Dieťa do škôlky od 2 rokov - negatíva a pozitíva
Ahojte.chcem dat dceru do skolky po dovrseni 2 rokov.zaujima ma vas nazor,vase skusenosti ktore ste to zazili pripadne o tom tiez uvazujete. Ako podpori vyvoj? Nebude sikanovane zo strany starsich deti? Odplienkovana je,len este nerozprava,len zakladne vyrazy ktorymi sa dorozumie s nami,dakujem za postrehy a rady
Ako spravna krkavcia a unavena mat, som supla moje 17-mesacne dieta do jasli na 2-3 dni do tyzdna. Do roboty som nemusela kvôli peniazom, ale kvôli svojmu dusevnemu zdraviu. Moj syn je dost unavny, je dost urevany. Od jedneho roka sa rad mlati o zem - ked sa mu nieco nepaci. Skratka isiel do súkromných jasli. Moja mama aj babka mi tvrdili, ze to nezvladne a je na mna naviazany.
Dcera tam chodi do skolky, prostredie poznal, ucitelky tiez. Zo zaciatku si trochu poplakal, ale potom sa tam uplne udomacnil. Je tam skoro ako maskot. 🙂 Dcerine kamaratky si ho tam hyckaju. Mnozstvo jeho zachvatov revu aj doma sa zredukovalo - predpokladam, ze asi sa so mnou nudil. Ked bol chory a bol dlhsie doma, zase sa tie revy zacali zjavovat. Ja si chodim do roboty oddychnut a jemu sa tam paci.
@kubobubo tiež mam x kamošiek čo povedia ze do roboty si idu oddychnuť, konečne maju dovod ,,umyť sa,, učesať sa a zobrať si von inu tašku ako ,,kabelu od kočika,, ...takze ja to chapem.Aj toto je cesta ako sa na RD nezblazniť, každá to zvladame inak.
@sardinka335 myslim ze uplne si vystihla pocity kazdej zeny ktora konecne po materskej zacala pracovat 🙂
@sardinka335
@cobisko asi to kazda naozaj zvladame.inak,ja sa idem.zblaznit teraz. Na jednej strane som.rada,ze mam.pracu ale inak zufala,lebo k detom a domacnosti mi pribudla praca a nestiham... Domacnost flakam ako sa da, som.z toho dost unavena..
A uz len nostalgicky spominam.na to ako som.krasne vsetko stihala,kym.som bola doma,hoci som.mala dlho doma.obe deti sucasne,kedze sa maly do skolky nedostal..
my sme nasho davali do jasliciek (mal 2 mesiace do 2 rokov) tak 2x do tyzdna na pol dna .. boli sme sice sustavne pol roka, cize celu zimu, zasopleni takze sme tam viac neboli ako boli, ale mne to velmi pomohlo, lebo som si za ten cas porobila vsetky domace prace. tiez mame druheho, ktory mal vtedy 3 mesiace... so ziarlivostou sme tiez mali velke problemy a tak skoro to neprejde, teraz ma starsi 3+1m roky a mladsi 16m a mam pocit ze sa to az teraz trosku zlepsuje. uz sa spolu aj trosku posalia, aj mu uz pozicia hracky, veci, .. ale doteraz to bolo strasne psychicky narocne. starsi je tazka povaha 🙂 .. tiez chodieval do izby ked som uspavala, sam nevydrzal, proste bolo to tazke, ale nebojte bude to stale lepsie. nastastie nam uz chodi tento rok do skolky a vacsina deti je stale chorych. nase jasle mali vyhodu ze my sa dobre drzime. musim povedat ze zacatie so skolkou/jaslami v 2 rokoch bolo jednoduchsie ako tento rok uz pomaly ako 3 rocny.. 2rocny bol uplne v pohode ked tam siel, teraz ako 3 rocny az tak nadseny nie je 🙂 drzim palce
U mna je to so soplami uplne jedno - ak by nahodou nedoniesol on, tak donesie dcera, ktora je v tej istej skolke. Takze skolkarske bacile vychytávame od babatka.
Dcera tiez zacala so skolkou v 2 rokoch, najskôr jedno doobedie do tyzdna, potom dvakrát. Ked mala dvaapol tak cely tyzden doobede a v troch rokoch aj so spanim. Postupne si zvykala a nebol ziaden problem. Syn sa narodil, ked uz tam chodila, ziarlivost z tohto dovodu nehrozila. Teraz ked su tam spolu, tak je hrda velka sestra. Je to sukromna skolka, neviem si celkom predstavit, fungovanie 20tich drobcov v statnej skolke, kde je menej personálu.
@sardinka335 ano je to moj sposob ako vybabrat s materskou. Predstava 3 rokov doma ma naplna hrozou. Odkedy som zase v praci, je u nas doma vacsia spokojnost. 2,5 dna v praci a 2,5 doma aj sme si s tym mojim malym chlapom vzacnejsi.
@katarinamarkova - ale ja myslím deti vo veku 2 rokov spolu navzájom hranie. Oni sa dokážu niektoré hrať spolu, napr. synček môj sa vie, ale určite nie dlho, hodinu by iste nevedel stráviť hrou s rovesníkom. Pár minút áno, ide za ruku s kamarátmi, hrajú sa spolu s vláčikom, s autíčkom, kopú si loptu alebo hádžu, nanáňajú sa a pod. (medzi deťmi máme s kamoškami rozdiel od 2 do 4 mesiacov) ale väčšinu času síce robia veci "spolu", ale za našej - rodičovskej asistencie, príp. sa hrajú ozaj vedľa seba.
Samozrejme, že s 5,5-ročnou sestrou sa malý zahrá dlhšie, aj s 9-ročnou sesternicou a 11-ročným bratranocm. Aj viac ako hodinu - dve. Aj tie Tebou spomínané hry. Ale s rovesníkmi jednoducho taký level to dieťa nedosiahne. A myslím, že ani 2-ročné a 3-ročné deti vzájomne ešte takú interakciu bez starších detí nedosiahnu. Jasné, že sú výnimky, veď nič nie je čierno - biele. Ja pozorujem v mojom okolí vyššie spomenuté. Som v dosť častom kontakte so 6-7 deťmi vo veku okolo 2 roky (donedávna takmer denný kontakt na ihrisku, s niektorými aj na vzájomných "hracích domácich návštevách"), takže si myslím, že to už je celkom dobrá vzorka bežných 2-ročných detí.