icon

Čo si myslíte o nevýchove?

7. máj 2023

Bije sa to vo mne, nieco sa mi páči nieco mi príde az moc pritiahnuté za vlasy, vysvetľovanie 1rocnemu dieťatu nieco o pocitoch atd 🙃. Nepríde mi to ako 100% funkčná výchova,skor mi občas príde ze dieťa sa tým rozmaznáva.. a potom tu je taka generácia detí aka je .. aký máte názor? Co sa týka fyzických trestov stým súhlasím ale zas ak dieťa naozaj vekmi prestreli,som za to ,ze po zadku mu neuskodi.

Nevychova teraz na mna kuka z každej strany a úprimne som rada keď stretnem mamu ktorá je ,, normálna,, a nerieši tolko tie deti a všetko okolo toho...

Ezte taká pod otázka, .. vsimla som si uz viackrát,ze ked je viac deti vela súrodencov,tak sú vychivanejsi, skromnejší a kludnejsi, poslusnejsi ako ked su deti len jedno alebo dve...cim to je ?

Strana
z3
katarinka89
7. máj 2023

Práve tou rozmaznanostou

autor
7. máj 2023

@katarinka89 myslím si to aj ja.. da sa vôbec docieliť aby jedináčik alebo dve deti neboli,, rozmaznané,, ked sa im dava 100% pozornosti od rodičov?

stanulienkat
7. máj 2023

Tá nevychova aj tak vyzerá. Každý ide na besné dieťa psychologicky a výsledok je nulový. Niekedy je malé capnutie po zadku stokrát účinnejšie, ako dvojhodinový dohovor. Ale nesúhlasím s tým, že kde je viac detí, sú vychovanejšie. Skôr sa tá matka nevládze venovať všetkým rovnako a sú častokrát besnejšie ako jedináčikovia.

autor
7. máj 2023

@stanulienkat myslíš? Asi ako kde samozrejme. Ja som sa zatiaľ stretla len stymi vychovanejsimi a najme skromnejšimi,ale verím ze vsade to je inak

sissy27
7. máj 2023

Mam kamosov, ktori dieta nijako nevychovavaju, dieta sefuje im. Teda spat a vstavat chodi dieta kedy chce, nemusi si upratat hracky, nemusi ist na nocnik, nemusi jest, proste vsetko je tak ako chce dieta, 110% sa mu podriaduju vo vsetkom. Dieta ma 3 roky, pre mna je to nepredstavitelne a velmi nerada travim cas v pritomnosti ich dietata, stoji ma to celkom dost usilia neotvorit si usta na decko aj na nich 😃 ale nejdem sa im do toho montovat.

autor
7. máj 2023

@sissy27 to je hrozné,ked dieťa nema hranice žiadne.. toto si neviem predstaviť. Ja si vzfy myslím ze mam deti slušne vychovane a zlaté ( mám dve) aj okolie to potvrdilo,ale su chvíle kedy mi staršia vzdoruje ( 5r) a papiluje a musi mať posledné slovo a z toho som.zufala,ked koľkokrát reagujem nahnevano a nekompromisne, už dostala aj po zadku ked to prehanala a nedala si povedať. Cítim sa ze tom zlyhala ale na druhej strane mam pocit ze to bolo správne... Mam b halve guláš z toho ze čo je dobré a co nie a frustruje ma to niekedy.

kvoli
7. máj 2023

Mne nevychova dala vela. Neidem podla nich na 100% ale ak riesim nejaky problem tak si polozim otazku preco to dieta urobilo,ako sa citi a ako ny som sa citila ja. Nie vzdy sa to da ale veľakrát staci raz vysvetliť nez pouzivat frazy typu : nebuď zvedavý, preco? Lebo som to povedala a hotovo.... my sa s detmi vela rozpravame, pytame sa na ich názory, ucime ich kritickemu mysleniu. A plati u nas jedno pravidlo : láskou sa deti nerozmaznavaju. A z mojich skúseností ( nemam ich extremne vela) je, ze ked dieta do cca 3rokov sa hadze o zem, place, vrieska a pod. je unavené aj ked predtym spalo 12 hodin 😀

aylinn
7. máj 2023

Podľa mňa to každý strašne prežíva. Každý by chcel aby všetky deti boli ukážkové ako z knihy. Každý sa pohoršuje nad tým keď vidí na ulici podľa neho “nevychovane” dieťa, pritom jeho mama sa možno môže snažiť ako chce ale deti niesu stroje ani roboti naprogramovaní, tiež majú nálady , vzdor , slabe chvíľky a milion dalších veci , veď my tu na Mk mame od 20-60 rokov a tiež sme každá iná , tiež sa veľa z nás nevie správať , a to teda určite nieje výchovou ale povahou charakterom.
Správna výchova je respekt k rodičom a k starším , vedieť poďakovať , pomáhať druhym , vedieť sa podeliť , vážiť si aj málo atd atd.
Všetko toto že besne deti , rozmaznané atd atd sú bludy 😄

danieli
7. máj 2023

Ono nic nefunguje univerzalne a na vsetkych, to by sme vsetci boli ako z katalogu a rovnaki, tak aj nevychova moze priniest dobre tipy a napady na riesenia situacii, kde mne uz nic ozaj nic nenapadne a nezabera, ale rovnko nebudem opustat svoje dobre fungujuce veci s detmi hoc aj nie su uplne v sulade s nevychovou, taky ten zdravy sedliacky rozum pouzit a pocity viny rozpustit, deti to ciiiitia a zneuzivaju, aj ja dvihnem hlas ked sa prestreli, sloboda konci kde zacinaju hranice druheho a dieta potrebuje pevne a laskave hranice

nikolka1986
7. máj 2023

Ako tá psycho baba, ktorá točí tie videa? No, že som zvedavá čo z toho jej decka vyrastie, niektoré rady sú ok, niektoré strašne prehnané. Dieťa musí mať hranice, ak si takto začne dupať v spoločnosti s ním ďalší takto vychovávaní ľudia, tak tu budeme mať plno sociopatov ktorí budú presvedčení o vlastnej dokonalosti a pravde a v ich záujme je len ich vlastná osoba a nikto a nič iné.

annm81
7. máj 2023

Ja som o tej nevýchove počula len občasné znienky tu na fóre a nikdy som to nijako podrobne neštudovala. Určite súhlasím, že bitka (aj len po zadku) by mala byť v dnešnej dobe už neprípustná, lebo máme celú radu dôkazov, že je nielen neúčinná ale dokonca škodlivá. Pokiaľ ide o vysvetľovanie, často si všímam na iných rodičoch, že strašne podceňujú, čomu deti dokážu rozumieť. Osobne som za výchovu pomocou komunikácie. Dieťa dokáže veľmi skoro chápať, že konanie má následky a zdravé dieťa od istého veku má aj dostatočnú empatiu, aby sa správalo vhodne situácii . Čo vidím ako väčší problém, že rodičia nevedia ako zasiahnuť v prípade, že vysvetľovanie zlyhá. Vidím málo rodičov pohybovať sa niekde v strede medzi dvoma extrémnymi prístupmi - jedno je opakované vysvetľovanie aj keď to neprináša výsledok, druhé je nezvládnutie situácie rodičom, ktorý dá na zadok a ešte si to obhajuje ako neškodnú praktiku.

Som zástanca vysvetľovania a ak to nefunguje, v danej situácii treba pristúpiť k trestu, ktorý by mal byť prirodzeným a logickým dôsledkom konania dieťaťa.

0silvia0
7. máj 2023

Nevychova neznamena nechat sefovat decku a podriadovat sa decku.
Ale ako pise @kvoli napojit sa na dieta, naucit ho kritickemu mysleniu, vela sa rozpravat.
Vychova z minulosti: si blby, sprosty ked to nevies? Som ti to uz hovorila, mas pocuvat a posluchat!!
Vychova zo sucasnosti: si sikovny a mudry, ked porozmyslas, urcite na to prides ako to vyriesit...

Cize respekt, hranice detom treba, ale slusnym, laskavym sposobom. Nerobit z deti debilov, potom v dospelosti si neveria, nevedia rozmyslat.

autor
7. máj 2023

@nikolka1986 presne takto to vnimam

katarinka89
7. máj 2023

Neda

gypsomilka
7. máj 2023

Ja som tu zenu pocula snad 10minut v jednom videu a musela som to hned zavriet. Strasne ma niecim rozculovala neviem cim.

autor
7. máj 2023

@0silvia0 tiež súhlasím

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andrejka1974
7. máj 2023

Tak u nás platilo a stále platí že musis dodržiavať moje pravidlá,a keď sa ti nepáči pride trest napr neskori príchod týždeň zaracha a vermi synovia sa naučili zlá známka v škole z lajdakovosti zákaz tréningov ak bola známka horšia z toho čo mu fakt nešlo tak trest nebol vedela som kedy a ako ale občasné capnutie po riti nikomu neublížilo a neublíži u nás sa naučili že neslušné slová sa nepoužívajú ak použili dostali po ústach proste odnaucili sa a teraz sú chalani dospelí a vermi su slušne vychovaní a radi sa vracajú domov a povedia mi maminka moja

sheila121
Odpoveď bola odstránená
dkethe
7. máj 2023

Nevychova, ci respektujuca vychova je genialna vec, a kto to povazuje za blud, to akurat nepochopil 😉
Jej vysledkom nie su rozmaznane zle deti, prave naopak, slusne a velmi rozumne. Lebo netrieskam povely dve na tri, ale dohadujem sa s detmi- vnimam co chcu, a rovnako oni vnimaju co chcem ja. Nemusia tupo posluchat, musia pochopit svet.
Ja to aplikujem, netvrdim ze nie su kiksy, ale mam velmi slusne a spokojne deti. A verte, ze vsade kade chodim, pocujem na tie deti (i od cudzich samozrejme) len chvaly.

dkethe
7. máj 2023

@sissy27 toto co popisujes nema s nevychovou NIC spolocne a tym tvoj prispevok moze byt zavadzajuci. nikdy nevychova nepropaguje "deti si robia co chcu, spat chodia kedy chcu, nepracu si". Nevychovou docielis presny opak. Mozno to slovo NE-VYCHOVA matie neznalych ludi. Ale vyklad toho slova nie je "nevychovavanie".
Nevychova ci respektujuca vychova su dost prisny styl vychovy, ale docielis vysledky otvorene a laskou, nie prikazmi.

dkethe
7. máj 2023

@nikolka1986 takisto mylne pochopenie. Nevychova kladie velky doraz na potreby inych. Tak ako na potreby dieta (ina osoba pre mna) tak na potreby okolia (ine osoby pre dieta). Ak dieta pochopi ze jeho nazor je dolezity, pochopi ze nazor kazdeho ineho je dolezity 😊

20erika07
7. máj 2023

@dkethe velmi pekne vysvetlene, dufam to tu pochopia. Vychovavat sa da aj s hranicami aj s laskou ale treba naozaj VYCHOVAVAT.
Uz len dodam, kazdy kto zdvihne ruku na svoje milovane dieťa, zlyhal. Chcete od dietata aby vedelo ovladat svoj hnev a emócie a sami to nedokazete 🤦‍♀️

dkethe
7. máj 2023

@20erika07 ja mam este rada rceni "deti netreba vychovavat, staci pekne zit a oni sa pridaju". Je to tak.
V ramci tejto nevychovy som nespocetne krat detom povedala "prepac, mas pravdu" lebo ma proste preargumentovali. To z nich nerobi rozmaznanych faganov, ale prave naopak, mudrych ludi co sa vedia obhajit. A naopak, x krat prisli oni - prepac mamka, mas pravdu (maju 4 a 6 🙈).

Vpodstate jedine problemy co mame pramenia z urcitej povahovej crty syna, ktoru som ja stale nedokazala pochopit, prijat, a dalej ju spracovat. (Ale makam na tom denne 🙂)

thoughtfulweirdo
7. máj 2023

Nevychova má naschvál zvolený provokatívny názov, aby získala pozornosť a ako vidno aj tu, často ľudia ďalej ako po názov nejdú 🙂 mne nesedí ten dojemný a rozcítený prejav pani Královej, takže občas mrknem na nejaký webinar, nijak hlbšie sa nezaujímam. Som veľký vyznávač "gentle parenting", takže som ešte nenašla nič, s čím by som nesúhlasila a ani som pri ničom ešte nemala pocit, že je prehnané. Skôr naopak, mám dojem, že niektoré ohľady nemá dostatočne dotiahnuté 🙂 veľmi sympatizujem skôr s High Impact Parenting Clubom a hlavne Guiding Cooperation.

babulkomale
7. máj 2023

Vzhladom na komentare evidentne nikto nevie, ze myslis koncept Nevýchova Katky Královej, pretoze sa ti zeny vyjadruju skor k anarchii a volnej vychove, co s Nevychovou ako konceptom pochopenia dietata aj seba, nema nic spolocne.

nikolka1986
7. máj 2023

@dkethe Tak to by si chcela, ale realita bude iná 😎

janulik2008
7. máj 2023

Nieco som pocula ale na TikToku mi naskakuje táto pani napriklad jedno video
https://vm.tiktok.com/ZGJuwSyjE/

andreatytler
7. máj 2023

Autorka, podla teba dieta rozmaznas tym ze mu v rannom veku vysvetlis pocity? To ako sa da? Dieta sa rozmazna tym ze nemusi zit podla pravidiel, ze nepociti nasledky za svoje cinny, ze mu rodic nikdy neurci hranice spravania sa.
Fyzicke tresty odsudzujes, alebo obhajujes? Z tejto tvojej vety to nie je jasne.
"Co sa týka fyzických trestov stým súhlasím ale zas ak dieťa naozaj vekmi prestreli,som za to ,ze po zadku mu neuskodi."

andreatytler
7. máj 2023

@sheila121 Toto je dost povrchne. Vyjadrit sa o niecom ze je to blbost, iba na na zaklade strucneho Google vysvetlenia.

Strana
z3