Deti samé na ihrisko za bytovkou - bezpečnosť verzus zábava
Ahojte, len pre inf. púšťate deti samé von za bytovku na ihrisko? Vek 8,6,5 Ďakujem.
@tehsim všetko závisí od veľa faktorov: má veľa kamarátov v tom veku čo sú sním? je vyzrelé na tých 6r alebo je pomalšie vo vývoji? vidíš na to ihrisko? je poučené, že má byť iba tam a stále sa pýtať ak by chcelo ísť inde? má hodinky s možnosťou volania?
toto všetko čo som ti vymenovala bolo v našom prípade: odpoved - áno.
dcéra má teraz 12r a je podľa učiteliek už15+ vývojom,zmýšľaním,vedomosťami...takže mi to dalo veľa aj jej hlavne.. .
Áno púšťala som , púšťali aj susedy , z okna som na ňu videla...ty musíš vedieť nakoľko tvoje dieťa posluchne čo môže a nemôže robit. A ako rýchlo vieš zareagovať "keby dačo"
Mojho 7r nepustam a ani ine mamy v okoli. Byvame v ba, mozno aj to je faktor?
@tehsim úprimne, ja nechápem to, že niekto nepustí školáka hrať sa na dvor. Treba tie deti viesť aj k nejakej samostatnosti. 5-6 ročné dieťa mi už samo odbehlo do blízkych potravín na drobný nákup alebo na zmrzlinu. 8ročné má dovolené pohybovať sa s kamarátmi v blízkom okolí a to ani nemá telefón alebo múdre hodinky. Treba si dohodnúť jasné pravidlá, napr. kde všade sa môže pohybovať, kedy sa má hlasiť a podobne.
Čo treba zvážiť je vyspelosť a zodpovednosť dieťaťa a okolie. Žijete v nejakej nebezpečnej štvrti? Je hneď pred vašim domom nejaká extra rušná cesta? To 5ročné by som nepustila cez cestu, 8ročné cez rušnú cestu len ak je tam semafor.
Žijeme v dosť veľkom meste (väčšie ako Bratislava), ale v okrajovej štvrti. Bezpečnosť je porovnateľná s väčšími mestami na Slovensku. Mám druháka a väčšina jeho spolužiakov sa bežne stretáva vonku, aby si zahrali futbal alebo šli na ihrisko, popritom odbiehajú raz k jednému spolužiakovi, potom zasa k inému. Fakt už to nie sú malé bábätká.
Znáš svoje děti a vis, jak se chovají. Všechna rizika člověk nevyeliminuje a deckam se muze priblbly plan zrodit v hlave i doma, ve skolce ci venku na hristi. Pravidelne kontrolovat je chodis, takze je to super, ze maji deti moznost hraz si samy bez rodice za zadkem, zabavit se, vykonunikovat si neshody spolu a zazit pocit zodpovědnosti- jsme tady sami, musime na sebe davat pozor, musime spolu vyjit- i podvedomy pocit důvěry, ktery do nich vkladas- mamka nam veri, ze vse bude cajk, jsme velci kluci.
Ja jsem tady v okoli (okraj maleho mesta v Nemecku) za krkavci matku- moje decka musi jezdit na kole a pak busem do skoly, nevozi se v aute a uz nekolik let můžou samy na hriste, na procházku, dokonce i do mesta na zmrzku. Ted uz jsou velci- 14 a 11, toho 4 leteho rada sveruju 14 lete dceri, aby spolu neco podnikli.
Zatimco rodiny z okolnich baraku nechavaji hrat deti (16,12,9,7) pouze na ulici pred barakem pod stalym dozorem jednoho nebo vice rodicu.
Kazdy podle sveho, me by ze stani na ulici samotnou jeblo…
Zalezi na tebe. Ze tu niekto pusti a niekto nepusti ti moze byt jedno....za svoje dieta si zodpovedna ty. Nikto z nas ho zachranovat nebude ak sa mu nieco stane. Ty si poznas svoje deti....kazde je ine...niektore sa pozrie cez cestu ako 3 rocne a niektore ani v 15 nastich. Co si budescmenej vycitat, ze si pustila,ci nepustila? A zalezi o ake ihrisko sa jedna samozrejme. Je cez cestu, je oplotene?
5r by som určite nepustila, 6r asi tiež nie, 8r už áno
@parvinka0001 milujem takýchto hrdinov na internete ako ty, že ma ani nepoznáš a už ma tu urážaš, že som nezodpovedný. Ale to je normálne, aspoň viem s akým človekom sa ˇˇrozprávamˇˇ a tu to nieje o nás dvoch, takže ja tu končím spamovať 🙂 Daj si to v hlave dokopy, niečo pozitívne urob pre seba
@mahony6 ty urazas kazdu matku, kazdeho rodica od prveho prispevku v tejto teme, ale ty si nedotknutelny? Hadam kazdy rodic pozna svoje dieta, prostredie, v ktorom sa pohybuje a ma dost usudku aby sa rozhodol kedy je vhodne jeho dieta pustit von same. Tvoje vysmesne komenty su uplne zbytocne.
@parvinka0001 ty musíš byť strašne zle na tom keď ma urážaš, viac ti inteligencia nedovolí, to je v pohode, našťastie nikto tu nie je navždy :D :D
@mahony6 chvalabohu ani ty tu nebudeš navždy
Púšťam skoro 9r a skoro 8r chlapcov, hrávajú futbal s chlapcom z vedľajšej bytovky. Ihrisko máme za bytovkou, ja som neustále nalepená na balkóne 🤣 keby som na nich nevidela nepustím, ani nikde inde ich nepustím. 5r dcéru ešte tiež nie, aj keď je asi zodpovednejšie ako chlapci, ale pre mňa je ešte ona mala na to aby bola sama...
Ale zas moji synovia sú taký, že ja ich musím vyháňať, lebo sami od seba by nešli. 🫣
Moja takmer 8r chodí sama, musí prebehnúť cez takú blbú cestu a ani výhľad na to ihrisko nemám 😁 keď viem, že je zodpovedná tak prečo nie. Skoro vždy tam má nejakú kamošku. S jej spolužiačkou tam chodí mama a minule jej na to niečo pindala, že tam chodí sama bezo mňa 🤣🤌🏻 ako keby ja som mohla že to, že moja je trošku zodpovednejšia a mentálne úplne inde. Aj do školy začala po 2mesiacoch ako prváčka chodiť sama zatiaľ čo oni ju nosia (bývame 3 minúty od školy my aj oni)
Moj od 5r. chodil do skoly sam, od prveho dna, elektrickou, peso, bicyklom, ako sa mu chcelo. Teraz v 6tich na nakupy, vyhodit sklo a pod. Nevidim problem, funguje to.
Môj bude mať v auguste 7r sam chodí občas na ihrisko pred bytovkou asi 3mesiace. Vidím ho z okna a mam okno otvorené. Ihrisko je asi 5m od vchodu takže áno chodí sem tam sám a vie, že odísť nesmie inak viac sám nepôjde
Ano pustala som pred a za bytovku v 6r
inak, zeny, ja by vam naozaj nezavidim. mat vlastne deti, asi v takychto pripadoch zosaliem - na jednej strane doverovat, na druhej obava.
ked byvali v tom veku u mna deti surodencov, nesli same ani nas balkon, kym mali menej, ako sest rokov 😀
raz isla krstna dcera sama do potravin (doma chodila bezne), sidliskove potraviny asi 30 metrov od mojho vytu, jedna minimalne frekventovana cesta...kks, "nenapadane" som sa za nou zakradala. kebyze ma niekto sleduje, mysli si, ze som uchyalcka a chcem ju uniest
@nyusika mam 6 ročného a mam neskutočný strach o neho. Je to moje jedine dieta a ja mam veľmi bujnu fantáziu. Napríklad 2 dní dozadu u nás v dedine zrazilo auto 10 ročného chlapca (nastastie len povrchove zranenia). Ale ja som aj vášnivá poslucháčka kriminálnych spisov takze hlava pracuje 😀.
@mahony6 a si si isty, ze deti potrebuju vediet, na aky autobus maju nastupit ?
ja som dospela a nedala by som to bez pomoci 😀 30 roov jazfdim iba autom.
suhlasim, ze densne deti su velmi nesamostatne, ale nemozeme vsetko porovnavat s tym, ako to bolo v minulosti a ako je to dnes.
@nyusika ano vedia, ja som od 6r chodila po meste mhd na kruzky a to som nevedela dobre este citat,ale poznala som hodiny , cisla autobusov , vedelq som sa opytat, mobily neboli.. . A tu som.
@tehsim mam 6 rocnu a 3 rocnu ale ba ihrisko ani pred dom ich same nepustam.byvame sice na dedine ale ihrisko je daleko cez rusnu cestu,auta tu lietaju ako besne,uz tu bolo vela buraciek aj smrtelnych nehod (dieta vybehlo,staru pani na biku zachytil traktor...).dalsia vec je,ze sa tu casto potuluju kadejake individua na dodavkach a mam o deti strach aby ich niekto nehodil do dodavky a neodviezol prec..nejde o nezodpovednost dietata,ale o to,ze sa moze cokolvek stat.porovnavat zivot spred 30-40 rokov,kedy nejazdilo tolko aut a ihrisko bolo pred kazdym panelakom je irelevantne..
Ďakujem za názor, my s manželom deti púšťame, sú s kamarátmi tej istej vekovej kategóriiórie
Ja keď som bola malá tak isto som chodila sama s bratmi von. Tiež sme bolí malí. Mne to príde tak, že keď som s deťmi na ihrisku len sa hádaju, robia si zle, vkuse sa niečo deje. Keď idu samé von, starajú sa jeden o druheho a pekne sa hrajú. Pravidla, čo majú a nemajú dovolené poznajú. Ja som každú chvíľu na balkóne a dávam pozor, keď niečo zazvonia, alebo zakričia. A funguje to takto. Lepšie ako by boli vkuse zatvorení dnu. A zase ja nechcem byť vkuse von, treba aj doma niečo porobiť.
@tehsim ako 6 ročný je taká hranica sú deti v tomto veku už zorientovane a aj také čo sú každý chvíľu zamyslene a ešte ako by mimo ...nemyslím zle skrátka ešte nedozreli...niektorý aj starší... Ale so staršími súrodencami v pohode by som pustila ...
...inak dakedy naozaj nebolo divné keď deti chodili do škôlky so súrodencom aj do vedľajšej dediny...ale zase aj áut bolo porovnateľné menej takže je to rôzne... Ale pri dom na ihrisko v pohode.... Aj 5 ročného pustím ak viem že je tam niekto jeho brat starší...alebo sestra bratovho kamaráta...niekto koho dobre pozná ma aspoň 8-9 rokov
Ale v tomto veku sa teda bavíme o ihrisku pred domom vyslovene nie že prejsť cez cestu alebo tak...no..aj keď dakedy to bolo v pohode ..ja som chodila sama do školy od prvej triedy mala som ju takmer pred domom a a vedľa nej bola škôlka tam som vodila sestru neskôr...keď som mala 10 a ona 4 ...a to teda bolo že aj parkovisko aj cesta...aj na ihrisko cez cestu pri vedľajšom panelák sme chodili od tej prvej triedy sami už ..
Ja som ako 6r chodila 100m na autobus potom do školy do susednej dediny a na obed domov. Žiadna družina. Od 6r sama doma 3-4h kym prišli domov súrodenci zo školy (chodili už ns strednú školu do mesta). Suseda prišla ohriala mi obed na sporaku a išla domov. V 14r som išla nočným autobusom z Košíc do Mladej Boleslavy sama k sestre na týždeň na prázdniny. Naši ma naložili ns autobus a u sestry som vystúpila. Mobil vtedy ešte nikto nemal
8rocne, 6 rocne normalne. Pustala som aj 3r.- isiel sa von hrat s najlepsim kamosom so skolky (tiez 3rocnym😀), dozor robili obom ich 8rocne sestry. A normalne ich vzali aj do obchodu a pekarne. Potom ako 5r. uz chodil sam s kamosom aj von, aj do obchodu a do pekarne. Prve dieta teda same urcite v 3 rokoch neslo von, osmelilo sa az ako 7-8rocne spolu s mladsim 5-6 rocnym surodencom. Cize fakt zalezi od situacie, veku, okokia a samotneho dietata ci ano, ci nie....
Moje deti chodia za dom do vnútrobloku (nijaké autá, ale nevidím na nich, okná máme na druhú stranu) cca. od 4-5r mladšieho súrodenca, čiže 10-11r stráži 5r, majú kľúče. Často ich vypustím za dom, nech sa trocha pohrajú a ja si doma dorobím, čo treba a potom idem za nimi.
MHD chodí syn sám cca. od 10 rokov.
Ale súhlasím, že je to veľmi individuálne.
A teda ja som chodievala sama do školy od tretieho ročníka, električka, metro, prestup na druhú linku metra, ďalšia elina, v 8 rokoch, v dvojmiliónovom meste, bez mobilov... zas si myslím, že treba deťom trocha dôverovať.
Asi nie, nepoznam 5r, co by som povedala, ze je celkom uvedomely, to je ešte dieta, len vzrastovo uz vacsie.. lahko sa vtiahnu do hry, nerozmyslaju tak dopredu..
a neurobila by som to tomu najstarsiemu, ze on je zodpovedny za tych mensich, ked sa buchnu, padnu, pohadaju, rozplacu. Ma si este uzivat detstvo, nie strazit 2 mensich surodencov... Ine je ked je to chvíľa doma napr, ale nie ze pravidelne vonku
@tehsim mam 8 a 5 roč. Synov a pred bytovku ich púšťam spolu,ale s tým ze je tam kopec deti,ktoré poznam a na staršieho sa mozem naozaj spoľahnúť, tak zalezi aj od toho,ci mu veríš, keď potrebujem overiť kde sú stačí zakričať z okna,keď chcú niečo oni zazvonia mi na bytový zvonček.
@tehsim 5 a 6 ročne určite nemajú vek na to, aby boli same vonku a 8 ročne dieťa je vekovo príliš male na to, aby si na neho prenasala takúto davku zodpovednosti a poradilo si so zložitejšími situáciami. Mám deti 7,5(extrémne zodpovedne, napriek tomu by som ho same vonku nenechala) a 5,5 ročne, ktoré sa vie zduť, takze by som ho na krku staršiemu súrodencovi nenechala. Nikdy nevieš, čo sa môže stat, jednak by si bola pravne zodpovedná ty, lebo deti nemali byt bez dozoru a na druhej strane by si 8 ročnému spravila doživotnú traumu a vycitky. Myslim, že ti to za tu hodinu kludu nestojí…
@tehsim nepustala som. Bala som sa unosu alebo uchylakov.
Moj od 5r. chodil do skoly sam, od prveho dna, elektrickou, peso, bicyklom, ako sa mu chcelo. Teraz v 6tich na nakupy, vyhodit sklo a pod. Nevidim problem, funguje to.
@bluka2 5 r bicyklom sam?To je veľmi odvážne.Moj syn chodil od 8 r sam, ale len po dedine ku kamarátovi či von na ulicu hrať hokej.Mne je niekedy zle, keď vidím tie menšie deti ako chodia na kolobežkách, prebiehajú cez cestu čakajú na druhého a ešte mu vynadajú, že zdržiava, lebo sa nehodil rovno pod auto.Ja sa bojím priznávam.Teraz ma syn 13 a bojím sa zase iných veci.

inak, zeny, ja by vam naozaj nezavidim. mat vlastne deti, asi v takychto pripadoch zosaliem - na jednej strane doverovat, na druhej obava.
ked byvali v tom veku u mna deti surodencov, nesli same ani nas balkon, kym mali menej, ako sest rokov 😀
raz isla krstna dcera sama do potravin (doma chodila bezne), sidliskove potraviny asi 30 metrov od mojho vytu, jedna minimalne frekventovana cesta...kks, "nenapadane" som sa za nou zakradala. kebyze ma niekto sleduje, mysli si, ze som uchyalcka a chcem ju uniest