Je môj syn nadpriemerne inteligentný?
Milé mamičky, viem, že v dnešnej dobe si už veľká časť mamín o svojom dieťati myslí, že je extrémne inteligentné a je šikovnejšie, ako ostatné deti. Nechcem patriť do tejto skupiny, preto sa opýtam na Váš názor...
Mojej mame, keď sa so svojim vnúčikom "chválila" jej kamarátke, psychologičke, tá jej povedala, že náš syn je asi nadpriemerne inteligentný. Vo svojom okolí ale vidím mnoho detí, ktoré dokážu v niektorých vecieach to isté, ako môj syn, zase v iných ho nedobehnú ani za niekoľko mesiacov...tak neviem. Pýtam sa na Váš názor vlastne preto, lebo nechcem byť premotivovaná a chcem sa krotiť, aby som od svojho syna kvôli tejto poznámky psychošky neočakávala príliš veľa ale na druhej strane, ak má na to, tak aby som sa mu mohla náležito venovať.
Synček má 22 mesiacov momentálne. Bývame v 2izb byte v meste. Väčšinou času sa mu venujem ja, manžel iba večer, našu rodinu vidíme asi tak každé 2-3 mesiace na pár dní... Nechodíme do žiadneho materského centra a pod., lebo syn síce rád pozoruje iné deti, ale iba z diaľky, nemá potrebu sa s nikým hrať. Ak k nemu niekto vylezie na šmýkačku, tak chce hneď ísť dole, ak je niekto v drevenom domčeku, tak nechce vojsť... Jedine na pieskovisku sa vie hrať medzi ostatnými deťmi, ale aj to len vtedy, ak ho nechajú na pokoji a nikto mu nič nezoberie... 🙂
Ďakujem vopred za vaše postrehy.
Tak teda...môj syn vie nasledovné:
Motorika:
4 mes. - plazenie
6 mes. - lozenie, sedenie
7 mes. - státie pri nábytku; čarbanie na formát A4 ceruzkami
8 mes. - chodenie pri nábytku, samostatné státie na jednom mieste; samostatné jedenie malých kúskov jedla
12 mes. - správne vkladanie 6 rôznych geometrických tvarov do otvorov
13 mes. - samostatné jedenie hustejšej polievky lyžičkou a druhého jedla rukami
17 mes. - hádzanie predmetov (kameň, lopta, hocičo je pod rukou) do diaľky horným oblúkom
18 mes. - kreslenie na A4 s námetom (čiže pomenuje, čo kreslí); samostatné chodenie po schodoch hore aj dole bez držania sa zábradlia; hádzanie predmetov do nejakého cieľa horným oblúkom (napr. hodí loptou do 1 m vzdialenej misky alebo hodí kameňom do stromu z 3 metrovej diaľky)
19 mes. - samostatné skákanie na posteli a dole z postele (na mäkkú podložku); chodenie po schodoch po jednom
20 mes. - samostatné jedenie riedkej polievky lyžicou a druhého jedla vidličkou; skákanie spojenými nôžkami cez prekážky, vyskočenie /aj zoskočenie/ napr. na 10-15 cm vysoký obrubník spojenými nôžkami; vytiahnutý pripináčik vie úplne presne znova vpichnúť do jej pôvodnej dierky na korkovej tabuli; pri behaní má nôžky rovné a "nekolíše sa" do strán, aby si udržal rovnováhu
21 mes. - kotúľ vpred (rovno, nespadne do strany); odplienkovanie; vie zašróbovať šrób do diery
22. mes - samostatne chodí po obrubníku (úzky ako podrážka jeho topánok); v bytovke vynesie hore po schodoch svoju motorku sám 🙂
Rozum:
15 mes. - pozná 8 rôznych farieb ("podaj mi zelené autičko" - podá)
16 mes. začína rozprávať svojským spôsobom
17 mes. - vie pomenovať 8 rôznych farieb (napr. ktoré tričko si vyberieš z týchto dvoch? - "zelené")
18 mes. - spozná svoje meno napísané tlačenými písmenami, tie písmená vie pomenovať aj zvlášť po jednom; pozná číslice 0,1,2,3; pozná a vie pomenovať 7 rôznych geometrických tvarov; pozná rozdieľ medzi štvorcom a kockou
19 mes. - vie sa orientovať hore, dole, dopredu, dozadu, doprava, doľava; vie, ktorá je ľavá a pravá ruka/noha; vie povedať, či mu je zima, teplo, či ho niečo bolí a kde; vie pomenovať všetky typy áut podľa značky
20 mes. - pozná niekoľko opozít (veľký-malý, hore-dole, von-dnu, k sebe-od seba a pod. - hrá sa s autíčkami a hovorí si, ktoré je menšie, ktoré väčšie; hrá sa so svojimi rukami, schová si ich napr. medzi nohy a povie "dnu", potom vytiahne a "von"; tlieska a k tomu hovorí "k sebe-od seba" atď.); pozná rozdieľ medzi materiálmi, čiže vie, čo je drevo, čo je látka, čo je plast, ktoré kvety sú živé a ktoré umelé
22 mes. - vie počítať do 10; pozná a počíta množstvo do 3; pozná číslice 0 až 5.
Je dosť samostatný, veľa vecí vie urobiť bez našej pomoci. Je aj dosť tvrdohlavý, o všetkom sa chce rozhodovať sám a v poslednej dobe preto často plače, ...s vhodným prístupom sa ho dá ukľudniť na chvíľu... 🙂
Nie je na mňa naviazaný, ale máme veľmi dobrý vzťah. Má rád nových ľudí, hlavne dospelých mužov. Rád ich pozoruje, počúva a potom po nich opakuje napr. nejaké pohyby.
Jedna vec, v ktorom dosť zaostáva, je rozprávanie. Rozpráva veľmi veľa, ale komunikuje takým spôsobom, že povie iba prvú samohlásku alebo prvé dve hlásky slov. Celé slová vie vysloviť zatiaľ iba 3. Ak mu poviem, že mu nerozumiem, tak je nahnevaný, alebo ak neviem uhádnuť, čo chce povedať, bude to opakovať, kým mu konečne nepoviem to slovo, ktoré "povedal" on... Čiže napríklad arašidy sú iba "a", vtáčik je "tá". Má veľkú slovnú zásobu, niekedy povie aj dvoj-trojslovné vety ale celá veta je iba "Da ma ja." = Daj Mama Jabĺčko. 😀
Ak ste sa dočítali do konca, tak Vám ďakujem za Váš čas 😀 ...a som zvedavá na Vaše komentáre.
Krásny deň Vám želám! 🙂
@dorotkag ale ved ti to tu piseme, ze ste vyrazne podpriemerny v recovej oblasti v jeho veku by mal vediet niekolko nasobne viac slov ako vie ... treba fakt si precitat ako sa pracuje s detmi s oneskorenym vyvinom reci a objednat sa na prvotnu diagnostiku aby vas usmernili na terminy sa caka niekolko mesiacov ..
mna teda zarazaju tie rozpory v tych schopnostiach teda napr. vie 7 geo tvarov pomenovat ale nevie povedat cele slovo ze mama? to by fakt chcelo posudenie odbornika klinickeho logopeda alebo psychologa
Ja si myslim, ze cela tema je vymyslena. Mamicka ma falosnu profilovku stiahnutu z netu, syncek je stiahnuty z netu. Toto asi nerobi clovek, co studuje na dvoch univerzitach naraz. 😀
@dorotkag naraz sme pisali .. 🙂
@dorotkag ako už bolo povedané, si posadnutá synom a tým, aký je šikovný..aby si matka rátala, koľko farieb dieťa vie..pozri, máš určite veľmi šikovného syna..ale takých deti je veľa..nás syn v tom veku poznal celý abecedu, počítal do 10, poznal asi 40 básnickej, vedel, kto sa ako volá, planéty, zástavy, značky áut..terazma 4.5, číta, sfituje..nikdy mi nenapadlo pýtať sa na fórach a značiť, s prepacenim každý prd..dieťa ti nerozpráva, tak vlástne ani neviem z čoho sudis, čo všetko vie..
Príliš ho učíš a príliš sa snažíš, aby bolo múdre..
U nášho to bolo spontánne..pýtal sa, čo je toto, atď..(okrem toho je dvojjazyčné dieťa)..
Toto je prvý a posledný krát, čo píšem na fórum o svojom synovi, no nedalo mi..nechápem matky, čo stále čakajú pochvaly aké majú múdre deti..
Každé dieťa niečo vie a niečo nie..nás je úplný športové drevo, nevydarené, nebaví ho to...
Pardon.. nevyfarbuje
@dorotkag ja by som sa v prvom rade zamerala na tu reč, keď chceš s ním na niečom "pracovať" a učiť ho, geometrické tvary už vie, farby tiež, písmena pozná, tak je na čase začať riešiť normálne, veku primerane veci a tou je napríklad aj rozvoj reči. Ak pôjde v 3 rokoch do škôlky tak určite bravat medzi deti i keď bude len pozorovateľom, možno pochytí aj viac z tej reči. Takze za mna - prestaň ho učiť - hrajte sa, rozprávajte, čítajte si - uvidis nakoniec bude úplne normálny chlapec a aj zabudne, čo si ho učila.
Či je génius, alebo nie si netrúfam ohodnotiť, porovnávať s mojimi deťmi sa mi nedá, v tom veku ma ani len nenapadlo vysvetľovať rozdiely medzi dvoj a trojrozmernými objektmi, ani zoraďovať abecedu, deti sú deti, netreba od mala do nich hustit veci, na ktoré ešte len príde čas. hlavne treba myslieť na všestranný rozvoj dieťaťa nielen na jeho inteligenciu.
@dorotkag ja sa nevysmievam iba hodnotim ... su rodicia ktori urobia cokolvek aby ich dieta mohli pomenovat nadpriemernym... ak je dieta sikovne ukaze sa to "samo" v skolke skole a v zivote a netreba o tom polemizovat od jeho narodenia 🙂
Mne sa skor zda ze tvoj syn bude mat problem so socializaciou kedze uteka od deti a ma rad spolocnost dospelych muzov ... takze v niektorych veciach ocividne vynika avsak v inych ma sklon ku samotarstve a problemovosti ...
je jedno co ti tu kto napise ty svoje dieta za genialne a nadpriemerne uz povazujes takze pytat sa na fore je viacmenej zbytocne 🙂
Nemam sice taky zoznam ako ty ani neviem presne kedy co robila resp popisala A4 papier ale nic extra v tom nevidim mam doma podobne dieta len yz o trochu starsie, v niekt vecuach je popredu a v niecom pozadu (v noci mame este plienku v 4rokoch)... moj muz mal merane iq ma ho nad 150 co mu je v konecnom dosledku prd platne ked je total introvert a nevie sa presadit lebo v jeho mladosti extra triedy al ine podobne institucie neboli ani nemal nikohi resp jeho rodici boli radi ze maju z coho faktury zaplatit a popri gazdovstvu a dalsich detoch sa mu nikto nemohol spec.venovat
@dorotkag tak ries to v com zaostava .. a rec je velmi dolezita ....
tu je napr. moja ked mala pat rokov, citat sa naucila sama .. najprv citala napisy
https://www.youtube.com/watch?v=bhNjX2EOxrgprepac, ale nedocitala som to dokonca.nechcem,aby si moj komentar brala nejako v zlom..sice mam tiez poznacene niektore synove "prvotiny", ale myslim, ze toto je uz cez. Ja ked som to citala, tak som si v hlave uplne predstvovala ako nad nim stojis a trenujes ho s nejakymi stopkami alebo cim, skusas a cvicis ho ako nejaku cvicenu opicu.
@dorotkag preletela som odpovede, a z dietatka, ktore ma celkom slusne schopnosti, je zrazu recovo zaostale dietatko. 🙂 ach, jaj, zienky!... kazde dietatko ide inym tempom. Hlavne pre mensie deti je typicke, ze napreduju skokmi. ked napreduje motorika, rec stoji. a naopak... tvoje dietatko je podla mna v norme. opakuje, co vidi, co mu ponukas. deticky su nesmierne vnimave, maju do troch rokov najplastickejsi mozok, vsetko saju ako huba. ak mu ponuknes geometricke tvary, z kocika ti bude vykrikovat a ukazovat "kruh! stvorec!" navyse maju senzitivne obdobia na urcite veci, napr. pismena su akurat u 2-rocnych... venuj sa syncekovi dalej, a odporucila by som ti nejake montessori stranky, podla toho sa da dietatko rozvijat cielavedome a zo vsetkych stran.
podla popisaneho si nemyslim, ze tvoj syncek je recovo pozadu kvoli neschopnosti, ale skor kvoli svojej pohodlnosti. nema potrebu sa vyjadrovat, lebo mamina a ocino mu rozumeju vsetko. a inych zatial nepotrebuje. urcite s nim popracovat na dotahovani slov. kniha od hornakovej, kapalkovej, mikolajovej je vynikajuca, nasmeruje.
mimochodom psycholog taketo malinke dietatko nevysetri. ti ozaj skuseni, ktori pracuju specialne s nadanymi, vysetruju az okolo 4.roka.
No.. Netusim ci je nadpriemerne inteligentny, moja dcera zvacsa takto postupovala v rovnakom veku, hoci teda nemam to zapisane, tak to len tak z pamati.. Ale aj keby bol, naco ti ta informacia\potvrdenie je?
A len taka mala rada, nesleduj ho tolko...
Druhé dieťa na teba🙂 nechaj ho hrať sa, nezapisuj a užívaj si tieto výnimočné momenty, ktoré strašne rýchlo ubehnú🙂
😂 Presne to som chcela napisat s tym druhym dietatom, ale neodvazila som sa..
@dorotkag ja som si kedysi myslela že môj syn je úplne výnimočný, veľmi skoro rozprával, veľmi skoro chodil, mal bohatú rečovú zásobu už ako 1,5 ročný, miloval encyklopédie, plienky sme po roku zrušili, no proste pre mňa výnimočné dieťa. Keď prišiel do školy a zrazu veľa vecí "musel" veľmi zastagnoval a žiadne výnimočné výsledky v škole sa nekonali. Teraz bude mať na vysvedčení minimálne 2 štvorky, ale je kreatívny a ide na umeleckú školu. Dcéru som už nemala toľko času pozorovať a kochať sa v jej pokrokoch, ale čo sa týka napr. školských úspechov a kreatívnosti, je oveľa šikovnejšia a minimálne tak isto kreatívna ako syn.
Takže všetko je relatívne a šikovné dieťa v ranom veku nezaručuje že to tak bude pokračovať aj naďalej.
Chod na mudrehranie.sk pracovala som s detmi. Mne to pride normal vyvin...
@deti95060810
odpoviem slušne, aj keď si to nezaslúžiš 🙂 na dvoch univerzitách sa dá študovať súčasne - napr. na jednej na dennej forme štúdia, na druhej externe... v mojom prípade je to architektúra, ktorú končím teraz v júni a od narodenia malého mám individuálny študijný plán, a prekladateľstvo-tlmočníctvo študujem druhý rok externe.
@dorotkag mna by zaujimalo, ako je mozne, ze vie pomenovat geometricke tvary, farby, vie pocitat atd, ked nerozprava. Ci podla dvoch pismenok si domyslis? Pozri, mam dceru, ktora tiez robila o mnoho viac, nez ine v jej veku. Chuda moje, ma na to aj papier, kde je dost vysoke cislo pri viacerych typoch inteligencie. Ale nechavam ju zit, nikdy som ju nenutila a nevyplnala som kazdu minutu jej zivota. V 22 mesiacoch malovala stetcom a neboli to cmaranice, mame pofotene. A pointa , chodi na obycajnu skolu, miluje kolektiv deti a uziva si zivot naplno🙂
@jajka257 Ak dieťa hádže fazuľky do misky a pritom povie "jee-daa-ti-ty-päť-še-see-oo-de-de", tak asi bude počítať a nie nejakú africkú pesničku mi spieva... 🙂
Taktiež pri tých tvaroch napr. keď ti ukáže na kruh a povie "ku", potom na trojuholník a povie "to" atď. tak asi viem, čo hovorí... 🙂
Veď maminy presne rozumejú svojim deťom aj keby hovorili len u-u!
Ja ho tiež nechávam žiť, neviem, prečo si každý myslí, že ho učím od rána do večera. Má podnetné prostredie, to áno, ale do ničoho ho nenútim. Ukazujem a vysvetľujem mu všetko, čo chce vedieť. On sa sám pýta...
Dúfam, že si aj na deti zvykne, len možno neskôr, nič nesilím, má ešte čas...
@dorotkag len vies ty stale nechces vidiet ze tvoje dieta ma problem s recou a ten by si mala riesit prioritne ... lebo ak nedokaze verbalizovat jeho inteligencia ci uz priemerna alebo nadpriemerna mu bude na dve veci ...
Praveze by si ho mala ucit rozprava podla pokynov klinickeho logopeda.
A ano mozno maminy rozumeju svojim detom aj keby len hmkali ale ostatní nerozumeju a to je problem tebe sa doma zda nadpriemerny ale inym sa moze stat podpriemerny lebo jeho dcera uz spieva recituje a vsetci jej rozumeju.
@dorotkag nuž, podľa toho čo popisujes, psychologicka sa nemýli...budete to mať ťažké... Mať doma takéto bystré dieťa nie je vôbec jednoduché, budete sa mu musieť veľa venovať a pravdepodobne budete nútení mu vyberať aj škôlku aj školu takú, kde znesú aj bystré dieťa a kde bude spokojný... Ale zase keď dospeje, budete na neho pyšní....len budú to roky trpezlivosti, zhovievavosti a hlavne presvedcovania samého seba,že nemáš doma divne dieťa, len nadpriemerne inteligentné...A samozrejme,že tieto deti od útleho veku navštevujú logopédiu, tam vysvetlia prečo je tomu tak.
Ženy, ĎAKUJEM za Vaše príspevky, myslím, že tému sme vyčerpali... a aj Vy mňa, aj ja Vás... 😀 😀
Odložím si pre seba všetko, samozrejme i tie komentáre, ktoré sa na prvé prečítanie zdajú byť negatívne, lebo aj tie pomáhajú človekovi uvedomiť si určité veci, na ktoré by si mal dávať pozor... 🙂
Môj názor po prečítaní všetkých príspevkov je rovnaký, aký bol pred napísaním príspevku: stále si myslím, že môj syn je naozaj iba priemerne šikovný, a spomínaná psychologička vôbec nemala pravdu o jeho nadpriemerných schopnostiach.
Nemusím nič riešiť a nemusím mať "stresy" ani z toho, že syn ešte nerozpráva celými slovami, stačí, že má veľkú slovnú zásobu, ktorej aspoň ja a manžel rozumieme. 😀
Moje dieťa je zdravé, veselé a veľmi ľúbené, a to je podstatné...
Z mojej strany teda uzatváram túto diskusiu...
Želám Vám príjemný zvyšok dňa. 🙂
@dorotkag sustred sa na rec, lebo ak hadze fazulky v poradi a hovori jeden dva atd, tak hovori basnicku. Keby hodil pat a pridal dve, bez recitacie a povedal , ze sedem, tak vie, co hovori. Pozri, nasa v dvoch rokoch spocitavala a poznala pocet. Mala kopku a nej dajme tomu 15 auticok. Na chvilu sa otocila, tri som schovala, aby si ma nevsimla. Ked sa pozrela nazad, tak mi poovedala, ze tri su prec a nech ich hladam. To sa naucila sama. Ja som si len takto testovala, ci recituje rad cisel , alebo rozumie, co robi. V 3 rokoch z nej psychologicka skoro chytila zachvat smiechu. Malej strpla rucka pocas sedenia a ked sa jej opytala, co sa deje, tak jej s vaznou tvarou odpovedala, ze cervene krvinky jej nedosli uplne do celej rucky a teda ju neciti poriadne. PozeralaBol raz jeden zivot a do skolky si niesla encyklopediu ako svoju najoblubenejsiu knihu.
@dorotkag neter v dvoch rokoch nehovorila vobec...vsetko rozumela ale nerozpravala...uz daleko cez dva hovorila len ano a nie...teraz ma 5,5 rozprava normalne, zrozumitelne, bez dakych recovych vad a aj toho vela nahovori....takze nemyslim si ako vam tu niektore expertky napisali ze ma vase dieta vazny problem s recou...asi sa mu len este nechce hovorit normalne este...
a dalsia vec...ja sama som este v 5tich (!) nevedela povedat r a pouzivala ine pismenka miesto inych (slnko = senko)...a neostalo mi to;) nemam ziadnu recovu vadu...
@leeshka a v skole pisanie a citanie si nemala problem? Lahko si sa ucila?
@dorotkag este jeden priklad z praxe: dietatko ma NKS, pred logopedickou intervenciou sa robil IQ test, dieta malo IQ na hranici dolneho priemeru. O dva roky po intenzivnej logo praci sa robili opakovane testy a dietatko malo "odrazu" IQ v pasme mierneho nadpriemeru. To len ako priklad ako rec ovplyvnuje aj IQ testy. Osobne si myslim, ze cim skor zacnes s logopediou, tym lepsie pre dieta. A nesuhlasim s nazorom "aj Jozkova Anicka do 5 rokov nepovedala ani slovo a odrazu sa rozrozpravala". A co ak nie?

@loginexistuje Ďakujem za Tvoje rady. Malý nechce, aby som rozprávala jeho rečou, ja naňho rozprávam spisovnou slovenčinou, nepoužívam ani "detské výrazy" ako žíža, hopkaj a podobné...
On iba chce, aby keď niečo povie, ja som to zopakovala po ňom. Takto zistí, že mu rozumiem. Povie napr. "la vie" (a ukáže na to, o čom hovorí) a ja mu poviem, Áno, lampa svieti. 🙂 Z kontextu sa to dá uhádnuť v 99% prípadoch. 🙂
Sám si je vedomý toho, že nevie správne rozprávať a keď sa mu konečne niečo podarí (zatiaľ vie správne vysloviť ocko, Hyunday, tulipán, banán 😀), tak je veľmi hrdý na seba a potom sa snaží naučiť sa nejaké nové slovíčko... 🙂
S tým logopédom by som ešte počkala.