icon

Dať, či nedať dieťa do jasiel?

sherynkamalinka
11. jan 2013

aky mate nazor na umiestnenie 1 - 2 r dietata do predskolskeho zariadenia, ak vam financie nechybaju a v podstate nie ste nutena vratit sa do zamestnania? Dali alebo nedali by ste dieta do jasiel?

kvetinka211
13. jan 2013

@sherynkamalinka podla mna tiez vyhovorka 😉 aspon urcite pri dietati mladsom ako 3r ... a okrem toho niekedy je nuda faktor ktory podpori kreativitu a samostatnost (samozrejme nie ked sa nieta bez podnetov nudi cely den, ale v zmysle ze nema pripraveny animatorsky program na kazdu minutu dna)
A treba ist s dietatom von, objavovat nove veci, vymyslet obcas nejake aktivity, ist medzi kamaratov ... ano, pre mamicku to nie je najlahsie, podla mna pre mnohe niektore je nakoniec paradoxne aj vacsia pohoda v beznej kancelarskej praci, ale stoji to za to. A hlavne treba mat obcas trochu oddych aby si to clovek zasa vazil, mne staci ked mi ho obcas na par hodin niekto z rodiny postrazi.
No dost bolo pisania, vypnut modry konik a ide sa von 😉

lubina
13. jan 2013

@sherynkamalinka no neviem, ci by takyto argument pouzilo take male dieta.......z vlastnej skusenosti, dcerku som dala uz do skolky, ked mala skoro 3 roky a prvy rok sa jej tam az tak nepacilo, az teraz ked ma uz 4 tak sa tesi medzi deti. Aj predtym sa sice tesila, ale chcela aby som tam ostala aj ja.........deti su radi s detmi, ale niekedy chcu, aby tam bola aj ich mama a to v jaslickach nejde.

abbey1
13. jan 2013

@sherynkamalinka Malé dieťa sa môže nudiť, len ak nemá dostatok podnetov. Ale aj to je ťažko hovoriť o nude. Musím len súhlasiť s dievčatami, čo k tvojej otázke napísali. S dieťatkom sa dá robiť toľko zaujímavých činností, že sa dieťa naozaj "nudiť" nemôže, len to chce ochotu blízkych venovať sa mu. A ak má rodič naozaj pocit, že potrebuje spoločnosť iných detí, lebo deti naozaj potrebujú byť aj s deťmi, sú materské centrá, organizované divadielka, karnevaly, ihriská sú plné detí, dajú sa nájsť maminky s rovnako starými deťmi i tu na Mk, a podobne.
Naozaj je to len o tom, koľko času a ako aktívne využitého, chce rodič s dieťatkom stráviť. A osobne mám deti práve preto, že chcem s nimi tráviť čas, že chcem mať s nimi kopu krásnych zážitkov. Preto ja osobne som vždy vďačná za každý deň prázdnin a sviatkov a nástup do školy ma neteší. 😉
Podotýkam, že sa stále bavíme o situácii, že rodič nie je finančne, či inak nútený dať dieťa do jaslí.

gabuci81
13. jan 2013

Aby som aj odpovedala na otazku 😅 , ked som odchadzala z prace na matersku, som sa zaprisahavala, do roka a do dna ma tu mate, ani o den dlhsie! Maly mal teraz rok a popravde si neviem predstavit dat ho teraz do jasiel, to mi pride este moc skoro (u nas babky nepripadaju do uvahy). Matersku som si o dalsi pol rok predlzila, v krajnom pripade by som mohla este pol rok pridat, ale neplanujem. Je to robota mojich snov a karieru tam mam slubne rozbehnutu. No ak by som nenaskocila do uhanajuceho vlaku vcas (tj. zostala doma 3 roky), mohla by som si akurat tak piskat... A to bohuvdaka nie sme v situacii, ze by som kvoli financiam naspat ist musela. Ale nas spolocny zivot sa nesklada z troch rokov a ja chcem, aby malo moje dieta spokojnu a vyrovnanu matku nie tri roky, ale cely zivot. A ano, milujem svoje dieta nadovsetko a ano, dam ho do jasliciek, aj ked nutena nie som.

klincek
13. jan 2013

@dusika11 tak IP prosim-o tych pripravkoch zbezne viem, ale nie vsetky su vraj dobre.

chovancova27
13. jan 2013

Ja určite nie, min. do 2,5 roka chcem byť s malinkým... bol moje vytúžené dieťatko, ktoré som chcela, na ktoré som sa tešila a chcem mu dať do života len to najlepšie pod záštitou istoty, že má mamu ktorá je stále pri ňom... bolo by mi strašne ľúto dať ho niekam preč, niekomu cudziemu a unikali by mi všetky tie krásne chvílky, ktoré sním denne prežívam... tieto chvíle mi nikto nikdy nevráti, ostanú navždy v mojich spomienkach, nedajú sa kúpiť ani vrátiť späť... proste NIE🙂

surviver
13. jan 2013

@sherynkamalinka no pochybujem,že by sa take dieta doma nudilo,ak sa mamine chce tak daku zabavku mu vždy najde,myslim,že je to "slaby argument" na to ,aby som ja osobne dala dieta do jasli,lebo doma mu je určite najlepšie ,ked je maličke

paris3
17. jan 2013

podla mna velmi zalezi na viacerych faktoroch:
- ci by to dietatu vyhovovalo... nie kazde by to asi znasalo dobre. to je pre mna kriterium cislo jedna. ak by tam chodilo rado, tak preco nie?
- dalsia vec je, do akeho predskolskeho zariadenia. sukromne jasle rodinneho typu su podla mna ok... ak je zachovany plus minus osobny pristup, maly pocet deti v kolektive, ziadna masovka...
- velmi dolezity je rozsah casu, ktory tam ma dieta stravit... pol dna je podla mna ok, urcite neschvalujem davat deti do jasiel na cely den... naozaj v tomto veku je stale najdolezitejsia matka a dieta s nou ma travit prevaznu vacsinu casu.
ja osobne tiez preberam momentalne tuto temu, nakolko sa mi naskytla pracovna prilezitost, ktoru chcem vyuzit. dcerka bude mat vtedy dva roky. sama zvazujem moznost dat ju do sukromnych jasliciek alebo do ruk opatrovatelky. este stale nie som rozhodnuta, co je lepsia moznost. mozno do tych troch rockov bude u opatrovatelky a od troch ju dam do skolky. ale nezavrhujem ani tie jaslicky 😉 niekolko hodin denne by tam urcite zvladla.

katarinaticha
21. jan 2013

Mile mamicky , pozrite si nasu ponuku sme najlacnejšie detske centrum v Bratislave mame maly kolektiv tym padom mala chorobnosť sme otvoreni uz 6 rokov , mame logopeda psychologa a personál s dlhoročnou praxou . Volajte na t.č 0948464774

macamac
21. jan 2013

@sherynkamalinka ja za seba- nie.
a to som bola na rodičovskej dlho, skoro do konca-aj za cenu narastania dlhu.
finančný dlh sa splatiť dá.
citový- ktorý som potrebovala so svojím dieťaťom prežiť ja- sa už nikdy nevráti.

ak by sme boli za vodou, som doma do 6 rokov dieťaťa.

ale to som ja a môj názor. každý sme iný, každé dieťa je iné, každá matka je iná.
niektorá si nevie predstaviť byť tak dlho doma, mne to zase nerobí problém.

rob, ako cítiš.
nerieš, či máš peniaze,ale čo je v prvom rade v záujme dieťaťa, ako sa ti javí a či to bude vyhovovať aj tebe.

prajem správne rozhodnutie 😉

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
emilyz
21. mar 2013

Podla mna velmi zalezi od okolnosti. My sme v cudzine a byvame v takom mestecku, ze aj napriek tomu, ze dookola je kopec mladych rodin, boli sme na ihrisku kazdy den sami. Bolo mi luto mojho dietata, ze sa ani nema s kym hrat. V materskom centre prisla kazda mamicka k svojmu dietatu a hudla do neho, nedavali im volnost, aby sa skusili pohrat navzajom. Takze dieta zase odstrcene. Aj vdaka tejto samote som sa rozhodla pracovat, ale kombinovane - z domu a v office. Je to vyborny sposob. Maly bol 2 mesiace s nasou priatelkou, 3 dni v tyzdni. Aspon mal niekoho ineho nez stale iba mna, nakolko rodina je velmi daleko a priatelstva tu nefunguju. Potom zacal chodit do skolky vo 2 rokoch, tiez 3 krat do tyzdna. Ja som to vnimala ako pozitivnu zmenu prenho - hlavne: kolektiv, nove hry, nove podnety. A bol aj so mnou, takze si nemyslim, ze bol odpisany...Ale ak by sme boli vo svojej domovine, mozno by som to vnimala inac, hlavne urcite by mal viac podnetov v ramci rodiny a priatelstiev...

danim
21. mar 2013

@sherynkamalinka ja urcite nie, detom venujem celu matersku. Je to uzasny zaklad pre ich zivot. Mnohe aj keby neboli nutene... tak zvolia jasle a same sebe odkomunikuju, ze je to nevyhnutnost a najlepsie riesenie pre dieta. Vzdy zavisi od typu zeny, ako vnima deti a ako si vie vsetko okolo toho zmanazovat...

lululilien
24. mar 2013

Ja v tom nevidím problém 🙂 kamoška má dve deti a odkedy staršia dcéra začala chodiť do škôlky sa chlapček začal nudiť. Teraz už chodia do škôlky obaja. Sú z dedinky, takže detičky v rôznom veku sú spolu. Detičky sú spokojné.

A my sme tiež riešili jasličky. Keď sa nám krpec narodil, som prerušila na rok školu. Mala som v pláne stále chodiť do školy ale nedokázala som toho drobčeka opustit. Keď mi opäť začala škola, našli sme súkromné jasle ktoré boli najbližšie a dopadli sme zle ☹ Začal štrajkovať, prestal jesť a bol zlostnejší. Ale skúsili sme. Teraz mi ho stráži 3x do týždňa babička - jeho prababička 😀 a raz do týždňa ku nám chodí talianska opatrovateľka. A malý je spokojný, vidno mu to na očiach a na gestách, a ja tiež. 😉

amouramour
24. mar 2013

@danim ja by som troska ubrala z takeho pohrdaveho tonu🙂naozaj nie si lepsia matka lebo si dlhoooo doma...matku robi nieco ine matkou🙂

simca06022011
24. mar 2013

No riesim teraz rovnaky problem, s malou som opatovne doma od decembra, lebo bola v jasliach 3x dlhsie chora..v podstate celu jesen :P vraj ma zlu imunitu atd atd mame byt doma... od aprila ide postupne do jasiel znovu.. odkedy sme doma nebola vobec chora a to s nou som stale medzi inymi detmi.. nemam pocit ze som zla matka, mala je sikovna a potrebuje byt medzi detmi, so mnou sa uz nudi a ja nestiham cely den obvolavat kam s kym sa pojdeme hrat a nemozem s nou cely den sediet v detskom centre... cize v jasliach sa vyblazdni doobeda, naobed ju vezmeme domov.. ak neochorie postupne ju prestavime na cely den...

danim
25. mar 2013

@amouramour a tebe prosim ta o co ide ??? ja som zakladatelke odpovedala za seba, ako to vnimam ja... materska je 3 roky.... a podla vyvoja deti jasne vidno preco... pre deti aj mamu je super, ak tento cas mozu travit spolu. ja to tak citim, preto sa nikam neponahlam. ale mam kamosky, co to vnimaju uplne inak... a sli do prace... ale mne je to uplne jedno, lebo dolezite su pre mna nase deti, nepotrebujem riesit inych... lebo naco.. kazdy nech sa rozhodne ako to citi. a ti poviem, ze som si ani necitala ake ine odpovede zakladatelka dostala...

danim
25. mar 2013

@amouramour a od svojich deti dostavam uzasnu spatnu vazbu... tak ja, moj manzel a deti vedia akou som matkou 😉 a ty ma vobec nepoznas... tak ty ma podla coho ides hodnotit ?

amouramour
25. mar 2013

@danim skoda, ze aj z hladiska vychovy to velmi nevidno, lebo ten pomer kolko sa mamicky dietatu mozu venovat vs. ake su dnesne deti je dost zly...ja som reagovale na tvoje akoze pausalne tvrdenia typu...na detoch a vyvoji to je vidno a aky je to zaklad...atd. to je zas moj nazor, ze je to hlupost...

danim
25. mar 2013

@amouramour sa mi zda, ze si si ten moj prispevok nejak zle vysvetlila.. ja som pisala o tom, ze materska je 3 roky- velmi rychlo ubehnu.. potom uz je mama stale v praci a na dieta nema tolko casu ani nahodou. Prave preto si myslim, ze je uzasne ak moze mama celu matersku stravit s dietatom. Ved prvy rok, dva- kojenie, popritom sa uci dieta samostatnosti, jest, obliekat, rusia sa plienky.. samo ide spat do izby... rozpravat... a cely tento vyvoj-v 3r ma uz dieta svoju hlavu a uz ide vsetko uriadit tazsie... preto to vidim ake je dolezite, aby si toto vsetko mama uriadila pocas tych 3r. Aby malo dieta dobre navyky, spravanie, samostatnost.. a aby bolo potom ready do skolky. Ty mas este male babo- uvidis sama ako sa ti bude menit pocas tych 3r. Moja starsia sla potom spokojna, vyrovnana do skolky bez placu, mala a ma vo mne velku oporu. Viem, ze ak by som ju dala od seba skor prec- tak by boli place, isto by si zvykla.. ale nechcela som to tak. Po materskej uz budem robit do dochodku... tak praca kariera pocka.. 😉 teraz ma viac potrebuju deti. Ale ano , zavisi od mamy ako si to dieta vychova, uriadi.. a ako tu matersku vyuzije... nemyslela som to pausalne- ze byt doma 3r a hotovo. ja som to nemyslela zle.. prave naopak... 🙂 deti su poklady

amouramour
25. mar 2013

@danim moze byt, ze sme sa nie celkom spravne pochopili🙂ale dovolim si nesuhlasit, 3 rocne deti co idu do skolky casto neznasaju nahle odlucenie az tak lahko, len tak podla mojho pozorovania z okolia...ale pravda, je ze deti su individua niektore to zvladnu s umevom aj v nizsiom veku, niektore to nezvladnu s kludom ani vo vyssiom veku

danim
25. mar 2013

@amouramour ja som si ista, ze sme sa nejak nepochopili.. lebo ja som to vobec nemyslela v zlom, tak ma prekvapila ta reakcia. je pravda, ze deti su kazde ine- na nase obe plati, ze ja im dohovorim a ako to zo mna citia, tak su potom v pohode 🙂 ale ako vravim, ja som stastna, ze sa im mozem venovat.. lebo ten cas velmi rychlo leti a ked nastupim do prace.. sa to este len potom rozbehne. tak je to taka radost byt s nimi 🙂 mne uz teraz ten cas strasne leti.. kym sme mali len 1 dieta.. to bolo uplne ine.. ked su 2 opat ine.. ten cas leti rychlejsie... tak si to s nimi uzijme 😉 vsetko dobre prajem

lavyrle
25. mar 2013

@sherynkamalinka urcite je pre dieta lepsie, ked je s nim matka doma. Pokial nie je nutena ist do prace. Dieta do 3 rokov este nepotrebuje rovesnikov tak ako si to my predstavujeme, v podstate sa tam aj tak kazdy hra sam so sebou - este nevznikaju kamaratsva a blizkost matky je pre neho dolezitejsia ako byt v skupine s detmi. Ale neodsudzujem ani tych co dieta do jasli daju. Aj ked tomu nerozumiem. Pre mna obdobie RD bolo najkrajsim obdobim. Potom je to uz pocas tyzdna ozaj velke obhananie a dieta travi omnoho viac casu s cudzimi ako s rodinou.
Moje deti sli do MS ako 3, 5 rocne a obaja nemali problem s adaptaciou, nezazili sme ziadne place 🙂

luciarichard
25. mar 2013

Viem že keď sme pridám môj príspevok tak ma niektoré dokonalé mamičky ukameňujú ....
Ja som dala malú do jaslí keď mala 2 roky, bola som spokojná, myslím že aj malá u nás choroby skoro žiadne (klop-klop-klop) myslím že tej dobrej imunite vďačím 20 mesačnému dojčeniu. Ja som proste ale potrebovala ísť do práce doma som si proste pripadala zbytočná ....

lavyrle
25. mar 2013

@luciarichard preco by ta mal niekto kamenovat? Je to kazdeho osobna vec a v zasade plati - stastna matka, stastne dieta. Takze ak ma byt mamicka doma na nervy, frustrovana - tak aky to ma zmysel? Ziadny 🙂

luciarichard
25. mar 2013

@lavyrle Veď ja viem... ale bohužiaľ tu na MK som sa stretla s takými názormi že keď nakojíš si zlá matka keď dáš dieťa do jaslí si zlá matka a tak ..... bohužiaľ. Každý máme nejaký názor ale prečo sa púšťať do matky ktorá požiada o radu tak hneď ju tu idú niektoré zožrať. Tiež sa nestotožňujem s niektorými názormi ale nebudem ich teda komentovať resp. mamičku odsudzovať.

lavyrle
25. mar 2013

@luciarichard to si netreba ani vsimat 😉 to bude nejaky psychicky problem tych co maju potrebu niekoho hodnotit a urazat 😝

danim
25. mar 2013

@luciarichard
@lavyrle nechcem byt zla, ale dnes som sa tu uz definitivne jasne presvedcila, ze tu na MK vzdy zle.. ako pises.. ked kojis, zle, ked nekojis tiez zle... jasle, zle... venujes sa dietatu na materskej tiez zle, jedne tu davaju polrocnemu dietatu parky.. druhe napisu, ze to nie je ok.... a hadka.. pritom jasna odpoved..... cisty blazinec... ja tu nejak nezvyknem prispievat , ale dnes sa mi definitivne potvrdilo, ze dost.. nemam cas a uz vobec chut sa tu natahovat s cudzimi zenami.. a obhajovat sa.. lebo naco.-- zeny sa tu navzajom nepoznaju ale kritika bude vzdy .... by sa to tu malo volat modre sliepky.. 😀 😉

lavyrle
25. mar 2013

@danim ale tak to uz je na tebe ci ta taka truba vytoci 😉 mna osobne nie. Napisem si svoj nazor, ale pritom nemam potrebu niekoho hodnotit, lebo ma iny. A ak ma niekto zacne urazat - tak neriesim. Truba mna urazit nemoze 😀

danim
25. mar 2013

@lavyrle tak tak 🙂