icon

Dvojročný sa zľakol kakuška v šerblíku

rysisi
30. jan 2016

Prosím poraďte máte niekto skúsenosť? Malinký chodí od 2 rôčkov pekne cikať sám do nočníčka už ani v noci plienočku nemáme iba na kakanie si stále pýtal plienku :( začala som to riešiť kvôli škôlke za tri mesiace by mal ísť po dlhom prehováraní a potom čo sme plenky zbalili a dali pá pá som ho začala dávať kakať na šerblík a keď sa nám to konečne podarilo tak sa hovienka strašne zľakol :( nepomohlo ani moje tešenie ani odmena ani nič a teraz ked chce kakať tak to zdržuje ani do záchoda ani do šerbla proste nechce aby vyliezlo riešim to s čipkami ale strašné záchvaty hysterické plače až sa trasie čo to zadržiava :( dokonca plačem aj ja už neviem ako ďalej som úplne zúfalá:( mám sa vrátiť k plienkam??? alebo ho naďalej takto psychicky týrať?

Strana
z8
0silvia0
1. feb 2016

@timea7 aj ja som to tak robila. Veď som bola s deťmi 24 hodín denne a podľa mimiky som presne vedela, čo ide robiť a kedy ide robiť a šerbel bol vždy poruke už od roka. Ale podľa súčasného modelu výchovy, keď sa odplienkovanie necháva viac-menej na deťoch, mám pocit, že som hádam aj tie svoje deti predčasne do niečoho nútila. Ale zasa sme nemali nikdy žiadne problémy s vyprázdňovaním...

qidko
1. feb 2016

@jabadaba Kludne sa zasmej ja Ti v tom nebranim nikoho som nechcela urazit ani nastvat ale bez vetra sa ani listok nepohne a ani nechapem co mam akceptovat ze urcite matky prehanaju?

jabadaba
1. feb 2016

@qidko este raz, tvoje deti nie su kriteriom ani meradlom ako to ma fungovat. Su deti, ktore maju problem a nema to nic spolocne s nejakym listkom a vetrom. Prepac, ale potom by som podla tvojej logiky ja mohla zavalit, ze ako je mozne, ze su niektore deti blbe, ked tie moje su take inteligentne, to bude asi ich matkami, nie? Ale kedze nemam tuto zvratenu logiku, tak beriem tak, ze kazdy sme iny. Pisem to preto, lebo trapenie s kadenim u prveho dietata som zazila a nebolo to nic potesujuce. S dietatom som nesuslala, prave naopak, to moje bolo neuveritelne popredu oproti rovesnikom co do slovnej zasoby a sposobu vyjadrovania. Ani psychicke traumy nemal ani ine dovody, okrem jednej nestastnej zacpy a nasledneho nabalenia problemu do takych rozmerov, ze sme boli vsetci nestastni. Sice nikoho neurazas, ale vynasas tu uz zavery a sudy a pritom netusis nic o tomto probleme. Sorry, ale tieto jalove reci teba ci inych su uplne zbytocne, pokial si nepresli takymto problemom. 😉

Este k tomu vylucovaniu - su ludia od mala osobnosti, ktori svoje potreby rradi robia v intimite a sukromi a su ludia, ktori sa uvolnia aj uprostred ulice. Moje deti parili do tej prvej skupiny - nikdy nechceli nasu asistenciu na zachode, sukromie bolo to co pozadovali. Nie kazdy to ma ako verejnu zabavku. 🙂

motovidlo
1. feb 2016

Súhlas s @jabadaba. Keby téma nebola o hovienku ale o chodení/rozprávaní/písaní/čítaní, bolo by tu kopec konštruktívnych rád. Takto sú tu aj rady (česť výnimkám), ale veľmi veľa zľahčovania od maminiek, ktoré proste nezažili to čo autorka.

qidko
1. feb 2016

@katka1981 Urcite nie som super matka ani by som si to nedovolila tvrdit a takties som si nerobila srandu z toho ze maly zadrziava stolicu niesom bezcitna len som napisala ako to pripada z mojho uhla pohladu a ver ze umyselne som nechcela nikoho urazit

katka1981
1. feb 2016

@qidko, ok

jabadaba
1. feb 2016

@qidko z mojho uhla pohladu ja mozem vyhlasit, ze tie deti co sa trapia s ekzemom su deti matiek, ktore sa o ne zle staraju, co povies? Je to fer? 😉

qidko
1. feb 2016

@jabadaba 🙂

jabadaba
1. feb 2016

@qidko 🙂 som rada, ze sme sa zhodli. 😉

katrinka8
1. feb 2016

Zase paušalizovať tým, že chyba je, že dieťa nesedelo na nočníku odkedy vedelo sedieť... no neviem. Keby som to mala aplikovať napr. na mojom synovi (čo som aj chcela - no hold, nedalo sa), tak asi mu vytvorím doživotnú traumu z nočníka a záchodu. Dieťa, ktoré z ničoho nič chytí takmer hysterický záchvat v momente, keď sa ho snažíte na ten nočník posadiť (predtým ho, samozrejme, videlo, obzeralo a pod. niekoľko dní, vysetľovali sme mu, čo to je, načo to je), vzoprie sa a napne ako luk (podotýkam, že ani sme ho nevyzliekali hneď, len skúška, že posadiť).. a toto sa pravidelne pri, samozrejme, neúspešných pokusoch opakuje v podstate vyše roka, a končí to tým, že zbadá nočník a uteká.. neviem, ako by ste si teda predstavovali, že ho na ten nočník treba posádzať.
Dcérka, naopak, ten istý model, sedieť na nočníku sedela. No, sedela, ale kým bola schopná tam aj niečo urobiť, prešlo takmer 3/4 roka - hlúpa ja, že som si nespočítala, že ona proste aj chce, ale nestihne proste dôjsť, ona cítila potrebu až v momente doslova 5 sekúnd pred tým, ako reálne cikala. Takže darmo zahlásila "cikať", keď urobila krok k nočníku, už bolo neskoro. A to sa posádzala na nočník od roka. Úspech sa dostavil cca v 2 rokoch. Kvôli mojej blbosti, že som si povedala, že v roku a pol "už by bolo treba" a že keď chápe, o čo ide, tak to proste pôjde. No nešlo - hoci sa ona veľmi snažila, len fyzicky asi zrelá nebola.
Takže nie všetko je len o rodičoch a ich "lenivosti" a o "modernej dobe". Osobne neverím tomu, čo sa hovorí, že deti pred 30 rokmi bola väčšina detí cca v roku bez plienky (viď doporučenia literatúry z tej doby). Lebo ja napr. za odplienkované dieťa nepovažujem dieťa, ktoré síce plienku nemá, ale ak ho cielene neposadím na nočník/záchod, tak sa pociká/pokaká. Hoci je aj bez nehody, lebo ho na ten nočník vypozorovaním rodič dokáže vždy včas posadiť.

rysisi
autor
2. feb 2016

@zibi Ďakujem za pochopenie 🙂 naozaj som chcela len pomoc a nie riešenie slovníka a toho čo z malého vyrastie on je úplne v poriadku, šikovný len toto je problém ☹ momentálne nekaká štvrtý deň zadržiava ako sa dá :( dávam ho na WC poviem aby poslal hovienko pá pá a už neriešim no zatiaľ stále nič ☹

rysisi
autor
2. feb 2016

@marcelatje Ja nenariekam pri tom rozplakala som sa od nervov že sa bojí a nie pri ňom takže neviem o čo ide.....

rysisi
autor
2. feb 2016

@elanor Už aj na to som myslela že mu ukážem čo spravil do pleny len neviem teraz či mám ustúpiť a tú plenku mu dať alebo ho nechať a stále čakať či sa vykaká do záchoda.Na šerbel nechce vôbec na WC aspoň posedí.

elanor
2. feb 2016

@rysisi tak skus najprv na to WC, ked tam aspon posedi, mozno sa zadari. Tu plienky by som vratila, az ked by to nozaj inak neslo a bolo by to jedine riesenie

motovidlo
2. feb 2016

@rysisi Ja ti neviem, ja by som mu plienku dala... veď nebude do nej kakať večne. Nechaj situáciu upokojiť, lebo mu naozaj vyrobíš zápchu z toho. Počkať tak mesiac - dva a medzitým ho možno so sebou brávať na WC, aby pochopil, že je normálne robiť veľkú potrebu mimo plienky.

marcelatje
2. feb 2016

@rysisi v uvodnom prispevku pises ze dieta place dokonca placem aj ja. Ak sa chces vyhnut nedorozumeniam pis zrozumitelne.
A napriklad 30.1. pises ze sa vykakal do plienky a dnes ze uz stvrty den zadrziava. Asi neviem pocitat.
Inak poviem ti ze asi by tu nebolo tolko ironickych poznamok (kakanie je skutocne vazna vec) ale tvoj postoj mnohe mamicky vytaca pripadne pobavi a ak aj nemaju co k teme dodat pridu sa aspon zabavit na tebe.
Dalej tu velmi casto vnimam zakladnu atribucnu chybu a to ze ak je nieco dobre je to moja zasluha. Ale ak je nieco zle mozu za to okolnosti pripadne cely svet 😂 to na margo mamiciek co vinia ine mamicky ze nedavali deti na nocnik. Nie vzdy je to prinosom.

rysisi
autor
2. feb 2016

@vianne Ďakujem 🙂

katka1981
2. feb 2016

@rysisi, skus mu vysvetlovat, ze ked ho to neboli do plienky, nebude ho to boliet ani do zachoda a ze ked sa vykaka, ze to moze potom splachnut, ale s plienkou sa to urobit neda. A vysvetluj mu, ze kakat do plienky je nezdrave, ze moze dostat infekciu, ze v hovienku su bacily a tie mu mozu sposobit problemy smechurom a bruskom. Ver, ze to pochopi v pohode. A ze je velky aby sedel na hovienku, ze plienku su len pre babatka. Otcov bratranec ma 5 deti, posledna Veronika bola taka, ze sa vykakala len do plienky. Moj otec bol svedkom, kedy jej odmietli kupit pampersky, aby s tym skoncila. Mala 4 roky vtedy. Otec bol u nich. Po 4 dnoch nekakania, jej kupili pampersky. Mala si ju sama nasadila, schovala sa pod stol a tam nalozila do plienky. Tento problem ma vela deti, ale ja by som sa ozaj snazila tej plienky vyhnut. Neviem aky je tvoj syn, skus najst nejaku motivaciu, aby sa vykakal do zachodu. Ale prepac ajtak ti pripomeniem, zacni sa k nemu chovat ako k skolkarovi, lebo potom sa on chova ako babatko, hovor mu, ze uz je velky chlap, ked bude na zachode sediet, chyt mu kolienka, drz ho za ruku aby sa nebal potlacit. Nasa mavala kvoli celiakii tiez isty cas problem kakat. Raz mala take velke hovienko, ze keby z nej vyslo, tak je cela dotrhana, to bolo strasne, tiez sa potom bala kakat, tak sme museli byt pri nej, a kym bola zapecena sme ju drzali za ruky, za kolienka, aby sa vykakala. Nastastie ona nemala na kakanie plienku od 10 mesiacov. Skus mu povedat, ze mu potom urobis ovocny pohar so slahackou, ta ho este viac pozenie na WC, alebo ze kupite nejaku malinku hracku v Draciku, ked zacne chodit na zachod ako skolkar, ale ozaj by som neustupovala. A inak ak sa boji, tak sa nemusi pozerat do zachoda, splachnes ty. Podla mna mate mensi problem ako pri detoch, kt. maju strach kakat kvoli bolesti.

rysisi
autor
2. feb 2016

@dahra Preto som ho nedávala lebo on zas keď kakal tak musel utekať takže zato mi neobsedel na tom šerblíku takže podobne ako ty :(((((

jana_eyre
2. feb 2016

@rysisi ak sa vykaka iba do plienky, tak mu ju daj, hlavne nech ho neupcha..

Moja dcera mavala urcite problemy ako babatko(ale nie so zapchou) a bavili sme sa s dr na kramaroch, ze niekedy deti upcha tak, ze hovienka su tvrde naozaj tak ako kamene.. Tak ak je moznost ako sa tomu predist, tak to vyskusaj.. (Zapchu som u dcery zazila len raz, po hnacke ju upchalo tak, ze dva tyzdne plakala a kakala po jednom bobku a teda vyriesil to az easylax, ci tak nejako sa to vola.. Nebola to sranda)

Kazdy sa raz odnauci od plienok, niekto skor a niekto neskor, netreba to silit ak to nejde, tak to nejde.. Dnes kakat do serbla nechce, o dva tyzdne to uz moze byt uplne inak.. Ved je to dieta..

rysisi
autor
2. feb 2016

@marcelatje riešiš to čo nemáš mám rozpisovať v piatok som dala plienku kakal v sobotu nie v nedeľu nie v pondelok nie dnes je utorok......... príspevok som dala v sobotu keby si sa nenudila a neriešila somariny ..........toto je už fakt choré chodte sa baviť niekde inde.......

marcelatje
2. feb 2016

@rysisi prepáč nevšimla som si indície čo sa riešiť má a čo nie. reagujem na tebou napísané, hlavne píš zrozumiteľne a maj na zreteli že sme tu dospelé ženy.

A ak sa náhodou pri čítaní môjho príspevku dostaneš až sem tak dovoľ aby som ti poradila. Pre mňa je dôležité aby sa moje dieťa vykakalo nie to čo od neho očakáva okolie a poznámky typu že by mal.... a musí..... že je veľký....a čo si o tom myslia ostatné matky.......to je mi ukradnuté. Niektorým to ide skôr a niektorým neskôr.

rysisi
autor
2. feb 2016

Žienky všetky ktoré ste mi poradili a neodsúdili ma a nerobili si srandu zo mňa. VEĽMI Ďakujem a určite ste mi pomohli aspoň čo to skúsim ešte raz Ďakujem.

barla5
2. feb 2016

@rysisi my sme si tiez presli zadrziavanim, zacalo to v troch rokoch a trva to doteraz. Syn ma 10 rokov a chodi na velku raz za tyzden aj to ho musim nutit. Na tvojom mieste mu tu plienku dam a to este dnes, nie je to ziadny krok spat, 4 dni je uz dost a je dolezite aby sa vykakal aj ked do plienky. Predpokladam ze uz bude zapeceny, mozno ho to bude aj boliet. V skolke problem nebude, ved zadrzat vie, nauc ho ze kakat bude vecer doma. Ale trvaj na tom ze ziadne behanie po byte, kaka sa len na WC (aj ked do plienky). Mozes ho aj s plienkou posadit a nech kaka tak. Ono to casom pojde, pomaly, postupne, netreba robiť z toho vedu. My sme tiez vselico zazili, plac, vyberanie zaseknutej stolice, tvrdej ako kamen, pomocou sprchy, mnozstvo spinavych slipov, co sa uz stolica tlacila von ale dieta drzalo a drzalo. Niekedy treba dat aj na svoj instinkt a nie sa hned radit na MK. Ved vidis ze tu sa namiesto rady dockas len vysmechu. A serbel zrus, kakanie v takej polohe nie je dobre. Aj tak je uz nan velky

rysisi
autor
2. feb 2016

@barla5 Ďakujem 🙂

bmuller
2. feb 2016

@anetuska7 😀 ...aj ked, mne sa zda vacsou tragediou "Aku basen zohnat deviatacke na Hviezdoslavov Kubin"...

nyusika
2. feb 2016

ja reagujem len na nazov temy/problemu, ale neodpustim si - nesviha vam uz tak trochu ??

povodne som nenapisala nesviha, ale fakt nechcem byt vulgarna 😀 😀

nyusika
2. feb 2016

a teraz som sa dopracovala k tretej strane a dalej uz ani bohovi necitam...to uz ani slov nemam 😀 😀 😀

Strana
z8