Je môj syn nadpriemerne inteligentný?
Milé mamičky, viem, že v dnešnej dobe si už veľká časť mamín o svojom dieťati myslí, že je extrémne inteligentné a je šikovnejšie, ako ostatné deti. Nechcem patriť do tejto skupiny, preto sa opýtam na Váš názor...
Mojej mame, keď sa so svojim vnúčikom "chválila" jej kamarátke, psychologičke, tá jej povedala, že náš syn je asi nadpriemerne inteligentný. Vo svojom okolí ale vidím mnoho detí, ktoré dokážu v niektorých vecieach to isté, ako môj syn, zase v iných ho nedobehnú ani za niekoľko mesiacov...tak neviem. Pýtam sa na Váš názor vlastne preto, lebo nechcem byť premotivovaná a chcem sa krotiť, aby som od svojho syna kvôli tejto poznámky psychošky neočakávala príliš veľa ale na druhej strane, ak má na to, tak aby som sa mu mohla náležito venovať.
Synček má 22 mesiacov momentálne. Bývame v 2izb byte v meste. Väčšinou času sa mu venujem ja, manžel iba večer, našu rodinu vidíme asi tak každé 2-3 mesiace na pár dní... Nechodíme do žiadneho materského centra a pod., lebo syn síce rád pozoruje iné deti, ale iba z diaľky, nemá potrebu sa s nikým hrať. Ak k nemu niekto vylezie na šmýkačku, tak chce hneď ísť dole, ak je niekto v drevenom domčeku, tak nechce vojsť... Jedine na pieskovisku sa vie hrať medzi ostatnými deťmi, ale aj to len vtedy, ak ho nechajú na pokoji a nikto mu nič nezoberie... 🙂
Ďakujem vopred za vaše postrehy.
Tak teda...môj syn vie nasledovné:
Motorika:
4 mes. - plazenie
6 mes. - lozenie, sedenie
7 mes. - státie pri nábytku; čarbanie na formát A4 ceruzkami
8 mes. - chodenie pri nábytku, samostatné státie na jednom mieste; samostatné jedenie malých kúskov jedla
12 mes. - správne vkladanie 6 rôznych geometrických tvarov do otvorov
13 mes. - samostatné jedenie hustejšej polievky lyžičkou a druhého jedla rukami
17 mes. - hádzanie predmetov (kameň, lopta, hocičo je pod rukou) do diaľky horným oblúkom
18 mes. - kreslenie na A4 s námetom (čiže pomenuje, čo kreslí); samostatné chodenie po schodoch hore aj dole bez držania sa zábradlia; hádzanie predmetov do nejakého cieľa horným oblúkom (napr. hodí loptou do 1 m vzdialenej misky alebo hodí kameňom do stromu z 3 metrovej diaľky)
19 mes. - samostatné skákanie na posteli a dole z postele (na mäkkú podložku); chodenie po schodoch po jednom
20 mes. - samostatné jedenie riedkej polievky lyžicou a druhého jedla vidličkou; skákanie spojenými nôžkami cez prekážky, vyskočenie /aj zoskočenie/ napr. na 10-15 cm vysoký obrubník spojenými nôžkami; vytiahnutý pripináčik vie úplne presne znova vpichnúť do jej pôvodnej dierky na korkovej tabuli; pri behaní má nôžky rovné a "nekolíše sa" do strán, aby si udržal rovnováhu
21 mes. - kotúľ vpred (rovno, nespadne do strany); odplienkovanie; vie zašróbovať šrób do diery
22. mes - samostatne chodí po obrubníku (úzky ako podrážka jeho topánok); v bytovke vynesie hore po schodoch svoju motorku sám 🙂
Rozum:
15 mes. - pozná 8 rôznych farieb ("podaj mi zelené autičko" - podá)
16 mes. začína rozprávať svojským spôsobom
17 mes. - vie pomenovať 8 rôznych farieb (napr. ktoré tričko si vyberieš z týchto dvoch? - "zelené")
18 mes. - spozná svoje meno napísané tlačenými písmenami, tie písmená vie pomenovať aj zvlášť po jednom; pozná číslice 0,1,2,3; pozná a vie pomenovať 7 rôznych geometrických tvarov; pozná rozdieľ medzi štvorcom a kockou
19 mes. - vie sa orientovať hore, dole, dopredu, dozadu, doprava, doľava; vie, ktorá je ľavá a pravá ruka/noha; vie povedať, či mu je zima, teplo, či ho niečo bolí a kde; vie pomenovať všetky typy áut podľa značky
20 mes. - pozná niekoľko opozít (veľký-malý, hore-dole, von-dnu, k sebe-od seba a pod. - hrá sa s autíčkami a hovorí si, ktoré je menšie, ktoré väčšie; hrá sa so svojimi rukami, schová si ich napr. medzi nohy a povie "dnu", potom vytiahne a "von"; tlieska a k tomu hovorí "k sebe-od seba" atď.); pozná rozdieľ medzi materiálmi, čiže vie, čo je drevo, čo je látka, čo je plast, ktoré kvety sú živé a ktoré umelé
22 mes. - vie počítať do 10; pozná a počíta množstvo do 3; pozná číslice 0 až 5.
Je dosť samostatný, veľa vecí vie urobiť bez našej pomoci. Je aj dosť tvrdohlavý, o všetkom sa chce rozhodovať sám a v poslednej dobe preto často plače, ...s vhodným prístupom sa ho dá ukľudniť na chvíľu... 🙂
Nie je na mňa naviazaný, ale máme veľmi dobrý vzťah. Má rád nových ľudí, hlavne dospelých mužov. Rád ich pozoruje, počúva a potom po nich opakuje napr. nejaké pohyby.
Jedna vec, v ktorom dosť zaostáva, je rozprávanie. Rozpráva veľmi veľa, ale komunikuje takým spôsobom, že povie iba prvú samohlásku alebo prvé dve hlásky slov. Celé slová vie vysloviť zatiaľ iba 3. Ak mu poviem, že mu nerozumiem, tak je nahnevaný, alebo ak neviem uhádnuť, čo chce povedať, bude to opakovať, kým mu konečne nepoviem to slovo, ktoré "povedal" on... Čiže napríklad arašidy sú iba "a", vtáčik je "tá". Má veľkú slovnú zásobu, niekedy povie aj dvoj-trojslovné vety ale celá veta je iba "Da ma ja." = Daj Mama Jabĺčko. 😀
Ak ste sa dočítali do konca, tak Vám ďakujem za Váš čas 😀 ...a som zvedavá na Vaše komentáre.
Krásny deň Vám želám! 🙂
Dieťa detskej klinickej psychologičky má 5,5 roka a ešte pred pár týždňami šušlalo, nevedelo používať sykavky v slovách. Už vie. R ešte nehovorí čisté a keďže do školy pôjde až na ďalší rok, logopédia sa nekoná. Veď načo, mama vie, čo robí 🙂
Tak napríklad moja dcéra v 18 mesiacoch dokázala spočítať svoje prsty na rukách a nohách,vedela svoju abecedu o niečo neskor,ked mala rok a pár masiacov dokázala s minimálnou pomocou počítať do 20 a hovoriť dni v týždni. Teraz,ked má 2 roky , rozpozná všetky písmená, farby,dkoáže hláskovať a čítať jednoduché slová,pretože sme s manželom a jej učiteľkou kladli doraz hlavne na jej kognitívny vývoj a gramotnosť. Nemyslím si,že je nejak zvlášť inteligentná alebo nadmerne geniálna,je to hlavne o tom,ako a koľko sa svojmu dieťaťu venujete,ale ak sa vám zdá,že vaše dieťa je nadmarné inteigentné dajte mu spraviť testy a tak si budete istá.😉
Ani sa mi to nechce citat tento sloh.
viacere prispevky mi pripominaju zdenka srstku z televiznej relacie: hleda se novy domov. vedel vzdy tak krasne povedat: a co on vsechno umiiii! ma na mk silnu konkurenciu 😀
Môj rozumie všetkému..napríklad minule som hovorila mužovi, že mu tri vlasy stoja na hlave a hneď si ich začal rukou uhládzať, aj ked mu niečo zakážem, povie mm, široký úsmev nahodí a urobí to zase - takže dobre rozumie!!!, no ale ešte málo rozpráva.
Dnes, kým som mu začala chystať raňajky, mi priniesol rukavice, v ktorých pracujem v kuchyni, vybral zo šuflíka dosku na krájanie, podal mi zásteru a priniesol mi rohlík, ktroý som mu mala pripraviť... a keď som mu povedala, že Du brauchst Schuhe, tak išiel ku skrini, kde má topánky...
Ja sa suuulam 😂
Ano vsetky co ste tu prispeli mate dokonale nadpriemerne inteligentne deti 👏
Gratulujem vam vsetkym k tomuto zisteniu.Moje ma 4 roky,vie naratat tak akurat do 10,neposlucha na prve slovo a dokonca sa sprta v nose ked ho nevidim.Bude nadpriemerne inteligentne? 😂😝
Krasny den prajem vsetkym 🙂

@janickacrazy vysokofunkcny autizmus. Netvrdím že ho chlapček má len som reagovala na aspergera keďže moja dcérka má dg. Asperger. S rečou nemala nikdy problém.