icon

Čo s 3-ročným synom?

11. sep 2022

Ahojte baby, môj syn má 3 roky , ide o to že sa vôbec nevie správať, sme z neho na nervy..nie je to naše prvé dieťa ,to prvé je úplne iné..napr včera sme boli v reštaurácii, v takej lepšej , on čo robil , keby sme nemali objednané jedlo idem preč,..behal tam reštaurácii, kričal ,vyhukoval,zle robil..hanbili sme sa ako psi s mužom, a to nie je prvý prípad ale ten najčerstvejši..čašníci po nás pozerali , ľudia pozerali , plakať sa mi chcelo ..my neviem , pipritom sme slušný ľudia a dieťa toto ..ale napriek tomu chodíme , pretože ich chceme socializovat aj takto ..napr jarmoky , hody a tieto kde je veľa ľudí ho musíme nosiť na rukách lebo on ja neviem ,či sa boji ľudí ,proste stále niečo
.proste stále problem , nikde nie je dobre
Už som z neho unavená , sme celý deň doma ? Robí zle ,vymýšľa
Sme niekde ,zas vymýšľa..chápem že nebude sedieť ako 5penazi ani to nechcem ale trošku poslúchať by mohol..
On akoby nerozumel, ja neviem a pritom chceme pre nich pestrý život , aj výlety aby poznali , aj reštauráciu sem tam , aj doma aby sa vedel pekne pohrať..

pestrý život,

autor
11. sep 2022

@scorpionflower1 nečakám že bude sedieť , nevadí mi keď sa ide poobzerať po reštike , len keby nekrical tak že sa všetci budú otáčať..ja viem že neobsedí ,natoľko si ho poznám ,

elizabet173
11. sep 2022

@777januska777 veď preto píšem, aby išla neurológovi a psychológovi

scorpionflower1
11. sep 2022

@lianka123 prepac, ja sa nechcem hadat, ale ked rodic riesi veci capnutim po zadku, tak je to vzdy jeho chyba a nech to imponuje vsetkym pritomnym ako chce. Capnut decko nie je riesenie. Mne sa zoparkrat stalo, ze dcera zacala v restike kricat, ale riesila som to tak, ze som jej vysvetlila, ze to druhym vadi a ze ma z toho bolia uši, ona je celkom rozumna, vie sa potom ukludnit aj sama. Ked to nezabralo, ja alebo muž sme ju zobrali von a zabavali inak. Neviem, co z toho, co pisem nie je pravda. Ked je v restike detsky kutik, tak fajn. Ja pisem o restauraciach bez detskeho kutika. Zdaleka nema kazda restauracia detsky kutik. To nie je len Rio v centre, detsky kutik ma mozno tretina restauracii v BA. Aj moja sa pokusa civict s nami, to trojrocne deti robia, netreba sa nechat vytocit. Ja viem, ze to je tazke ani mne to vzdy nevychadza. Ale bitie po zadku vôbec nic neriesi. Na moju by to ani nezabralo - zacala by plakat a kricat este viac.

autor
11. sep 2022

@scorpionflower1 áno aj môj reaguje ešte viac krikom a plačom na capnutie...v konečnom dôsledku je to potom ešte horšie a mojou vinou

scorpionflower1
11. sep 2022

Mne zabralo stále dookola vysvetľovať dcére, že to druhým vadí, keď kričí, že sa nemôžu porozprávať a najesť. Stále jej vysvetľujem, že môže plakať, keď sa jej niečo nepáči, ale nech pri tom nereve ako cirkulár, ona sa potom snaží krotiť. Keď nezaberie, vezmeme ju von z reštaurácie. Beriem jej papiere, pastelky, úlohové knižky, vymýšľame hry, ktoré sa dajú zahrať pri stole.

lolita555
11. sep 2022

Ja mám doma to isté ibaže mladší syn 3 ročný je anjel kde ho dám tam je poslúcha doslova na slovo a starší syn 7 to je živel od narodenia ,každý je proste iný.akoze posluchne aj sa vie správať ale je to živel ,možno sa vyhýbať davom a restikam na nejaký čas pokiaľ nedozreje,určite to nebude stály stav si myslím je len náročnejší na výchovu netreba hneď hľadať diagnózu

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
scorpionflower1
11. sep 2022

Capnúť dieťa nie je riešenie, nikdy a za žiadnych okolností a to, že tento druh "výchovy" niekto uznáva a imponuje mu je pošahanosť, bohužiaľ, v našej spoločnosti veľmi rozšírená. Keď dieťa začne takto vyvázdať, treba ho upokojiť, najlepšie ho vziať von z reštiky - a potom mu to vysvetliť, nie ho v tom nervovom záchvate ešte capnúť. Ja som to raz - dvakrát urobila, keď mi prdli nervy a doteraz ma to mrzí a vôbec to nezabralo. Keď vieš, že ti pred piatym rokom nediagnostikujú dieťa, či má ADHD, tak si bola so synom u psychológa? Povedal ti niečo na jeho správanie, že by bolo mimo "normálu"?

autor
11. sep 2022

@scorpionflower1 vieš čo rozprávala som sa s pediatrickou a povedala že je úplne normálny len je náročnejší ..že ona by nešla hneď psychológ a na vyšetrenie.na ADHD mi povedala že to najskôr za 2-3roky môžme ale že je podľa nej len náročnejší ...

scorpionflower1
11. sep 2022

No vidíš...ja by som pediatričke verila. Proste potrebuje stále zabávať, ja mám tiež také dieťa. Podľa mňa bude úplne ok, len ho treba odnaučiť kričať v reštaurácii. On má rovné 3? Do škôlky chodí, či ešte nie? Hlavne nepodľahni takým tým kecom, že "to chce pevnú ruku", tým všetci tí mudrlatni myslia to, že ho máš trestať - fyzicky alebo inak ... treba mu určite stanoviť pravidlá, ale nečakať, že ich bude dodržiavať a chápať ihneď, to chvíľu trvá, kým to pochopí. Moja sa to nenaučila tiež za týždeň, že nemá robiť cirkus. Keď je unavená, tak ešte aj teraz vyvádza, ale už sa krotí. Stále jej ukazujem, že keď kričí, že ujovi/tete to vadí a vôbec sa to nepatrí v reštaurácii. Len ona je taký spoločenský typ, že na ňu to zaberá, viem si predstaviť, že na takého neposedného čerta to nemusí zaberať. Zober mu hračky do reštiky. Btw. k tomu ADHD - ak sa vie sústrediť na hru, ktorá ho baví, podľa mňa, ADHD nemá.

lianka123
11. sep 2022

@scorpionflower1 toto je tazko, pre mna je zas nepochopitelna ta respektujuca vychova, ze vysvetlujem, vysvetlujem. No u nas to nezabera. Nie som hrda za capnutie po zadku, ale ani si to nevycitam. Podla mna je vacsie zlyhanie vychovat rozmaznaneho zmrda.

scorpionflower1
11. sep 2022

@lianka123 "rozmaznaneho zmrda" :-O no dobre, ked takto dokazes pisat o nejakom dietati, asi sme sa my dve dobavili...ked nechapes respektujucu vychovu, to znamena, ze tvoje dieta nebude nikdy respektovat teba. Ale kazdy sme zodpovedny za svoj zivot a vychovu nasich deti, tak nech sa dari.

lianka123
11. sep 2022

@scorpionflower1 ty si oslovila mna prva, to je ako ked niekoho chces aby sa s tebou bavil a ked ms iny nazor tak zdrhnes. To mi je luto tvojho dietata, ozaj sa bude vediet " postavit veciam celom".

nykkushka
11. sep 2022

@lianka123 prepáč ale čo keď z tvojho dieťaťa vyrastie vďaka tvojej výchove "agresívny zmrd". Keď my ostatní vychovávame rozmaznaych zmrdov (strašné nazvať takto niekoho dieťa, ktoré nemôže za to akú výchovu mu dali /nedali rodičia). Znovu, uz asi 357x to píšem sem na MK-rešpektujúca výchova (deti majú jasne stanovené hranice dosiahnuté kominukaciou, vysvetľovaním) NIE JE to iste ako zanedbaná výchova (kedy rodičia na deti kašlú, dovolia všetko voči všetkým, nemajú hranice a dostanú na čo ukážu len aby dieťatko neplakalo, nehnevalo sa a pod...).

kluska
11. sep 2022

autorka, ja mam 2 deti, dvojrocny rozdiel a do restiky som s nimi sla az ked mal starsi skoro 5 rokov a mladsi skoro 3, aj sama som s nimi sla, ale vzdy len do takej, v ktorej bol detsky kutik, nieco na styl detsky domcek na hranie, v ktorom sa hrajkali a vydrzali tam. Tam nie je problem aj ked dieta skrieka a beha, kedze je tam detsky kutik a vsetci ocakavaju, ze tam budu deti a deti proste su deti. Ja mam tiez prve dieta pokojne, kludne a druhe je vymysenik, furt od mala vymysla a treba na neho furt kukat, ze co robi. Ci uz doma, ci zu vonku, proste su take deti.

tykat
11. sep 2022

Ja sa priznam, my sme synovi brali do restiky alebo kde hrozilo ze bude divoky (tj. skoro vsade) tablet, k nemu sme ho "prilepili" a bol klud. Presne viem o com pises, nechapala som kde sa to v tom decku berie, fuuurt daco, bud reval alebo robil zle. Jeho ani detske kutiky nezaujimali. Takto mal tablet a bol klud. Potom sa to zlepsilo cca v 5-6r.

nwnw
11. sep 2022

Su restiky ktore maju nieco ako detsky kutik.. par hraciek niekde. Usetris si nervy nabuduce. Je este maly a nudi ho sediet v cudzom prostredi, kde ho nic nezaujima.

scorpionflower1
11. sep 2022

@lianka123 no moje dieta ma 3 r. 8 mesiacov, začalo chodiť do škôlky, a učiteľky hovoria, že je to veľmi vyspelé a šikovné dieťa, ktoré sa za celý čas na mňa ani neopýta, lebo je samostatná. Ona vie, že keď má problém, tak ho spolu s ňou nejako vyriešim - môže sa na mňa spoľahnúť. Keď chceš, aby ťa dieťa rešpektovalo v budúcnosti, rešpektuj ho v detstve. To nemám zo žiadnej knižky o rešpektujúcej výchove, to je základné ľudské pravidlo. Ak si myslíš, že cápaním, hulákaním a trestaním a autoritatívou výchovou vychováš jedinca, ktorý sa bude vedieť "postaviť veciam čelom" tak to sa budeš asi dosť čudovať v budúcnosti.

althejka
11. sep 2022

neviem ci je okej tahat decko po psychologoch za to, ze je proste dieta 😀, do restiky bez detskeho kutika sme nepachli v takom veku, dopredu bolo jasne ze sa tam bude nudit. aj ja by som sa v troch rokoch. nie je to o tom, ze mi vykape spolocensky zivot,ale proste predidem zbytocnemu stresu celej rodiny a tiez sameho krpca.

mima1991
11. sep 2022

@scorpionflower1 no neviem, ja som brala ako odmenu keď nás brali naši na pizzu, prejsť sa po meste spolu pekne oblečení, do kina, na nákupy oblečenia, po vysvedcku na pohár zmrzliny, mama nás vždy brala aj ku kadernícke s knižkami a pekne sme si ,, čítali " so sestrou a čakali a to sme boli maličké. Všetko je o výchove

liv1
11. sep 2022

@mima1991 nie, nie je vsetko o vychove. Je to aj o temperamente dietata, o jeho povahe, energii a dalsich okolnostiach. To ti ktori maju ukazkove deti (ale aj tie sa mozu razom zmenit), vacsinou nechapu

scorpionflower1
11. sep 2022

@mima1991 no a? to co bavilo teba, ineho bavit vobec nemusi. Moja dcera berie ako odmenu, ked sa moze v teplakoch hrat v piesku na ihrisku, lozit po preliezkach, nahanat sa s autami a hrat sa s dinosaurami, ist na kolotoč, samozrejme, ze ma rada knižky, rada kresli, rada rieši ulohy a pracovne listy. To, ze ty si bola poslusne dievcatko, ktore milovalo nakupy oblečenia a prechadzky po meste v krasnych šatočkách
neznamena, ze kazdy je taky. To nie je o vychove, to je o preferencii rodičov a o povahe a preferenciach dietata. Moje dieta berie ako odmenu ked mu dam zo svojho šalatu olivy alebo mu kupim napr. nalepky dinosaurov. Btw. ked si to pamätas, tak si asi nebola taka mala. Ludia si nezvyknu pamätat zazitky, ktore maju ako trojrocni.

dilino
11. sep 2022

Môže mať ADHD.Aj podľa mňa.

scorpionflower1
11. sep 2022

@althejka uplne suhlasim, ale navsteva psychologa, nie je navsteva exorcistu, takze by som pri pochybnostiach kludne isla. Nasmeruje rodicov ako zvladat taketo situacie, potom by sa napr. nemuseli tym restikam mozno tak dlho vyhybat. Ale presne viem o com hovoris. Niektore by najradsej decko zavreli do ustavu hned ako zakrici alebo dycha v inom rytme ako si predstavuju :D (tym nemyslim autorku, ale ine extremistky v tejto debate)

ildiko36
11. sep 2022

Tiez by som dieťa odsledovala, ci mu nevadi zvuk, pach, či reaguje na svoje meno atď..ci sa od niečoho nebojí čo mal do teraz rad, moze mat kludne aj Adhd,tie deti neposedia.
Môj syn ma poruchu autistickeho spektra, je inteligentny ,mudry ale ked mu na nieco poviem nie , je konec sveta, keď ho poprosím aby nieco spravil dostane zachvat, beha trucuje, lahne si na zem že tiez každý po nas pozera,ked zacnem tak že neže to urobíš, neže to zješ, zacne vsetko robyt, musim stale naopak aby to spravil.. Nebol problem pri pôrode, nemal pupocnik okolo krku?

autor
11. sep 2022

@ildiko36 áno mal 2krat omotany , ale on už bol v nemocnici veľmi placlivy , ja som mala cisársky a hneď ako má postavili som si ho šla zobrať lebo najviac plakal z celého oddelenia..som ho pestovala nonstop, už v nemocnici, zostalo doteraz , veľmi rád sa nosí na rukách , akonáhle sa cíti neistý, vtedy ide na ruky a ani za toho čerta ísť po svojich ..a keď ho nasilu postavím tak taký amok dostane že mi dýchať zabudne..minule sám seba do takeho stavu dal že celý zmodral..inak lieta ako sinter , aj v tej reštaurácii sa očividne cítil dobre keď toto robil..áno očný kontakt má a na svoje meno reaguje

ildiko36
11. sep 2022

Odporucila by som ti neurologicke vyšetrenie a nasledne Mr mozgu, a navštevu psychologa, a ked len tak omodrie je to cyanoza, moze mať niečo so srdieckom.to mal aj moj mladsí syn, mal pupocnik okolo krku a narodil sa zo syndromom modrej masky, to po par dni preslo a zbadala som že je cyanoticky, 3lekarom som povedala že sa mi to nepací že uz to neni syndrom modrej masky a ziadam take a take vyšetrenie, tretia dr sa ma spitala kde robím a ked som povedala ze som paramedik a dieťa ma urcite nieco so srdieckom , tak bez slova zobrala dieta na vysetrenie, prisla o pol h bez dieťaťa.Povedala mali ste pravdu, hyposaturacia 89%, čo som za to max nasrata, v nemecku kde robym pacientom davame pod 92%už 2L kyslika, pod 89% viac ako pol hod sa poškodzuje mozog..on tak bol 3dni..,potom že bradyaritmia, 95pulzov , pre novorodenca strasne malo a zrazu našli aj srdieckový šelest, čo ho kazdy deň pocuvali lekari pri vizite a nikto nič si nevšimol...Môj nazor na Šacu pri Ke nemocnicu sa velmi zmenil, nikdy by som tam už nesla rodiť..a do prepustacej spravy detsky lekari nič nenapisali , keď gynekolog nenapise po porode ze dieťa mal pupočnik okolo krku a museli ho zo mňa vytiahnuť .Len este ma zaujimaju tie apgarove skore, ako mohli napisat 9 a o 5min 10, ked dieta bol aj vtedy cyanoticky a mal 9tpulzov..som vydela na ctg, cely cas mal tolko aj po porode 3dni....to asi uz nikdy nezistim..Maly ma 16mes a tiez zacina davat hlavicky, udrie ma a zacinal hrizat..očakavam to najhorsie..narodil sa na 38tt 4kg a potom este tyzden po porode pribral 600g, potom sme skoncili, teraz ma 16mes a 8600g, chodime na gastro bere nutridrinky, kardiologicke vys.nedorastena lava dolna komora

paciko9
11. sep 2022

My mame 2 rocnu, a ta je stale v pohybe. Vzdy mam paniku ked niekam mame ist. Pred tym som si hovorila, ze rodiacia dieta nevychovaju, ked som to videla.Dnes s vlastnej skusenosti viem,ze to nieje o vychove ale povahe dietata. A treba ich unavit co najviac🙂 chodit na prechadzky, viem nieje to med lízat, a ze aj ta prechadzka ta unavi. Ale treba vydrzat, nasej je naj na futbalovom ihriske beha tam jak besna. A ja si tu chvilu volna uzivam,viem ze nikam neujde😀

simona20201309
11. sep 2022

@scorpionflower1 tvoja výchova je obrovský experiment. Škoda, že sa nedozvieme, ako to dopadne.
To dohavaranie aj keď to má dieťa u prdele ma výpovednú hodnotu 0 bodov. Takých expertiek som zažila viac než dosť a matky s takýmto prístupom som obchádzala a obchadzam na široko ďaleko.
Sú to väčšinou nevychovane a drzé decka, ktoré vedia, že im nič nehrozí a neustále si posúvajú hranice.
Spoliehať sa na to, že ťa bude dieťa rešpektovať v puberte....🤣👌 si viac než naivná, ale držím prsty.
Nie, ja svoje deti nebijem, ale asi tak 4-5x si uz po riti vypytali.
Sú situácie, kedy jedna po zadku je naozaj ziaduca. Tak ako jedna písala (neviem nick, nechce sa mi hlada
t) , dala na zadok a dieťa si okamžite uvedomilo, že to prehnalo.
Najhoršie co môže byt, keď sa rodič bojí vlastného dieťaťa....
Ja mam relatívne bezproblémové deti. Naozaj. Po zadku dostali možno 3x a ani náhodou som si to nevycitala. Nebolo to nič hrozne a zaslúžili si, doslova skúšali a pýtali si to. Ale keď vidím tie deti, ktoré sú,,respektovane".... naozaj sila! To co si dovoľujú ako vystrajaju a matka pri nich s kľudom Angličana klaci a dohovara dohovara dohovara..... a to dieťa ju ani nevníma, ešte ju zacne hrýzť, kopať a mamička stále svoje ,,fujky to je od teba nepekne....."

doriiis
11. sep 2022

@simona20201309 ...do bodky s tebou suhlasim.Ja mam tiez iba taketo skusenosti s tymi detmi.O dospelych co z toho budu radsej ani neuvazujme.Napisala si to dokonale.🙏