Dcérka si stále nezvykla na škôlku, poraďte ako ďalej ?
Zdravim, prosím o názor maminy, ktoré TIEZ MALI ALEBO RIEŠIA podobný problem! Zaujimaju má riešenia realne z Vasej skusenosti, nie čo si kto mysli. (dr. Nás odporučila k psychologičke, no termín objednania je daleko)
Od kedy zacala chodit dcérka do skolky v septembri, sme v podstate stále v nervozite, ona aj my.
Je to prve dieťa v mojej aj manželovej rodine. Je velmi šikovná, urcite aj popredu s rovesníkmi (nehovorím to ako mama ale zo skusenosti s prace s detmi aj v jasliach a podobne) a niekedy až moc rozumná, čo je niekedy aj “na škodu” snáď chápete ako to myslím. Nemame na okolo malé deti, sme mala dedina, bývame s mojimi rodičmi, s kamaratiek som bola prvá, ktorá mala dieťa, takze nemali sme moc prilezitosti pohrať sa s detmi potom prišla sestrina mala ziarlila veľmi na zaciatku, ale sú to už skoro 2 roky veľmi sa majú rady. V septembri nastúpila do skolky a od vtedy aj problemy, zhoršilo sa jej správanie doma, do skolky nechce chodit. Každé ráno hodinu place, alebo sa zobudi s tým, že ju napína na vracanie, už sa takto aj povracala, doma mi nechce ráno nič zjesť, prideme do skolky chytí má a trhá má, že mám istá ňou dnu takze ju musia ucitelky vziat odomna. Keď sa zavrú dvere vraj potom už neplače. Chcela som ju dať zobzaviatku len na doobedie nesúhlasili hoci mesiac tak chodila boli to citit na správaní učiteliek, tak som ju dala aj na spanie ale chodim hneď ako sa zobudi pre ňu, čo je 14:20, a do tohto casu absolutne nič nezje, lebo v skolke nechce jesť. Sem tam má vraj dobrý deň to viem od znamej ktorá tam upratuje. Ale inak sa s detmi hrať nechce, nezapaja sa do tancovanie, boli sa púšťať na snehu ona nechcela a podobne, samozrejme ju do vsetkeho nútia aj keď nechce. Prvý mesiac väčšinou len sedela na stoličke a že čaká na maminku. Okrem toho si zacal trhať zadery do krvi, keď príde zo skolky stále opakuje už nepojdem tam, stiska má ja mam maminku ľúbim, ja nemam rada pani ucitelky. Vraj je taka že sem tam prid ek dieťaťu a z nicoho nič ho soti. Nás doma zacala “bit” nikdy pred tým to nerobila. Hnevá sa, stále je taka nepokojná. Problemy sú stale, ale to napinanie ráno a trhanie zaberov, to sa vystupňovalo v decembri. Neukludni sa cez víkend stále je v strese od rana, že nejde dnes do skolky, nechce nikam chodit. Vždy sme sa chodili niekde hrať aj každý deň von na ihrisko do susednej dediny alebo do mesta proste niečo teraz zakaždým zo skolky domov. Doma sú rozne dni bud príde a hneď nevyzlecena začne skladať puzzle a do večera sa hra potichu sem zámorie postiska spomenie že nejde do skolky. Alebo príde a hneď vyryva robi zle až kým nejde spat. Sme z toho nervozny nedá sa to proste takze sa aj hadame a cela atmosféra doma nervozna. Skacem síce z témy do témy ale chcem Co najlepsie popísať pracujeme z domu takze sme boli stále spolu, ale manzel robil nemohol sa jej venovať a ja som okrem toho aj odchádza do inej prace, alebo na nákupy, alebo som bezne varila atd. Ona sa hrala v izbe . Poobede už sme sa jej venovali. Teraz absolutne nemôžme ísť nikde ak áno hodinu zuri kope do dverí že chce maminku alebo tatika, ako náhle chytí niekto bundu hneď ide plakat že tatino nejde preč alebo pod. Ani do obchodu nikde ani na chvilu, nechce si dať vysvetlit. Ja napr. Som do skolky nechodila iba na pol rocnu povinnu pred školou. Necítim davat nijak vadna ani že by mi to dako ublížilo a tiez sme nemali moc deti okolo seba. Sme aj my na ňu naučení takze do skolky sme ju dali skôr tak na “nátlak” okolia, že aby si zvykala na kolektív atd. My by sme ju asi ešte nechali doma. Na druhej strane, keďže sme sa už rozhodli a dali sme ju tam, sa bojím s verziou že ak to preruším, bude to potom ešte vacsi problem, lebo bude vedieť že dosiahla “svoje” aj pred tým. Ale možno tu vôbec nejde o vzdor a ty pádom keďže sa formuje osobnost sa bojím aj dr. Naša povedala aby sa jej nejako nepoškodilo, že je na ňu veľký nátlak aby sa nebála do budúcna alebo proste podobne. Je urcite trochu aj rozmaznana, ale toto neni napr. Ráno že place a trucuje v hrackarstve ona naozaj place a nechce tam ísť . V novembri bola asi 3 tyzdne doma, v oktobri dokopy asi 2 tyzdne keď mala nadchu alebo tak že som ju nechala doma od stredy napr. Ale aj tak je december a je jedine “nezvyknete” dieťa . Alebo proste jedine ktoré ráno plavé na celu skolku, nehambim sa za ňu, ale viete si predstaviť tie pohľady keď vojdeme do skolky . Ak ste mali alebo máte podobný pripad prosím raďte, ako zo riešite, alebo ako ste to vyriešili. ĎAKUJEM ❤️
@mijama29 A to ti ju nedaju, ked po nu prides naobed? Ved to nieje vazenie. Nas chodi tiez len doobeda. Par krat aj spinkal, ale on sa tam budil taky pomotany a smutny, tak som spanie zrusila. Na co mu robit trapenie? A co mi mozu? Stravu platim celodennu, aj skolkovne cele, to je hadam moja vec, kedy si ho vezmem domov (som doma s mladsim). Rano mu povieme, ze sa pojde iba pohrat s kamaratmi a skolkarskymi hrackami a ked pojdu deti spinkat, prideme ponho. A chodi tam rad.
@mijama29 možno by pomohlo aj zmeniť škôlku lebo ja som mala takýto istý problém s dcérou čo chodila mesiac do jednej súkromnej škôlky a to by si povedala že súkromná škôlka bude lepšie ako štátna🤦♀️.. plakala nechcela tam chodiť pritom deti miluje a bolo to o tom že sa jej tam dostatočne nevenovali a Nepáčilo sa jej tam v podstate sa tam nudila vonku nemali poriadne ihrisko a tak ďalej..
Chodila tam len mesiac ,v maji, a viac som ju nedala.. Potom prišiel september a nastúpila u nás v dedine normálne do škôlky a od prvého dňa síce bola trošku uplakaná ale úplne v pohode tak ako ostatné deti a neskôr sa jej už úplne páčilo a chodí tam rada že bolo to naozaj to škôlkou..
Ešte nám veľmi pomohlo čo mi poradila kamarátka A to je knižka ktorú napísali autorky stránky "výchova nevýchovou".. je písaná úplne inak ako ostatné knižky o škôlke a to tak aby bola psychologický blízka dieťaťu a opisuje tam všetky situácie ktoré dieťa prežíva A ako sa s nimi má vysporiadať..a to formou ktorej rozumie..
Neskutočný rozdiel a tá knižka je úžasná Určite si choď kúpiť Volá sa v Flandil v skolke. Je to slimacil,ktory place a chce byt s maminou a postupne pochopi,ze v skolke je fajn... krasne je to spracovane a naozaj inak ako ostatne knizky.
Popusuju tam od prichodu do skolky,cez pocikavanie, branie hracie, navrat po chorobe vsetko mozne.
A odporucam pouzit fintu z tej knizky: daj malej do skolky tvoju fotku!! Ked jej bude smutno,bude ta mat tam pri sebe aspon na fotke, prituli si ta na srdiecko...neuveris ale nenormalny rozdiel ,fakt to pomaha! Chodili sme s fotkou asi mesiac, potom ju postupne uz nechavala v satni. Uzadny napad.
@moninah no to tazko opisovať, ale jednoducho boli k nej iné a trvali na tom a keď sme ju dali tak to ustálo. A boli nepríjemne proste keď som pre ňu prišla akože ich vyrusuje a je problem 30s otvoriť mi dvere, kt. Majú 3m od seba. A ja jej dám bundu a odchadzam. Teraz sme isli k dr. Tak vravím pridem o 11tej no to ste mali vidiet.
@moninah no ono v skolke je asi ticho len všetko odmieta a neje le zaspi tak pol na pol a ide domov a tento zvyšok vo je doma a ráno neriešia že dieťa neje cely deň nemaju ani za potrebu povedat povedala mi to až upratovačka a keď som sa opýtala jeden deň že a ona nič neje tak učiteľka vygulila oci a pokyvala hlavou že nie
Ahoj nasa isla tiez od prveho dna na cely den s tym ze sme boli dohodnuti ze ak by bolo zpe zavolaju a pridem pre nu.je jedine nerozpravajuce dieta v triede.zaciatok bol tazky rano plac strasny len mama mama zobrali ju odo mna na ruky polubili pomojkali a ze dobre bolo za chvilku trvalo to asi dva tyzdne strava to iste nezjedla nic prvy tyzden prve dva dni ani nepila postupne sa to zlepsovalo tiez mi povedali ze ak nezacne jest budem ju musiet bravat na obed lebo nemozu nechat dieta cely den hladne.zaspala v pohode od prveho dna ale nosi si mojkaca 😉 teraz zje polievku a suchu prilohu ryzu zemiaky alebo knedlu.tento tyzden pokrok aj chlebik si odkusla.pije caj mlieko aj vodu si chodi sama capovat.ale nenutia ju do nicoho.ked pre nu prodem pekne sa hra na koberci s detmi.sem tam rano este chyti rapel ze protestuje ale myslim ze si zvykla celkom dobre.ak by mi vracala nemohla spat a vyslovene sa bala ist do skolky zvazila by som na pol dna alebo vobec. Suseda davala teraz od septembra 5 rocnu lebo doteraz bola doma s mladsim a ta revala mesiac vkuse odkedy ju zaviedli dokedy neprisli.rano smykom za.ruku alebo na rukach.stala v okne cakala a plakala nezapajala sa nejedla.len plakala a cakala.zacali ju bravat na odporucenie riaditelky na obed.vraj rusi ostatne deti pri jedeni a spanku a dieta je stastne spokojne a skolku ma rado.ty si mama daj na svoje pocity ak vyslovene nemusis kvoli praci nechaj ju este doma a svokru posli kade lahsie.
@mijama29 jedine co na toto môžem zboraxe napísať je, nechať si dieťa doma, moja skúsenosť, mne začali chodiť tiež aj na predskolsku, okrem prostrednej a bolo a je to výborné. Nerozumiem, že nátlak okolia, nerozumiem, že ste toto vydržali polroka.
Možno jej táto škôlka z nejakého dôvodu nesadla, ja by som ju nechala doma, ale hľadala by som novú škôlku na pol dňa a od septembra tohto roku by som ju tam dala.
Zároveň by som ju dopredu uisťovala, že ide do novej škôlky, kde bude dobre a veľmi skoro pre ňu prídem.
@mijama29 no.. ja som.inu moznost nemala, v 3.r.do skolky.. dost velkr problemy a cely cas vlastne rano problem, nechcela ist, museli ju trhat odo mna. Ale potom uz dobre pocas dna.. ale od toho nástupu do skolkt ma.stale zhorsene spravanie a uz chodi do skoly a stale ma problem s odlucenim odo mna, ked ku odvadzam ja.. prosto stale je to take ano tazsie.. inak v skolke o v skole je uz potom.ok.. ale aj to trvalo.. skoro rok, nez sa uvolnila a nasla si kamaratov..
Ak ale ty mozes, ja by som.ju nechala doma...
@mijama29 ak vracia tak by so ju nechala do septembra doma....skludní sa a za 8mesiacov dospeje aby tam mohla chodiť....je normálne ak dieťa plače, aj že si trhá zádery, ale nie je normálne ak ráno vracia a stále opakuje že nechcem tam ísť, nechcem tam ísť....nechať ju doma, postupne chodiť okolo škôlky a opakovať jej že detičky sa tam hrajú, že je tam dobre.....možno je len nezrelá na škôlku alebo sa tam niečoho /niekoho bojí....vôbec by som to nesilila, dieťa odhláila a dala ho až znovu od septembra, dovtedy na škôlku hádam dozreje
@mijama29 jednoznačne ju nechaj doma.Ona už nevie akým iným spôsobom Ti to má povedať ako tým, že má už neurozu, lebo vracanie a trhanie si zaderou je už za čiarou.Nikdy nikdy nedavaj na okolie.Sama píšeš, že ani by ste ju nedali, ale okolie tlačilo....môj syn išiel do predškolskej a nič mu neušlo.Vsetci lamentovali, že nebude vedieť básničky, pesničky, nezvykne si na kolektív všetko sú to len múdre reči.Vidis, že zo škôlky je nervózna celá rodina a v strese.Praveze jej ublížis, keď ju budeš nútiť tam chodiť chytí averziu a potom ju tam nedostaneš o rok, dva.....a mám názor ako ty, máte čas sa jej venovať, nechceš, aby zo škôlky chodila neskoro buď za to vďačná a nechaj ju doma.Su to najkrajšie roky a každé dieťa je pripravené inokedy.vie sa sama zahrať, mozno je introvert a deti nepotrebuje zatiaľ.....
@mijama29 inak z toho že dieťa neje, neviň učiteľku....dieťa ak nechce v škôlke jesť, učiteľka ho nedonúti, resp.ak by ho donútila a potom by sa povracalo k čomu by to bolo dobré? a ak sa nevie najesť sama, tak je to tvoja chyba lebo každá škôlka má na svojej strínke vypísané čo musí dieťa pred nástupom do škôlky vedieť.....ano sú deti ktoré nejedia napr.obed ale zjedia aspom chlebík na desiatu alebo poobede olovrant.....ale učiteľky tie deti krmiť nebudú sú tam 2učiteľky na 20detí a na obed majú cca 40minut, takže je nemysliteľné aby deti krmili, nanajvýš 2-3lyžičky a ostatné musia jesť deti sami....
@siska53 ona aj má kamarátov, aj my doma hovori stále o jednom dievcatku, ale niečo sa tam podľa mna muselo udiať take čo ju ešte viac odradza lebo od decembra oveľa horsie a viac stres a ozaj je divne ak doslova každé tri minuty vstane príde postiska má mamina ja ta ľúbim ale nemam rada pani ucitelky a pravdou je či tam som alebo niesom a kolkokrat nevedia, že už som tam, neskutocne kričia po nich a ona je dosť citlivá tak možno si to zle vysvetľuje ja už neviem ozaj je tam 16 deti Zasa a ako tak sú v pohode.okrem našej.
@eliska13 juj taketo reči, nechcem byt hlúpa ale moje dieťa vie toľko básničiek, všetky farby a pocitanie už od 2 rokov a nie len po slovenský, a už aj písmenka a podobne, že na toto tu skolku ozaj nepotrebuje, to je to posledné a nerobim z nej daku mudru ona za mnou sama príde a chce sa učiť niečo nové a pýta sa má a všetko si hneď pamata, včera som jej kupila 200ks puzzle bez problemov bez predlohy ich sama zlozila, takze tam skor je brzdenia v tomto. Išlo mi predné len o tie deti a nech sa pohra. Lenze napr. Každé dieťa je iné, to že moju toto baví a chce sa ucit je jedna vec a na druhej strane som si myslela, že to je minimalne v prvom nastúpnom roku trochu voľnejsie a deti sa aj môžu hrať, myslím s hrackami a medzi sebou. Ale nie absolutne aby nahodou mi to pride nerozhadzali, najskor sú von a potom sa musia ucit basnicky alebo tanec pripadne sú rozsadeni od seba a musia kreslit obrazok. A to je tak celé. A zas nepísala by som keby som to nemala presne zo zdroja. Príde mi chore taký nátlak a povinnosti a ziadna voľnosť na hranie už v 3 rokoch veď tých povinnosti a pravidiel ešte budú mat toľko za zivot 🤪
@mijama29 nezabúdaj na to, že je jedinacik, ktorý ma doma kľud a je s dospelými a je citlivá.Ine deti sú možno z domu zvyknuté na strkanie, hasterenie, súrodencov.....nechce jesť, lebo je v strese, bojí sa...to si doteraz nevedela, že nejedáva veď musela schudnúť nie?alebo to si sa od septembra nepýtala?Nám pri odchode vždy povedali čo jedli,nejedli, len polievku......ja by som tolky čas nevydržala ju tam dávať nasilu aj preto sa chodí k tebe uistovať a mojkat, lebo ma z toho úzkosť, že tam musí ísť aj preto sa už bojí, keď sa obliekate a niekam idete.
@mogaa v tomto nesuhlasim absolutne. Za prve moje dieťa je od roka same. A má takú pestrú stravu a zje všetko že možno aj dospelák by niecim pohrdol ale je naucena na všetko aj vzhladom na skolku aj drozdove napr. A podobne skolkarske nátierku. Varím každý deň! Alebo chytí aj surovú cuketu a zje ju. Sú ti skôr nervy a jednoducho to že sú ľahostajne voči tomu. Keby teosku chceli viem že by aspoň niečo do nej dostali. A za druhé majú 16 deti maaaalokedy sa stane, že sú všetky naraz a ešte im pomáha aj ta upratovačka. Majú okrúhle stoly. Ale oni nie sedia si pri svojim stole a papkaju a sem tam zaziapu jedzteee pritom budú mat chvilu casu na seba urcite keď budú deti spat, a sú v práci čo iné by chceli robit ako starať sa o deti? A to hovorím to čo som na vlastne oci videla a pocula. A k tomu že nemôžu ich nakrmit dva roky som robila v jasliach deti sa nevedeli obliekať, mali plienky, boli sme dve a mali sme ich 20 a verte nosili nám ich aj chore. A takmer všetky do jedneho sme museli krmit alebo pomáhať pri jedeni. Sadnete si k ním k stolu a idete rad radom. A poviem Vám je to len o pristupe nie je nič nedá sa, keď človek trosku chce. Tu majú problem, že si nevie dobre sama obliect pančuchy a to je to jedine čo nevie úplne top si obliect lebo zima prišla nedavno a nestihla sa to úplne naučiť. Čo by potom povedali v jasliach? Keď isli jedno na nočník. Druha tam ostala s batolatami sama a to niektore nechodili keď isli soat všetky prebaliť a prezliect a keď sa zobudili spat. A okrem toho sme tvorili hrali sa a dokonca krásne recitovali a aj vo ku samozrejme sme chodili. A nie niesom ani najodou dokonalá. Len keď niečo robim, tak aby som sa nemusela za svoju prácu hambit.
@mijama29 neviem teda odkiaľ máš také zaručené informácie o tom ako prebieha výčba v škôlke...aj najmenšie deti v škôlke majú presný harmonogram ktorý je zväčša rovnaký (až na malé odchýlky) ...ráno do 8-mej sa hrajú potom majú aktivity kde sa "učia" v rámci svojich možností, napr.sedkajú a učiteľka im ukazuje obrázky a pýta sa ich čo je na obrázku alebo im prečíta rozprávku a majú ju prerozprávať, alebo kreslia, či strihajú alebo niečo vyrábajú, potom je desiata a do obeda idú von, obed, spánok, olovrant a hranie kým prídu rodičia...takto to prebieha vo väčšine skôlok, nie je to len hranie sa s hračkami a ostatnými deťmi.....Každá trieda má harmonogram čo s deťmi musia počas roka prebrať čo ich naučiť
@mijama29 tiež som do škôlky nechodila. Po týždni sa to tam nedalo vydržať. Nič mi nechýbalo. Nikdy som ani s komunikáciou problém nemala. Moja dcéra tiež si škôlky nechodí ani nebude. Ak nie ste na škôlku odkázaní už dávno tam nemala byť
@eliska13 najskor bola na pol dňa. Potom sem tam aj týždeň alebo dva doma chora. Keď som sa pytala tak troska polievky alebo ráno korku. No v decembri sa to zhoršilo. Celkovo. Príde domov jeden deň napr. O pol 3 dojedla polku (domácej) pizze. Čo asi nikdy pred tým. O dve hodiny vraví prosím si ryžu s maslom. Tak si vravím asi nejedla a mala som chladené maso tak som jej rychlo porušila. A o dve hodiny na to že chcepapat a zjedla 2 palacinky. Takze neschudla, lebo ona si to poobede dobehne. A zas ona je skôr na ovocie a zeleninu ako na chlieb alebo take...
@mijama29 prečítaj si na stránke škôlky čo má dieťa pred nástupom vedieť....má sa vedieť najesť, sama tvrdíš že tvoje dieťa s tým problém nemá.....v prvom rade si uvedom že je veľký rozdiel jasle a veľký rozdiel škôlka....v jasliach je prirodzené že deti vzhľadom na svoj vek nie sú ešte samostatné, ale v škôlke už by mali byť aspom čiastočne samostatné....ak raz dieťa nechce jesť, tak ti nezje nič ani na silu...v žiadnej škôlke ti nebudú dieťa kŕmiť že mu dajú celý obed, nanajvýš mu dajú pár lyžíc polievky alebo druhého,ale ak dieťa raz nechce tak nasilu to do neho tlačiť nebudú.....a tvoja zjavne nechce lebo keby bola hladná zje aspom chlebík ked sa vyspia....tým netvrdím že nevie sama jesť, ale že NECHCE....je v strese, preto ti pred škôlkou vracia a v škôlke neje....naša malá má 2roky a tiež chodí od septembra do škôlky - je to trieda kde sú deti od 20mesiacov -3roky....a teda hoci sú tu maličké deti, denne s nimi robia učiteľky od 8-9:30aktivity , deti si rozdelia do skupiniek podľa veku, každá z učiteliek má cca 5detí a robí s nimi nieoč čo zvládajú samozrejme s ich pomocou nar. robili stromček z papiera na ktorý tí menší lepili darčeky(tí väčší okolo 3rokov si ich aj vystrihovali) alebo na kapra lepili s pomocou učiteľky šupinky....a to sú v postate jasle lebo sú tam deti do cca 3 max.3,5roka - je tam veľa 2ročných a pár z 3ročných čo ich nevzali do škôlky...a teda ani z ďaleka sa nehrajú celý deň, každý deň sa niečo "učia".....a teda učiteľk krmia len tie najmladšie cca okolo 2rokov, lebo tie staršie jedia už sami....naša sa tam počas prvého týždňa naučila jesť len sama včetne polievky - má 2roky...ale sú dni keď sama učiteľka povie že nechcela jesť, ale to je ok lebo dieťa ak nechce niečo zjesť tak ho nedonútiš....ona sa naje sama a nie je ani preberavá ale keď nechce tak na silu do nej nič nedostaneš
@mogaa juj nehnevaj sa ale pises mi tu uplne nieco co ja vlastne vobec neriesim. ja si nemusim nic citat som dost rozumna na to, ze viem presne ako to funguje. a tym co je v jasliach som ti len chcela naznacit, ze ked je problem najst si cestu k jednemu dietatu a snazit sa aby presne zjedlo aspon par lyziciek tej polievky tak ze co by robili v jasliach. V jasliach sme mali rovnaky program ako v skolke akurat vsetky tie veci navyse a vsetko sa to dalo v pohode zvladnut. to som tym chcela povedat. Ale tu ta snaha nieje prihovorit sa jej vysvetlit mozno. a neignorovat to, ze neje alebo kaslat doslova kaslat na to, ze nechces mas smolu. a nic by sa jej nestalo si myslim, nikto to on nich neziada kazdy den, ale len kym sa dieta do toho nedostane to je o pristupe a najst ci cestu k tomu dietatu aby sa citilo dobre aj v skolke. a snad mi neches povedat, ze nie je hladna od rana do pol 3? chlebik po spani nezje lebo to uz ju beriem domov. A domov ked pride je okamzite. a su pri obedovani na nich 3 dospele sem tam aj kucharka a je tam 16 deti. vsetky naraz malokedy. Tak myslim, ze jedna z nich by sa mohla posnazit. a nie sediet pri inom stole a vyziapovat po nich nech jedia. a ju si ani nevsimnut, ze tam len sedi.

nie je pripravena na skolku,nedavaj ju tam este.