Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
😎
@simca06022011 ine hygienicke normy musi splnat pravnicky subjekt a ine subjekt, co sa stara o deti
@akronop no mojho vezmu teraz ako predskolaka (dufam 😀 ). Hlavne, ze skolka na Vysehradsej uz mala fungovat, najneskor od tohto septembra. Zatial nikto ani steblo neprelozil v tej schatranine. A na najblizsej zakladnej skole sa otvoria nejake triedy. Niezeby som nedopriala ostatnym detom mladsim ako moje deti, ale preco sa veci pohnu az ked to nemozem vyuzit a namiesto toho nam este aj hadzu polena pod nohy? Moje starsie dieta malo tiez odporuceny kolektiv kvoli socializacii a reci (a musim povedat, ze je to ako zazrak). Doteraz stat ani mestsku cast nezaujimalo, ze musim platit 2 500 eur za rok. A zrazu ich zaujima, ze moje takmer trojrocne dieta chcem umiestnit do skolky 2 mesiace pred 3. narodeninami, aby sa adaptovalo bez stresu svojho aj mojho (nemusim ho davat hned na cely den a nemusim si po tyzdni brat OCR).
Akurat dnes prisiel mail z prace, ze kedy sa chcem vratit. Hmmmm, kebyze viem, co bude na jesen... 🙄
@moni244 vôbec nie... Vždy sa prihliada na činnosť a nie na právnu formu
Baby ja sa stracam..Ak by bola skolka ochotna vziat mi 2 rocnu dcerku moze??? Ja budem doma s mladsou, ale starsiu by som chcela dat medzi deticky tak na 3 hodky denne?? Je to statna dedinska skolka kde maju dokopy 11 deticiek..Moze ci nemoze mi ju skolka vziat??
celkom dobre, najma zrozumitelne, spracovana relacia, prinasajuca informacie o moznej novelizacii super zakona.., uvidime, ako to dopadne.v priebehu najblizsieho polroka
Ja som momentálne nezamestnaná, evidovaná na UP, no zároveň na RD. Od 1.3. môžem dať 2-ročné dieťa do jaslí, uvoľnilo sa miesto. Môžu mi ju zobrať? Nebudem mať problém, že ak som už teraz dohodnutá a od 1.3. je nový jasličkový zákon, nevrátia mi ju späť? Čo ak si nájdem prácu až od 1.4. a potom už nebude miesto v jasličkách?
btw. vyslo to uz v zbierke zakonov? lebo ho nikde neviem najst :/
@pebu áno, som na RD. Zamestnávateľ so mnou ukončil pred nástupom na materskú pracovný pomer. Takže hneď po materskej dovolenke som sa zaevidovala na ÚP a ako nezamestnaná som mala nárok na 6 mesiacov dávky v nezamestnanosti, ktoré som si vyčerpala a následne po vyčerpaní som požiadala o rodičovský. Bohužiaľ je to tak, že ak by som si o túto dávku v nezamestnanosti nepožiadala a prešla by som z materskej na rodičovský, tak po ukončení rodičovskej dovolenky by som už na ňu nemala nárok, nakoľko by som za posledné 3 roky nemala odpracované 2 roky.
@pebu zostala som zaevidovaná za ÚP z dôvodu, že som stále nezamestnaná a mám záujem nájsť si prácu skôr ako bude mať dieťa 3 roky. Ak som teraz dlhodobejšie evidovaná na UP, mám nárok aj na rôzne rekvalifikačné kurzy. Prácu si hľadám stále, nerobí mi problém im to zdokladovať a hlásiť sa chodím raz za 3 mesiace, takže ani v tomto nevidím problém. A s tými rokami do dôchodku ... ešte si tých rokov do dôchodku odpracujem toľko, že ich môžem aj rozdávať ...
Takze zda sa,ze nam svita na lepsie casy!prehodnotia zakon!
Tu sú pekne zhrnuté info, aby neboli zmätky, ale treba isto sledovať aj poslancov a ich blogy, teda tých, ktorí sa tejto téme venujú.
@janickacrazy platí, od 1.3..
@sharmana Aha, tak nič.
@janickacrazy ak sa dohodnes so zriaďovateľom a antidatujete zmluvu,t.j.podpisete ju s dátumom pred 1.3,napr.od 27.2 a zaroven,že od tohto dátumu je poskytovaná starostlivosť do konca kalendárneho roka,alebo do iného konkretneho dátumu,potom ho dať do jasliciek môžeš,lebo budú na teba platiť tzv.prechodne ustanovenia
@basena001 dakujem 😉
Mňa by zaujímalo ako to chcú odkontrolovať či dané jasle berú i naďalej deti aj nad 3 roky?????
@ivanasimekova že ich niekto nabonzuje. Napríklad nespokojní klienti? Konkurencia? a podobne...