Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
Baby klud, prezident vetoval ten zakon, cize od januara platit nebude. 😉
Akoze tento zakon je sila... ako v podstate vacsina zakonov, kde narychlo schvalia nieco a potom v praxi zistia, ze kopec veci je neaplikovatelnych.
Je x situacii, kedy matka, ktora je aj na rd potrebuje dat dieta do nejakeho zariadenia:
- uz len to co pisu vyssie baby, ako ma chodit po pohovoroch a hladat si pracu, ked je s dietatom doma, to si ju ma hladat az po skomceni rd a byt total bez prijmu?
- napr moje dieta malo 3 roky v maji. Vo februari som skoncila s tehotenstvom v nemocnici. Mu z pracuje. Kto mal byt doma s este nie 3 rocnym dietatom? A aj ked ma pustili z nemocnice, mala som mat klidovy rezim na lozku, kto sa mal vtedy starat o dieta? Ja som bola taka vdacna, ze som narychlo nasla sukromne zariadenie, v ktorom bola spokojna.
- adaptacny proces - su deti, co potrebuju chodit najprv po par hodinach a psotupne sa to zvysuje, ktory zamestnavatel by toto toleroval. Aj preto davaju matky deti do zariadeni skor, kym su este na rd, aby sa uspesne adaptovali, a aby pripadne vychytali prve choroby, kedze na zaciatku je dieta viac doma ako v skolke.
Za chvilu nam asi schvalia, ze nemozem ist ku kadernicke alebo na masaz ak som doma na rd a nie som zamestnana. Sak aj sukromna skolka je rovnako sluzba, ktoru si platim sama.
to, co sa deje na Slovensku, uz sa neda nijako komentovat..
http://najmama.aktuality.sk/clanok/247927/neuve...
Žienky, prečo píšete iba tu, píšte priamo prezidentovi. Veď on je hlava štátu. Keď to pán prezident nepodpíše, parlament to aj tak schváli. Píšte všetky Vaše názory do parlamentu, píšte ich priamo prezidentovi, sťažujte sa, proste, ozývajte sa. Vy ste maminky, vy sa musíte búriť, alebo doneste deti priamo do parlamentu, keď ich nebudete môcť mať v jasličkách, lebo do škôlky Vás v priebehu roka nezoberú. Nebojme sa !!! Veď čo tu funguje, všetko menia. A je úplne jedno v akej oblasti.
@nella18 no KONECNE, BRAVOOOOOOOOO..... TLIESKAM.....normálny koment.....ale nečakám že tie čo majú najvacsie reči ze budu mat aj skutky.......zacina a konci to len pri pismenkch......
Baby, posielam link na výzvu k poslancom na nepodporenie tzv. jasličkového zákona v pôvodnom znení, t.j. v znení, ktoré vetoval prezident, žiadal úpravu znenia, avšak koalícia ignorovala prezidentove námietky, aj námietky odbornej verejnosti. Teraz bude parlament zákon opätovne prerokovávať a keďže ho vláda posunula do pléna v pôvodnom znení, nič už koaličnej väčšine nebráni v tom, aby tento nezmysel prijala (mám na mysli ustanovenia, ktoré sú totálne postavené na hlavu, lebo s reguláciou, resp. kontrolou predškolských zariadení nemám problém). Ak máte záujem, pridajte sa. Aj keď by sa nič nezmenilo, nech aspoň dáme na javo, že nebudeme poslušne a ticho sledovať niečo, čo patrí do krajiny Absurdistan,
http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=900641
@basena001 https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/podpiste-peticiu-proti-jaslickovemu-zakonu/
... treba tu temu zivit, aby sa o tej vyzve vedelo a zeny ju podpisovali ... mne sa do parlamentu prist neda, som 200 km mimo a v den rokovania pracujem, ale kurde keby som bola v BA a mala cas, tak im tam na balkone deti aj prebalujem a kojim pocas rokovania .... ak by ma samozrejme pustili 🙂🙂🙂
Podpisane....ale obavam sa,ze nam to nepomoze...ja som z toho zufala....keby som sa nestarala o rodinu, 3 deti....stojim pred domom Richtera....este nevidel na*ratu mater😠😠😠😠😠😠
..
ja idem poslancom posielat mail. musim ho len naformulovat ... bolo by dobre, keby nejake oficialne zdruzenie daco napisalo a zeny to rovno posielali ... vecer hadam aspon urobim mailinglist vsetkych poslancov NRSR a hodim ho sem. potom bude stacit ked ho zeny skopiruju a poslu aspon dve vety, ze neblbnite, neberte zenam moznosti a nekomplikujte im este viac zivot, ked im uz nepomahate, vy degesi drbnuti ...
Takze baby, tu je zoznam mailovych adries vsetkych 150 poslancov NRSR - mozte im napisat, co od nich ziadate a cakate. staci to prekopcit do adresatov - a skontrolovat, ci sa zobrazili vsetky (gmail mi ukazuje len polovicu, tak budem posielat asi na dva krat.
prip. ak by sa nejaka dala na naformulovanie niecoho oficialneho ... ja posielam moj osobny nasraty nazor ...
eduard_adamcik@nrsr.sk ladislav_andreansky@nrsr.sk peter_antal@nrsr.sk
eva_antosova@nrsr.sk michal_bagacka@nrsr.sk radovan_balaz@nrsr.sk
alojz_baranik@nrsr.sk tibor_bastrnak@nrsr.sk alena_basistova@nrsr.sk
jaroslav_baska@nrsr.sk miroslav_beblavy@nrsr.sk martin_belusky@nrsr.sk tibor_bernatak@nrsr.sk lubos_blaha@nrsr.sk natalia_blahova@nrsr.sk juraj_blanar@nrsr.sk dusan_bublavy@nrsr.sk jozef_bucek@nrsr.sk jan_budaj@nrsr.sk bela_bugar@nrsr.sk jozef_burian@nrsr.sk katarina_csefalvayova@nrsr.sk dusan_caplovic@nrsr.sk andrej_danko@nrsr.sk ondrej_dostal@nrsr.sk juraj_droba@nrsr.sk stanislav_drobny@nrsr.sk viera_dubacova@nrsr.sk lucia_nicholsonova@nrsr.sk emil_durovcik@nrsr.sk vladimir_faic@nrsr.sk karol_farkasovsky@nrsr.sk martin_fecko@nrsr.sk martin_fedor@nrsr.sk sona_gaborcakova@nrsr.sk gabor_gal@nrsr.sk karol_galek@nrsr.sk dusan_galis@nrsr.sk lubomir_galko@nrsr.sk tibor_glenda@nrsr.sk martin_glvac@nrsr.sk ludovit_goga@nrsr.sk pavol_goga@nrsr.sk natalia_grausova@nrsr.sk gabor_grendel@nrsr.sk branislav_grohling@nrsr.sk augustin_hambalek@nrsr.sk eduard_heger@nrsr.sk rastislav_holubek@nrsr.sk andrej_hrnciar@nrsr.sk anton_hrnko@nrsr.sk igor_choma@nrsr.sk peter_chudik@nrsr.sk miroslav_ivan@nrsr.sk lubomir_jahnatek@nrsr.sk elemer_jakab@nrsr.sk igor_janckulik@nrsr.sk tibor_jancula@nrsr.sk maria_janikova@nrsr.sk dusan_jarjabek@nrsr.sk jozef_jezik@nrsr.sk erika_jurinova@nrsr.sk eugen_jurzyca@nrsr.sk ladislav_kamenicky@nrsr.sk renata_kascakova@nrsr.sk jan_kecskes@nrsr.sk marian_kery@nrsr.sk jana_kissova@nrsr.sk martin_klus@nrsr.sk stanislav_kmec@nrsr.sk juraj_kolesar@nrsr.sk boris_kollar@nrsr.sk maros_kondrot@nrsr.sk marian_kotleba@nrsr.sk martin_kotleba@nrsr.sk marek_krajci@nrsr.sk mikulas_krajkovic@nrsr.sk milan_krajniak@nrsr.sk peter_kresak@nrsr.sk petra_kristufkova@nrsr.sk peter_krupa@nrsr.sk stanislav_kubanek@nrsr.sk magdalena_kucianova@nrsr.sk jan_kvorka@nrsr.sk jana_lassakova@nrsr.sk milan_laurencik@nrsr.sk jozef_lukac@nrsr.sk robert_madej@nrsr.sk katarina_machackova@nrsr.sk peter_marcek@nrsr.sk Jan_Marosz@nrsr.sk vladimir_matejicka@nrsr.sk igor_matovic@nrsr.sk milan_mazurek@nrsr.sk jozef_mihal@nrsr.sk stanislav_mizik@nrsr.sk jan_mora@nrsr.sk milan_mojs@nrsr.sk dusan_munko@nrsr.sk peter_nahlik@nrsr.sk jana_nehezova@nrsr.sk martin_nemky@nrsr.sk peter_osusky@nrsr.sk peter_pamula@nrsr.sk milan_panacek@nrsr.sk jaroslav_paska@nrsr.sk adriana_pcolinska@nrsr.sk peter_pcolinsky@nrsr.sk lubomir_petrak@nrsr.sk simona_petrik@nrsr.sk edita_pfundtner@nrsr.sk jan_podmanicky@nrsr.sk robert_puci@nrsr.sk martin_poliacik@nrsr.sk richard_rasi@nrsr.sk veronika_remisova@nrsr.sk jaroslav_ridosko@nrsr.sk iren_sarkozy@nrsr.sk jan_senko@nrsr.sk silvia_shahzad@nrsr.sk rastislav_schlosar@nrsr.sk zsolt_simon@nrsr.sk vladimir_sloboda@nrsr.sk eva_smolikova@nrsr.sk miroslav_sopko@nrsr.sk alan_suchanek@nrsr.sk frantisek_sebej@nrsr.sk zuzana_sebova@nrsr.sk martina_simkovicova@nrsr.sk peter_starchon@nrsr.sk dusan_tittel@nrsr.sk peter_suca@nrsr.sk erik_tomas@nrsr.sk milan_uhrik@nrsr.sk jozef_valocky@nrsr.sk jana_valova@nrsr.sk richard_vasecka@nrsr.sk lubomir_vazny@nrsr.sk anna_veresova@nrsr.sk jozef_viskupic@nrsr.sk peter_voros@nrsr.sk stefan_zelnik@nrsr.sk anna_zemanova@nrsr.sk zuzana_zimenova@nrsr.sk oto_zarnay@nrsr.sk lubomir_zeliezka@nrsr.sk
Blbosti tam vymýšlajú, ale že by podpísali zákon, ktorým sa garantuje 3 ročnému dieťaťu miesto v štátnej škôlke, to už nie...!!!! To ich nezaujíma.
@janocka1 ved to, podpisovat peticiu, atakovat poslancov ... mne zavrel admin temu, kde som davala link na peticiu v uvodnom prispevku ten link som vlozila skor, ako ho dali sem - ale neviem, asi ma niekto nahlasil, ze spamujem :(:(:( - tak sa ospravedlnujem, ak ma niekto pocit, ze prilis zahlcujem priestor pre neho nevhodnou temou .. ja napr na jasle odkazana nie som. taktiez mam pracu, do ktorej sa mozem vratit kedykolvek, takze by som si ju nemusela hladat - a jasle dostanem/resp. by som aj podla noveho zakona dostala ...ale z duse ma nasiera system v state, kde meju plne huby rteci, ako su socialni, ako pomahaju, ale pritom je to naopak.
takze, baby, piste poslancom! nech im v hlavach precitne.
@janickacrazy skolka nie je pre mamicky ale pre deti.Su vo svojom kolektive a uc.sa im venuju viac nez matka co ma doma mladsie dieta o ktore sa musi postrat,upratat uvarit a pokosit zahradu...
Suhlasim,ze jasle nie su nevyhnutne
@basena001 co je koho do toho,ci sukromna skolka zoberie dita matky ktora nepracuje??? Komunimus vracia? Budu nam diktovat co mozme a nemozme aj v sukromi?
@katarinka289 začínam mať pocit, že niekto si chce otvoriť jasle a dobre zarábať, však konkurenciu si v podstate zničí až priam zlikviduje... a potom si nahodí ceny, že sa oči pretočia, ved pracujúca matka nebude mať na výber. Respektíve treba zarábať asi aj na školeniach.
@katarinka289 Nechápem, prečo mi to píšeš, ja nikde netvrdím, že školka je pre mamičky, naopak som písala, že poznám mamičky, ktoré sú napr. nezamestnané a majú deti v školke. Podľa mna deti od 3 rokov školku potrebujú, moj syn chodil rád od začiatku a myslím si, žeby nemali deti doplácať na to, že mamička je doma s druhým bábom, tak ich nevezmú so školky, no často sa to deje, pretože proste miesta je málo a tá zamestnaná matka to miesto v školke potrebuje viac ako tá, čo je doma. Ale tento zákon sa týka jasiel, takže sme trochu mimo témy.
@sharmana sukromne skolky su preto drahe, lebo si vsetko hradia sami. Nemaju dotaciu od statu ani od obce.U nas je jedna sukromna 2€/hod., no tiez si neviem predstavit davat tam dieta kazdy den na cca 10hodin, aby som sa mohla dopravit do prace, odpracovat 8hodin a vratit sa po nu. No ta skolka o deti nudzu nema a to sme na dedine. Su ludia, ktori tam deti davaju
@janickacrazy prepac.Zle som to asi pochopila
@katarinka289 ja som písala o niečom inom.... viem o jasliach súkromných dosť, poznám aké výdavky tam sú, už druhé dieťa mi chodí do takého zariadenia a kamarátka je majitelkou. Ja som písala skôr o tom, že takýmto zákonom sa ich vela zlikviduje a potom niekto príde so svojou "súkromou škôlkou", tým nemyslím jednu osobu a urobia si zo svojej novopečenej škôlky lukratívny biznis, kedže konkurencia bude eliminovaná a ako biznis považujem aj zrazu potrebné "školenia". Tým ale netvrdím, že má v jasliach pracovať hocikto. Podla mna by mali prejsť psychotestami, musia mať čistý register trestov, určité vzdelanie, kvalifikáciu.
Ale hlavne ako nezmysel vidím, že dieťa narodené v januári môže v jasliach zostať ešte rok, ale dieťa, ktoré sa narodí o mesiac skôr v decembri, bude musieť ako 3 ročné hned na další kalendárny mesiac odísť a matka hladať súkromnú škôlku. Debilita prvého stupna.
ja napr. mam 3 deti. najmladšie potrebujem dat na par hodin do týždna do jasiel...lebo mam zdravotne problémy, potrebujem chodit na rehabilitácie...nemožem, lebo neplatím dane, som na materskej a neštudujem. Nech idu do kelu...Kam ho mam dat??? Kamoška postráži občas, ale pravidelne??? Nikoho tu nemam, vsetci tak 200 km, cela rodina. Možem ist rovno do invalidneho....
@akronop jasné, ja len preto píšem, že mamičky si ani neuvedomujú to pozadie, nadávajú len na ten povrch, že ako budú musieť deti vziať z jaslí... pritom tam ide úplne o niečo iné, ako vždy. Ale ako som už písala, 3 ročné deti a miesto v škôlke, hmmm... do toho sa nikto nehrnie, že by začal v zrýchlenom konaní hlasovať o právo na miesto v škôlke!!!! Proste to je také falošné že "robíme pre ľudí" ..pcha.... Tam poserkajú čo funguje a to čo slubujú už 6 rokov že poriešia, neporiešili... Vyhovoria sa, že škôlky patria pod samosprávy a samosprávy povedia, že nemajú dotácie.. Nech idú niekam farizeji. Platy im pobrať všetkým, čo prd urobili v tomto "smere"😝
dievcata, vobec to nevyzera dobre (a som z toho zhrozena a smutna)
Pripomienky prezidenta Andreja Kisku k novele zákona o sociálnych službách, pre ktoré právnu normu vrátil do parlamentu, dnes Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR nepodporil. Plénu odporučil schváliť právnu normu, ktorá je známa aj ako jasličkový zákon, v pôvodnom znení len s posunutím účinnosti.
Takze dievcata, pisat najma ustavnopravnemu vyboru ( - preco? a ine opodstatnene pripomienky), snad zoci-voci (resp.na papieri) vedia zdovodnit svoje rozhodnutie (aj ked je mozno iba politicke, ach joj, co tam po obcanoch a dopadoch..)..

@sardinka32 proti zneniu zakona sa vyjadrovala aj opozicia ... chyba je, ze minister prace a soc veci je vyzrate prasa s kondomami vo vrecku, ktore sa nestarie o to, aby pomohlo matkam s detmi, ale o to, aby jeho uradnici vykazali daku cinnost.