
Vzdy dodrzim co slubim.

Ako konkretne riesis hrance ty?

andreatytler
20. feb 2024

@ptvw Proco to podla teba robi?
To akoze jete napriklad polievku na obed a on kazdy den pride a hodi do polievky kocku z lega? a ty kady den povies ze veci sa do jedla nehadzu a takto to ide uz velmi dlho? Ako dlho?

andreatytler
20. feb 2024

@tiika Skvele postrehy a rady.👏

lacibo
20. feb 2024

@nykkushka to sa neda takto univerzalne povedat co je kedy najucinnejsie..zavisi od situacie..nakolko je vyhrotena..ja nepisem ze sa deti maju bit..ale nastavovat hranice urcite treba..a male deti nerozumeju siahodlhym slovnym instrukciam a vysvetlovaniam tak ako jednoduchemu capnutiu po zadku ( vravim symbolickemu, aby nebolelo) ale okamzite to pritiahne ich pozornost a budu vediet, preco ste tak reagovali a co sa vam nepacilo..ale nie je to vhodne vzdy a pre kazdeho..akurat sme si vcera s muzom pozreli nemecky film Narusitel systemu..odporucam kazdemu, my sme obidvaja s muzom profesionali a pracujeme s takymi detmi, ale pre laika moze byt velmi zaujimave, ma to vela rovin a zanechá silný dojem

lacibo
20. feb 2024

@nykkushka a k tomu obchodu..spracovat viem emocie, ze sa hodi, ale to neznamena, ze mu dovolim sa hadzat za kazdym, ked tam budeme..v takomto pripade sa co najrychlejsie odchadza z obchodu aj s dietatom, ak to nie je možné, tak neexistuje kupit to, co si vybralo, skratka nemoze dosiahnut to, o co mu nevhodnym spravanim ide, ani raz to nemoze dosiahnut..inak to bude stale opakovat

ptvw
20. feb 2024

@andreatytler áno presne tak vidí že jem tak pribehne a niečo tam smari, alebo jeme spolu a zrazu bach jeho lyžica v mojej polievke. .no netuším prečo to robi, akože väčšinou to stihnem zachytiť vziať mu to už keď vidím ze ten moment sa deje tak nie je všetko okydane ale úmysel tam je

slaviivals
20. feb 2024

@evkatk ako ste reagovali na to “no a co”, prosim?

blackcat8885
20. feb 2024

No môj má 5r a teda aj on už bol v kúte párkrát no neúspešne. Alebo má zakázanú telku. Ale on je veľmi hyperaktívny to v škôlke stále riešime, minimálne 2x za týždeň niečo urobí-aj udrie niekoho, hodí hračku apod. A zatiaľ nič neplní na neho. V škôlke všetko vie, len to správanie. On si aj uvedomí že robil zle ale o 2dni zase urobí. No su partia chlapcov čo sa nevedia spratat do kože. Má aj lepšie dní ked je v pohode zlatý. Nam niekedy pomôže ho motivovať že na konci týždňa bude špeci odmena napr výlet alebo si zahrá hru na mobile ktorú môže len podla zásluh. Ale tiež sa stáva ze zabudne na túto motiváciu. No keď mal 3roky trest nedostal