icon

Intelektovo nadané dieťa s poruchou pozornosti

rozovykon
21. sep 2022

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či máte niekto skúsenosť s nasledovným;
po diagnostike v CPPP zistili, že moje dieťa - dcéra momentálne 3 ročník, je intelektovo nadpriemerná s výrazným oslabením v oblasti pozornosti. V zásade je pozornosť priemerná, avšak vzhľadom na iné intelektové schopnosti výrazné oslabená. Na diagnostiku sme boli odoslaní školskou psychologičkou na základe avíza od triednej učiteľky. Toto oslabenie pozornosti nekvalifikovali ako poruchu, kde by nasledovala ďalšia intervencia a tým pádom nevyhotovia ani správu pre školu o potrebe jej integrácie. Skončilo to tak, že ju budú sledovať.
A ja som teraz bezradná, vôbec neviem čo robiť, aby prípadne nemala problém v škole. Na pozornosť sme dostali cvičenia, zároveň však má problém efektívne používať pracovnú pamäť, čo nateraz nie je problém, ale do budúcna môže byť. Moja otázka znie ako ste milí rodičia postupovali v obdobnom prípade na základe vlastnej skúsenosti, ako ste motivovali dieťa, aby spolupracovalo pri činnostiach, ktoré ho nebavia, aký postup zvoliť resp. jej pomôcť tú pracovnú pamäť rozvíjať. Chcem jej to uľahčiť ako sa len dá a zároveň nechcem aby nebol jej potenciál využitý.
Prosím o reakcie rodičov, ktorí s tým majú osobné skúsenosti.
Pokiaľ by mal niekto potrebu to bagatelizovať, tak len pre info mať nadané dieťa nie je vôbec parádna vec hodná chválenia.

Strana
z2
kacena4
21. sep 2022

@rozovykon okolo 10-12r. skor asi nie

dupinka
21. sep 2022

Môj starší syn je presne takýto - nadpriemerne intelektovo nadané dieťa s poruchou pozornosti+ dysgrafia (ale tá tiež súvisí s pozornosťou).
On v podstate intelektom dobiehal pozornostné "úlety".
Napriek tomu, že sme to nejako veľmi nechceli riešiť, skončil v 5. ročníku v triede pre deti s intelektovým nadaním (našťastie na tej istej škole). A je to ooooveľa lepšie. Lebo má vysoké logické myslenie, tam na matematike robí viac ako deti v bežnej triede, je ich menej, menej ho to ruší, viac sa dá individuálne zohľadniť specifiká dieťaťa.
Pamäťové úlohy zvláda slabšie, krátkodobá pamäť oslabená. (Naučiť sa naspäť horor, pokiaľ nechápe, o čom to je,...)
Praktické riešenia: využíva pojmové mapy, učí sa cez videá, zážitky, skúsenosti.
Treba sa zmieriť s tým, že nie všetko ide dokonalo. Zvlášť je to ťažké, ak je samo dieťa na seba príliš prísne, tlačí do výkonu. U nás aj psychologičky zamietli gymnázium resp. školu, kde bude potrebné memorovanie, humanitné vedy.
Skús riešiť IVVP.

dupinka
21. sep 2022

A ešte doplním: neskutočne veľa energie stojí hádať sa s ním, všetko argumentuje, vždy posledné slovo,...Takže ja som osobne v štádiu, že niekedy proste rezignujem. Ale snažíme sa na to ísť vysvetľovaním, prečo. Lebo jeho prístup je "čo z toho budem mať". A vysvetľujeme, že zmysel niekedy je dlhodobý a nevidí výsledok hneď.

rozovykon
autor
21. sep 2022

@arasidka123 určite to má nejaký odborný názov... no podstata spočíva v tom, že sme dostali také A4 kde sú po celej strane malé štvorčeky s nejakým vzorom ten mu máš ukázať a potom zakryť a on ho musí prekresliť do čistého rámčeka, počas toho sa s ním máš rozprávať a máš si zaznačiť po 5 min kde skončil. Toto máme robiť každý deň jeden list A4, 3 mesiace.....ešte som nenašla silu s tým začať....
plus ešte iniciatívne, keďže som už pred letom šípila, že to nebude dobré som kúpila taký pracovný zošit pre deti so špeciálnymi výchovno vzdelávacími potrebami....a tam boli obdobné cvičenia nájsť rozdiely, prekreslovačky a tak

rozovykon
autor
21. sep 2022

@dupinka čo sú to tie pojmové mapy?

dupinka
21. sep 2022

@rozovykon pojmova/myšlienková mapa - No to asi nebudem vedieť správne popísať - základné heslá a znázornené väzby medzi nimi. Dieťa vidí slovo a vie k tomu priradiť ďalšie súvislosti. (Kuk obrázok). Ideálne ak si robí vlastné
A na pozornosť sme robili na prvom stupni v CPPAP KUPOZ. K tomu keď chceš, napíš mi správu, rozpíšem bližšie.

betulinka1
21. sep 2022

@rozovykon skusila si trest dlhodobého charakteru. Napriklad tyzden bez telky, bez elektroniky. Mozno potrebuje cas si to uvedomit. Nemame sice diagnozu ale mame odmeňovanie. 1=1€. Za ine znamky nic. Ked sa nechce ucit, nemusi ale ide zbierať hovna po psoch a pripadne mame vymyslené ine prace vonku v zahrade. Hovoríme im, ze nemusis sa ucit ale nejako si potom musis zarobiť na stravu a byvanie. Spravidla po par hovnach sa vratia sadnut si k úlohám a dokončia ich dobrovolne 😉. Tretiačka si uz moze uvedomit následky ale podla mna musia si prejst dlhodobejším trestom, ktory pocíti viac ako iba trest dnes nemas telku.

moni73
21. sep 2022

@rozovykon pises intelektovo nadpriemerna. Intelektovo nadana je pojem, kde moze byt v triede integrovana ako dieta so specialnymi potrebami, mozno tadialto vedie cesta.

rozovykon
autor
21. sep 2022

@betulinka1 áno už bola aj týždeň bez telky a ona to proste prijme a ok.

rozovykon
autor
21. sep 2022

@moni73 neviem možno mám v tom hokej, myslela som si že sa jedná o synonyma. Čiže mám to chápať tak, že keď je niekto intelektovo nadpriemerný nemusí byť nevyhnutne intelektovo nadaný? neviem pýtam sa.

moni73
21. sep 2022

@rozovykon presne. Ako intelektovo nadane su vedene deti s iq 130+. Pozrela som skalu, lebo az tolko sa tomu nevenujem, ale ako nadpriemerne je 111-120, vysoko nadpriemerne 121-130. Kazdopadne, ak ma dieta 130+ je zaradene do kategorie dieta sovseobecnym intelektovym nadanim a moze byt v klasickej zs integrovane.

rozovykon
autor
21. sep 2022

@moni73 dakujem za vysvetlenie. 🙂

betulinka1
21. sep 2022

@rozovykon nase školstvo by potrebovalo vela zmien a deti 130+ uplne ine vedenie. Iny typ skoly? Napriklad pre nadané deti? Alebo iny system učenia a motyvacie?

lilke
21. sep 2022

@rozovykon máme doma niečo podobné. Na 1.st. to boli priam boje, 4-riadkova preňho nezáživná úloha trvala aj 3 hodiny, s odbiehanim, kecanim,... V škole to isté, niektorá učiteľka zvládala, iná nie, no sťažnosti boli. Keď sme išli k psychológom, kývli rukou, že pri tak vysokom intelekte je to priam norma, nič sa neriešilo. Našťastie mozog postupne dozrieva, teraz v kvarte si už všetko robí sám, i keď odkladá povinnosti na poslednú chvíľu... ale proces k aspoň školskej samostatnosti bol nesmierne únavný. Doteraz sa neučí, ale ťaží zo svojej pamäte. Učitelia ho už neriešia, pre školu vyhral zopár celoslovenských súťaží, tak ho asi berú ako užitočného čudáka. No doteraz nevie doma nič dotiahnuť, vždy zachytí nejakú novú myšlienku z éteru a odbehne od začatého. 😟

rozovykon
autor
22. sep 2022

@lilke mne nosila poznámky už v prvej triede :-/ a to mala dosť tolerantnú učiteľku. A ak sa smiem spýtať mali ste nejaké pravidlá alebo ako ste ho viedli k tej samostatnosti? Mne je veľmi ťažko držať sa presne nejakého režimu, keďže každý deň je iný, má iné krúžky atď...

dupinka
22. sep 2022

@rozovykon u nás sa osvedčil rozvrh - rozpis každého dňa vrátane popoludnia. Takže škola, presun na krúžok od - do tréning/jazykovka, od - do pauza/hra, od - do učenie, od - do von,....
A paradoxne, čím viac má krúžkov, vyplnené popoludnia, tým menej priestoru má na vymýšľanie, kedy sa dokope k úlohám. Tento rok ideálne, krúžky rovno zo školy, príde domov okolo 17tej, a vie, že keď chce stihnúť ísť von, hrať s kamarátmi, musí zamakať s učením.

Strana
z2