Dovolenka bez ročného dieťaťa. Ovplyvní to dieťa?
Chceli by sme v lete ísť na dovolenku, ale bez malej. Neviem či to môže mať na ňu nejaký vplyv, myslím to odlúčenie na týždeň. Bude mať vtedy takmer rok, len nie som si celkom istá či ju dokážem nechať bez seba a či to zvládne aj ona.... Máte s tým skúsenosti? Nechali ste niektorá takto staré dietky na týždeň u starkých?
@alicapr vieš, 98% mamičiek je zhrozenych už len z toho že si si vôbec dovolila uvažovať nad dovolenkou bez vlastného dieťaťa. Čo si Ty za krkavčiu mať?????? Si asi taká matka ako všetky z nás. Lenže žiadna to tu nahlas neprizná, že by im pomohlo, keby si môžu na chvíľku oddýchnuť. Pretože to znie sebecky. Ale radšej oddychnuta mamina, ktorá je v pohode, ako klbko nervov. (Nehovorím že to riešiš z tohoto dôvodu, uvádzam to ako príklad). O nič horšia. Všetky milujeme svoje deti najviac na svete, ale aj my sme len ludia a potrebujeme si oddýchnuť. Je to úplne normálne. Ja som na malého tiež veľmi naviazaná a neviem si predstaviť ani jednu noc bez neho, ale podľa mňa je normálne keď pojdete s MM len Vy. Nemáte právo utuzovat vzťahy? A NIE, nie je to na úkor dieťaťa. Nechodis preč 10 mesiacov z 12. A pokiaľ vieš že je malá v pohode so starkou, tak kde je problém? Tak ako písala
@fra keď je mamina v pôrodnici... Je to v princípe to isté... A druhá vec, o rok možno bude úplne iná situácia a na tú dovolenku nebudete mať peniažky, alebo čas.
My sme s manželíkom boli na 8 dní, ked mal syncek 8 mesiacov (neplačkal, svokra sa postarala o neho perfektne 😉 , mal presný režim ako domka).. krásne sme si odýchli, jasné, že mi chýbal nas malinký, aj som si vypočula reči od niektorých.... ako si mohla nechat také malé doma...atd atd....8 dní zbehlo rýchlo 🙂 Minulého roku sme boli už s oboma detičkami autom v Croatii 🙂 Ked sme sa vrátili, každy sa nás pytal ako bolo - to nebola dovolenka ( ako ked sme boli slobodní) to bolo len - zmena prostredia - na detičky (vtedy 3 a 1,5 r.) sme museli davať väčši pozor...... 😀 takze ALICAPR neváhajte a chodte si odýchnut a nebojte sa, dieťatko nebude mat ujmu a reči typu - co ste to za matku - jedným uškom dnu, druhým von 😉 P.S . ked sme sa vrátili maličký mi vtedy prvý krát povedal mama 🙂
@alicapr nasa mala minuly rok pol roka, to sme si netrufli....uvazovala som ist aj bez nej ale po dvoch dnoch by som prosila manzela nech ma zaveze domov...naco taka dovolenka...mala je uz sucast teba, neuzijes si bez nej ani prd...nerataj ze to bude jak za mladi 🙂
ja nemam problem malu dat na vikend k nasim, teraz ma 15mes., mala je spokojna, ma tam zvieratka,cely den je na dvore, to doma v cinziaku nema, tu sa musim inak obracat aby som jej spravila program...hihi. ale to je vsetko co vydrzim. a berem to tak ako nutne, ze musim sa vyspat a dohnat domacnost, ak by sa to dalo pri nej v pohode, tak ju nedam vobec....
no...a tento rok na tu dovcu ideme, sice len na slovensko, ale do Tatier, co je min. 3hodinova cesta v nasom pripade, bojim sa toho ako pes, pretoze mala vydrzi v aute 10min, potom vystraja, spanie nehrozi....takze absolutne netusim ako prezijem tu cestu. ale mozno ma prekvapi tak ako uz velakrat....cize zaver, radsej by som nesla vobec ako bez malej, pretoze by som si to stejne neuzila. ked uz, tak len na vikend .
papa a prijemnu dovcu. ci uz s malou alebo bez.
@alicapr, ahoj, skúsenosť s dovolenkou bez syna nemám. takže na otázku Ti zo skúsenosti odpovedať neviem. a nečítala som všetky príspevky, tak ak sa budem opakovať, prepáč. 😉 ja by som však na dovolenku bez syna nešla. nie tak kvôli nemu, ale kvôli sebe. viem, že ja by som si dovolenku bez neho neužila. stále by som riešila, čo a ako. pritom sme s malým často od seba - je so svojim otcom, dedkovcami. cez leto je pravidelne týždeň-dva preč na prázdninách a ja si viem užiť tak prvé dva dni a potom mi je už neskutočne smutno, pritom viem, že je mu super a nič mu nechýba. ak však vieš vypnúť, tak prečo nie. 😉
Pokial je zvyknuta na starych rodicov a je s nimi rada tak v tom nevidim problem. Tak ti poviem, ze keby som mala komu nechat deti tak ideme bez nich tiez. Ked sa ma manzel pytal, ze kedy ideme na dovolenku, tak som povedala, ze jedine bez deti 🙂 . Pre mna by to nemalo takto ziadny vyznam. Na dovolenke si treba hlavne oddychnut a to by sa s detmi urcite nedalo. To mozem ostat rovno doma. Ked trocha vyrastu, bude to ine, ale teraz nehrozi.
Takze ak su stari rodicia spolahlivi a veris im a mala bude v pohode, pokojne chodte bez nej. Len ziadne vycitky, aj vy dvaja potrebujete oddych.
Ahoj,myslim ze si sama rozumies 🙂 ak to zvladnes ty,iste to zvladne aj dietatko. Ja by som nesla,jednoducho som taka povaha,sme s malym na seba naviazani a hoci ma 16 mesiacov,este sa necitim na take odlucenie,nehovoriac o tom,ze jednoducho by sa mi dovolenka bez neho neratala,je nasou sucastou a prave tam,bez vsetkych normalnych povinnosti,by som si ho uzila najviac,a on nas 🙂 ale myslim si,ze ak to tak citis,tak urcite nemaj vycitky,ja osobne si myslim ze ak si na to pripravena ty,babo to citi a zvladne to,tak to jednoducho funguje 🙂 a ak sa rozhodnete a pojdete,tak si to naozaj uzi,lebo inak by to teda ozaj nemalo zmysel,nechat dieta doma,a na dovolenke omyslat a trapit sa 🙂
@alicapr To si naozaj nedokážeš odoprieť dovolenku, keď máš dieťa??? Nezvyknem niekoho súdiť, ale toto ma tak trochu naštvalo. Dieťaťu, ktoré nemá ešte ani rok, nedokážeš ešte vysvetliť, že ho neopúšťaš a že sa o týždeň vrátiš. Pre také dieťa je týždeň bez mamy (a bez otca, keďže predpokladám, že idete s manželom) ako večnosť. Ach jáj, nejdem ani písať ďalej, lebo sa len viac rozčúlim... 😠
Jesis baby neblaznite..ako niektore fakt preháňate..ved ak bude s ľuďmi ktorých pozná a ma rada tak aky problém? Vy si pamatate kedy a na kolko vas vasa mama kde nechala a mate z toho traumu nejaku dozivotnu? 😀 ja osobne som bola bez malej par dni ked som musela byt v nemocke s malym a manžel musel byt vo firme, tak bola par dni u mojej mamy, nijako ju to nepoznacilo 🙂😉 kludne chod ak mas ludi vo sa vedia postarat a mozes sa na nich spoľahnúť 😉 pre mna su horsie tie ktore nechaju parmesacne deti v jasliach a idu robit karieru 😉 ( samozrejme nehovorim o tych ktore su financne donutene)..
My chodime od narodenia vsade s detmi. Je to o tebe ako sa nastavis. Ked ty zvladnes, ze bude treba autom viac zastavovat a prisposobis cestu malej, nie je problem. Da sa cesta aj rozdelit a niekde prespat, aby ste nesli vkuse. My vzdy vymyslime veci tak, aby sme v zdravi prezili vsetci. Na dovolenky ako Pariz deti neberieme. Boli sme sice len raz, ale ako na just maly presne ochorel, tak sme mali nervy. Vsetko ma svoj cas a ked deti podrastu, moznosti na dovolenky sa rozsiria.
@alicapr necitala som diskusiu, ale zazila takuto situaciu.
sestrin maly mal rok, ked sla s muzom na tyzden na dovolenku. krpec siel k nasim - byvaju v jednom meste a stretalali sa 3-4x do tyzdna, takze maly bol na babku navyknuty. ja som si zobrala v robote volno a sla "pomahat". maly bol uplne v pohode, my s mamou sme boli stastne, ze ho mame pre seba a aj sestra prestala po 3 dnoch volat kazde 2 hodiny, ze co robime. 🙂
@0silvia0 velmi dobre si to napisala. Nechapem tento postoj, zbavovat sa dietata a ist sami na dovolenku. Ja som sa vyburila pred manzelstvom a rodicovstvom a teraz sme rodina a chodime spolu na dovolenky. Ked vidim ako sa maly tesi ze sme vsetci spolu, nedokazem si predstavit, preco by som svoje milovane dieta nechala doma a sla si uzivat. Pre mna je to uplne absurdne.
@extrate to si kde vzala, ze dieta si nepamata prve tri roky zivota? Akoze vsetci ludia su rovnaki, vsetkych x miliard na svete? Pobavila si ma :DDD to by si sa cudovala co si deti pamataju, dojmy, pocity, vek do troch rokov je velmi dolezity vo vyvoji pre dalsi zivot, hlavne emocionalny. o prenatalnom vyvoji si uz pocula? co si pamata babo uz v brusku, na co reaguje? Podcenovat deti do troch rokov ako "veci" bez pamate a pocitov, aspirujes u mna na titul Matka roka. Asi zasa nepridem dlhsie na tuto stranku, to je neskutocne co za esenciu - ani neviem ako to nazvat - tu clovek najde.
@olivia6 ja nechcem nikoho súdiť, nech si každý urobí podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Ako matky nevnímame všetko rovnako, tak isto ani deti nie sú všetky rovnaké. Povedať si že dieťa to prežije a nepamätá si to tak o čo ide je možno hrdinské, ale človek nikdy nevie čo je spúšťačom mnohých problémov či už v psychike, vo vnímaní svojho okolia atď. Možno desiatim deťom to nič neurobí, ale možno to jedenáste, viac citlivé to nespracuje správne vo svojej hlavičke. Predsa len, mama tu ešte včera bola a dnes tu nie je a dieťa nevie kedy príde a či vôbec príde... potom sa po týždni vysmiata mama s otcom objaví a pokračujeme v živote akoby sa nič nestalo. No ja neviem, mne osobne sa to nepáči, ale ak s tým niekto nemá problém, tak v pohode 🙂
ahoj.. ak sa rozhodneš, že pôjdeš a užiješ si dovolenku, tak to dieťaťke nepoznačí... Ak pôjdeš s pochybnosťami, vycíti ich a nebude to dobré...Správne rozhodnutie želám.
@alicapr určite to dieťa nijek neovplyvní. Ak bude napr. u starých rodičov - veď aj to je rodina a určite bude o ňu dobre postarané. Dieťa by si aj tak dovolenku resp. nejaký výlet nepamätalo. Cesta má byť dlhá - môže sa po ceste niečo stať, čo cestu predĺži. Dospelý sa skôr pretlčie ako s malým dieťaťom. Ďalšie dovolenky si to užijete aj s ňou.
Na druhej starne si oddýchneš, môžete sa s partnerom venovať sami sebe.
som v soku, ako ste ju tu niektore odsudili, ze sa zbavuje dietata......to si hovorite skvele matky? no pre mna su taketo odsudzujuce matky rozhodne horsie ako tie, kt. idu na par dni na dovolenku bez dietata....co vy viete ako sa citi, sprava? moznoze sa v roku venuje dietatu ovela ovela viac ako amtka, kt. sice nejde na dovolenku bez dietata, tvari sa, ze je 3 roky doma len s nim.....a v skutocnosti mu venuje minimum casu....chory konik, chore zeny tu....je to vysostne kazdeho vec, niekto na dovolenku bez dietata ide, niekto nie....ja by som rocne tiez nenechala, ale netvrdim,z e je to skazene, hlupe, ci bezcitne.....vsetko zalezi od rodivoc, individ. dietata, rodiny, proste kopu faktorov......a co je rpe niekoho nepredstavitelne a poburujuce, moze byt pre ineho uplne vyhodne......citit tu zavist a odsudenie......je mi luto kazdeho takeho zmyslanie....
pre zakaldatelku...je to len a len tvoja vec,t y si poznas dieta, rodinu, podmienky, psychiku tovju, dietata........a tieto herecky by som ani nepocuvala.....riad sa svojim instinktom......a ver tomu, ze v zivote su omnoho horsie veci ako riesit par dni bez dietata na dovolenke, len mnohe asi maju malo starosti doma......takze pozitivne myslenie a konaj ako uznas za vhodne 🙂
ZENUSKY,tie ktore by ste svoje dieta brali vsade so sebou........ste uuuuuplne mimo (jemne povedane).
Ja som nikdy neriesila ci by to mala zvladla lebo viem ze zvladla, bola by v dobrych rukach a vedela som ze by o nu bolo super postarane. NO NEZVLADLA by som to ja, cize s nami isla vzdy a vsade, ako 11 mesacna na dovolenku, ako 2 rocna na dovolenku a bude s nami chodit na dovolenku vzdy az kym jej to v puberte uz nebude trapne chodit s rodicmi 😀 cize ak dokazes byt sama so sebou vpohode a skutocne si uzit dovolenku bez pritomnosti svojho dietata tak si to uzi 🙂
@alicapr - nejdem citat celu diskusiu lebo by som sa asi s niektorych reakcii rozculila 😀
Ja mat moznost ist bez deti na dovolenku tak ritou plieskam od radosti o zem.
Stary rodicia sa urcite perfektne postaraju, vratia ti ho dostatocne rozmaznaneho , a hlavne ty si uzijes krasne chvíle s muzikom, utuzite vztah 😎
Ja mam pocit ze niektore zeny ako keby zabudali na to ze su aj manzelkami, milenkami a priatelkami odkedy sa stanu matkami.
ja by som išla, ale aj bez muža 😀 😀 😀
inak nerieš, ak máš 100%-nú istotu, že o dieťatko bude postarané a máš pocit, že chceš si užiť dovolenku len s manželom tak choď, na akékoľvek kecy sa vykašli
Potom sa mile zienky cudujete ze ked treba ist do skolky tak dieta ma traumu jak svet.
Mate velke reci ze chcete vychovat samostatneho cloveka a bla bla a pritom by ste mu najradsej do 15-tich utierali zadok.
Co sa mu preboha stane u starych rodicov??????Zabudne ako vyzera mama?....alebo nedajboze si uzije jeden tyzden plny zabavy bez mindrakov svojej matky?
@lyzzy 😎 😎 😎 😎 😎 🙂 🙂 🙂 😀 😀 😀 😀 😀
PRESNE!!!!!
Vam uz asi docista hrabez z tych vasich materskych nie?????? Toto su psychonazory....to snad nepisu ani vzdelane zeny.... ale co sa cudujem, sak som na MK...
@alicapr Odpoved na tvoju otazku. S Manzelom sme boli na tyzden na dovolenke a 8 mesacneho syna sme nechali doma. Poznacilo ho to asi tak, ze je z neho zdravy 8 rocny chlapec, ktory ma rad svojich starych rodicov a vzdy sa tam rad pyta.
Nas to poznacilo tak, ze sme kazdy vecer zavolali, ci je vsetko v poriadku, oddychli sme si......zregenerovali sme sa a zazili sme pekne chvile na dovolenke.
Ak niekto povazuje dovolenku vo dvojici = zbavovanie sa dietata,
tak takyto clovek by si to mal ist hodit z mosta uz teraz.............lebo pre vas sa zivot uz aj tak skoncil.
Najtrapnejsi vyrok, aky som kedy pocula......... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

mna osobne nechali rodicia s babkou a dedom na 2 tyzdne ked som mala rok a isli na "svadobnu" cestu do bulharska - starou skodovkou, cesta trvala takmer 2 dni - nepamatam si z toho obdobia ani Ň a nijak ma to nepoznamenalo 😀 😀 😀 😀