Dcérka si stále nezvykla na škôlku, poraďte ako ďalej ?
Zdravim, prosím o názor maminy, ktoré TIEZ MALI ALEBO RIEŠIA podobný problem! Zaujimaju má riešenia realne z Vasej skusenosti, nie čo si kto mysli. (dr. Nás odporučila k psychologičke, no termín objednania je daleko)
Od kedy zacala chodit dcérka do skolky v septembri, sme v podstate stále v nervozite, ona aj my.
Je to prve dieťa v mojej aj manželovej rodine. Je velmi šikovná, urcite aj popredu s rovesníkmi (nehovorím to ako mama ale zo skusenosti s prace s detmi aj v jasliach a podobne) a niekedy až moc rozumná, čo je niekedy aj “na škodu” snáď chápete ako to myslím. Nemame na okolo malé deti, sme mala dedina, bývame s mojimi rodičmi, s kamaratiek som bola prvá, ktorá mala dieťa, takze nemali sme moc prilezitosti pohrať sa s detmi potom prišla sestrina mala ziarlila veľmi na zaciatku, ale sú to už skoro 2 roky veľmi sa majú rady. V septembri nastúpila do skolky a od vtedy aj problemy, zhoršilo sa jej správanie doma, do skolky nechce chodit. Každé ráno hodinu place, alebo sa zobudi s tým, že ju napína na vracanie, už sa takto aj povracala, doma mi nechce ráno nič zjesť, prideme do skolky chytí má a trhá má, že mám istá ňou dnu takze ju musia ucitelky vziat odomna. Keď sa zavrú dvere vraj potom už neplače. Chcela som ju dať zobzaviatku len na doobedie nesúhlasili hoci mesiac tak chodila boli to citit na správaní učiteliek, tak som ju dala aj na spanie ale chodim hneď ako sa zobudi pre ňu, čo je 14:20, a do tohto casu absolutne nič nezje, lebo v skolke nechce jesť. Sem tam má vraj dobrý deň to viem od znamej ktorá tam upratuje. Ale inak sa s detmi hrať nechce, nezapaja sa do tancovanie, boli sa púšťať na snehu ona nechcela a podobne, samozrejme ju do vsetkeho nútia aj keď nechce. Prvý mesiac väčšinou len sedela na stoličke a že čaká na maminku. Okrem toho si zacal trhať zadery do krvi, keď príde zo skolky stále opakuje už nepojdem tam, stiska má ja mam maminku ľúbim, ja nemam rada pani ucitelky. Vraj je taka že sem tam prid ek dieťaťu a z nicoho nič ho soti. Nás doma zacala “bit” nikdy pred tým to nerobila. Hnevá sa, stále je taka nepokojná. Problemy sú stale, ale to napinanie ráno a trhanie zaberov, to sa vystupňovalo v decembri. Neukludni sa cez víkend stále je v strese od rana, že nejde dnes do skolky, nechce nikam chodit. Vždy sme sa chodili niekde hrať aj každý deň von na ihrisko do susednej dediny alebo do mesta proste niečo teraz zakaždým zo skolky domov. Doma sú rozne dni bud príde a hneď nevyzlecena začne skladať puzzle a do večera sa hra potichu sem zámorie postiska spomenie že nejde do skolky. Alebo príde a hneď vyryva robi zle až kým nejde spat. Sme z toho nervozny nedá sa to proste takze sa aj hadame a cela atmosféra doma nervozna. Skacem síce z témy do témy ale chcem Co najlepsie popísať pracujeme z domu takze sme boli stále spolu, ale manzel robil nemohol sa jej venovať a ja som okrem toho aj odchádza do inej prace, alebo na nákupy, alebo som bezne varila atd. Ona sa hrala v izbe . Poobede už sme sa jej venovali. Teraz absolutne nemôžme ísť nikde ak áno hodinu zuri kope do dverí že chce maminku alebo tatika, ako náhle chytí niekto bundu hneď ide plakat že tatino nejde preč alebo pod. Ani do obchodu nikde ani na chvilu, nechce si dať vysvetlit. Ja napr. Som do skolky nechodila iba na pol rocnu povinnu pred školou. Necítim davat nijak vadna ani že by mi to dako ublížilo a tiez sme nemali moc deti okolo seba. Sme aj my na ňu naučení takze do skolky sme ju dali skôr tak na “nátlak” okolia, že aby si zvykala na kolektív atd. My by sme ju asi ešte nechali doma. Na druhej strane, keďže sme sa už rozhodli a dali sme ju tam, sa bojím s verziou že ak to preruším, bude to potom ešte vacsi problem, lebo bude vedieť že dosiahla “svoje” aj pred tým. Ale možno tu vôbec nejde o vzdor a ty pádom keďže sa formuje osobnost sa bojím aj dr. Naša povedala aby sa jej nejako nepoškodilo, že je na ňu veľký nátlak aby sa nebála do budúcna alebo proste podobne. Je urcite trochu aj rozmaznana, ale toto neni napr. Ráno že place a trucuje v hrackarstve ona naozaj place a nechce tam ísť . V novembri bola asi 3 tyzdne doma, v oktobri dokopy asi 2 tyzdne keď mala nadchu alebo tak že som ju nechala doma od stredy napr. Ale aj tak je december a je jedine “nezvyknete” dieťa . Alebo proste jedine ktoré ráno plavé na celu skolku, nehambim sa za ňu, ale viete si predstaviť tie pohľady keď vojdeme do skolky . Ak ste mali alebo máte podobný pripad prosím raďte, ako zo riešite, alebo ako ste to vyriešili. ĎAKUJEM ❤️
@mijama29 ahoj. Mam 4 rocnu dcerku, a do skolky isla v septembri. V podstate mame rovnaky problem. Dcerka chodi na pol dna, vzdy pred obedom idem pre nu. Jej spravanie sa zhoršilo, zacala hovorit mladsiemu bratovi, ze ho nelubi, ja ju chapem. Rana byvaju tazke aj u nas. Aj cez vikendy nam opakuje, ze tam nechce byt, ze chce byt iba so mnou. Stale ju ubezpecujem, ze po nu pridem, ze sme potom cely cas spolu. Uz som mala myslienky, ze ju odhlasim. Buduci rok ju opat necham iba na pol dna
@mijama29 Ake premudrele? Normalne fakty, sama si konecne dospela k tomu, ze ju do skolky nemas davat. Pisem to od zaciatku, takze uplne k veci. Ty tu namiesto toho pleties pripravenost na skolku a osobnost dietata so sikovnostou, co je totalne mimo ako aj vacsina prispevkov, ktore si napisala postradaju hlavu a patu.
Nazvi to premudrele, ale mas to popletene trosku....
@stanislavicenka ja ju tiez stále ubezpečujem, a tiez som pozývalo dňa s ňou, ale nepomáha.
@mijama29 Nikdy by som dieta nenechala 5 mesiacov v prostredi, kde sa trapi a kde byt nechce a je tam nasilu. To je cele. Dala by som tomu mesiac, nie viac. O dovod viac, ze si mozes dovolit byt doma. K tomu nemam co dodat. Moze sa ti to nepacit. Opat fakty. Ona tam tych 5 mesiacov bola.
@mircalla a ďalšia vec akyyych 5 mesiacov? Nevieš počítať je 16.1. Z toho bola polovicu doma chora, a dva krat ešte prázdniny ale tak či tak to nie je 5 mesiacov a okrem ineho od 23.12. Boli doma lebo mali prázdniny a na konci prázdnin ochorela takze ešte tam nebola, kde si prišla k 5 mesiacom????
@mijama29 Podla tvojich reakcii. Tak preco ho tam davas, ked tam byt nechce? Ja som toto nepochopila - ake mas dovody, ked mozes byt doma? Vsak napis dovody bez omacok okolo toho. Od zaciatku skolskeho roka ubehlo 4.5 mesiaca, ak sa nemyslim. Hadam si nechces odratavat Vianoce a choroby, podstatne je, ze tam stale chodi (ci chodila do dneska)
@mircalla podľa mojich reakcii?? To už potom nechcu vedieť aký mám názor ja na teba keď človeka, ktorého nepoznáš a nič o ňom nevieš odsúdiš že je agresívny a hystericky, neviem kde ja som agresívne reagovala, keď si to tam napísala ...A neviem aké omáčky okolo toho, ja tu žiadne omáčky aby som zakrýva dáke moje dôvody netvrdím, tak sa zobud. ... och vieš čo prosím ta, staraj sa o seba, a nekomentuj to do čoho ta nič, keď som sa ti o to nežiadala. Ti, ktorí vedia čo napisat, pisu zo skusenosti, a tieto múdrosti si nechaj pre ineho ja si s tebou nemam čo povedat !!
@mijama29 to nieje odsúdenie, ale konštatovanie a fakt... Ja sa tej malej ani nevidím, keď ty takto hystercus o tej škôlke doma celé dni pred ňou... Chuďa dieťa
@mijama29 no vies co? Niektore reakcie otras 🤬🤬🤬 nechaj tak. Ja som sa tu minule opytala ci davaju detom do skoly aj oteplovaky a puncochy ked su plusove teploty lebo ma ucitelka upozornila ze maly nemal a nasla sa jedna co mi povedala ze uz druhy den v skolke a nie som spokojna.😂🙈😂🙈😂 dobre si sa rozhodla ohladom malej. Na ten zvysok tu nereaguj 💪
@nelinka2009 ja sa ani nedivím, že to vo svete vyzerá tak ako vyzerá, keď sú ľudia ako ty .... fakt musis mat niečim podložený a toto: ´keď ty takto hystercus o tej škôlke doma celé dni pred ňou... Chuďa dieťa” napisat len tak, no bud mas osobný problem zo sebou alebo velku fantáziu 👍
@zuzankkaa1 och veru nenachádzam slov 🙈 ďakujem za podporu 😉
@mircalla zrejme taky dovod ako skoro každá matka, lebo zrejme skoro žiadne dieťa nie je školkou od prvého dňa nadšene, väčšina sa musí dáko adaptovať a niekedy je ťažké rozoznať, kedy tou školkou už trpí. Takže kým nás školský systém nebude mať v škôlkach detských psychológov a na jednu ucitelku nebude oveľa menší počet detí a mamičky sa proste nebudú mať s kým poradiť bez toho, aby hneď dieťa ťahali k dáke u súkromnému psychológovi, resp. aby tam šli samé bez dieťaťa za 40 eur na hodinu (co tiež v našej krajine ešte nie je zvykom), tak v tom budú tapat, pýtať sa na modrom kroniku, trápiť sa a ešte aj trpieť blbé kométy ako sú tie tvoje.
@daisylucky Nuz ked niekto po 5 mesiacoch stale tape, tak urcite. Zdravy ludsky rozum. Je uplne normalne, ze nie kazde 3.5 rocne dieta je zrele na skolku.
Samozrejme moze stale vymenit skolku, pokial si mysli, ze to je skolkou ci ucitelkami.
@daisylucky ďakujem
@mijama29 ahoj, ja si tiež myslím, že by si malú mala nechať doma. Hlavne, ak máš tú možnosť. Úplne zbytočne sa trápiš ty, manžel a hlavne tvoja dcérka. Asi naozaj nie je zrelá na škôlku. Čo sa týka škôlky len na doobedie, ta moja dcéra začala od začiatku chodiť na celý deň, pretože učiteľky povedali, že je lepšie hneď ju nechať na celý deň. Keďže moja dcéra bola skoro nonstop chorá, tiež v škôlke nechcela spávať (od roka a pol nespávala ani doma), tak sme sa s manželom rozhodli, že ju dáme len na doobedie. Učiteľky mali najprv problém, že by mala chodiť na celý deň, že to predsa musí a pod. Manžel im povedal, že prečo by musela, nikde nie je napísané, že musí a dcéra bude chodiť len doobeda a hotovo. A sú ticho.
Je zrejmé, že na škôlku pripravená nie je.. všetky moje deti šli (posledný ešte len pôjde) do škôlky od 4r a myslim, že to každému prospelo, hoci som bola vzdy veľmi kritizovana za svoj postoj.. sú deti, ktoré škôlku zvládnu aj od 2r.. ale take nie sú všetky, jednoducho v tomto sa treba riadiť dieťaťom..
Tiež som toho názoru ako baby vyššie písali.
Ja mam 2,5 ročného a keď som ho dávala do škôlky som si povedala ze dávam týždeň tomu ak to bude ťažké zvykanie tak ostávam doma s malým.
Ale malý prvý deň s úsmevom šiel a ja som odchádzala s plačom. V sobotu vstane ráno a pýtala sa ideme do škôlky?
Je tam spokojný a potom som spokojna aj ja.
Nedávala by som dieťa do škôlky pokiaľ by mi toto robilo. V budúcnosti sa to môže celkovo odraziť na jeho osobnosti.
Sama študujem učiteľstvo pre MŠ a zamrzí ma keď sa ma dieťatko opýta aj 20 krát za deň príde moja mamka? Alebo si nájde vo vrecku autíčko a sa rozplace lebo si spomenie že mamka ho tam dala.
@stanislavicenka
@mijama29
Ahojte ako ste dopadli? Prezivam to iste teraz s 4 rocnym. Je augustovy. Nechali ste nakoniec deticky doma?

@zuzankkaa1 ďakujem pekne mám ju aj teraz doma a už nenastúpi 👍