icon

Čo s 3-ročným synom?

11. sep 2022

Ahojte baby, môj syn má 3 roky , ide o to že sa vôbec nevie správať, sme z neho na nervy..nie je to naše prvé dieťa ,to prvé je úplne iné..napr včera sme boli v reštaurácii, v takej lepšej , on čo robil , keby sme nemali objednané jedlo idem preč,..behal tam reštaurácii, kričal ,vyhukoval,zle robil..hanbili sme sa ako psi s mužom, a to nie je prvý prípad ale ten najčerstvejši..čašníci po nás pozerali , ľudia pozerali , plakať sa mi chcelo ..my neviem , pipritom sme slušný ľudia a dieťa toto ..ale napriek tomu chodíme , pretože ich chceme socializovat aj takto ..napr jarmoky , hody a tieto kde je veľa ľudí ho musíme nosiť na rukách lebo on ja neviem ,či sa boji ľudí ,proste stále niečo
.proste stále problem , nikde nie je dobre
Už som z neho unavená , sme celý deň doma ? Robí zle ,vymýšľa
Sme niekde ,zas vymýšľa..chápem že nebude sedieť ako 5penazi ani to nechcem ale trošku poslúchať by mohol..
On akoby nerozumel, ja neviem a pritom chceme pre nich pestrý život , aj výlety aby poznali , aj reštauráciu sem tam , aj doma aby sa vedel pekne pohrať..

pestrý život,

nafka0483
11. sep 2022

@h2 Pise ze stale nieco je, nie ze raz neposluchal v restauracii, ze akoby nerozumel.
Takze ano, treba vylucit zdravotne veci, lebo ak ma nejaky problem tak prisnejsia vychova nebude mat vobec zelany efekt.

autor
11. sep 2022

Baby a nemôže to byť zato že je po IVF? A nie dobrý pôrod ?už ma to napadlo či to nemá spojitosť

elizabet173
11. sep 2022

tak je ľahšie niečo nájsť, čo by ospravedlnilo zanedbanú výchovu, ako pobehať odborníkov, vylúčiť zdravotný alebo psychický problém, niečo si o vývoji a výchove dieťaťa naštudovať a začať to realizovať v praxi. Prepáč za úprimnosť, možno drzosť, ale neviem si predstaviť, ako by mohlo IVF ovplyvniť správanie tvojho dieťaťa, vieš, koľko takých detí je?

autor
11. sep 2022

@elizabet173 oki mňa to napadlo a úprimne nesúhlasím s tým že má zanedbanú výchovu , venujem sa svojim deťom a snažíme sa aby sa mali dobre a pestry život ale majú aj pravidlá a majú rezim..zanedbaná výchova je niečo úplne iné,tam rodičia na svoje deti dlabu

elizabet173
11. sep 2022

včera si ho nechala behať a vrieskať v reštaurácii, prečo si to neriešila rázne? Zanedbaná výchova vôbec nie je len o tom, že rodičia na deti kašlú, ale aj o tom, že nie sú schopní im nastaviť pravidlá a dbať na ich dodržiavanie, venovať sa im môžu od rána do večera, ale popri tom deti riadia rodičov, nie nopak

autor
11. sep 2022

@elizabet173 a čo som tam s ním mala spraviť? Snazila som sa ho zaujať , sme mu vysvetľovali že nám prinesú jedlo , a kričal a behal len pokiaľ nám nepriniesli jedlo ,potom sedel a jedol ..aj keď prstami , hoci vie používať príbor samozrejme len mali len veľké vidličky a noze

autor
11. sep 2022

@elizabet173 a áno zanedbaná výchova je podľa mňa iné , a majú nadstavene pravidlá obaja..aj režim majú..

elizabet173
11. sep 2022

odísť s ním von a povedať mu, že ak sa to bude opakovať, vyjdete von opäť a už sa tam s ním nevrátiš. Už si predsa musela zažiť, že sa podobne správa či na návšteve alebo v reštaurácii. Pravidlá môžete mať nastavené, ale ak ich jedno dieťa nedodržuje, tak to riešiš dohováraním s nulovým efektom. Tak asi bude treba niečo zmeniť, nemyslíš? Ináč ťa nabudúce čaká v reštaurácii to isté. Tvoje dieťa si spojilo, vystrájam - mama niečo rozpráva, ale mne je to jedno a pokračujem vo vystrájaní. Keby si spojilo . vystrájam v reštaurácii, odchádzam a už tam nepôjde, malo by to iný efekt

mooonika1975
11. sep 2022

aj ist s dieťaťom na ihrisko a nechať ho pobehovať, je zanedbaná výchova. Dieťa stále treba usmerňovať, treba ho upozrniť, takých čo sedia na lavičkách s mobilom ,alebo debatia, zatiaľ čo dieťa sa "venčí", takých veru je .
mali by ste byť pripraveni, vždy v reštike mať po ruke niečo, čo ho zabavi, ak teda má niečo, pri čom sedi, predpokladam, že áno. Knižku, ceruzku , malinku hračku, môžeš vziať na ruky a ukazovať mu niečo, sedkať môže na nohách, keďže 3 ročné, no neviem, či vie stolovať ako 7 ročné.

jumama
11. sep 2022

On si asi trosku vynucuje pozornost a dostane ju ked je neposlusny rarasek 🙂

Jedno z rieseni je najprv dlhy vylet, kde si vybije energiu a bude uz tak trosku unaveny a hladny, na tichsie spravanie v restauracii pripraveny. Ak pojdete priamo do restiky on sa moze ozaj nudit, mat milion energie. Potom to mozete riesit tak, ze kym vam neprinesu jedlo, jeden z vas nech s nim ide von a tam sa vyskacte - doslova ze pod, teraz si s mamou poriadne poskaceme, aby sme vedeli v restauracii byt potichucky. A kto vyssie vyskoci, kto dalej doskoci... Aj sa m povenujes, ale pozitivne, nie trestami, nie na zadok, ale dostane za pozitivnu vec pozornost.

Vezmite nieco, co sa pohra, ale take, co by ho zabavkalo na dlhsiu dobu. Viem, ze chlapci nie su vacsinou na kreslenie, ale nejaka knizka, co aj doma citavate co mu je oblubena... par kocociek dupla, nejake auticko s panacikom - podla toho, ako sa rad hrava. Napriklad aj len papier a skladaj mu lodky, ukaz mu, ako sa to da.... a s tou lodkou sa potom moze pohrat, moze si ju vyfarbit, nakresli tam okienko, pytaj sa ho co vsetko tam mas nakreslit, ako sa ma lod volat... proste ho vtiahnut do hry.

Kym sa nevie spravat, mozno volte radsej k detom priatelske restauracie, kde maju detsky kutik a ma moznost sa tam beztrestne vyblbnut. Ak taku nemate v okoli a tuzite si s muzom zajst do restiky, skuste to sami vo dvojke, ked si zozeniete strazenie pre deticky. Nie ste len rodicia, ale aj partneri, prospeje vam, ak pojdete sami. Viem, ze to sa vravi lahko, ked napriklad nie su stari rodicia na porudzi...

stanislavicenka
11. sep 2022

Toto zmyslanie o nom robi velmi vela. Potom, ked sa clovek nad tym zamysli, tak mu pride na rozum, ze kolkokrat povedal dietatu, ze ho ma rad napriek vsetkemu, ze je vdacny, ze ho ma. Ja ta chapem, mam 2 deti, a niekedy som nervozna z nich viac, ako by som chcela. Velakrat sa uvedomim, ved su skveli, uzasni, robia milion drobnych uzasnych veci, a Moja pozornost sa zameria ja jednu zlu, ktoru spravila,respektive maju zlu naladu a podobne. Vela sil

jumama
11. sep 2022

A este mi to neda - rozmyslat ci to nie je z IVF... to je ako urobit nejake odsudzujuce proroctvo nad dietatom, obvinit ho, ze sa narodilo nejake lebo... akoby sa zriekas zodpovednosti za jeho vychovu, lebo sa zda tazsia. Je mnoho surodencov, ktore maju naprosto rozne povahy. Uz len tym, cj je dieta najstarsie, stredne, mladsie, ma inu povahu. Casto sa aj uplne inak hraju, casto ich uplne ine veci zaujimaju, maju ine chute, iny vkus... Niekedy si surodenci sadnu, pekne sa spolu hraju a niekedy sa to neda.

Mam synovcov uz viac ako 20 rocnych a teda od mala boli uplne ini, jeden stale zavrtany v skladackach a druhy sa hraval rolove hry. Malokedy sa hrali spolu. Dodnes su rozni, jeden introvert, druhy extrovert s bandou kamosov, stale vonku, stale v pohybe... Prave tento extrovert bol taky, ze aj ako malicky kludne rad s dospelymi komunikoval a vedel vselico vtipne povedat, az sme boli prekvapeni, kde sa to v nom berie.

Nedopust v sebe pochybujuci ci znevazujuci pocit, ktory sa v tebe k dietatku zacina budovat. Ono to citi. Ono je na mamu napojene a cim viacej budes o nom pochybovat a neprijimat ho, tym viacej raraskovite moze byt, pretoze si bude chciet ziskat tvoju pozornost a lasku a citit sa pri tebe v bezpeci. Miluj ho ake je. Ziadne vyhovorky, ziadne vymyslanie, ze je take lebo... proste je ake je a zasluzi si tvoju hlboku lasku a pocit bezpecia, nech vyvedie cokolvek.

lienka.7
11. sep 2022

Behanie mi az tak nevadí, je to predsa dieta, pokial neobtazuje druhych a vyslovene tam nevymysla, nevrieska, neriesim. Je logické, že tam nebude 50 minút sedieť s rukami založenými na kolenách. Pokial robi zle, po upozorneni ak neprestane, dostane po zadku. Poreve si, pokial neprestane ani potom, proste odchádzame a dostane vyhrešene. 3 rocne dieta uz chape co a ako. Mas ho proste nevychovane...
My preto chodíme viac na terasy, vyberame si kde sú vonku preliezačky ci decke kútiky, kde sa môže zahrať, kde môže mat aky taky pohyb. Presne ako ti pisu baby, reštaurácia nie je miesto na socializaciu deti, aj keď sama mam deti, povedala by som ti pokojne aby si si spravila s neposlušnym deckom poriadok a neobtazovala iných ludi v restike, ktorí sa tam prišli v pokoji najesť.

januska12323
11. sep 2022

V reštaurácii by som dieťaťu behať nedovolila v žiadnom prípade. Keď si videla, že zlieza zo stoličky chytiť za ruku a vysvetliť, že sa behá na ihrisku nie tu. Keby mal naozaj veľa energie zober ho von a nech behá kým vám nedonesu jedlo.
Tu nejde len o to, že ostatným hosťom lezie na nervy ale je to nebezpečné kvôli noseniu jedla. Keď ho čašník obleje horúcou polievkou bude to vina čašníka? Alebo tvoja.

diwotworna
11. sep 2022

Podľa mňa zle dieťa neexistuje skôr je to taký šintir malý neposed, pripomína mi mňa môjho brata,a dcérku.Moja dcéra má ADHD treba sa naučiť s deťmi pracovať určite že ho udriete nepomôže ani jemu ani vám 😉

autor
11. sep 2022

@diwotworna prosím ta ako sa ADHD prejavuje? Ďakujem

autor
11. sep 2022

@diwotworna ide o to že ja som nad touto dg rozmyslala , nakoľko mi na neho veľa veci sedí ..mám súrodenca s ADHD ale úprimne moji rodičia to nezvládli ..

diwotworna
11. sep 2022

Dieťa neposedi môžete sa aj rozkrájať a nonstop je v pohybe stále musí niečo robiť, moja aj pri jedení si hompaľa nôžky, aj pri určení je často myšlienkami inde, aj 5 krát jej človek opakuje čo môže a čo nie je to strašne múdre, krásne a dobré dieťa len neposedné ako tvoj syn 😉👍💗

scorpionflower1
11. sep 2022

@mima1991 a co tym vyriesi, keby z tej restauracie odisla? Nie pre neho je restauracia odmena, to je pre rodicov. Ako pise autorka on sa tak sprav vsade, aj doma. Podla mna by mu bolo jedno, keby ho odtial odniesli, blaznil by sa dalej. Trojrocne dieta chce lozit na ihrisku, nie chodit do reštiky.

scorpionflower1
11. sep 2022

Ak mas podozrenie na ADHD, chod na diagnostiku.

autor
11. sep 2022

@scorpionflower1 nespravia dg pýtala som sa na to až v 5-6rokoch

autor
11. sep 2022

@diwotworna a ako postupujes, dosť by mi pomohlo keby si mi poradila..nie nedávam mu nálepku diagnózy,ale má na to podozrenie tak by nebolo možno na škodu s ním nejak inak jednať ..

diwotworna
11. sep 2022

Ja zas vravím že preto mám také dieťa lebo si za mamu vybrala mňa a spolu všetko zvládneme nieje nič čo sa nedá zvládnuť len my musíme chcieť... Koľko je matiek čo o tie svoje dieťa prišlo čo by dalo zato aby žilo, musíme si vážiť čo máme a veľa ho lúbte, pomojkajte a veľa vysvetľujte jedine to pomôžte aj keď je to ťažké ale majú len nás kto iný im tu lásku dá 😉(samozrejme viem že svoje deti milujete)

scorpionflower1
11. sep 2022

Moja dcera ma 3 r. 8 mes. Chodime s nou do restauracii pravidelne, tak isto neobsedi, zle nerobi, len sa chce blaznit. Je to uplne normalne trojrocne dieta. Ak sa da, idem do restauracie s detskym kutikom. Ak si myslite, ze dieta v tomto veku bude sediet hodinu na zadku a ak to nerobi, tak je nevychovane, tak chyba je vo vasej hlave, nie v dietati. Osobne to riesim tak, ze ked nie je detsky kutik a chcem, aby posedela, tak jej zoberiem knizku s ulohami alebo papier a pastelky na kreslenie.

diwotworna
11. sep 2022

Strašne veľa trpezlivosti na nich krik nepomôže to im len ublíži deti s ADHD sú veľmi citlivé a inteligentné

lianka123
11. sep 2022

Ahooooj. Presne toto sa nam vcera stalo to iste. V restauracii, kopec ludi, a nas 3rocny ako z retaze utrhnuty. Vrieskal, robil zle, hadzal sa, keby sme nemali jedlo na stole tak utekame. Po 10min som ho chytila, capla mu na rit, este jeden lutostivy a zrazu bol ako vymeneny a normalne som videla na ludoch ako uznaivo na mna pozerali. Nie som na seba hrda, deti nebijem ale tu ta vychovna sadla ako rit na serbel. Dojedli sme ako ludia a prezili pekne popoludnie.
A chapem Ta uplne, my chodime po hoteloch a restauraciach a sralo sa to prvykrat...

diwotworna
11. sep 2022

@lianka123 😆😆😆

scorpionflower1
11. sep 2022

Úprimne si myslím, že tvoje dieťa je úplne v poriadku, len sa chce zabávať a nudí sa. Neviem, čo myslíš pod tým "robí zle". Treba si uvedomiť, že chodiť do reštaurácie je dospelácka zábava, nie detská, keby som trojročné dieťa, tiež by ma nebavilo ticho sedieť na stoličke a čakať na jedlo. Veď s tým aj dospelí majú problém, koľko z nich čučí do mobilu, keď čaká na jedlo v reštike. Podaktorí dospelí nevydržia ani minútu bez nejakého podnetu, preto stále scrollujú mobil. Ale od trojročného by chceli, aby čučal ako pena :D

777januska777
11. sep 2022

@elizabet173 no ono vieš dieta s diagnózou je dieta s diagnózou. Mame v rodine také dieta, cudzí ľudia, ktorí ho nepoznajú, sa na rodičov pozerajú ako na tých co výchovu nezvládajú. To nie je o nálepke, vážne existujú deti, ktoré majú problém na ktorý neplatí vacsina veci co tu radia. To co sa tebe môže zdať ako nevychovanost, tak pre iných rodičov to znamená normálna vec, keďže také veci majú každý deň. Ale súhlasím s tým, ze autorka urobila chybu, že svoje dieťa vzala do reštaurácie aj keď vie, ze v reštaurácii to dieta nezvládne, mat dieta s diagnózou je náročné a vyžaduje to veľa sebazaprenia a obmedzovania.

lianka123
11. sep 2022

@scorpionflower1 to vobec neni pravda. Je kopec restik s detskymi kutikmi a kuchynkami, ja vobec neocakavam od 3rocneho aby sedel ako 5 penazi a cakal na jedlo. Nas maly vcera s nami ale vyslovene cvicil pri tanieri. Nalej dzus, vylej dzus, toto chcem ale nechcem to takto, to je zasadny rozdiel a vrieskal pri tom ako pavian. Apropos dnes uz je tych zariadeni pre deti milion vsade. Do Ria v centre mesta pojdem iba s manzelom samozrejme.