Hráte sa s deťmi vo veku 1 - 5 rokov?
Zaujímalo by ma, či sa bežne hravate počas dňa so svojimi deťmi povedzme v rozpätí 1-5tich rokov..
A pokiaľ áno, čo presne sa hráte?, S čím a ako? A koľko času tomu venujete?
@anonym_autor Áno, aktívne som sa hrávala a hrávam so svojimi deťmi v každom veku. Konkrétne včera so 6 ročným na požiarnikov.
Jasne, dnes napriklad s legom, postavili sme si dom a hrali sa s postavickami. Potom sme lietali s lietadlami, hrali UNO. Syn ma 5
hravam sa doteraz, ma 8 rokov. a vies preco? lebo si vazim ten cas snimi. tak rychlo rastu. ze sa snazim byt co najviac sucastou jej detstva. samozrejme, mam jedinacika, takze to vela zavisi, nema doma partaka. a ano mam chvile ked jej poviem, ze nech sa hra aj sama,. ucime sa spolu, hrame zo svieratkami, pozerame enxyklopedie....karty, pexeso, meno mesto zviera vec....
Áno, každý deň...dcéra ma 6 rokov...a baví to aj mňa 🤣 hráme sa s plyšákmi, vždy na niečo iné...naposledy to bolo na talentovú súťaž....veľa sa pri tom nasmejeme...hráme aj spoločenské hry, veľa kreslíme...veľmi veľa...maľujeme...tvoríme...lego atď.
Áno, hrám a veeeeľa. Ale ja som z kategórie, že si užívam materskú a nikam sa neponahlam. Mladšia má 13m, tá ešte o nejakú sofistikovanú hru nejaví záujem. Staršia bude mať v zime 3 roky a hráme sa nonstop - cestovanie vlakom, skákanie na trampolíne, kreslime, tvoríme s plastelínou, varíme v kuchynke, hráme pexeso, s bábikami, hráme sa na lekara, veľa tancujeme atď + zapajam ju do denných aktivít. Ale mňa to proste baví a užívam si čas s deťmi. Keď sa vrátim do prace, času bude podstatne menej, babky sú daleko a budeme mať čo robiť, aby sme zvládli logistiku s dvoma malými deťmi. Preto si čas doma chcem teraz užiť.
Táto téma zaujíma aj mňa.... Keďže ja stále trpím tým, že mám pocit , že mojím deťom sa nevenujem dostatočne. Také, že sadnem si s nimi a nič nerobím, len sa hráme , je málokedy. Snažím sa kazdy deň aspoň trocha, ale dokopy je to pár minút. Majú čerstvé 3 roky a 16mesiacov. Možno keď budu väčší, bude to iné.
Snažím sa kazdy deň čítať rozprávku, spievať, recitujem básničku. So starším sa už dajú hrať situácie hry. Napr teraz balóny sú zmrzliny, on je predavač, ja kupujem, platí sa legom 🙂 radi si sadnú na môj chrbát a hráme sa na koníka. Hádžeme balóny alebo loptu. Hráme s puzzle. Šteklim ich. Občas sa hrame na skrývacku. Staviame komín z lega. Ráno sa sa tíme v posteli - pokrcim si nohy a urobím im "šmýkačku". Ale toto všetko zaberie 1-2minuty, možno ta rozprávka 5 minút.
Okrem toho zvyknem ich zapájať do domácich činností, chodíme spolu do obchodu - ale to není hra. Na ihrisku občas s nimi nakladám piesok do kyblikov, občas ich nechám, nech sa hrajú samostatne.
Ja mám skoro 3 ročného a 7 ročného a hráme sa spolu denne.
S mladším som doma, nevzali mi ho do MŠ, okrem toho, že robíme spolu všetko - varíme, perieme ..., tak si spievame, skladáme Lego, urobíme si prekážkovú dráhu v predizbe, ak je pekne, tak si hádžeme loptu, vodnú bombu. Teraz, ako fúkalo, tak sme vytiahli šarkana, proste vždy niečo.
So starším skladám Lego, manžel súťaží s autíčkami, šteklíme sa, čítame, chodíme na bicykle. Venujem sa im denne.
Teraz staršieho nemám doma, tak si to vynahradíme potom.
Mna hranie sa ani tak nebavi, ale chodime stale na vylety. To bavi vsetkych
@anonym_autor Hrávala som sa ,stavali sme kocky,rôzne náučné knižky pozerali aj čítali, veľmi veľa kreslil a najradšej nal vodové farby,plastelíny,s autami a s mužom stavali Lego od malička. Veľmi veľa sa s nimi hrávali aj muž a starý rodičia. Záležalo od veku a čo ho bavilo.Ale stavali sa často u nás bunkre ,obchod mal s krabice (wafliatreň )a rád predával. Po rodičoch najmladšiemu sa nevenoval stále keďže bo ak starší a mal iné záujmy.
@anonym_autor ano, hrávali sme sa denne, mal také koberce, že mesto a druhý vidiek, tam sme stavali garáže, parkovali autá, alebo postavili farmu, mali sme zvieratká, traktory, alebo mal rôzne typy stavebníc, lego, veľa sme aj čítali, pestovali v záhrade, varili, chodili von na ihrisko, na výlety. Pozeral programy pre deti, aj youtube. Sám sa naučil vďaka tomu anglicky.
Ja mam 11m dceru a hram sa s nou stale. A planujem sa hrat aj ked bude mat rok. Dva. Pat. Kym bude chciet. Milujem to. A hlavne ten cas s nou.
My sme teraz aj z toho dôvodu, aby sme so synom trávili viac času kúpili veľkú stavebnicu connetix. Naozaj to aj mňa aj muža baví dlho skladať a syn je maximalne spokojný. Staviame mu garáže, dráhy pre autá, domčeky, no všeličo.
Ale nechávam syna dosť aby sa aj sám nudil a našiel si zábavu. Užívam si, že sa konečne vie zabaviť aj sám.
Cast casu mi zaberaju prevadzkove aktivity, ktore musim urobit. No a ked je cas, tak knihy, kocky, stavanie veziciek zo stohovatelnych poharikov, nedavno aj lopticka alebo co dieta zaujima napriklad stlaca flasu, ktora vydava zvuk a podobne. Alebo pozerame von oknom a komentujem, co sa tam deje, potom nejake jasenie, mojkanie. Male taky vkladaci box alebo krcime papiere, trhame vreckovky. To su take kratucke aktivitky...
Ja s 2,5 rocnym najviac citam knihy, ulazujem vysvetlujem. Pomaly sa dostava do obdobie ze sa zacina hrat sam na “nieco” napr s postavickami,s babikami. Vtedy len v uzase pozeram v com vsetkom opakuje🙂 a ked sa da tak zapjoim napr ze vari v kuchynke tak nech mi napriklaf spravi polievlu slebo upecie kolac.
Vyssie bola spomenula magneticka stavebnica tak to stale nieco staviame, to asi viac dokonca bavi mna ako dieta 😂
A ja rada nakupujem take somariny z pepca,tedi..na vyfarbovanie,nalepovanie, tak pri tom vacsinou trochu asistujem. A este je teraz u nas obdobie stavania vselijakych bunkrov a ukrytov.
So 4 ročnou s bábikami, plastelínou, vodovymi farbami, kinetickym pieskom, lego, magnetická stavebnica a pod.

@anonym_autor Ja az tak velmi nie, som skor taky typ, ze sa s nim rozpravam, nieco ho naucim, vysvetlim, spievam pesnicky, robime nejaku spolocnu aktivitu - varime, pecieme, ideme von. Takto si to pamatam aj zo svojho detstva.