Jasle v Banskej Bystrici. Vaše skúsenosti
Ahojte mamicky, chcela by som vas poprosit o vase skusenosti s jaslickami v BB, mestskymi i sukromnymi. Mozno mi hrozi, ze od oktobra by som nastupila do prace, ale zatial spekulujem, ako si to zariadit doma. Timo je velmi na mna naviazany, tak ma zaujima hlavne, aky je kde pristup a co vas najviac zaujalo/odradilo v tych ktorych jaslickach. Velmi pekne dakujem. A vsetko najlepsie vsetkym vasim anjelikom. 🙂
Ahojky, ano, sice teraz momentalne tak sporadicky, ale ked sa do-prestahujeme, tak zase budme chodievat kazdy den. Mam sa ich tam na nieco spytat?
@lavyrle detičky chodia von každý deň, do verejného pieskoviska nechodia, chodia na prechadzky. Ja názor nikomu neberiem, ja som v Paráde veľmi spokojná, možno deti nie sú vybehané ale učiteľky im robia taký bohatý program, že myslím, že zaspia ako v bavlnke. Majú pravidelné pohybové aktivity v rámci možností. Poobede, keď prídem po ňu a ideme na ihrisko a môže sa vybehať alebo bicyklovať. Sú tam aj malé deti okolo 1,5 roka a tie toho veľa nenabehajú, im stačí aj prechádzka.
@lavyrle tie preliezky sa mi nezdajú veľmi bezpečné... ja ešte kým som bola doma (malá išla do Parády, keď mala 2 roky aj 5 mesiacom a nezobrali nás do štátnej škôlky) som často pozerala ako sa deti - parádnice prechádzajú ako sa pekne držia okolo kočíka alebo teraz takého penového hada.... som sa smiala že moju budú musieť prilepiť alebo posadiť do kočíka vedľa toho najmenšieho dieťaťa... dieťa je úplne iné bez mamy, tam všetky deti poslúchajú, sú zlatučké, neodbehujú. A zas na druhej strane bola som svedkom aj hrania sa na dvore v štátnej škôlke.... deti si robili čo chceli, pani učiteľky svorne pokope stáli a rozprávali sa a neriešili čo deti robia alebo či im netrčia uši z čiapky. Poviem vám úprimne, že mám strach zo septembra, aj keď na druhej strane si uvedomujem, že už musí ísť malá ďalej a nemôže ostať s malými deťmi.... a to nie som maminka s prvým dieťaťom, už mám doma 16 ročnú slečnu.... ale ako sa hovorí, čím staršia mama, tým asi opatrnejšia :D
@monka1305 no ved ja sa nehadam, len mi je to tazko si predstavit. Niekto hovoril, ze deticky z Belvedera - ze aj tam su jaslicky v byte a ze sa prechadzaju zaviazane na spagatiku ci ako 😅 no a moje deti chodili do takych jasliciek kde mali zahradu, vlastny piesok, mali tam odrazadla, travnik, v lete si davali deku, citali knizky. Sa mi to tak pacilo, ale zas ja mam chlapcov - certikov, radi behaju, kopu loptu. Proste take veci. A nemali tamm kovove preliezky, ale taky domcek s malou suchackou, taky nizky. Ale zaklad su aj tak ucitelky a ich pristup, to je jasne. Len ma to tak zaujalo, ze vlastne ked prides po dieta co ja viem v zime tak uz je aj tma a vlastne sa poriadne ani nevybeha, ked sa nema kde.Nasi si tam aj lopariky bravali, suchali sa
@lavyrle hm, to je asi pravda, ale asi všade je niečo čo nám možno nie na 100% vyhovuje.... aj mne staršia dcéra chodila do mestských jaslí, kde mali vlastný dvor. Bola síce asi viac von, lebo chodili aj poobede a brávali sme si deti z dvora ale na druhej strane tam bol väčší kolektív a bola častejšie chorá.... asi vždy sa dá niečo všade vylepšiť.... Pozerala som Váš profil, že čakáte tretie bábo, dievčatko, to je super..... prajem vám všetko dobré a kým pôjde malá do škôlky tak sa aj situácia v škôlkach dúfam vylepší.... Užite si každý deň s malou, je to najkrajšie obdobie....
@monka1305 ja som prave chora z toho, ze tych zariadeni je nenormalne vela 😨 lenze niekde namiesto uciteliek robia predavacky bez maturity. Ja uznavam kazde povolanie, kazde ma zmysel, ale zas nie kazdy moze robit hocico, nie? Stve ma, ze to nie je asi nijako kontrolovane alebo regulovane 😠 nasich tam byvalo 8 v triede,to bol prave maly kolektiv.Ale zas to bolo trosku od ruky, ale kto ma auto tak nevadi.Vsetko ma pre a proti, to je jasne 🙂 ja dufam, jaslicky nebudem potrebovat - chystam sa byt doma tri roky a naposledy si to vychutnat 🙂
@lavyrle len jemne poupravim info 😉 ,, na belvederi su normalne plnohodnotne krasne jaslicky vo velkych presvetlenych, modernych priestoroch s vybehom a naozaj nechodia zaviazane na spagatiku,,, max. sa ho pridrziavaju, kazdy den chodia von na prechadzky, ci je leto ci zima, maju bohaty program, kopec aktivit, kvalitnu stravu, starostlivy personal,,, 😉 len aby sme predisli dezinformaciam typu "niekto hovoril.."
a kontrolovane ci hygienou prekutravane do detailov to je,, ale zas na druhej strane co vyhovuje jednemu, nemusi inemu,, starosltlivost na sposob minikolektivu v bytre ma tiez svoje velke vyhody a vsetko je o ludoch,,,
@bamb27 jasne, ja nehovorim, ze to je zle, len som pocula o tom spagatiku - tak to ma zaujalo. My byvame v dome, moje decka su zvyknute travit vonku cas tak, ze behaju, hraju sa s loptou, pustaju sarkana, hojdaju sa, bicykluju, mensie sa odrazaju, hraju v pieskovisku - a v podstate jar/jesen su vonku doobeda aj poobede. Preto si neviem predstavit, ze by kazdy den mali travit cas vonku tak, ze sa prechadzaju popri ceste drziac sa spagatika 😅 ako vynimocne ok 🙂 zas samozrejme je dolezite aj to ostatne co si opisala - teda personal, program, strava 🙂 ludia narozpravaju vselico - to je zas ina kava 😕 ale tak bezpecnost je bezpecnost a kedze nemaju vlastny dvor, asi sa to inak riesit neda. Mozno budem mat princeznu co jej bude stacit sa takto prechadzat 😅
@lavyrle ved ja ti to preto pisem,, aby si vedela ako to je, nie ako niekto povedal 😉 ..chapeme sa, ze 😎 ...ale zase si ma tusim zle pochopila,,, napisala som ze maju vybeh,,, ihrisko 5m od vchodu do jasliciek, s pieskoviskom, hojdackou drevenym domcekom a altankom,,, plus asfaltova plocha pre odrazadla a hry s loptou ,,na prechadzky chodia na medokys,,, cize ziadne popri ceste, ale mimo premavky,,, noo presne to co pises,,, len teda fakt nerobia dobrotu reci typu, jedna tetka povedala,,, lebo naozaj to tak nie je, a ked sa da tak take vymysli je treba uviest na spravnu mieru 😵
Ahojte, ja som svojho syna chcela dať do štátnych jasličiek pri srdiečku, ale vzhľadom na to, že je to od mojej roboty dosť ďaleko, tak som zvolila inú alternatívu. Ale jasličky veľmi chvália platí sa tam 230€ a po 3 rokov sa platí len okolo 175€, detičky tam môžu zostať aj dlhšie ako 3roky. Na stravu sa platí okolo 2,50 na deň. A neviem či je to výhoda alebo nie, ale ráno si dieťa vyzlečiete do spodného prádla a oni mu tam dajú všetky veci na prezlečenie, aj pyžamko. Ale ja som si dala dieťa do súkromnej škôlka v hornej striebornej do Kreativu. Platí sa 200€ a po dovŕšení 3rokov sa platí len 120€, strava na deň je 2,30€. Detičky sú rozdelené podľa veku. Učiteľky sú milé, robia s nimi rôzne aktivity, nacvičujú programy na vystúpenia na námestie. Ja nepoberám rodičovský príspevok, ale príspevok na preplatenie škôlky max. do hodnoty 230€ je to vyšie ako rodičovská, lepšie sa oplatí.
v jednej triede je max. 12 detí
@lavyrle ahoj, citam si vasu diskusiu o jaslickach, dvore a vychadzkach, o spagatiku atĎ. a v pripade jasličiek som jednoznačne zástancom kľudnejších prechádzok než šalenia sa na dvore. Predsa len, malý kolektív s 8-10 deťmi majú väčšinou na starosti dve učiteľky. to je ok, ale bavíme sa o jasličkách, kde sú deti od pol roka až roka!! vieš si predstaviť, ako by asi ustriehli dve učiteľky, aby tých osem-desať malých detí, z ktorých niektoré ledva chodia, aby sa im nič nestalo na preliezkach, hojdačkách, aby nepojedli piesok, nerozbili si každý deň koleno o betón, nechodili zelené od trávy? ja mám osobnú skúsenosť s jasličkami, kde dvor mali, ale jednoducho nebolo v silách učiteliek, ustrážiť desať malých drobcov, ktoré sa išli "vylietať a vyblázniť" na dvor. A keď boli na dennom poriadku zelené kolená, odreté lakte či rozbité čelá, piesok vo vlasoch, možno jedenkrát to rodič prepáči, ale ak je to častejšie, nadšený nebude a začne sa znepokojovať, čo tie učiteľky robia, že to neustrážia. Veď si len predstav, koľko starostí má maminka so svojim jedným dieťaťom na ihrisku, tak si predstav, že máš ustrážiť päť, keď sa ti rozbehnú každé iným smerom, každé lezie na inú preliezku alebo sa začnú naháňať a zrútia pritom niektoré z mladších detí, ktoré ledva chodí. a kým riešiš jeho plač,druhá učka dáva napr.ďalšie cikať, pooblizujú ti tie zvyšné deti formičky od piesku. A ver mi, že by to nebolo spôsobené neschopnosťou tej učiteľky. Nebola by si ako rodič pokojnejšia, keby si vedela, že sa prechádzajú po kľudnej časti mesta mimo dopravy, spievajú si pesničky, učia sa básničky, rozprávajú si o zvieratkách, kvietkoch čo vidia, sem tam zastanú, zahrajú sa napr.zlatú bránu? Ja by som teda bola. Pre mňa je prvoradá bezpečnosť. V jasličkách to platí dvojnásobne. V súkromných , kde pracuje málokedy personál s pedagogickým vzdelaním,pretože to nikto nekontroluje, trojnásobne.
Tvoj názor ti neberiem, koľko ľudí,toľko chutí, len mi nedalo, nenapísať ten svoj 🙂 krásny dník prajem 🙂
@sunny1986 jasne 🙂 moje deti chodili do takych kde boli deticky od 1 roka 🙂 a viem, ze tam rodicia chodili pre deti pred zaverecnou, aby sa deti vybehali a uz s nimi nemuseli ist oni von, pripadne tam zostavali aj s nimi lebo deti nechceli odist prave kvoli tej zahrade a kludu 🙂 vacsie deti behali a mensie vzdy drzala ucitelka za ruku alebo sedeli na deke alebo v tom pieskovisku, ale vedla nich ucitelky. My sme s tymto nemali problem 🙂
@lavyrle jasne,kazdemu ako vyhovuje,preto je tolko roznych zariadeni na trhu,aby si maminky mohli vybrat,no bohuzial mam skusenost,ze casto vyberaju podla ceny bez toho,aby zariadenie ci ucky vobec videli, nie podla vhodnosti prostredia,ci erudovanosti uciteliek ☹ jasne ze peniazkov je dnes malokde dostatok,ale setrit na vlastnych detoch... 😖
@hilaris Uz to nie je presne suma 230€ ako prispevok od statu,ale teraz pytaju 260€ +2,50€ za stravu na den. Prave som to pozerala na ich stranke.
Zabudla som dodat,ze som mala na mysli cenu sukromnych jasiel Parada v Radvani.
@evuliacik26 ved uz je to vyse roka co som pisala moj prispevok ;) cenu rastu
@hilaris he,nevsimla som si 🙂
Prepacte ze som mimo tému, ale možno by mala niektora zaujem. Je tu možnosť zorganizovať 6 mesačný kurz Domácej homeopatie (vždy jeden víkend v mesiaci). Semináre by prednášala Dr. Jana Kolenová. Nakoľko tento kurz prebieha len v Košiciach, tak som sa skontaktovala s pani doktorkou a navrhla mi, že ak sa nazbiera 15-18 účastníkov, kurz by vedela urobiť aj v Banskej Bystrici. Bližšie informácie o obsahu kurzu nájdete na jej stránke http://www.homeopat-kurzy.sk/Terminy.html, alebo keď si dáte do vyhľadávača Dr. Jana Kolenová, Kurz domácej homeopatie. Je nás už zhruba 5-6 mamičiek, ten kto vie o čom je homeopatie a mal by záujem sa naučiť jej základy a vedieť ju aplikovať aj v domácom prostredí tak mi napíšte. Pekný deň všetkým
Emka, musim sa podelit so svojimi dojmami so sukr.jasli Harmonia, som nestastana a nahnevana sama na seba, ze som maleho tak dlho 3 mesiace nechala v tych jasliach (bola, by som ho bralo o mesiac skor, ale bacha pri podpisovani zmluvy je tam mesacna vypovedna lehota:
Strava: popisem cely tyzden iba 2.jedlo: pondelok:kura na smotane halusky,utorok:spagety,streda:duk.buchticky,stvrtok:privarok,zemiaky,vajicko, piatok:sulance, dalej v piatok bublanina a v pondelok kysnuty kolac!!!!, dita sa odhlasuje do 12hod, ak ochorie v sobotu alebo v nedelu, zaplatite stravnu jednotku, maly mal osuchanu chrbticu do chrasty a ked som sa opytala nevedeli mi povedat co sa stalo, bolo tam vtedy 8deti a 2ucitelky, o tyzden to iste nove chrasty, dalsi uraz mi uz povedali, ze aby som vedela, keby sme museli ist k lekarovi, ze si nieco urobil na prsteku, ale opat nic nevideli ako sa to stalo, vcera som mu nasla vyrthnutu kozu na prsteku a opat mi nikto nic nepovedal.
Ide do mestkych jasli, bola som tam je tam velmi utulne,mila pani riaditelka, mily personal, ziadne schody, odhlasenie do 8,00 rano, deti nie su nikdy bez dozoru, ked spinkaju je tam vzdy jedna pani, ktora ich strazi.
A este k Harmonii, su tam deti od 6 mesiacov do 3,5 roka, pre vyvoj dieta nie je to dobre, urcite 3rocne dieta potrebuje iny pristup a ine aktivity ako rocne dieta ☹, V mestkych jasliach su 3 triedy, kde su zaradene deti podla veku, co je ovela lepsie pre dalsi rozvoj a napredovanie dietata!!!§

Kočky, nemáte nejaké referencie o tých jaslach cumlikovo?